Οι λόγοι του «διαζυγίου» ΠΑΟΚ - Αναστασιάδη
SHARE:
Πολλά ήταν αυτά που οδήγησαν τον πρόεδρο του συλλόγου, Ιάκωβο Αγγελίδη, έπειτα φυσικά και από κουβέντα με τον μεγαλομέτοχο, Ιβάν Σαββίδη, στην απόφαση της αλλαγής προσώπου στην τεχνική ηγεσία και το... ταρακούνημα.
Καθόλου βάθος στο ρόστερ, κακός μεταγραφικός σχεδιασμός
Ξεκινώντας από το υλικό που είχε στα χέρια του ο Άγγελος Αναστασιάδης, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι ο ΠΑΟΚ είχε βάθος για ν' αντέξει όλες τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Γιουρόπα Λιγκ.
Κι αν οι δύο τελευταίες διοργανώσεις έφυγαν σχετικά γρήγορα, αφού ο «δικέφαλος του βορρά» δεν κατάφερε να κάνει κάτι αξιόλογο, έπαιξαν το ρόλο τους στη μετέπειτα πορεία της ομάδας.
Η κόπωση, οι λύσεις που δεν υπήρχαν στον πάγκο και φυσικά οι μεταγραφές που δεν έγιναν ποτέ το καλοκαίρι, αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες για την κατηφόρα που ακολούθησε ο σύλλογος, έχοντας βρεθεί τα Χριστούγεννα στην κορυφή κι έχοντας χάσει πλέον κάθε επαφή με το ρετιρέ.
Όσο κι αν το έχουν παλέψει οι Μακ και Ρατς που αποκτήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, συν τον Νομπόα που έφτασε στη συμπρωτέουσα τον χειμώνα, δεν σώθηκε ο κακός χειρισμός στο θέμα της ενίσχυσης του ρόστερ.
Το θέμα με τους Κατσικά – Τζανδάρη
Από τα θέματα που δεν θα έπρεπε να απασχολούν τόσο πολύ την ομάδα στο αγωνιστικό της κομμάτι, είναι αυτά των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών, της φημολογίας που κυκλοφορεί κάθε λίγο και λιγάκι όταν δεν πέφτουν οι «υπογραφές» και της διάθεσης που βγαίνει από τους παίκτες στο γήπεδο.
Σε αυτό το κομμάτι, η ιστορία με το μέλλον των Κατσικά και Τζανδάρη στον ΠΑΟΚ, επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό την ομάδα. Υπήρξαν μέρες που άπαντες στην ομάδα της Θεσσαλονίκης αναλώνονταν μονάχα στους δύο αυτούς ποδοσφαιριστές και πάντοτε ελογχεύει ο κίνδυνος για ... εκτροχιασμό σε τέτοιες καταστάσεις.
Εμμονές του Άγγελου
Στη μεγάλη ανάγκη, πάντα προσπαθείς να κάνεις «αλχημείες» για να σώσεις την κατάσταση. Ο Άγγελος Αναστασιάδης είχε και ορισμένες εμμονές όσον αφορά χρησιμοποίηση παικτών σε λάθος θέσεις, είτε αποτελούσε όντως ανάγκη, είτε έβλεπε στη θεωρία πως το αγωνιστικό του πλάνο μπορούσε να βγει και να αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά των Κλάους Αθανασιάδη που έχει παίξει και σαν πλάγιος χαφ, ενώ και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έχει βρεθεί στο δεξί άκρο της άμυνας (!) κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση εκεί στο ντέρμπι του «Γ. Καραϊσκάκης» τον περασμένο Δεκέμβριο. Όσον αφορά τον Γιώργο Τζαβέλλα, μέχρι τη στιγμή που τέθηκε εκτός ομάδας αυτός, δεν θεωρείται επιλογή του Αναστασιάδη η τοποθέτησή του στα στόπερ, αφού το είχε ξεκινήσει αυτό ο Στέφενς. Απλά συνεχίστηκε...
Συνεχόμενοι τραυματισμοί, ο Τζιόλης και οι τιμωρίες
Τα προβλήματα τραυματισμών στον ΠΑΟΚ δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή. Στο μεγαλύτερο, αν όχι σε όλο, το διάστημα του φετινού πρωταθλήματος, ο κόουτς του ΠΑΟΚ είχε ν' αντιμετωπίσει απουσίες και να βρει τους παίκτες που θα κάλυπταν τα κενά που δημιουργούνταν στον βασικό κορμό της ομάδας.
Το μεγαλύτερο θέμα, όσον αφορά τους τραυματισμούς, ήταν αυτό του Αλέξανδρου Τζιόλη. Με μυϊκό πρόβλημα που του έχει στερήσει τη συμμετοχή στα περισσότερα παιχνίδια του «δικεφάλου», το γεγονός πως έλειπε από το χώρο του κέντρου έκανε τη διαφορά σε αρκετά ματς και προκαλούσε πρόβλημα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού του ΠΑΟΚ.
Όσον αφορά λανθασμένες επιλογές ακόμα και στις τιμωρίες, το παράδειγμα της απουσίας του Έργκους Κάτσε από το πρόσφατο ματς με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, αποτέλεσαν «φάουλ» του πρώην, πλέον, προπονητή.
«Ξένα σώματα» Τζαβέλλας – Σπυρόπουλος
Κυρίως στην περίπτωση του Γιώργου Τζαββέλα, παρατηρήθηκε πρόβλημα στη σχέση παικτών με τον Άγγελο Αναστασιάδη. Ο έμπειρος μπακ δεν πήγε ποτέ με τα ... νερά του προπονητή του, για τον οποίο έχει πετάξει και τις «μπηχτές» του από την ημέρα που ενημερώθηκε ότι πλέον δεν υπολογίζεται και ότι θα πρέπει να βρει ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του. Δίχως να γνωρίζει κανείς αυτή τη στιγμή το μέλλον του Γιώργου Τζαβέλλα στον ΠΑΟΚ (αν και ενημερώθηκε ότι μπορεί να επιστρέψει στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας αμέσως μετά την απομάκρυνση του Αναστασιάδη), ήταν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα απώλειας μιας μονάδας που μπορούσε να προσφέρει. Μηδαμινή είναι και η προσφορά του Νίκου Σπυρόπουλου, τον οποίο ουδέποτε εκτίμησε ο Αναστασιάδης και δεν σκέφτηκε ποτέ σοβαρά για τον καταρτισμό των αγωνιστικών του σχεδίων.
Λύγισε η ομάδα στα δύσκολα
Στόχος στο ξεκίνημα της φετινής αγωνιστικής περιόδου ήταν ο πρωταθλητισμός. Στο πρώτο μισό της ποδοσφαιρικής χρονιάς, ο ΠΑΟΚ έδειχνε να το πετυχαίνει. Από τον Δεκέμβρη, ωστόσο, δεν παίρνει κανείς – μιλώντας ρεαλιστικά ή αν θέλετε και... με μαθηματικές ελπίδες – το πρωτάθλημα.
Όταν έπρεπε ο Άγγελος Αναστασιάδης να διαχειριστεί το +5 που απέκτησε η ομάδα του μετά το ντέρμπι του Φαλήρου, ακολούθησε τεσσάρα από την Ξάνθη, αποκλεισμός από το Γιουρόπα Λιγκ με εντός έδρας ήττα από τη Γκινγκάμπ, ήρθε τριάρα από τον ΠΑΣ Γιάννινα, άλλη μια αργότερα από τον Αστέρα Τρίπολης και το ασπρόμαυρο τρένο είχε πάρει πλέον την κατηφόρα.
Ταραχές στη σχέση Άγγελου – διοίκησης και η παραίτηση
Θέμα προπονητή στον ΠΑΟΚ προέκυψε έπειτα από τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα και πολύ περισσότερο από την εικόνα που έβγαζε η ομάδα στο γήπεδο. Ο Άγγελος Αναστασιάδης, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι αισθανόταν πως... του πριόνιζαν την καρέκλα αργά και βασανιστικά. Έχανε, βέβαια, πόντους μαζί με την πορεία του ΠΑΟΚ και την αύξηση της διαφοράς από την κορυφή, την οποία μόνο να... ονειρεύεται και να στοχεύσει για την επόμενη σεζόν μπορεί πλέον.
Ο Άγγελος υπέβαλε την παραίτησή του μετά την ήττα (3-1) από τον ΟΦΗ των χιλίων προβλημάτων τονίζοντας ότι δεν είναι από τους ανθρώπους που την... κάνουν στα δύσκολα, αλλά αν η διοίκηση θεωρούσε ότι αυτός ήταν το πρόβλημα, της έδινε το πάτημα να τον απομακρύνει κι εκείνος να μη σταθεί εμπόδιο. Το φινάλε, μάλλον τελικά άργησε περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε...