ΠΑΟΚ: Μια Λαϊκή Δημοκρατία

SHARE:

Συχνά με αφορμή την ημέρα αυτή, που δεν γιορτάζεται από τους Έλληνες, παρά από την κοινοβουλευτική ελίτ και ολιγαρχία με μια δεξίωση, ακούμε ότι η δημοκρατία γεννήθηκε στην Αθήνα το 508 π.Χ μετρώντας σαν αρχή το συγκεκριμένο έτος, τις μεταρρυθμίσεις Κλεισθένη που ξεκίνησαν αυτή την χρονιά. Λιγότερο γνωστό είναι ότι μόλις έναν χρόνο νωρίτερα, το 509 π.Χ., η Ρώμη –η πόλη που ίδρυσαν οι Τρώες και ο βασιλιάς τους Αινείας– ανέτρεψε τους βασιλείς και γέννησε τη res publica, τη Ρωμαϊκή δημοκρατία. Όμως, ακόμα πιο άγνωστο είναι ότι πολύ πριν απ’ όλα αυτά, στο Βόρειο Αιγαίο, στη Λήμνο του Ηφαίστου,στην Πολιόχνη, λειτούργησε ένα από τα πρώτα βουλευτήρια του ελληνικού κόσμου,η Πρώτη Δημοκρατία του κόσμου από το 3500 π.Χ.
Εκεί, στις παρυφές του Θρακικού και του Μακεδονικού Αιγαίου, γεννήθηκε μια πρώιμη μορφή συλλογικής απόφασης. Η αληθινή κοιτίδα της δημοκρατίας λοιπόν ήταν η ευρύτερη Ρωμιοσύνη. Στο Βυζάντιο, στο Βορρά πάλι στη Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε και εφαρμόστηκε τον 14ο αιώνα η πρώτη λαϊκή, κοινή, δημοκρατία συμμετοχής, το περίφημο κίνημα των Ζηλωτών. Από τη Λήμνο, την Αθήνα και τη Ρώμη, μέχρι τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, η δημοκρατία δεν ήταν ποτέ απλώς θεσμός – ήταν τρόπος ζωής, κοινότητα και αλληλεγγύη.
Ο ΠΑΟΚ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας αθλητικός σύλλογος. Είναι μια λαϊκή δημοκρατία της Θεσσαλονίκης.
Ένα παγκόσμιο φαινόμενο συμμετοχής, φωνής, αντίστασης και ενότητας. Ο Σύλλογος που δεν μπορεί να μπει σε καλούπι, είναι ο ίδιος καλούπι,ο Σύλλογος που εκφράζει Αρχαία Ελλάδα - Μακεδονία, Ρωμιοσύνη, επανάσταση, προσφυγιά.
Κάθε μέρα δεκάδες ραδιόφωνα, εκπομπές, άρθρα και χιλιάδες σχόλια στα social media μιλούν για ΠΑΟΚ. Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στον κόσμο – όχι σε αυτό το εύρος, αυτήν την καθημερινή συμμετοχή, αυτό το πάθος.
Δύο φορές, σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, όταν ο ΠΑΟΚ έφτασε στο χείλος του γκρεμού, 10.000 μικρομέτοχοι έβαλαν πλάτη. Όχι με λόγια. Με ουρά σε τραπεζικά γκισέ, με λεφτά από το υστέρημα, με πίστη και συλλογικότητα.
Διοίκηση Πρωτοδικείου, χωρίς ισχυρό άνδρα με 22000 χιλιάδες διαρκείας. Μια κοινότητα που αυτοοργανώθηκε και ετοίμασε το έδαφος για να έρθει ο Ιβάν, χωρίς να παραδοθεί σε κανέναν.
Αυτό δεν είναι απλώς στήριξη. Είναι δημοκρατία στα δύσκολα.
Γιατί άλλο είναι να λες ότι έχεις 100.000 οπαδούς που υποχρεωτικά αγοράζουν μια κάρτα φιλάθλου για να μπουν στο γήπεδο μαζί με το απλό εισιτήριο και εισητήριο διαρκείας — χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς καμία ψήφο, χωρίς λόγο.
Και άλλο να έχεις 10.000 διαφορετικούς πολίτες που γίνονται μέτοχοι δύο φορές γιατί το νιώθουν καθήκον να σώσουν αυτό που αγαπούν. Που σηκώνουν τη σημαία στα δύσκολα. Που δεν ρωτούν «τι κάνει ο πρόεδρος», αλλά λένε «τι κάνουμε εμείς».
Και τώρα, τι;
Το γήπεδο της Τούμπας, η καρδιά του ΠΑΟΚ, δεν μπορεί να αποφασιστεί μόνο από ένα Διοικητικό Συμβούλιο ή έναν άνθρωπο, όσο σπουδαίος κι αν είναι. Χρειάζεται λαϊκή συμμετοχή.
Οι μικρομέτοχοι του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, που πιθανώς ξεπερνούν τους 15.000-20000, πρέπει να εγγραφούν στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Να γίνουν μέλη με δικαίωμα ψήφου, με λόγο για το μέλλον του συλλόγου.
Ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ, με 5.000 αθλητές και εκατοντάδες ομάδες, είναι η βάση του οικοδομήματος. Το αθλητικό του μέλλον πρέπει να έχει χιλιάδες θεματοφύλακες – όχι καταναλωτές.
Ο ΠΑΟΚ δεν είναι απλώς μια ομάδα.
Είναι μια λαϊκή δημοκρατία, μια συλλογική φωνή, ένα παράδειγμα αντίστασης και συμμετοχής.
Σε έναν κόσμο που κλείνει τα στόματα, εμείς μιλάμε.
Σε μια εποχή που ζητά υποταγή, εμείς ψηφίζουμε με την ψυχή μας.
ΠΑΟΚ = Δημοκρατία στα δύσκολα.
Όχι στα λόγια. Αλλά στην πράξη.
Η Τούμπα έγινε με εθελοντισμό (βασικό χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας), με τη βοήθεια εθελοντικής εργασίας των προσφύγων χωρίς μεγαλοπαράγοντες. Έτσι πρέπει να γίνει και τώρα.
Με λαϊκή συμμετοχή, πολλών ΠΑΟΚτσήδων. με προτεραιότητα στον Ιβάν, που όταν ανέβαλε κάλεσε τον κόσμο στο Παλατάκι και είπε "τα χρέη του ΠΑΟΚ δικά μου χρέη, θα ακούω τις απόψεις σας και στο τέλος θα αποφασίζω".
Η εσωστρέφεια ΠΑΕ και ΑΣ έφεραν γεγονότα που στεναχώρησαν τον λαό του ΠΑΟΚ.
Αυτή την στιγμή,τα στελέχη της ΚΑΕ ΠΑΟΚ είναι τα πιο εξωστρεφή, μιλούν στα social, ενίοτε τσαλακώνονται, επικοινωνούν ανθρώπινα με τον κόσμο χωρίς φόβο και ενοχές.
Πρόταση
Ίσως θα πρέπει και η ΠΑΕ και ο Ερασιτέχνης να είναι πιο εξωστρεφείς με ένα link που ο απλός φίλαθλος του ΠΑΟΚ ή μέλος του ΑΣ ΠΑΟΚ,να καταθέτει επώνυμα κάποιες ιδέες προς επεξεργασία υλοποίησης από πλευράς ΔΣ. Να νιώθουν ότι συμμετέχουν δημοκρατικά και ας μην γίνουν ποτέ πράξη οι ιδέες τους. Και μόνο που θα νιώθεις ότι συμμετέχεις, μαζί με τη μαζική συμμετοχή σε ψηφοφορίες και αποφάσεις, αρκεί.
Ετσι μόνο θα μείνει η Τούμπα στα χέρια του ΑΣ ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ θα είναι Δημοκρατικός.