O ΠΑΟΚ μεγαλώνει γενιές αήττητων πρωταθλητών

Η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα είναι που σε «τοποθετούν» στο πάνω ράφι. Επ’ ουδενί τυχαία συνθήκη, μη ελεγχόμενη ή συμπτωματική. Εκεί, στο πάνω ράφι της τροπαιοθήκης του PAOK Αcademy στην Τούμπα, βρίσκεται η τέταρτη συνεχόμενη κούπα για το τέταρτο διαδοχικό πρωτάθλημα της Κ19 του ΠΑΟΚ.
O ΠΑΟΚ μεγαλώνει γενιές αήττητων πρωταθλητών

Για την Ακαδημία του ΠΑΟΚ αυτό είναι το επιστέγασμα, είναι η φυσική συνέχεια μιας χρόνιας διαδικασίας που αν μη τι άλλο, αποδίδει και εντυπωσιάζει. Μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας, εμποτισμένης πλέον με μια refuse to lose νοοτροπία, που διαρκεί 3,5 χρόνια τώρα! Ακόμα κι αν το πιο φυσιολογικό πράγμα στο ποδόσφαιρο είναι η ήττα – νομοτελειακά συμβαίνει – ουδείς μπορεί να αγνοήσει το εντυπωσιακό στατιστικό. 85 ματς δίχως ήττα! Ηταν 10 Δεκεμβρίου του 2017 όταν η Κ19 υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό για την 14η αγωνιστική της Super League. Ηττήθηκε 1-0. Ηταν η τελευταία φορά που επέτρεψε να συμβεί μέχρι και σήμερα. Ο Παναθηναϊκός ήταν απειλητικός και το Σάββατο, φυσικά, στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος στη Σουρωτή, μα παρότι προηγήθηκε δύο φορές, ο Δικέφαλος ισοφάρισε για το τελικό 3-3 διατηρώντας αυτό το ασύλληπτο αήττητο. Και ναι η ζέστη ήταν αποπνικτική, μα όλοι απόλαυσαν την απονομή του πρωταθλήματος που έγινε αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα σε απόλυτα οικογενειακό κλίμα.

Το πρωτάθλημα αυτής της δύσκολης σεζόν, που μοιράστηκε στα δύο – λόγω της διακοπής κάθε δραστηριότητας που επέφερε η πανδημία – κατακτήθηκε μία αγωνιστική πριν το τέλος, κόντρα στον Αρη στην Πυλαία στις 19 Ιουνίου. Είναι το τέταρτο σερί (2017-18, 2018-19, 2019-20, 2020-21). Είχαν προηγηθεί τα πρωταθλήματα στις σεζόν 2002-03, 2006-07 και 2013-14. Συνολικά επτά, λοιπόν. Στην ιστορία των τροπαιούχων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας προηγείται ο ΠΑΟΚ και ακολουθεί ο Ολυμπιακός με έξι, η Ξάνθη με τρία, ο Παναθηναϊκός και ο Αρης με δύο πρωταθλήματα.

Άλλη μία δύσκολη σεζόν

Ηταν μία ακόμα εξοντωτική σεζόν. Ξεκίνησε με την ευχή να κυλήσει κανονικά, μα διεκόπη δυστυχώς με τελευταίο ματς αυτό με τον Ολυμπιακό στη Σουρωτή, το οποίο οι παίκτες του Πάμπλο Γκαρσία τότε, κέρδισαν 1-0. Εκτοτε πολλά άλλαξαν. Την Κ19 ανέλαβε ο Στέλιος Μαλεζάς, μαζί με τους Απόστολο Παπαβασιλείου και Δημήτρη Ταξίδη, η διακοπή έδειχνε αιώνια, το Youth League παρότι προαναγγέλθηκε, δεν διεξήχθη ποτέ, οι νεαροί αθλητές πάλευαν με τις αντοχές τους και τον χρόνο, μέχρι να αποφασιστεί τελικά, η επανέναρξη και η ολοκλήρωση του με την διεξαγωγή του πρώτου γύρου.

Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες βέβαια, ο Δικέφαλος δεν πτοήθηκε. Αρνήθηκε να χάσει, έπαιξε επτά ματς, συνολικά 13 από την αρχή της σεζόν, παραχωρώντας μόνο δύο ισοπαλίες (με τον ΠΑΣ Γιάννινα και με τον Παναθηναϊκό στη Σουρωτή). Όλα τα άλλα ήταν νικηφόρα, με ευρύ σκορ μάλιστα. Οι αριθμοί που συνοδεύουν αυτή την ομάδα και όλα τα παιδιά που αγωνίστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι αποστομωτικοί. 74 νίκες, 10 ισοπαλίες. 262 γκολ, δηλαδή περίπου 65 ανά σεζόν κατά μέσο όρο, με «παθητικό» μόλις 54 γκολ. Αυτό το πρωτάθλημα δε, είναι το 4ο διαδοχικά αήττητο.

Η Κ19 της σεζόν 2020-21

Το πρώτο μισό αυτής της περίεργης και δύσκολης σεζόν ανήκει στον Πάμπλο Γκαρσία, τον Μίροσλαβ Σνάουτσνερ, τους συνεργάτες τους Ιωάννη Αμπατζίδη, Θεοχάρη Κομσή, Ευάγγελο Μπαμπάτση, που δεν ανήκουν πλέον σ’ αυτό το team, ενώ προφανώς πρέπει να τονιστεί ότι μερίδιο της επιτυχίας πιστώνονται οι ποδοσφαιριστές Ευστάθιος Τάχατος, Πέτρος Καλουτσικίδης, Δημήτρης Πανίδης, Θεόδωρος Πουρναράς και Δημήτρης Ξιφιλίνος. Πρωταθλητές για άλλη μία φορά και αυτοί, λοιπόν.

Στην συνέχεια ανέλαβε ο Στέλιος Μαλεζάς μαζί με το team της Κ17 μέχρι εκείνη τη στιγμή Απόστολο Παπαβασιλείου, Δημήτρη Ταξίδη και Ευάγγελο Αλεξόπουλο.

Την ομάδα συνέθεσαν ουσιαστικά τέσσερις γενιές ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Η γενιά του 2000, που άφησε σε μεγάλο βαθμό το στίγμα της, αποχώρησε, ενώ από τα παιδιά του 2001, που επίσης πανηγύρισαν πρωταθλήματα, παρέμεναν μέχρι και το τέλος του 2000 οι οι Πανίδης, Γιαξής, Τάχατος, Καλουτσικίδης, Πουρναράς και Ξιφιλίνος, ενώ προστέθηκε και ο Βρακάς που επέστρεψε.

Οι γεννημένοι το 2002 (Μπαλωμένος, Παναγιώτου, Αβεντισιάν, Γρόσδης, Καραμπέρης, Τσοπούρογλου, Πιπιλιάρης, Γκορτεζιάνι , συμπεριλαμβανομένων των καινούριων Ζάμπου Νγκουμετσίου και Άρμπερ Τσάνι) είναι επίσης πρωταθλητές και στην Κ19 φυσικά, αλλά και σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες που αγωνίστηκαν. Προστέθηκε η γενιά του 2003 (Τσιόπτσης, Κουτεντάκης, Κωνσταντέλιας , Δαρέλας, Τσιακούμης, Κιτσάκης, Κουλιεράκης, Μανωλιούδης), πρωταθλητές με την Κ17, κάποιοι και με συμμετοχές στην περσινή Κ19. Τέλος, στην Κ19 αυτής της σεζόν συμμετέχουν και οι «μικροί» (ο Κούτσιας αγωνίστηκε και πέρυσι στην Κ19), αυτοί που γεννήθηκαν το 2004 και ουσιαστικά όταν άρχισε η χρονιά ανήκαν ηλικιακά στην Κ17 (Μοναστηρλής, Κούτσιας , Σμυρλής, Σπυράκος, Τσίκος, Κουλούρης, Τασιούρας, Μπάμπουρας, Ιορδανίδης, Λυπηρίδης, Ρούμιαντσεβ, Σινανάι, Ζίλο, Κεδίκογλου). Εκπληξη και η συμμετοχή στην ομάδα του γεννημένου το 2005 τερματοφύλακα Σπύρου Αγγελίδη.

Να σημειωθεί ότι είναι σχεδόν οι πάντες διεθνείς, με ουκ ολίγες διακρίσεις, όπως επίσης ότι αρκετοί – πέραν όσων ανήκουν και στο ρόστερ της Α΄ ομάδας – έχουν κληθεί για προπονήσεις με την αντρική ομάδα του ΠΑΟΚ.

Το προφίλ της Κ19

Τερματοφύλακες: Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, Αλέξανδρος Τσιόπτσης, Δημήτριος Μοναστηρλής

Αμυντικοί: Παναγιώτης Παναγιώτου, Αβεντίς Αβεντισιάν, Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, Ιωάννης Μανωλιούδης, Βασίλειος Κιτσάκης, Γεώργιος Τσιακούμης, Arber Cani, Ελευθέριος Τασιούρας

Μέσοι: Βασίλειος Γρόσδης, Θωμάς Καραμπέρης, Ιωάννης Κωνσταντέλιας, Δημήτριος Τσοπούρογλου, Κυριάκος Γιαξής, Τίτος Κουτεντάκης, Αργύριος Δαρέλας, Γεώργιος Κουλούρης, Ζήσης Τσίκος, Γεώργιος Βρακάς

Επιθετικοί: Βασίλειος Γκορτεζιάνι, Γιώργος Κούτσιας , Ιωάννης Πιπιλιάρης, Λάμπρος Σμυρλής, Νικόλαος Σπυράκος, Ντοναντόνι Ζάμπου Νγκουμετσίου, Μάριος Μπάμπουρας, Χρήστος Ιορδανίδης

Προπονητής: Στέλιος Μαλεζάς

Βοηθός προπονητή: Απόστολος Παπαβασιλείου

B’ βοηθός προπονητή, ανάλυση video: Δημήτριος Ταξίδης

Προπονητής τερματοφυλάκων: Βασίλειος Πετρόπουλος

Γυμναστής: Ευάγγελος Αλεξόπουλος

Γιατρός: Αργύρης Καραβέλης

Φυσικοθεραπευτής: Σταύρος Τερζανίδης

Φροντιστές: Σταύρος Σαχινίδης, Στράτος Αριζάνης

Γενικός αρχηγός: Κωνσταντίνος Ιωσηφίδης

Διαβάστε ακόμη...