Χάρης ή Σούλης; Ο Χαριτόπουλος απαντά...

Από sport24.gr: Ο Κόροιβος υποδέχεται τον ΠΑΟΚ (3/1, 17:00) για τη 12η αγωνιστική της Basket League ΣΚΡΑΤΣ, με τον Χάρη Μαρκόπουλο να αντιμετωπίζει τον πατέρα του, Σούλη, με το Sport24.gr να ζητά από τον Δημήτρη Χαριτόπουλο να κάνει τις απαραίτητες συγκρίσεις...
Πηγή: sport24.gr
Χάρης ή Σούλης; Ο Χαριτόπουλος απαντά...

Το απόγευμα της Κυριακής (3/1, 17:00) ο Κόροιβος υποδέχεται τον ΠΑΟΚ, στα πλαίσια της 12ης αγωνιστικής της Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Το συναπάντημα του Χάρη με τον Σούλη Μαρκόπουλο πάντως δεν αποτελεί είδηση πλέον. Οι δύο προπονητές τα... είπαν για πρώτη φορά πέρσι, ως αντίπαλοι, με το σκηνικό να επαναλαμβάνεται στο κλειστό της Αμαλιάδας. Με μία νίκη έκαστος στη διάρκεια του περσινού πρωταθλήματος, μένει να δούμε ποιος θα πάρει "κεφάλι".

Κάτι το οποίο όμως δεν έχει απαντηθεί ως τώρα είναι πόσο μοιάζει ο μπαμπάς με τον γιο. Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο Δημήτρης Χαριτόπουλος, ο οποίος μετακόμισε το καλοκαίρι από τον ΠΑΟΚ στον Κόροιβο. Ή, αν προτιμάτε, άφησε τον Σούλη για τον Χάρη Μαρκόπουλο. Οπότε δεν υπάρχει πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσει για τις ομοιότητες, τις διαφορές και άλλα πολλά που αφορούν τους δύο προπονητές.

"Είναι αρκετά κοινά σημεία", θα πει σχεδόν δίχως να το σκεφτεί ο έμπειρος φόργουορντ, πριν εξηγήσει πως "ένα από αυτά είναι ότι μέσα από την προπόνηση και το scouting προετοιμάζουν το παιχνίδι. Δίνουν μεγάλη βάση στην προετοιμασία. Θέλουν οι παίκτες να γνωρίζουν τα πάντα για τον αντίπαλο και να είναι απόλυτα προετοιμασμένοι. Ο Χάρης περνάει πάρα πολλές ώρες στο γήπεδο, για κάθε λεπτομέρεια". Όπως καταλαβαίνετε, σε αυτό το κομμάτι η επιρροή του μπαμπά προς τον γιο είναι μεγάλη.

Όχι ότι βέβαια δεν υπάρχουν κομμάτια της δουλειάς τους που διαφέρουν. Όπως για παράδειγμα η ελευθερία που αφήνει ο προπονητής του Κοροίβου στους παίκτες του. Ή, για να το πούμε καλύτερα, το μέγεθος της ελευθερίας που τους δίνει. "Ο Χάρης αφήνει αρκετή ελευθερία και πρωτοβουλία στους παίκτες, μέσα από οργανωμένο μπάσκετ όμως. Θέλει να γυρνάμε πολύ την μπάλα, εμπιστεύεται αρκετά το ένστικτο των παικτών του. Αφήνει κάποιου είδους ελευθερία", σχολιάζει ο Δημήτρης Χαριτόπουλος, πριν προσθέσει πως "ο Σούλης θέλει να λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, που ίσως όταν ξεφύγουν από αυτό που θέλει, ίσως αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα".

Γενικότερα όμως, η αλήθεια είναι ότι "η φιλοσοφία τους κατά βάση μοιάζει πάρα πολύ. Δεν τους αρέσουν οι παίκτες που σκοράρουν με ατομικές ενέργειες. Αποφεύγουν το στυλ των δυο - τριών Αμερικανών σκόρερ και των Ελλήνων που συμπληρώνουν το ρόστερ. Δεν υπάρχει αυτό σαν λογική. Φυσικά κάποιοι είναι καλύτεροι επιθετικοί, αλλά αυτό δεν απαγορεύει το ομαδικό παιχνίδι και το να γυρνάει η μπάλα μέχρι να βρεθεί το ελεύθερο σουτ". Γι αυτό και "θέλουν να υπάρχει δομή στο παιχνίδι και να υπάρχει ισορροπία. Φυσικά η άμυνα είναι το βασικό στοιχείο, από εκεί ξεκινούν όλα. Σε αυτό στηριζόμαστε όλοι".
"Πιο ήρεμος κι από τον μπαμπά του"
Στον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στην άκρη του πάγκου του Κοροίβου, ο Χάρης Μαρκόπουλος δεν έχει... ξεφύγει από τα όρια. Αν και νεαρός, με αίμα που βράζει, ο προπονητής των "μπλε" παρουσιάζεται κάτι παραπάνω από ψύχραιμος και... μη εκδηλωτικός στη διάρκεια των αγώνων. Γι αυτό άλλωστε είναι σπάνιο να χρεωθεί με τεχνική ποινή, ή να φωνάζει υπέρ το δέον στους παίκτες του.

Ο Δημήτρης Χαριτόπουλος εξηγεί το συγκεκριμένο στοιχείο, επισημαίνοντας πως ο προπονητής του Κοροίβου "είναι ακόμη πιο ήρεμος", για να θυμίσει πως "τον είχα βοηθό στον ΠΑΟΚ, τώρα ως πρώτο. Εξεπλάγην πόσο ήρεμος είναι ακόμη κι όταν η ομάδα δεν λειτουργούσε σωστά. Δεν έχει δημιουργήσει την παραμικρή ένταση σε αγώνα. Δεν ξεφεύγει από το μέτρο. Βέβαια στις προπονήσεις φωνάζει πολύ".

"Μπορεί να τον ξεπεράσει"
Εν συνεχεία, πήγαμε την κουβέντα σε πιο θεωρητικό επίπεδο. Στο αν, για παράδειγμα, ο Χάρης Μαρκόπουλος έχει τα φόντα να ξεπεράσει τον πατέρα του: "Ο Σούλης είναι ολοκληρωμένος, ο Χάρης είναι σε στάδιο εξέλιξης και προόδου αφού βρίσκεται μόλις ενάμιση χρόνο σε αυτή τη θέση. Έχει πολλά να μάθει ακόμη, αν εξελιχθεί θα γίνει ένας πάρα πολύ καλός προπονητής, ίσως ακόμη και για το επίπεδο της Euroleague", επισημαίνει ο Δημήτρης Χαριτόπουλος, πριν προσθέσει:

"Η δουλειά του προπονητή είναι πάρα πολύ δύσκολη, είναι 24ωρη, θέλει συγκυρίες, τύχη, σωστές διοικήσεις. Αν συνεχίσει έτσι, και είναι τυχερός να δουλέψει σε ακόμη μεγαλύτερα κλαμπ να του δώσουν την ευκαιρία να δείξουν τι μπορεί να κάνει, μπορεί να τον ξεπεράσει".

Για το φινάλε της συζήτησης, τον ρωτήσαμε αν βλέπει ως εφικτό σενάριο να δοθεί η σκυτάλη από τον πατέρα στον γιο, σε ό,τι αφορά τον πάγκο του ΠΑΟΚ, με τον άλλοτε παίκτη του "δικεφάλου" και νυν του Κοροίβου να επισημαίνει πως ο Χάρης Μαρκόπουλος "σίγουρα μπορεί να αντέξει το βάρος του ΠΑΟΚ, την πίεση και όλα. Στον τρόπο που δουλεύει δίνει τη βάση, Δουλεύει σαν να είναι πρώτος προπονητής του ΠΑΟΚ. Δεν έχει πρόβλημα με την πίεση. Δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό, η πορεία αλλάζει από χρόνο σε χρόνο".

Διαβάστε ακόμη...