Ο ΠΑΟΚ στο Βέλγιο περνάει καλά…

Για πέμπτη φορά στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ θα ταξιδεύσει στο Βέλγιο για επίσημο παιχνίδι του, μια και έχουν προηγηθεί οι αναμετρήσεις με τη Ροαγιάλ Λιέγης, τη Μαλίν, την Κλαμπ Μπριζ και τη Γάνδη.
Πηγή: forzaonline.gr
Ο ΠΑΟΚ στο Βέλγιο περνάει καλά…
Photo Credits: @forzaonline.gr

Η προ διετίας κλήρωση για τη φάση των «16» του Κόνφερενς Λιγκ είχε φέρει αντίπαλο του ΠΑΟΚ τη Γάνδη. Ο Δικέφαλος παρατάχθηκε στην εκτός έδρας ρεβάνς της 17ης Μαρτίου 2022 έχοντας νικήσει τους Βέλγους με 1-0 στο ματς της Τούμπας. Ο Λουτσέσκου, πάντως, έπρεπε να βρει τρόπους για να καλύψει τα κενά τόσο των τιμωρημένων με κάρτες Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Κούρτιτς (μοναδικού σκόρερ στον πρώτο αγώνα), όσο και των Ελ Καντουρί (απώλεια της τελευταίας στιγμής) και Μιχαηλίδη, ο οποίος τέσσερις ημέρες νωρίτερα, στο εντός έδρας ματς της πρεμιέρας των πλέι οφ κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα (1-0) είχε την ατυχία να υποστεί σοβαρό τραυματισμό (ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού, ρήξη έσω μηνίσκου και κάκωση δευτέρου βαθμού στο έσω πλάγιο σύνδεσμο).

Αλλά απουσίες βασικών στελεχών για τον ΠΑΟΚ προέκυψαν και στη διάρκεια της ρεβάνς με τη Γάνδη, μια και στο ημίχρονο ο τραυματίας Κρέσπο αντικαταστάθηκε από τον Μιχάι. Ο Ισπανός στόπερ, πάντως, είχε προλάβει από το 20΄ ν’ ανοίξει το σκορ, αν και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε ισόπαλο με 1-1, μια κι οι γηπεδούχοι είχαν παραβιάσει στο 39΄ την εστία του Πασχαλάκη με την κεφαλιά του Ντεπουάτρ.

Με την έναρξη του β΄ μέρους οι Βέλγοι έψαξαν ένα δεύτερο γκολ για να ισοφαρίσουν το σκορ του πρώτου αγώνα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Ο ΠΑΟΚ ισορρόπησε το παιχνίδι (με τους Τέιλορ και Σίντκλεϊ ν΄ αγωνίζονται στα δύο άκρα της επίθεσης…), μέχρι που στο 77΄ ο Αουγκούστο αξιοποίησε την ασίστ του Βιεϊρίνια (είχε χτύπημα στο κεφάλι και αγωνίζονταν με επίδεσμο), διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 για τους φιλοξενούμενους. O ΠΑΟΚ, που είχε τη συμπαράσταση χιλίων φιλάθλων του, κατάφερνε έτσι να βρεθεί για δεύτερη φορά στην ιστορία του σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης (η πρώτη ήταν το 1974, όταν είχε αντιμετωπίσει τη Μίλαν στη φάση των «οχτώ» του κυπέλλου κυπελλούχων).

Για τους νικητές είχαν παίξει οι Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο (46′ Μιχάι), Βιεϊρίνια , Τσιγγάρας , Σβαμπ (86′ Μιτρίτσα), Μουργκ (70′ Τέιλορ), Μπίσεσβαρ (57′ Σίντκλεϊ), Αουγκούστο και Άκπομ (86′ Τσόλακ).

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο ΠΑΟΚ πέρασε με νίκη από τον Ολυμπιακό στάδιο επί της ΑΕΚ με 1-0 (50΄ Τσόλακ) για τα πλέι οφ. Οσο για το Κόνφερενς Λιγκ, δεν μπόρεσε να προχωρήσει περαιτέρω, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τη Μαρσέιγ με δύο ήττες (2-1, 0-1).

«ΧΡΥΣΟΣ» ΣΚΟΡΕΡ Ο ΜΑΛΕΖΑΣ

O αγώνας της 16ης Σεπτεμβρίου 2010 στο Βέλγιο εναντίον της Κλαμπ Μπριζ ήταν ο πρώτος, που έδωσε ο ΠΑΟΚ σε φάση ομίλων Γιουρόπα Λιγκ. Η ομάδα του Παύλου Δερμιτζάκη βρέθηκε πίσω στο σκορ από το 61΄ με το γκολ του Κουεμάχα, είχε ωστόσο απάντηση στο 79΄ με τον Μαλεζά (το μοναδικό του γκολ σε 26 ευρωπαϊκές συμμετοχές), που έδωσε το βαθμό στην ομάδα του.

Ο Δικέφαλος είχε αγωνιστεί με τους Κρέσιτς, Σνάουτσνερ, Μαλεζά, Κοντρέρας, Λίνο, Γκαρσία, Βιτόλο, Ίβιτς (89′ Φωτάκης), Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδη (90’+1΄ Φιλομένο) και Παπάζογλου (73′ Ελ Ζαρ).

Ο ΠΑΟΚ είχε ακολουθήσει με έντεκα βαθμούς –ως δεύτερος-τη Βιγιαρεάλ στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ, αφήνοντας εκτός την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και την Μπριζ.

Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΛΙΕΓΗ

Ακόμη πιο πίσω στο χρόνο, στις 20 Σεπτεμβρίου 1967 ο ΠΑΟΚ έχανε εκτός έδρας με 3-2 από τη Ροαγιάλ Λιέγης και αποκλείονταν από τη συνέχεια του κυπέλλου Εκθέσεων. Η συγκεκριμένη διοργάνωση υπήρξε πρόδρομος του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και του-ακόμη πιο πρόσφατου-Γιουρόπα Λιγκ. Σ’ αυτήν έπαιρναν μέρος ομάδες, που είχαν έδρα σε διοργανώτριες πόλεις Διεθνών Εκθέσεων, χωρίς να υπολογίζεται η θέση στα εγχώρια πρωταθλήματα τους.

Ουσιαστικά, η υπόθεση της πρόκρισης κόντρα στους Βέλγους είχε κριθεί από το πρώτο ματς στη Θεσσαλονίκη (ο αγώνας της 13ης Σεπτεμβρίου 1967 είχε διεξαχθεί στο Καυτανζόγλειο στάδιο -η Τούμπα δεν διέθετε ακόμη προβολείς-και είχε προσελκύσει 30 χιλιάδες φιλάθλους), όταν η βελγική ομάδα είχε επικρατήσει με σκορ 2-0.

Σκόρερ για το Δικέφαλο στη ρεβάνς επί βελγικού εδάφους ήταν οι Αφεντουλίδης (27΄) και Μακρής (79΄).

Για τους φιλοξενούμενους (προπονητής ο Νίκος Πάγκαλος) είχαν αγωνιστεί οι Καρανταγλίδης, Τάτσης, Φουντουκίδης, Λάζος, Μουρατίδης, Νικολαϊδης, Γιακουμής, Θεοφανίδης, Αφεντουλίδης, Βασιλειάδης (46΄ Μακρής) και Σαράφης.

ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΛΙΝ

Το 1-1 του πρώτου αγώνα της Τούμπας κόντρα στη Μαλίν για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ δεν άφηνε και πολλά περιθώρια ενόψει του δεύτερου παιχνιδιού στις 2 Οκτωβρίου 1991.

Από την προπαραμονή του αγώνα, προερχόμενος από το Αμβούργο, είχε ταξιδέψει στο Μαλίν ο Θωμάς Βουλινός. «Δεν ήρθαμε εδώ για τουρισμό» τόνιζε ο πρόεδρος της ΠΑΕ σε συνέντευξη Τύπου, που είχε παραχωρήσει στη βελγική πόλη, αποκαλύπτοντας ότι σε περίπτωση πρόκρισης οι παίκτες θα μοιράζονταν πριμ δεκαπέντε εκατομμυρίων δραχμών (μετά τη νίκη-πρόκριση το πριμ αυξήθηκε στα είκοσι εκ. δρχ.).

Συνολικά 1100 εισιτήρια αναλογούσαν στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Ο ένας πυρήνας ήταν στο πέταλο και ο άλλος στη μέση του γηπέδου. Η τοπική αστυνομία είχε πάρει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επιστρατεύοντας και 100 σκύλους.

Στο δεύτερο ημίχρονο, κι όσο περνούσε η ώρα, οι φιλοξενούμενοι αύξαναν ολοένα και περισσότερο την πίεση προς την εστία των γηπεδούχων. Στο 85΄ ο Λεοντιάδης έκανε το γύρισμα από τα αριστερά, η άμυνα της Μαλίν δεν απομάκρυνε σωστά κι ο Μπορμπόκης με σουτ έδωσε τη νίκη-πρόκριση στην ομάδα του. Λίγες ημέρες πριν τη ρεβάνς με τη Μαλίν, ο Μαγκντί είχε βρεθεί στην πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα, προκειμένου να πάρει βίζα για το ταξίδι. Ο Αιγύπτιος μπήκε στο παιχνίδι στο 82΄ (δεν είχε πλήρως ξεπεράσει τη θλάση από το πρώτο ματς της Τούμπας) και από δική του ενέργεια είχε αρχίσει η φάση του γκολ.

Για τους φιλοξενούμενους είχαν αγωνιστεί οι Γκάμπριτς, Αλεξίου, Μαλιούφας (82΄ Μαγκντί), Μητσιμπόνας, Μήτογλου, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Αναστασιάδης, Τουρσουνίδης (90΄ Αλεξούλης) και Λεοντιάδης.

Διαβάστε ακόμη...