Χριστούγεννα με “κανονική” αγωνιστική, απεργία παικτών και συμμετοχή ερασιτεχνών

Από forzaonline.gr: Παλαιότερα ο κανόνας ήταν να διεξάγονται ματς για την Α΄ εθνική στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Εκείνη, όμως, η αγωνιστική τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων του 1977 ήταν ξεχωριστή.
Πηγή: forzaonline.gr
Χριστούγεννα με “κανονική” αγωνιστική, απεργία παικτών και συμμετοχή ερασιτεχνών

Με βασικό αίτημα την ασφάλισή τους, οι αμειβόμενοι ποδοσφαιριστές είχαν πάρει, στις 19 Δεκεμβρίου 1977, την απόφαση για αποχή από τα παιχνίδια της Α΄ εθνικής (οι αγώνες της Β΄ εθνικής θ' άρχιζαν με 10λεπτη καθυστέρηση-το αίτημα για ασφάλιση συμπεριλάμβανε και τους παίκτες της χαμηλότερης κατηγορίας).

«Οι αμειβόμενοι ποδοσφαιριστές της Α΄ εθνικής κατηγορίας θα σταματήσουν ν' αγωνίζονται στο πρωτάθλημα μέχρις ότου επιτέλους οι αρμόδιοι επιδείξουν την επιβαλλόμενη στάση, ικανοποιώντας το δίκαιο και ανθρώπινο αίτημα τους, δηλαδή την ασφάλισή τους» αναφέρονταν σε ανακοίνωση του ΠΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών), το καταστατικό του οποίου είχε τύχει της έγκρισης του Πρωτοδικείου σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 1976. Η κινητοποίηση τους αφορούσε μόνο τα επίσημα παιχνίδια, κι όχι τις προπονήσεις και τους φιλικούς αγώνες.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Κώστας Παπαναστασίου έπαιζε... καθυστέρηση. «Το θέμα θα λυθεί με την καθιέρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ηδη στο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη Βουλή, υπάρχει πρόβλεψη για αυτό. Ετσι, οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι το νομοσχέδιο θα είναι από τα πρώτα, που θα έρθουν στη νέα Βουλή» (σ. σ. είχαν προηγηθεί ένα μήνα νωρίτερα βουλευτικές εκλογές) τόνιζε σε δήλωσή του.

Mια ημέρα μετά, άκουγε τον Αριστείδη Καμάρα, νομικό σύμβουλο του συνδέσμου αμειβομένων ποδοσφαιριστών, να του λέει ότι οι ποδοσφαιριστές θα έκαναν πίσω, μόνο αν εξασφάλιζαν συγκεκριμένες υποσχέσεις. Ο Παπαναστασίου δήλωσε αναρμόδιος να παρέμβει για μια διαφορά, που «αφορά σαφώς την ΕΠΟ και τα σωματεία από τη μία πλευρά και τους παίκτες από την άλλη». Υποσχέθηκε να ασκήσει μεσολαβητική προσπάθεια, αν και «μέσα σε διάστημα τριών ημερών δεν μπορώ ασφαλώς να κάνω κάτι το ουσιαστικό», ζητώντας την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης των παικτών (το αίτημα, πάντως, του συνδέσμου ποδοσφαιριστών για την ασφάλιση των παικτών του είχε τεθεί ήδη από τον Ιούλιο του 1977).

Οσο για τον πρόεδρο της ΕΠΟ (η ομοσπονδία ήταν η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος), Βασίλη Χατζηγιάννη, τόνιζε ότι «αφεντικά και εργοδότες των παικτών είναι μόνο τα σωματεία, η ΕΠΟ δεν έχει καμία σύμβαση εργασίας μαζί τους και, επομένως, καμία υποχρέωση να τους ασφαλίσει». Στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας στις 22 Δεκεμβρίου 1977 αναφέρθηκε ακόμη ότι ναι μεν η ΕΠΟ μελετούσε σοβαρά το θέμα, αλλά από την άλλη «υπό την απειλή της απεργίας είναι αδιανόητο να ληφθούν σωστές αποφάσεις γιατί το θέμα είναι τόσο σοβαρό, ώστε να μην επιδέχεται πρόχειρες και βεβιασμένες λύσεις». Κι ο Χατζηγιάννης συμπλήρωνε: «Τόσο το καταστατικό, όσο και οι κανονισμοί της ομοσπονδίας δεν μας επιτρέπει να ικανοποιήσουμε το δίκαιο αίτημα των αμειβομένων ποδοσφαιριστών».

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 1977 αντιπροσωπεία του πανελλήνιου συνδέσμου των ποδοσφαιριστών (πρόεδρος ήταν ο Μίμης Δομάζος) επισκέφθηκε τον ΓΓΑ Κώστα Παπαναστασίου, ο οποίος μεσολαβούσε στη διένεξη μεταξύ της ΕΠΟ και των παικτών. Ο Παπαναστασίου ζήτησε την αναστολή της αποχής, προκειμένου να του δοθεί ο χρόνος να επικοινωνήσει με τους παράγοντες της ΕΠΟ και των σωματείων. Συνάντησε ωστόσο την άρνηση των ποδοσφαιριστών, που του υπενθύμισαν ότι οι σχετικές συζητήσεις χρονολογούνταν από τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Ας σημειωθεί ότι στο πλευρό τους είχαν ταχθεί και οι παράγοντες των δεκαοχτώ σωματείων της Α΄ εθνικής, που ακόμη δεν είχαν μετεξελιχθεί σε ΠΑΕ. Μάλιστα, η διοίκηση της ΑΕΚ είχε πάρει την απόφαση ν' ασφαλίσει τους παίκτες της μέχρι την τελική επίλυση του θέματος από πλευράς πολιτείας (ο Εθνικός είχε προχωρήσει στην ίδια κίνηση ακόμη πιο νωρίς).

Παραμονή των Χριστουγέννων η ΕΠΟ ζήτησε από τις διοικήσεις των ομάδων να αγωνιστούν έστω και με ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, σε διαφορετική περίπτωση θ΄ αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο μηδενισμού και αφαίρεσης βαθμών.

Ετσι κι έγινε. Η αγωνιστική διεξήχθη τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων με τη συμμετοχή ερασιτεχνών παικτών. Η απεργία των αμειβομένων ποδοσφαιριστών ήταν πετυχημένη, ωστόσο δεν επέμειναν άλλο στις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να μην οδηγήσουν τις καταστάσεις στα άκρα. Εκείνοι που δεν είχαν απεργήσει ήταν οι Βάγκνερ, Σκόμποε και Παπέτας (Κύπριος) του Αρη, ο Παουνόφσκι της Καστοριάς, ο Λίμα του Πανιωνίου κι ο Μπάγεβιτς της ΑΕΚ, που είχαν ξεχωριστά συμβόλαια με τις ομάδες τους. Ακόμη, οι Ερμείδης και Μοσχοφίδης είχαν παίξει με την Καστοριά, επικαλούμενοι τον κίνδυνο μηδενισμού της ομάδας τους (είχε μόλις δώδεκα διαθέσιμους παίκτες).

Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων του 1977, οι παίκτες των ΠΑΟΚ, Αρη, Ηρακλή, Πανσερραϊκού, Καστοριάς, Καβάλας, Πιερικού και Βέροιας συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης (αντίστοιχη συγκέντρωση έγινε και στην Αθήνα), όπου βασικός ομιλητής ήταν ο Κούλης Αποστολίδης. Στους χαμένους, πάντως, εκείνης της απεργιακής κινητοποίησης ήταν οι πράκτορες Προ-Πο, που είδαν την κίνηση να μειώνεται σε μεγάλο βαθμό.

ΑΛΑΒΑΝΤΑΣ-ΜΠΑΝΙΩΤΗΣ: ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Εκείνη την αγωνιστική ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει 2-1 στις Σέρρες, αγωνιζόμενος, όπως και όλες οι υπόλοιπες ομάδες με ερασιτέχνες. Για τους φιλοξενούμενους είχαν παίξει οι Γουγουτσάς, Καρασαββίδης, Μποδιτσόπουλος, Φαρμάκης, Παναγιωτίδης, Μπανιώτης, Κουκής, Ανέστης, Ρούσσος, Ρόπκας (46΄ Αλαβάντας) και Μαλαξιανάκης (65΄ Χουνουζίδης). Τα γκολ της νίκης είχαν πετύχει οι Μαλαξιανάκης (44΄) και Μποδιτσόπουλος (80΄), ενώ στον πάγκο είχαν καθίσει οι Μουρατίδης και Θεοφανίδης, προπονητές της εφηβικής και της ερασιτεχνικής ομάδας του ΠΑΟΚ αντίστοιχα. Με την αποστολή είχαν ταξιδέψει και οι Φούρτουλα και Γκουερίνο, οι οποίοι θα αγωνίζονταν μόνο στην περίπτωση, που και ο Πανσερραϊκός θα χρησιμοποιούσε τους δικούς του ξένους (Λούκοβιτς και Λιτσάνιν), κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Μεταξύ των περίπου δύο χιλιάδων θεατών της αναμέτρησης ήταν και ο Λάκης Πετρόπουλος, ο οποίος είχε συμφωνήσει ν' αναλάβει την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ (μαζί του ήταν ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Παντελάκης κι ο έφορος του ποδοσφαιρικού τμήματος, Νίκος Βεζυρτζής).

Από τις πρώτες ενέργειες του Πετρόπουλου (ανέλαβε και επίσημα στο εντός έδρας 1-1 της 8ης Ιανουαρίου 1978 με την ΑΕΚ) ήταν να υποβάλλει τους παίκτες σε τεστ φυσικής κατάστασης και στα οποία είχαν πρωτεύσει οι Ορφανός, Δαμανάκης, Κερμανίδης και Βούλγαρης.

*Από τους δεκατρείς παίκτες του ΠΑΟΚ, που είχαν παίξει στις Σέρρες, εκείνοι που έκαναν μετέπειτα καριέρα με το Δικέφαλο ήταν οι Αλαβάντας και Μπανιώτης, 18 και 17 χρονών τότε αντίστοιχα. Από τους υπόλοιπους, κανείς δεν έπαιξε ξανά με το Δικέφαλο σε ματς Α΄ εθνικής, εξαιρουμένου του Ρούσσου, που εκείνη τη σεζόν είχε καταγράψει άλλες τρεις συμμετοχές.

Σε εκείνη την αγωνιστική είχαν κάνει ντεμπούτο κι άλλοι νεαροί παίκτες, που τα μετέπειτα χρόνια έκαναν καριέρα στην Α΄ εθνική: Αντωνίου (Παναθηναϊκός), Δίντσικος (Καστοριά), Σαραβάκος και Μανίκας (Πανιώνιος), Σπανοσωτηρόπουλος (Παναχαϊκή), Μπέριος (Απόλλων Αθηνών), Ζελιλίδης (Αρης), Αϊβαζίδης (Πανσερραϊκός), Παπαγγέλης (ΠΑΣ Γιάννινα), Αρμόδωρος (Εθνικός), Οικονομόπουλος και Στυλιανόπουλος (ΑΕΚ).

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...