PAOK Academy: Season 2023-24 Review

Είχαμε πολλούς λόγους να χαμογελάμε πλατιά αυτή τη σεζόν. Κι επειδή σαφώς η επιτυχία δεν είναι τυχαία, αυτό το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, επιμονής, υπομονής, θυσίας, αγάπης, δικαιούμαστε να το απολαύσουμε. Πρωτάθλημα παράσημο – το πιο απαιτητικό της ιστορίας – δευτεραθλητές στην Κ19, πρωταθλητές στις Κ17 και Κ15, κυρίαρχοι σε διεθνή τουρνουά, σκληραγωγημένοι και ανθεκτικοί ως ΠΑΟΚ Β.
PAOK Academy: Season 2023-24 Review

Ο απολογισμός μας δεν είναι παρά ένδειξη ορθής εκπαίδευσης κι επιμονής χρόνων, πίστης στο πλάνο και ταυτόχρονα δύναμης για ανάλογη συνέχεια. Άλλωστε αν κάτι μάς συγκίνησε περισσότερο εκείνο το σαρωτικό – από κάθε άποψη, αλλά κυρίως από πλευράς συναισθημάτων – βράδυ της 19ης Μαϊου ήταν τα δικά μας παιδιά, τα μωρά που έγιναν άντρες, τα αγόρια που διένυσαν με σύνεση και συνέπεια όλη την διαδρομή μέχρι την οροφή του λεωφορείου των πρωταθλητών…

Το PAOK Academy ανθεί και καμαρώνει, ο ΠΑΟΚ «ανεβάζει» παιδιά για προπονήσεις στην Νέα Μεσημβρία, εξετάζει τις επιλογές του για τους «μικρούς» της καλοκαιρινής προετοιμασίας, φροντίζει για τα επαγγελματικά συμβόλαια των παιδιών με προοπτική, αρκετοί καταγράφουν επαγγελματικό ντεμπούτο με τον ΠΑΟΚ Β. Επίσης, οι μικροί μας διεθνείς ήταν πολλοί και με πολλές υποχρεώσεις μέσα στη σεζόν, το πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα το κερδίσαμε, οι κάτοικοι του Σπιτιού της Ακαδημίας είναι υποδειγματικοί, το τμήμα scouting «οργώνει» την επικράτεια… Ε λοιπόν, το paokfc απλώς δράττεται της ευκαιρίας για έναν απολογισμό αυτής της ονειρικής σεζόν.

Για τον ΠΑΟΚ Β το στάδιο ήταν μεταβατικό με αλλαγή προπονητή και team και η σεζόν ιδιαιτέρως δύσκολη και απαιτητική, με άγχος διάχυτο που δεν επέτρεψε ίσως στην ομάδα να αποδώσει τα μέγιστα. Ο Δικέφαλος όχι μόνο απέφυγε τον υποβιβασμό (κάτι που δυστυχώς δεν κατάφεραν να κάνουν όλες οι Β ομάδες), μα τερμάτισε και στην πρώτη θέση των play outs με 34 βαθμούς. Aυτό που έχει σημασία για εμάς είναι το ότι οι νεαροί μας παίκτες αντεπεξήλθαν, ότι δόθηκε χρόνος συμμετοχής σε μικρούς ηλικιακά ποδοσφαιριστές μας, ότι όταν «απελευθερωθήκαμε» είχαμε την πολυτέλεια να δουλέψουμε πάνω στην πάγια φιλοσοφία μας, αυτή της εκπαίδευσης και ανάδειξης των παικτών μας. Ο Αλέξης Αλέξιαδης και το team του έριξαν τον μέσο όρο ηλικίας, προετοιμάζοντας ήδη το έδαφος για την καλοκαιρινή προετοιμασία της ομάδας, στην οποία προφανώς θα ανέβουν και άλλοι μικροί από την Κ19, οι οποίοι ήδη προπονούνται στον ΠΑΟΚ Β έως και τις 8 Ιουνίου που ξεκινούν οι …διακοπές τους.

Η Κ19 του Πέτρου Τσιαπακίδη (με συνεργάτες τους Θάνο Χατζηαθανασίου και Έμπε Χάγκαν) έχασε στο νήμα το πρωτάθλημα της Super League, κατακτώντας την δεύτερη θέση πίσω από τον Ολυμπιακό.  Αυτή τη σεζόν η Κ19 αφορούσε τρεις γενιές παιδιών του PAOK Academy και μάλιστα με χαμηλό μέσο ότι ηλικίας. Οι «παλιοί» γεννημένοι το 2004, οι περισσότεροι από τους οποίους  ανήκουν και στον ΠΑΟΚ Β (δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες έχουν τρεις), οι «2005» που κατά κανόνα αποτελούσαν και την περσινή Κ19 και οι «2006» (οι φιναλίστ στον συγκλονιστικό τελικό της Κ17 την περασμένη σεζόν). Οι περισσότεροι είναι διεθνείς – κάτι που ισχύει προφανώς για το σύνολο των τμημάτων μας – με συμμετοχή συν τοις άλλοις, στο EURO Κ19 της Μάλτας το καλοκαίρι, παραστάσεις από πληθώρα ευρωπαϊκών τουρνουά και παιδιά που ουσιαστικά εκπαιδεύονται στο PAOK Academy από πολύ μικρή ηλικία.

Η Κ17 των Δημήτρη Ορφανού και Στέλιου Μπίκα (η γενιά των 2007) κατέκτησε το πρωτάθημα της Super League κερδίζοντας 1-0 τον Ολυμπιακό στον τελικό του Final Fοur. Συμπεριλαμβανομένων των δύο αγώνων του Final Fοur η Κ17 κατέγραψε 24 νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες, ενώ σκόραρε 90 φορές και δέχτηκε 22 γκολ.

Η Κ17 πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος
Photo Credits: @PAOKFC

Η Κ16 των Βασίλη Μήττα και Παναγιώτη Δημητριάδη (η γενιά των 2008 και πρωταθλητές πέρυσι στην Κ15) συμμετείχε και αυτή τη σεζόν σε δύο διοργανώσεις, στο Κύπελλο ΕΠΣΜ και στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας της ΕΠΣΜ. Στο πρωτάθλημα κατέκτησε την τρίτη θέση, ενώ είναι αξιοσημείωτο το ότι κατέγραψε την δεύτερη καλύτερη επίθεση (61 γκολ) και την δεύτερη καλύτερη άμυνα (31 γκολ) του πρωταθλήματος.

Η Κ15 (2009) των Σάββα Κωνσταντινίδη και Κοσμά Βακουφάρη αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην Super League, κερδίζοντας 1-0 τον Ολυμπιακό στον τελικό και κάνοντας το back to back στην συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Να σημειωθεί ότι κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα με 20 νίκες, 69 γκολ και μόλις επτά παθητικό (συμπεριλαμβανομένων των δύο αγώνων του Final Four). Επίσης η ίδια ομάδα συμμετείχε στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ στην κατηγορία Κ17 (με αντιπάλους παιδιά δύο χρόνια μεγαλύτερα, δηλαδή), το οποίο επίσης κατέκτησε κερδίζοντας 3-0 στον τελικό τoν Μακεδονικό.

Η Κ15 πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος 2024
Photo Credits: @PAOKFC

Η Κ14 (2010) των Αντώνη Κρινίτσα και Ανθής Σαββίδου έχασε στα πέναλτι (0-0 η κανονική διάρκεια) από την Κ15 του Άρη στον τελικό του ειδικού πρωταθλήματος της ΕΠΣΜ Κ15.

Όσο για την Κ13 (2011) του Λευτέρη Κανάτα κατέκτησε την τέταρτη θέση στην ειδική κατηγορία του πρωταθλήματος της ΕΠΣΜ Κ14.

Διεθνή τουρνουά

Για το PAOK Academy τα διεθνή τουρνουά είναι οξυγόνο, είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση των νεαρών ποδοσφαιριστών, πολύτιμα για τις εμπειρίες που προσφέρουν. Είναι ταξίδια ζωής και μαθήματα που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη. Ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στα …χιλιόμετρα που διανύσαμε τη σεζόν 2023-24.

Η Κ16 κέρδισε το Istria Cup της Kροατίας και έχασε στα πέναλτι από την Χάιντουκ Σπλιτ στο τελικό του Utsikten Elite Cup του Γκέτεμποργκ.

Η Κ16 του ΠΑΟΚ με το τρόπαιο του πρωταθλήματος στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης
Photo Credits: @PAOKFC

Η Κ15 κέρδισε το διεθνές τουρνουά «Παναγιώτης Κατσούρης» και αναχωρεί εντός των ημερών για το Μάλμε της Σουηδίας και το τουρνουά Malmo Trophy.

Η Κ14 κατετάγη 6η στο τουρνουά Epe της Ολλανδίας, ανάμεσα σε 32 ομάδες και δεύτερη (μεταξύ 16 ομάδων) στο Internationales C Junioren Turnier της Γερμανίας.

Η Κ13 κέρδισε το «Παναγιώτης Κατσούρης» και το τουρνουά του Μακεδονικού Road to Salonica Cup, κι ετοιμάζεται για τουρνουά στην Ολλανδία.

Η Κ12 ήταν 9η στο Seesing Tournament της Ολλανδίας κι εντός των ημερών φεύγει για την Σερβία και το Dragan Mance Cup.

H Κ11 ήταν πρώτη σε τουρνουά στην Κέρκυρα, πρώτη στο Road to Salonica, δεύτερη στο τουρνουά της Ευκαρπίας, 11η (ανάμεσα σε 190 ομάδες) στο Pfingst Cup του Ντίσελντορφ, κι ετοιμάζεται για το Raddatz Cup στο Ανόβερο.

Η Κ11 με το τρόπαιο της πρώτης θέσης σε τουρνουά
Photo Credits: @PAOKFC

Η Κ10 κατετάγη 24η (60 ομάδες) στο Salvatore Brussels Football European Cup και 13η (140 ομάδες) στο Pfingst Cup του Ντίσελντορφ.

Η Κ9 ήταν 34η (80 ομάδες) στο Salvatore Brussels Football European Cup, τρίτη σε τουρνουά στη Ζάκυνθο, 24η (80 ομάδες) στο Pfingst Cup στην Κολωνία.

Επαγγελματικά συμβόλαια

H σταθερότητα στο πλάνο και την διαδικασία, προϋποθέτει και επιβράβευση της προσπάθειας, προφανώς και «προστασία» της επένδυσης, εξ ου και ο ΠΑΟΚ επιλέγει να «δένει» με επαγγελματικά συμβόλαια τα παιδιά του. Από την έναρξη του 2023, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ φρόντισε να ανανεώσει, να επεκτείνει, αλλά και να υπογράψει συμβόλαια με έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό νεαρών ποδοσφαιριστών μας.

Από τους «μεγαλύτερους», ο Δημήτρης Τσοπούρογλου (2002) έχει συμβόλαιο έως το 2025, ο Βασίλης Γρόσδης (2002) ανανέωσε έως το 2025, ο Αργύρης Δαρέλας (2003) έως το 2025, ο Ahmad Ibrahim Nader (2003) έως το 2026.

Σε ό,τι αφορά τους γεννημένους το 2004, ο Δημήτρης Μοναστηρλής θα ανήκει στον ΠΑΟΚ έως το 2027, ο Λάμπρος Σμυρλής μέχρι το 2025, όπως και οι Γιώργος Κουλούρης, Μάριος Σινανάι, Βίκτορ Ρούμιαντσεφ, ο Θοδωρής Καλόγηρος υπέγραψε μέχρι το 2026.

Επίσης, η γενιά των 2005, έχει επαγγελματικά συμβόλαια – για την ακρίβεια ανανεώσεις συμβολαίων έως το 2026 – για τους Δημήτρη Κωττά, Κωνσταντίνο Γκούμα, Χαράλαμπο Γεωργιάδη, ο οποίος παραχωρήθηκε ως δανεικός στην Σαμπντόρια, Αλέξανδρο Αδάμ, Ταξιάρχη Φίλων και Νίκο Δεληγιάννη.

Από την γενιά των 2006, επαγγελματίες είναι πλέον οι Βασίλης Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Πολυκράτης, Στάθης Πανικίδης, Μάριος Καλαϊτσίδης και Δημήτρης Χατσίδης, οι οποίοι υπέγραψαν συμβόλαιο έως το 2026. Στην ίδια γενιά ανήκουν και οι Γρηγόρης Πολιτάκης, Μαξιμίλιαν Σνάουτσνερ, οι οποίοι υπέγραψαν συμβόλαιο τον Ιούλιο του 2022 με ισχύ έως το 2025 και το 2026, αντίστοιχα.

Όσο για τους γεννημένους το 2007, επαγγελματίας είναι ο Στάθης Μπελερής (έως το 2025), οι Ανέστης Μύθου, Δημήτρης Μπαταούλας, Έντι Ντούνγκα, Γιώργος Κοσίδης και Κωνσταντίνος Βυρσωκινός (έως το 2026). Ο Γιάννης Καραγιαννίδης (2007), υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο επίσης έως το 2026.

Τέλος, οι μικρότεροι επαγγελματίες μας, γεννημένος το 2008, είναι οι Δημήτρης Μπέρδος και Τραϊανός Μόκρης, που υπέγραψαν μέχρι το 2026. Προφανώς έπεται συνέχεια…

Οι προσθήκες

Η βάση είναι σταθερή, φυσικά, με τα παιδιά που εκπαιδεύονται επί σειρά ετών στον ΠΑΟΚ και όπως κάθε χρόνο, έτσι και την σεζόν 2023-24 εμπλουτίστηκε το «υλικό». Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Μία η προσθήκη στην Κ19, με τον επιθετικό Χριστόφορο Γκάλτσεβ (2006).

Στην Κ17 προστέθηκαν τέσσερα παιδιά, γεννημένα το 2007. Ο Γιάννης Καραγιαννίδης (αμυντικός)  ήρθε από τους Δαναούς Κοζάνης, ο Αντώνης Θεοδοσιάδης (μέσος) από την Αθλητική Ένωση Κοζάνης,  ο Σταύρος Πασχαλίδης (τερματοφύλακας) από τον Εθνικό Αστέρα Πυλαίας και ο Γιώργος Δαουλάρης (αμυντικός) από τους Shooters.

Ένα χρόνο μικρότερα (2008) είναι τα παιδιά που ήρθαν για  την Κ16. Έξι τον αριθμό. Ο Γιώργος Λέλεκας (αμυντικός) από τους Μπέμπηδες, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος (μέσος) από τον Ηρακλή Ζυγού, ο Αντώνης Αρετής (επιθετικός) από Ajax Stars, ο Δημήτρης Λαζαρίδης (αμυντικός) από Pro Soccer Academy, o Κωνσταντίνος Τόλιος (αμυντικός) από την Δόξα Πετρούσας και ο Κονσταντίν Μαλιγκίν (τερματοφύλακας) από την FC Forte.

Πολλές οι μεταγραφές μας και στην Κ15 (γεννημένοι το 2009). Από τον Αστέρα Μεσολογγίου ο μέσος Αουρέλιο Σέφα, από τον Ποσειδώνα Ηγουμενίτσας ο επιθετικός Δημήτρης Μηντής, από τον ΠΑΟΔ ο αμυντικός Νίκος Τελίδης, από την Pro Soccer Academy ο μέσος Χρήστος Δεμίρης, από την Κατερίνη FC o επιθετικός Γιάννης Τοπαλίδης και από τον Ερμήλιο Χαλκίδας ο μέσος Κωνσταντίνος Μίσχος.

Νέο «αίμα» και στην Κ14 και τους γεννημένους το 2010 με τον Δημήτρη Καραπανταζή (μέσος) από την Γερμανική Ακαδημία, τον Θεόδωρο Βλαχόπουλο (αμυντικός) από την Αναγέννηση Πανοράματος, τον Βαγγέλη Βέρτκα (επιθετικός)  από τον ΠΑΣ Φλώρινα, τον Βασίλη Ξεφτέρη (τερματοφύλακα) από τον ΠΑΟΔ και τον Μάρβιν Γκάτζι  (επιθετικός) από τους Μπέμπηδες. Στην Κ13 (2011) ήρθε ο Βασίλης Γιαννιδάκης (επιθετικός) από την Αθλόπολις Football Club.

Εννιά οι προσθήκες στην Κ12 (2012). Ο Αλέξανδρος Νησιώτης (επιθετικός) ήρθε από τον ΑΜΣ Μαραθώνα Καλαμαριάς, ο Κυριάκος Χατζηχηδίρογλου (αμυντικός) από την Olympian  Κατερίνης, ο Αρίστος Καλλιάντζας (μέσος) από τον ΠΑΟΚ Σταυρού, ο Πολυχρόνης Δουμπής (επιθετικός) από τους Τηλέμαχους Αλεξάνδρειας, ο Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος (επιθετικός) από  τους Μπέμπηδες, ο Πέτρος Αγγελάκης (επιθετικός) από τον ΠΑΟΚ Σερρών, ο Σεραφείμ Κουκουτζέλης (επιθετικός) από τον Εθνικό Σοχού, ο Ευστάθιος Μελισσάς (μέσος) από τον ΠΑΟΔ και ο Μάριος Τσότα (επιθετικός) από την ΑΕ Ευόσμου.

Στην Κ11 καλωσορίσαμε πέντε παιδιά, γεννημένα  το 2013, τον Κωνσταντίνο Καρανταλή (μέσος) από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, τον Μιχάλη Σαλπιγγίδη (επιθετικός) από τον Εθνικό Ευόσμου, τον Νίκο Τσαρούχα (μέσος) από την Διάπλαση, τον Βασίλη Μπαμπαούς (αμυντικός) από τους Μπέμπηδες και τον Αθανάσιο Αργυρόπουλο (μέσος) από τον Ατρόμητο Πτολεμαϊδας. Στην Κ10 (2014) ήρθαν από την ακαδημία Ντίνος Κούης οι Αλμπιόν Πέπα και Αντώνης Λεοντιάδης. Στην Κ9 (2015) ήρθαν ο Χρήστος Τοσναρίδης (2015), ο Δημήτρης Χριστοδούλου από την Art Soccer School, o Χρήστος Καλλιαντζάς από τον ΠΟ Μαλακοπή, ο Αγγελος Καλέσης από τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, ο Δημήτρης Σαμλίδης από τους Μπέμπηδες. Και στην Κ8-7 (2016) οι Σάββας Δημητριάδης και Ανδρέας Αλεξίου.

Τουρνουά «Παναγιώτης Κατσούρης»

Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στο τουρνουά «Παναγιώτης Κατσούρης» που τιμά τη μνήμη ενός δικού μας παιδιού που χάθηκε πρόωρα. Στα τέλη Απριλίου, στις εγκαταστάσεις της Σουρωτής η ΠΑΕ ΠΑΟΚ υποδέχτηκε περίπου 30 ομάδες παιδιών ηλικίας 13 και 15 ετών από όλη την Ευρώπη, από την Ελλάδα και την Κύπρο, που έπαιξαν ποδόσφαιρο, άκουσαν μουσική, γνώρισαν την Θεσσαλονίκη και την φιλοξενία μας και το βράδυ της Κυριακής πήραν θέσεις στο γήπεδο της Τούμπας για να δουν το ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ.

Είναι η πρώτη φορά που το τουρνουά «Παναγιώτης Κατσούρης» μετατράπηκε ουσιαστικά σε ένα διεθνές τουρνουά, με συμμετοχές ομάδων όπως της Νιούκαστλ, της Μπόχουμ, της Παρτιζάν, του Ερυθρού Αστέρα, της Έξετερ, της Ράντερς, της Οστερχουτ, της Τζουνιορούλ, της ΑΕΚ Λάρνακας, της ΑΕΛ Λεμεσού, της Ομόνοιας Λευκωσίας. Επίσης, συμμετείχαν ο Παναθηναϊκός, ο Παναιτωλικός, ο Πανιώνιος, ο ΝΠΣ Βόλος, ο Μακεδονικός, όπως και η Αγία Παρασκευή Βόλου, η Αγία Άννα Βόλου, ο Αρσακλής, ο Ατσαλένιος, οι Μπέμπηδες, ο Ατρόμητος Λάρισας, ο ΠΑΟΚ Κομοτηνής, ο ΠΑΟΚ Κοίλων Κοζάνης και φυσικά τα τμήματα του PAOK Academy στις κατηγορίες Κ15 και Κ13.

Νικητές αναδείχθηκαν οι ομάδες του ΠΑΟΚ και στις δύο κατηγορίες. Η Κ15 των Σάββα Κωνσταντινίδη και Κοσμά Βακουφάρη κέρδισε 1-0 τον Ερυθρό Αστέρα στον τελικό, με το γκολ του Λαζαρίδη, ενώ η Κ13 του Λευτέρη Κανάτα επικράτησε της Μπόχουμ στα πέναλτι.

Διαβάστε ακόμη...