Λέφσκι Σόφιας: Δεν τρομάζουν τα 74 τρόπαια τον ΠΑΟΚ (vids)

Από skgsports.gr: Από τη δεκαετία του '80 ο ΠΑΟΚ έχει να επισκεφθεί τη Βουλγαρία για ευρωπαϊκή αναμέτρηση. Ήταν Σεπτέμβριος του 1983 όταν αντιμετώπισε τη Λοκομοτίβ Πλόβντιβ για τον α' γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Πηγή: skgsports.gr
Λέφσκι Σόφιας: Δεν τρομάζουν τα 74 τρόπαια τον ΠΑΟΚ (vids)

Φέτος, θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας και θα κοντραριστεί με την Κυπελλούχο Βουλγαρίας, Λέφσκι Σόφιας, με φόντο την πρόκριση στον γ' προκριματικό γύρο του Europa Conference League.

Η Λέφσκι είναι μια παραδοσιακή δύναμη του βουλγαρικού ποδοσφαίρου. Μια ομάδα που ιδρύθηκε στις 24 Μαΐου 1914 και μετράει 74 τρόπαια χάρη στους 26 τίτλους πρωταθλήματος και τα 26 Κύπελλα στη χώρα, έχοντας μάλιστα μετρήσει 13 νταμπλ και 1 τρεμπλ!

Πρόκειται για την μοναδική ομάδα από την Βουλγαρία που δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ από την πρώτη κατηγορία και μάλιστα, ήταν εκείνη που έφτασε πρώτη απ' όλες σε φάση ομίλων του Champions League! Αυτό είχε συμβεί την σεζόν 2006-2007 και είχε αντιμετωπίσει τις Τσέλσι, Μπαρτσελόνα και Βέρντερ Βρέμης!

Φέτος πήρε το Κύπελλο, επικρατώντας στον τελικό με 1-0 της ΤΣΣΚΑ στο ντέρμπι της Σόφιας, κι από ευρωπαϊκές διακρίσεις θα θυμάται σίγουρα τη διαδρομή μέχρι και τα προημιτελικά του νυν Europa League την αγωνιστική περίοδο 2005-2006 (με αποκλεισμό από την Σάλκε, έχοντας πρόκριση εις βάρος της Ουντινέζε).

Συνολικά έχει βρεθεί δυο φορές στους «8» της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, άλλες τρεις στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ενώ, για να βρεθεί τώρα στα προκριματικά του Europa Conference League, τερμάτισε 4η στο πρωτάθλημα.

Βέβαια, η τελευταία 10ετία κάθε άλλο παρά ευχάριστα έχει κυλήσει, αφού την τελευταία φορά που η Λέφσκι είχε κατακτήσει την κορυφή στη Λίγκα, το ημερολόγιο έδειχνε 2009. Η χειρότερη επίδοση της τελευταίας 10ετίας ήταν το 8ο «σκαλί» της βαθμολογίας την περασμένη σεζόν.

Προπονητής του συλλόγου από τον Σεπτέμβρη του 2021 είναι ο 55χρονος Σταμίρ Στόιλοφ, ο οποίος είχε περάσει και από την εθνική ομάδα της Βουλγαρίας το 2007.

Στο ρόστερ της Λέφσκι μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022, διανύοντας μισή σεζόν εκεί, βρισκόταν και ο Κύπριος, Χρήστος Σιέλης, ο οποίος πήρε μεταγραφή στον Βόλο στη χειμερινή περίοδο του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε ακόμη...