H Ρόδος «έδειξε» το πρόβλημα

Από paok24.com:Το σημειώσαμε πριν μερικές ημέρες, μετά τις δύο νίκες στο «Μαυροσκούφεια» με ΑΕΚ και Προμηθέα, θα το σημειώσουμε ξανά, για να μην παρεξηγηθούμε.
Πηγή: paok24.com
H Ρόδος «έδειξε» το πρόβλημα

Τα συμπεράσματα του Σεπτεμβρίου (άντε Οκτωβρίου από σήμερα), τα βλέπει ο Μάιος και γελά. Όσοι ακολουθείτε τη στήλη όλα αυτά τα χρόνια, ξέρετε πολύ καλά πόσο σιχαινόμαστε τις κρίσεις, τόσο νωρίς σε μια σεζόν, είτε αυτές είναι θετικές, είτε είναι αρνητικές. Οι δεύτερες μάλιστα, είναι και ιδιαίτερα δημοφιλείς στο σύλλογο γενικά, αλλά αν περιμένετε μόνο τέτοιες από εδώ, ξέρετε ότι θα βρείτε κάτι διαφορετικό...

Σημειώναμε πριν μερικές ημέρες, με βάση τα δύο παιχνίδια που είδαμε από τον ΠΑΟΚ, κόντρα σε ΑΕΚ και Προμηθέα, ότι περιμένουμε μια ομάδα που θα παίζει σίγουρα διαφορετικά από πέρσι, αλλά αν θα είναι και καλύτερη σε αποτελέσματα, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή για να το διαπιστώσουμε.

Την ίδια άποψη έχουμε και τώρα, μετά τις δύο εμφανίσεις στο Super Cup της Ρόδου και τις ισάριθμες ήττες από Παναθηναϊκό και Περιστέρι. Φυσικά και δε θα μπούμε στη διαδικασία να ασχοληθούμε με αυτούς που την Παρασκευή (μετά το 64-77 από τον Παναθηναϊκό), έβλεπαν ότι γίνεται κάτι καλό και ούτε 24 ώρες αργότερα (μετά το 49-64 από το Περιστέρι), τα έβλεπαν όλα μαύρα...

Είναι «καμπάνα» πιο δυνατή κι από αυτές της Μητρόπολης, το 7/44 τρίποντα σε δύο παιχνίδια με ανώτερους αντιπάλους. Είναι «καμπάνα» οι μόλις 20 ασίστ για 29 λάθη. Είναι «καμπάνα» το γεγονός ότι παίκτες που ήρθαν για να παίρνουν πολλές αποφάσεις στην επίθεση (Φρίντρικσον και Χάρισον), κλείστηκαν αρκετά καλά από τους ανώτερους αντιπάλους και δε μπόρεσαν να έχουν την επιρροή που περιμένει από αυτούς ο Τακιανός. Είναι «καμπάνα» που παίκτες όπως ο Φλάτεν και ο Μπελιάουσκας που ήρθαν για να αποτελούν απειλές από την περιφέρεια, πέτυχαν συνολικά ένα τρίποντο και στα δύο παιχνίδια.

Από την άλλη, καλό είναι όταν φτάνουμε σε μία διαπίστωση, να λαμβάνουμε υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Αυτός ο ΠΑΟΚ, είναι προφανές ότι δε θα μπορούσε να ακολουθήσει τον Παναθηναϊκό για 40 λεπτά. Αυτός ο ΠΑΟΚ, φαίνεται να είναι ακόμα πιο κάτω ποιοτικά από το περσινό Περιστέρι, που τον νίκησε έξι φορές. Η ομάδα του Σπανούλη, μετά το -20 από τον Ολυμπιακό, «πείσμωσε» και με την άμυνα που έπαιξε χθες, έκανε τους παίκτες του Τακιανού, να βλέπουν το καλάθι από την... Κάρπαθο.

Το χθεσινό παιχνίδι όμως, για όποιον πάλι θέλει να φτάσει σε κάποιες διαπιστώσεις, «έδειξε» ξεκάθαρα κι ένα δομικό πρόβλημα του φετινού ΠΑΟΚ, που φάνηκε και στις δύο νίκες με ΑΕΚ και Προμηθέα.

«Ο ΠΑΟΚ θα προσπαθεί να δημιουργεί και να εκτελεί μέσα από ομαδική λειτουργία όσο μπορεί περισσότερο, αλλά από το συγκεκριμένο ρόστερ, ο μοναδικός που έχει το ατομικό καλάθι, φάνηκε να είναι ο Χάρισον. Είναι πολύ διαφορετική η φιλοσοφία του Τακιανού, από τη συνηθισμένη και θα φανεί αν του βγει ή αν στην πορεία θα χρειαστεί έναν ακόμα παίκτη με τα χαρακτηριστικά του πρώην NBAer. Γιατί αυτήν τη στιγμή, άλλος που να «γεννάει» καλάθια δεν υπάρχει. Πέρσι, η ομάδα είχε τρεις τέτοιους (Χαντς, Ράιλι, Φράνκε) και «έζησε» και «πέθανε» με αυτούς. Αλλά είπαμε, άλλη η φιλοσοφία του κάθε προπονητή και ο Τακιανός το τόνισε χθες ότι άξονας θα είναι η ομαδικότητα και όχι το προσωποκεντρικό παιχνίδι» γράψαμε εδώ, την περασμένη Δευτέρα.

Από τη στιγμή που ο Φρίντρικσον, που δεν τον βοηθάει πολύ η σωματοδομή του σε αρκετά πράγματα, βρήκε απέναντι του αρκετά χέρια, τόσο στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, όσο και σε όλο το παιχνίδι με το Περιστέρι, χάθηκαν οι δημιουργίες του. Τις έκανε πολύ καλά, στο πρώτο δεκάλεπτο με τον ΜακΝίς, κόντρα στους πράσινους. Οι αντίπαλοι το «διάβασαν», το περίμεναν και έπειτα... πάπαλα.

Κάτι ανάλογο και με τον Χάρισον, που ήταν άστοχος και πολύ καλά κλεισμένος και στα δύο παιχνίδια της Ρόδου. Ο Τακιανός έχει τη δική του λογική και είναι απόλυτα φυσιολογικό, τόσο νωρίς στη σεζόν, με τόσα πολλά καινούργια πρόσωπα, το να λειτουργεί η ομάδα τόσο αρμονικά στην επίθεση, να χρειάζεται κι άλλο χρόνο. Το ένα Σάββατο, βάζει 21 τρίποντα στην ΑΕΚ, μία εβδομάδα μετά, τα «σπάει» με Παναθηναϊκό και Περιστέρι. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα χαρακτηριστικά του Μπελιάουσκας θα χρειαστούν κι άλλα παιχνίδια, για να βρεθεί τρόπος να είναι λειτουργικά στην επίθεση. Κι αυτό, ΑΝ είναι εύστοχος στα μακρινά του σουτ, γιατί προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει δείξει άλλο τρόπο για να μπορέσει να βοηθήσει στην επίθεση.

Ο Λιθουανός αποτέλεσε την τελευταία προσθήκη του Τακιανού και ήταν μάλλον έκπληξη η απόφαση από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ είχε φτάσει κοντά σε συμφωνία με έναν τελείως διαφορετικό παίκτη στην περιφέρεια (Γκάρετ). Εκεί φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο θέμα της ομάδας, τουλάχιστον τώρα, στην αρχή της σεζόν.

Μπορεί στην πορεία, να βελτιωθεί η επιθετική της λειτουργία τόσο, που όλα τα κομμάτια του παζλ, θα κολλήσουν μια χαρά και θα παίζει το μπάσκετ, που θέλει ο προπονητής της. Μπορεί όμως και το θέμα να είναι μεγαλύτερο, ανάλογα και την ποιότητα του εκάστοτε αντιπάλου και οι αλλαγές να είναι αναπόφευκτες.

Η επιστροφή του ΜακΝίς, έδωσε άξονα και μέσα στη ρακέτα για τον ΠΑΟΚ, ενώ ο Αμερικανός σέντερ βοήθησε πολύ και στο κομμάτι των ριμπάουντ, με την ομάδα να είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι στα «Μαυροσκούφεια». Οι βάσεις της άμυνας παραμένουν και θα πρέπει να παραμείνουν, ειδικά στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, που ακόμα επιθετικά θα ψάχνεται...

Διαβάστε ακόμη...