Facts & Figures για το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Το paokfc.gr σας βάζει από νωρίς στο κλίμα της αναμέτρησης για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.
Facts & Figures για το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Διαβάστε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το background του αγώνα και την προϊστορία του Δικεφάλου κόντρα στους Ερυθρόλευκους στο θεσμό, λίγες ώρες πριν την σέντρα του αγώνα.

21η συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος για πρώτη φορά συμμετείχε το 1939. Οι επτά είναι με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, οι έξι με την ΑΕΚ, ενώ έχει αγωνιστεί τέσσερις φορές με τον Παναθηναϊκό, δύο με τον Άρη και μια με την ΑΕΛ.

7 κατακτήσεις Κυπέλλου Ελλάδας μετρά ο ΠΑΟΚ, με την πρώτη να έρχεται το 1972 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο στάδιο Καραϊσκάκης και την δεύτερη το 1974 με τον Ολυμπιακό στο ίδιο γήπεδο.

Σε επτά διαφορετικά γήπεδα έχει αγωνιστεί σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας ο ΠΑΟΚ, με την ισοπαλία 5-5 ανάμεσα στο ΟΑΚΑ και το στάδιο Καραϊσκάκης να κρατά μέχρι την έναρξη του 79ου τελικού, ο οποίος θα είναι ο έκτος του στο Μαρούσι. Ο Ολυμπιακός από την άλλη έχει βρεθεί σε δέκα διαφορετικά γήπεδα για τελικούς κυπέλλου, αν συμπεριληφθεί και ο διπλός τελικός με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα το 1992.

Στις πέντε από τις έξι τελευταίες συμμετοχές του σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας ο ΠΑΟΚ έφυγε με το τρόπαιο και η αρχή έγινε από το 2001 με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ακολούθησαν ο τελικός με τον Άρη τ0 2003, και οι τρεις διαδοχικοί με την ΑΕΚ από το 2017 μέχρι το 2019. Η παρένθεση της ήττας έγινε το 2014 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.

9 συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας έχει ο Γιώργος Κούδας που κατέχει δύο τρόπαια (1972-1974). Ακολουθούν ο Σταύρος Σαράφης και ο Γιάννης Γούναρης με επτά συμμετοχές και δύο τρόπαια.

Η σύγχρονη γενιά των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ τρεις συμμετοχές σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας με αντίστοιχα τρόπαια έχουν οι Λεό Μάτος, Βαρέλα , Κρέσπο , Σάκχοφ, Κάνιας, Μπίσεσβαρ, με τον Ισπανό και τον Καποβερντιανό στόπερ να είναι έτοιμοι να γράψουν ιστορία.

Ο ΠΑΟΚ συνολικά στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος έχει 423 αγώνες με απολογισμό 270 νίκες – 69 ισοπαλίες – 84 ήττες και ο συντελεστής των γκολ του είναι 885-371.

Διαβάστε ακόμη...