Από τον Μαγκντί στον Ζίβκοβιτς!

Από paok24.com: Όλοι οι... Μουντιαλικοί ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ!
Πηγή: paok24.com
Από τον Μαγκντί στον Ζίβκοβιτς!

Αναμφισβήτητα, το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί το μεγάλο όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή και σίγουρα είναι... παράσημο για μία ομάδα εάν έχει... αντιπροσώπους σε αυτό!

Ποιοι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ ένιωσαν την εμπειρία της συμμετοχής στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη, το διάστημα που φορούσαν τα "ασπρόμαυρα"; Ο πρώτος, ήταν ο Μαγκντί Τολμπά, με τον Αιγύπτιο "μάγο" να παίρνει μέρος στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990, εξαργυρώνοντας την εξαιρετική σεζόν του με τον Δικέφαλο!

Στο ίδιο Παγκόσμιο Κύπελλο, παίρνουν μέρος και τα αδέρφια Χασάν, Ιμπραϊμ και Χοσάμ, οι οποίοι ωστόσο δεν είχαν φορέσει έως τότε τα "ασπρόμαυρα", καθώς η μεταγραφή τους ολοκληρώθηκε λίγο πριν το Μουντιάλ.

Στο επόμενο Μουντιάλ, αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, τον ΠΑΟΚ εκπροσωπεί ο Αλέξης Αλεξίου. Ο "Βουκεφάλας" αγωνίζεται στο τρίτο και τελευταίο παιχνίδι της Εθνικής κόντρα στη Νιγηρία, ενώ μεταξύ αυτών που "κόπηκαν" από τον Αλκέτα Παναγούλια ήταν και ο Γιώργος Τουρσουνίδης που αναμφισβήτητα είχε θέση σε εκείνη την ομάδα.

Χρειάστηκε να περάσουν 18 ολόκληρα χρόνια για να εμφανιστεί ξανά σε Παγκόσμιο Κύπελλο εν ενεργεία ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα, στα γήπεδα της Ιαπωνίας και την Νότιας Κορέας το 2002, αγωνίστηκε με την Εθνική Νιγηρίας ο Ιφεάνι Ουντέζε, παίρνοντας φανέλα βασικού στα παιχνίδια με Αγγλία και Σουηδία.

Οχτώ χρόνια αργότερα, η Εθνική Ελλάδας δίνει το "παρών" στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής, έχοντας στις τάξεις της τους Κώστα Χαλκιά και Στέλιο Μαλεζά, ενώ στο ίδιο Παγκόσμιο Κύπελλο αγωνίζεται με τη Χιλή και ο Πάμπλο Κοντρέρας, ο οποίος γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής του Δικεφάλου που πανηγυρίζει πρόκριση στους νοκ άουτ αγώνες!

Επόμενος σταθμός το Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2006, με τον ΠΑΟΚ να εκπροσωπείται σε αυτό από τους Δημήτρη Σαλπιγγίδη, Παναγιώτη Γλύκο, Κώστα Κατσουράνη, Αλέξανδρο Τζιόλη και Γιώργο Τζαβέλλα, ενώ βασικός με το Καμερούν αγωνίζεται ο Σαρλ Ιτάνζ, γνωρίζοντας τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Τέλος, πριν φτάσουμε στον Αντρίγια Ζίβκοβιτς που ετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ως μέλος της Εθνικής Σερβίας, στο προηγούμενο Μουντιάλ, αυτό της Ρωσίας το 2018, δύο ήταν οι "ασπρόμαυροι" που συμμετείχαν. Ο Αμρ Ουάρντα με την Αίγυπτο και ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς με την Σερβία, με τον πρώτο να αγωνίζεται και στα τρία παιχνίδια των "Φαραώ" και τον δεύτερο στο ματς της πρεμιέρας κόντρα στην Κόστα Ρίκα!

Εκτός από τους παραπάνω, υπάρχουν φυσικά και άλλοι ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα του ΠΑΟΚ πριν ή μετά τη συμμετοχή τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Μεταξύ αυτών, ο Αντόλφο Βαλέντσια (Κολομβία), Μάρεκ Κοσμίνσκι (Πολωνία), Ομάρ Τετράτζε (Ρωσία) Ρικάρντο Κόστα (Πορτογαλία), Κριστιάν Νομπόα (Εκουαδόρ), o Χέντβιγκες Μαντούρο (Ολλανδία), oι Σέρτζιο Κονσεϊσάο, Αντελίνο Βιεϊρίνια (Πορτογαλία), Ρόμπιν Όλσεν (Σουηδία), Φατίχ Ακιέλ (Τουρκία) αλλά και ο Κάρολ Σφιντέρσκι που βρίσκεται στην αποστολή της Πολωνίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ!

Διαβάστε ακόμη...