«Απίστευτοι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ»

Η πρώτη σκέψη που έκανε μόλις είδε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ήταν: «Ω, Θεέ μου»...
«Απίστευτοι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ»

Ο Θαντ ΜακΦάντεν μιλά στο SDNA για το δέσιμό τους με τους «ασπρόμαυρους», τη θέλησή του να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και τον θαυμασμό του για τον κόσμο της ομάδας.

Η περίοδος που διανύουμε τώρα (τέλη Μαΐου) είναι η αγαπημένη πολλών Αμερικανών αθλητών που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκά πρωτάθληματα μπάσκετ. Οι υποχρεώσεις τους έχουν τελειώσει ή θα τελειώσουν σύντομα και εκείνοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους, βλέπουν την οικογένειά τους, χαλαρώνουν και ξεκουράζονται.

Ο «μπόμπερ» του ΠΑΟΚ δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Μετά το φινάλε της σεζόν στην Stoiximan.gr Basket League επέστρεψε στις ΗΠΑ, περνάει χρόνο με την οικογένειά του, παρακολουθεί πολύ ΝΒΑ, δουλεύει ατομικά στο γυμναστήριο και αφιερώνει πολλές ώρες στα βάρη. Μεταξύ οικογένειας - γυμναστηρίου και ΝΒΑ ο ΜακΦάντεν βρήκε χρόνο να μιλήσει στο SDNA για την εμπειρία του στον «Δικέφαλο του Βορρά».

Ο 30χρονος Αμερικανός γκαρντ έκανε λόγο για την πικρία που του άφησε η σειρά με τον Άρη, αναφέρθηκε στον κόσμο του ΠΑΟΚ και τις «κακιές» βραδιές ενός σουτέρ, σχολίασε τα σχέδιά του για τον μέλλον και στάθηκε στον «θρύλο» Μπάνε Πρέλεβιτς και τον... κακοντυμένο Νέναντ Μιλιένοβιτς!

- Πόσο εύκολο ήταν για εσένα να έρθεις σε μια ομάδα στην μέση της σεζόν και να γίνεις ο ηγέτης της και ο «αρχισκόρερ» της;

«Σε όλη μου την καριέρα αυτό που κάνω είναι να σκοράρω. Γι' αυτό με πήραν στον ΠΑΟΚ, για να σκοράρω, είναι μέρος της δουλειάς μου. Προφανώς, κάνω και άλλα πράγματα στο παρκέ. Παίζω και στο "1" και στο "2" αλλά αυτό που ζήτησαν από εμένα είναι να τους βοηθήσω στο σκοράρισμα. Αυτό έκανα πάντα».

- Πλησιάζοντας τα 30 σου ένιωθες έτοιμος να γίνεις ηγέτης μιας ομάδας σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα στην Ευρώπη;

«Σίγουρα, ήμουν έτοιμος. Είχα και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Αν με ρωτάς, πιστεύω πως μπορώ να παίξω στο υψηλότερο επίπεδο. Ξέρω πολύ καλά τι μπορώ να κάνω και θεωρώ ότι είμαι top level παίκτης. Οπότε, περίμενα να έρθει κάτι τέτοιο στην καριέρα μου».

- Πώς θα βαθμολογούσες την εμπειρία σου στον ΠΑΟΚ;

«Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Αν είχαμε μια κλίμακα από το ένα μέχρι το δέκα, θα της έδινα δέκα. Η πόλη είναι όμορφη, η ομάδα και ο κόσμος φανταστικοί. Πάντα είμαι ευγνώμων όπου και αν πηγαίνω. Πάντα δίνω "δεκάρι" γιατί είμαι ευλογημένος που παίζω μπάσκετ επαγγελματικά. Όλα αυτά τα αναφέρω μιλώντας για τη δική μου εμπειρία. Από την άλλη, ως ομάδα δεν είχαμε τη σεζόν ου θα θέλαμε. Λέω συνεχώς πως αν δεν πάρεις το πρωτάθλημα δεν είσαι πετυχημένος. Όμως, τα πήγαμε καλά».

- Σε πίκρανε το γεγονός ότι γίνατε sweep από τον Άρη, τον μεγάλο αντίπαλο του ΠΑΟΚ;

«Ήταν απογοητευτικό, ακόμα το σκέφτομαι. Ως γεγονός μου δίνει κίνητρο για την επόμενη χρονιά. Ήδη ετοιμάζομαι για την επόμενη σεζόν και δουλεύω στο γυμναστήριο. Δεν θα κάτσω να κλάψω όλο το καλοκαίρι, θα δω τι πρέπει να κάνω για αυτό, πώς να βελτιωθώ για τη συνέχεια».

- Τι σκέφτεται ένας σκόρερ όταν τελειώνει ένα σημαντικό παιχνίδι, όπως με την Τενερίφη ή με τον Άρη, έχοντας χάσει πολλά σουτ;

«Παίζω πολύ καιρό, πολλά χρόνια και ξέρω ότι θα υπάρξουν και τέτοια βράδια. Δεν είναι ωραίο, στεναχωριέμαι, αλλά συμβαίνουν αυτά. Ακόμα και ο Στεφ Κάρι ή ο Λεμπρόν Τζέιμς μπορεί να έχουν τέτοια παιχνίδια. Πρέπει να μάθεις από αυτά και να συνεχίσεις. Δεν είναι κάτι που μπορείς να ελέγξεις και να κοντρολάρεις. Πρέπει να σουτάρεις παραπάνω, να προσπαθήσεις ακόμα πιο σκληρά».

- Πώς ήταν η συνεργασία σου με τον Σούλη Μαρκόπουλο; Όλοι λένε για εσένα πως είσαι coachable και δεν δημιουργείς προβλήματα...

«Με βοήθησε αρκετά στο να ρίξω τον ρυθμό στο παιχνίδι μου. Συνήθως είμαι ένας παίκτης "run 'n gun", αλλά μπορώ να κατεβάσω και τον ρυθμό, να ηρεμήσω το παιχνίδι. Αυτό ήθελε από εμένα, όπως μου ζητούσε να είμαι στο σωστό σημείο, να διαβάζω καλύτερα τον αγώνα. Με εξέλιξε σε αυτά τα κομμάτια. Δούλευα πάνω σε αυτά και το περασμένο καλοκαίρι και με βοήθησαν. Πριν πάω στον ΠΑΟΚ, στην Νανσί, ήμουν κόμπο γκαρντ, έπαιζα και στο "1" και στο "2"».

- Πόσο σημαντική είναι η επιρροή του Μπάνε Πρέλεβιτς, ενός «ζωντανού θρύλου», στο μπάσκετ του ΠΑΟΚ;

«Ήταν πάρα πολύ σημαντική συνεισφορά του. Όταν σου δίνει μια συμβουλή ένας "θρύλος" σαν εκείνον είναι κάτι σημαντικό. Η επιρροή του είναι τεράστια. Δεν λέει ποτέ πολλά λόγια, αλλά όσα λέει έχουν σημασία και μετρούν. Αφήνει τον κόουτς να κάνει τη δουλειά του. Όσες φορές μιλήσαμε μου έλεγε να συνεχίσω να είμαι επιθετικός, να κάνω το παιχνίδι μου».

- Ποια στιγμή - ιστορία θα σου μείνει αξέχαστη από τη θητεία σου στον ΠΑΟΚ;

«Η αλήθεια είναι πως είχαμε πολλές αστείες στιγμές. Φίλε, είχαμε πραγματικά πολλές... Εγώ, ο Νέναντ Μιλιένοβιτς και ο Κιθ Κλάντον κάναμε πολλές πλάκες. Είχαμε έρθει πιο κοντά μεταξύ μας και πειράζαμε τον Νέναντ για το πώς ντυνόταν αρχικά. Οι επιλογές του δεν ήταν τόσο στη μόδα. Τώρα ντύνεται εξαιρετικά. Θα έλεγα πως ήμασταν οι στυλίστες του! Πιο πολύ για αυτή την αλλαγή του ευθύνεται ο Κιθ, που σχολίαζε ό,τι φορούσε».

- Στα παιχνίδια με τον Άρη είδες πόσο «ζεστός» είναι ο κόσμος του ΠΑΟΚ. Έχεις νιώσει ξανά κάτι τέτοιο;

«Είναι απίστευτοι! Φανταστικοί οπαδοί... Είναι ευλογία να παίζεις σε ένα γήπεδο με τέτοιο κόσμο. Έχω ξαναπαίξει σε καλές ατμόσφαιρες στο παρελθόν, αλλά οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι κάτι μοναδικό. Όταν τους πρωτοείδα είπα: "Ω, Θεέ μου". Ήταν τρομεροί».

- Πήγες και στην Τούμπα να δεις ποδοσφαιρικούς αγώνες, άρα έχεις έχεις δει την ατμόσφαιρα που δημιουργούν και εκεί...

«Εκεί είναι ακόμα πιο... τρελή η ατμόσφαιρα! Συνεχώς σκεφτόμουν: "Θεέ μου, είναι τρελό όλο αυτό"!».

- Μιλώντας για τον κόσμο, σε πείραξε το γεγονός ότι σε ματς του πρωταθλήματος το γήπεδο δεν γέμιζε;

«Όχι, όχι δεν με ενόχλησε. Δεν ξέρεις πού μπορεί να είναι ο κόσμος ή τι μπορεί να έχει να κάνει. Ποτέ δεν με ενόχλησε, γιατί ποτέ δεν το σκεφτόμουν. Αυτό που με ενδιέφερε είναι να συγκεντρώνομαι στα παιχνίδια. Αν ερχόντουσαν, τότε ήταν όλα τέλεια. Αν όχι, τότε συνεχίζαμε και δίναμε βάση στο ματς».

- Θυμάμαι είχες βάλει ένα status στο Facebook για τα επεισόδια με την Σάλκε. Ήσουν μάρτυρας ενός άσχημου περιστατικού... Τι σκέφτηκες τότε; Φοβήθηκες;

«Το θυμάμαι καλά. Όμως, όχι, δεν φοβήθηκα. Έχω δει πολύ χειρότερους καυγάδες στις ΗΠΑ. Ξέρεις, είναι "cool" όταν τσακώνονται μόνο με τα χέρια τους. Όταν μπαίνουν στην μέση τα όπλα, εκεί υπάρχει πρόβλημα. Στις ΗΠΑ οι καυγάδες έχουν και όπλα, έχω δει άσχημα περιστατικά. Αυτό που είδα στην Θεσσαλονίκη ήταν οπαδούς μιας ξένης ομάδας να δημιουργούν προβλήματα στους δρόμους. Δεν φοβήθηκα, έφυγα από την μέση και συνέχισα την μέρα μου».

- Θα επέστρεφες στον ΠΑΟΚ;

«Σίγουρα, ναι! Το είπα και στον ατζέντη μου. Τώρα είμαι σπίτι μου, περνάω τον χρόνο που θέλω με την οικογένειά μου και δουλεύω ατομικά. Γύρω στα μέσα Ιουνίου θα συζητήσουμε για την νέα σεζόν».

- Έχουν γίνει συζητήσεις για αυτό το ενδεχόμενο με την ομάδα;

«Μέχρι στιγμής όχι. Είπα στον ατζέντη μου να συζητήσουμε για το μέλλον μου τον Ιούνιο. Τότε θα σκεφτούμε τα πάντα και θα τα βάλουμε κάτω, μέσα στον Ιούνιο».

- Θα σκεφτόσουν να ερχόσουν ξανά στην Ελλάδα για να παίξεις στην Stoiximan.gr Basket League για κάποια άλλη ομάδα;

«Ναι, αφήνω τα πάντα ανοιχτά για κάθε ομάδα στην Ευρώπη. Θέλω να παίξω στο υψηλό επίπεδο, όπως κάνω όλα αυτά τα χρόνια. Αφήνω ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Οποιαδήποτε ομάδα με θέλει μπορεί να μιλήσει με τον εκπρόσωπό μου και να το συζητήσουμε».

Διαβάστε ακόμη...