Τι περιμένουν ;;;

Άρθρο 19. Διαστρέβλωση- αλλοίωση συνθηκών διεξαγωγής αγώνα...
Τι περιμένουν ;;;

1. Οποιοσδήποτε ενεργεί με πράξεις ή παραλείψεις έχοντας σκοπό τη διαστρέβλωση ή αλλοίωση των συνθηκών διεξαγωγής ή του αποτελέσματος ενός αγώνα κατά τρόπο ασύμβατο με την αθλητική δεοντολογία και νομοθεσία και η πράξη ή η παράλειψη δεν τιμωρείται με ειδική διάταξη του παρόντος κανονισμού, τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού και χρηματική ποινή δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000) έως σαράντα χιλιάδων ευρώ (40.000). Επίσης, σωρευτικά, θα του επιβάλλεται απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και σε ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση η ποινή αυτή θα επιβάλλεται ισοβίως. Εάν υπαίτια είναι και η ομάδα στην οποία ανήκει, τιμωρείται και αυτή με ποινή αφαίρεσης επτά (7) βαθμών και χρηματική ποινή τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000) έως ογδόντα χιλιάδων ευρώ (80.000)

Η συγκεκριμένη παράγραφος θεωρητικά λύνει τα χέρια του ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα αναφορικά με την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του Ολυμπιακού για τα γεγονότα που έγιναν σε βάρος του Πλατανιά και συγκεκριμένα το ξυλοδαρμό των ποδοσφαιριστών του ή και παραγόντων του, καθώς αν κάποιος κοιτάξει προσεκτικά το άρθρο 29 θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες εφαρμογής του κυρίως λόγω της ασάφειας της συγκεκριμένης διάταξης ,η οποία αφήνει πολλά παραθυράκια στους νομικούς του Ολυμπιακού.

Βέβαια για να φτάσουμε στο σημείο να συζητάμε για το περιεχόμενο της πειθαρχικής δίωξης πρέπει αρχικά να λάβει χώρα το αυτονόητο σε οποιαδήποτε ευνομούμενη(sic) πολιτεία. ΑΥΤΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΣΚΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ.

Προσπαθώντας να καταλάβουμε γιατί ακόμα δεν έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη θα εξετάσουμε τις δυνατότητες που έχει ο ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας για την άσκηση αυτής. Σε αυτό το σημείο διαπιστώνουμε ότι στην περίπτωση μας σύμφωνα με το άρθρο 35 του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ οι δυνατότητα πειθαρχικής δίωξης συνίσταται κυρίως(αν όχι αποκλειστικά) στις εξής δύο περιπτώσεις:

Άρθρο 35. Υπεύθυνος άσκησης δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων Στην Ε.Π.Ο. ιδρύεται και λειτουργεί υπηρεσία άσκησης πειθαρχικής δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων. Ο υπεύθυνος άσκησης πειθαρχικής δίωξης είναι αρμόδιος: 47

1. Να ασκεί δίωξη για παράβαση διατάξεων του Καταστατικού ή των Κανονισμών της Ε.Π.Ο. και να παραπέμπει στις αρμόδιες επιτροπές (της κατά περίπτωση διοργανώτριας ή της Ε.Π.Ο.) για πειθαρχικά αδικήματα, που δεν αναφέρονται σε φύλλο αγώνα και περιήλθαν στην γνώση του, από : i) παραπομπή από την Ε.Ε. της Ε.Π.Ο., ii) παραπομπή από επιτροπές ή υπηρεσίες της Ε.Π.Ο., iii) γνώση του για γεγονότα ή δηλώσεις που καλύπτονται από τα Μ.Μ.Ε.,
iv) στοιχειοθετημένες επώνυμες καταγγελίες.

Αν καλόπιστα δεχτούμε ότι ότι ο ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας έχει σκοπό να ασκήσει πειθαρχική δίωξη με βάση την διαδικασία της παραγράφου 4.δηλαδή να περιμένει να έρθει στην κατοχή του το περιεχόμενο των καταθέσεων των δεκαπέντε τουλάχιστον ποδοσφαιριστών του Πλατανιά προκειμένου να διαπιστώσει εάν αυτοί καταγγέλουν ότι ξυλοκοπήθηκαν έχει καλώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως το περιεχόμενο των καταθέσεων το αργότερο μέχρι σήμερα Πέμπτη θα έχει διαβιβαστεί (αν δεν διαβιβάστηκε ήδη από το βράδυ της Τετάρτης) στην Εισαγγελία Πειραιά και από εκεί θα διαβιβαστεί τάχιστα στον ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας θα έχει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή αν όχι και σήμερα, ανάλογα με την ταχύτητα των Εισαγγελικών αρχών, το δικαίωμα να ασκήσει πειθαρχική δίωξη έχοντας λάβει γνώση του περιεχομένου των καταθέσεων των ποδοσφαιριστών του Πλατανιά.

Επομένως δεν νοείται οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση εκ μέρους του αναφορικά με την άσκηση πειθαρχικής δίωξης πέραν του πρωινού της Δευτέρας, καθώς διαφορετικά υπάρχει σοβαρότατη περίπτωση μερικής επικύρωσης της βαθμολογίας, γεγονός που όποως εύλογα αντιλαμβάνεται κάποιος θα προκαλέσει σοβαρότατη δυσλειτουργία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, θα συνιστά αρνησιδικία με ευθύνη της ΕΠΟ, θα προκαλέσει οικονομική βλάβη στις ενδιαφερόμενες ΠΑΕ και ουσιαστικά θα ΑΛΛΟΙΩΣΕΙ το φετινό πρωτάθλημα και επομένως θα πλήξει και άλλο το κύρος και την αξιοπιστία του στα μάτια της φίλαθλης γνώμης.

Δεν νοείται καμία ετεροχρονισμένη τιμωρία για τα καταγγελόμενα καθώς ενδεχόμενη αφαίρεση βαθμών με βάση τόσο το άρθρο 19,όσο και το άρθρο 29 αφενός μεν δεν προβλέπεται, αφετέρου δε σε περίπτωση που λάβει χώρα με κάποιον τρόπο αλλοιώνει τόσο το τωρινό, όσο και το επόμενο πρωτάθλημα!

Είναι αδύνατο να μην έχει λάβει όλα τα παραπάνω υπ'όψιν του ο ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας, όπως είναι αδύνατο να μην γνωρίζει ότι η καθυστέρηση της πειθαρχικής δίωξης για τα καταγγελόμενα γεγονότα ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ αφού σε περίπτωση μη έγκαιρης πειθαρχικής δίωξης ενισχύεται στους «ενδιαφερόμενους» το αίσθημα της ατιμωρησίας και δίνεται η εντύπωση ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ότι γουστάρει προκειμένου να κατακτήσει έναν τίτλο ή να κερδίσει έναν αγώνα. Θυμίζουμε εδώ ότι η δράση όταν παραμένει ουσιαστικά ή τυπικά ατιμώρητη φέρνει αντίδραση και η βία γεννά βία.

Όλα τα ανωτέρω βέβαια ισχύουν και για την δυνατότητα του ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα να ασκήσει δίωξη με την διαδικασία του άρθρου 3,αφού η ανακοίνωση του Πλατανιά μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ και είναι αδύνατο να μην περιήλθε σε γνώση του.

Εδώ βέβαια όσο καλόπιστα και να λειτουργεί κανείς αναμφίβολα ανακύπτουν πολλά ερωτηματικά ,και ειδικότερα γιατί ο ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος να ασχοληθεί ΑΜΕΣΑ με την συγκεκριμένη ανακοίνωση του Πλατανιά και να ασκήσει πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Ολυμπιακού με βάση τα καταγγελόμενα. Όσο και να προσπαθούμε είναι αδύνατο να κατανοήσουμε την τόσο μεγάλη καθυστέρηση –αδράνεια για το συγκεκριμένο γεγονός. Θυμίζουμε σε αυτό το σημείο για τις κασσάνδρες και τα παπαγαλάκια ότι ο ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας δεν είναι επ' ουδενί υποχρεωμένος να αναμένει την εξέλιξη της ποινικής δικογραφίας αφού η πειθαρχική δίωξη κινείται ανεξάρτητα από την αντίστοιχη ποινική. Άλλωστε κάτι τέτοιο μόνο επιπλέον προβλήματα θα δημιουργούσε, καθώς τα αδικήματα που διώκονται πειθαρχικά στην συγκεκριμένη περίπτωση παραγράφονται μετά την πάροδο έξι μηνών από την διάπραξη τους.
Δεν θα επεκταθούμε στις περαιτέρω ενέργειες της ΠΑΕ αναφορικά με την συγκεκριμένη υπόθεση ,καθώς το συγκεκριμένο άρθρο εστιάζει και αξιολογεί αποκλειστικά τις ενέργειες του ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα. Θεωρείται δεδομένο όμως ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει την δυνατότητα να στραφεί πειθαρχικά κατά του ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα Αλλά και της ΕΠΟ στην περίπτωση που αυτός κωλυσιεργήσει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θίγονται το έννομο συμφέρον της ΠΑΕ με οποιονδήποτε τρόπο.

Το συγκεκριμένο ζήτημα και ο τρόπος χειρισμού του τόσο από τον αθλητικό Εισαγγελέα αλλά και από τα δικαιοδοτικά όργανα είναι ευρύτερο ζήτημα το οποίο ξεπερνά την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και το οποιοδήποτε πρόσκαιρο συμφέρον της.

Η αθλητική δικαιοσύνη οφείλει να δράσει με τέτοιον τρόπο που να καταστήσει σαφές στους πάντες ότι παρόμοιες ενέργειες με τις καταγγελόμενες ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΤΑΧΙΣΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ και σε περίπτωση ενοχής ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΑΙΤΙΟΣ. Οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται.

Διατηρούμε πάντως σοβαρές αμφιβολίες με βάση τα όσα συμβαίνουν ότι πράγματι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο. Ευχόμαστε οι αμφιβολίες μας να αποδειχτούν αβάσιμες.

Υ.Γ Θερμή παράκληση προς όλους όσους θα μεταβούν στον Βόλο για τον τελικό του Κυπέλλου. Κανένα κύπελλο δεν είναι ικανό να μετριάσει την θλίψη μας για τον άδικο χαμό του Νάσου.

Για όσους πολεμιστές θα είναι στο γήπεδο ,ο πόλεμος αυτός διεξάγεται ΜΟΝΟ με την φωνή εντός του γηπέδου. Για όποιον σκεφτεί κάτι διαφορετικό, ας τυπώσει καλά στο νού του την εικόνα του Νάσου. Απαιτείται αυτοσυγκράτηση, και απαιτείται ΟΛΟΙ, συνοπαδοί και αντίπαλοι να γυρίσουν στα σπίτια τους και στις οικογένειες τους σώοι και αβλαβείς. Το χρώμα του κασκόλ υποχωρεί μπροστά στην αξία της ανθρώπινης ζωής.

Διαβάστε ακόμη...