Mια πλήρης ανάλυση της Mίντιλαντ

Από toumbalibreclub44.blogspot.com:Η Μίντιλαντ είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ομάδων στην Ευρώπη στα τελευταία χρόνια. Από πολλούς θεωρείται η πιο καινοτόμος ομάδα της Ευρώπης.(Γραφει ο Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος)...
Πηγή: toumbalibreclub44.blogspot.com
Mια πλήρης ανάλυση της Mίντιλαντ

Όταν κληρωθήκαμε μαζί της πολλοί χάρηκαν αλλά δεν είναι έτσι. Βεβαίως υπήρχαν δυσκολότερες ομάδες,αλλά η δανέζικη ομάδα ΔΕΝ είναι και για να χαίρεσαι. Στη Δανία συνολικά τα τελευταία πέντε χρόνια και φέτος είναι καλύτερη της Κοπεγχάγης την οποία φάνηκε ότι δεν την έχουμε. Η τουλάχιστον δεν την είχαμε όταν παίξαμε, με βασικό στοιχείο το σύγχρονο ποδόσφαιρο, την αθλητική ενέργεια και τις ηλικίες των παικτών. Βεβαίως σήμερα είμαστε καλύτεροι.

Ωστόσο, είναι διαφορετικές ομάδες. Η Κοπεγχάγη θέλει μπάλα και κατοχή ενώ η Μίντιλαντ περιμένει και αντεπιτίθεται. Έτσι την νίκησε και 0-1 εκτός έδρας, φέτος, αν και είχε αποβολή και μάλιστα του καλύτερου παίκτη της από πολύ νωρίς.

Ενδεικτικά τα στατιστικά του μεταξύ τους αγώνα, με πρώτη την Κοπεγχάγη: Κατοχή 72%-28%, Τελικές 12 – 8, Πάσες 593 (σωστές 503, 85%) – 230 (137, 60%), Επιθέσεις 125 (επικίνδυνες 58) – 93 (33).

Η κατοχή, οι πάσες και το ποσοστό επιτυχημένων πασών καθρεφτίζουν τι ακριβώς έγινε. Μονότερμα, λόγω και της αποβολής αλλά νίκησε ο άλλος....

Αξίζει να μελετήσει κανείς το μοντέλο αυτής της ομάδας και έχουν γραφεί πολλά τελευταία.

Συνοπτικά, πριν από καμιά 20αριά χρόνια, ένας τύπος, Εγγλέζος, ο Μάθιου Μπέναμ, ο οποίος σπούδασε μηχανικός, οικονομικά και κομπιούτερ, αφού δούλεψε ως τραπεζικός trader (άσημος) στο Λονδίνο μερικά χρόνια και παίζοντας επαγγελματικό στοίχημα, γοητεύτηκε από τα δεδομένα στο ποδόσφαιρο που είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται, έφυγε από τη δουλειά του και ίδρυσε μια εταιρία επεξεργασίας ποδοσφαιρικών δεδομένων την Smartodds και μια στοιχηματική (Matchbook). Έβγαλε πολλά λεφτά και αγόρασε πλειοψηφικό ποσοστό στην ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του που την υποστήριζε από μικρός, την Μπρέτφορντ. Ήταν ομάδα μεταξύ Β και Γ κατηγορίας. Με απόλυτο ποδοσφαιρικό ορθολογισμό και με χρήση μεγάλων μαθηματικών δεδομένων στο ποδόσφαιρο για να οδηγήσουν στη λήψη αποφάσεων, άρχισε να την αναπτύσσει και σε πέντε χρόνια την έβγαλε φέτος στην Πρεμιερ όπου μάλιστα πάει καλά και δεν θα πέσει.

Κάποια στιγμή γνώρισε έναν άλλο τύπο, σύμβουλο επιχειρήσεων, τον Δανό Ράσμους Άνκερσεν, με τον οποίο έκαναν πολύ καλή χημεία και συνεργάστηκαν στις εταιρίες του. Τον όρισε τεχνικό διευθυντή στην Μπρέτφορντ. Ο Άνκερσεν έπαιζε νεαρός σε μια ομάδα της πατρίδας του την Μίντιλαντ και τον έπεισε να την αγοράσουν κι αυτήν. Εκεί τον έβαλε διευθυντή.

Επανάσταση στο ποδόσφαιρο
Οι δύο αυτοί τύποι έφεραν μια επανάσταση στο ποδόσφαιρο στα πέντε τελευταία χρόνια. Κυρίως έδειξαν πως μπορεί μια μικρή ομάδα, αναπτυσσόμενη με απόλυτο ορθολογισμό, αγοράζοντας νεαρούς παίκτες τους οποίους αναπτύσσει, καρπώνεται και μοσχοπουλά και με απόλυτα ισορροπημένους ισολογισμούς, να επικρατήσει έναντι μεγαλύτερων και πλουσιότερων. Έτσι, η Μπρέτφορντ (κάτι σαν την Κηφισιά, ας πούμε μια και είναι ομάδα του Λονδίνου) ανέβηκε στην Πρέμιερ και η Μίντιλαντ, κάτι σαν ο Αστέρας Τρίπολης σε μας, πήρε τρία πρωταθλήματα. Να σημειωθεί ότι η Μίντιλαντ ιδρύθηκε πριν από 16 χρόνια και εδρεύει σε πόλη 50 χιλ κατοίκων.

Και στη Μίντιλαντ λοιπόν άρχισαν τη μεγάλη χρήση δεδομένων, τόσο στο σκάουτινγκ, όσο και στην ανάλυση του αγώνα, μετρώντας τα πάντα, μέχρι στέλνοντας E-mail στον προπονητή στο ημίχρονο με όλη τη στατιστική ανάλυση του αντιπάλου κλπ. Φυσικά τα παίρνουν και τζάμπα από την Smartodds. Κύρια στοιχεία που χαρακτήριζαν την ομάδα είναι παίκτες σε καλή ηλικία, τακτική, τρέξιμο και στημένα. Στημένα όχι σαν άλλες ομάδες, δηλαδή μερικά γκολ, αλλά μεγάλη προσήλωση, η οποία δίνει το 1/3 των γκολ. Και κυρίως σκέψη έξω από το κουτί και καινοτομίες παντού και στα πάντα.

Επίσης, οι μεταγραφές γίνονται μετά από ηλεκτρονικό σκάουτινγκ, αφού παρακολουθούν όλα τα πρωταθλήματα μέσω των ανθρώπων οι οποίοι τα παρακολουθούν για να συλλέγουν δεδομένα για την εταιρία του Μπέναμ την Smartodds και ψάχνουν κυρίως παίκτες των οποίων τα στοιχεία ξεχωρίζουν για το επίπεδο ομάδων και πρωταθλημάτων όπου παίζουν, οι οποίοι ταιριάζουν 'κουτί' για το κενό το οποίο θα καλύψουν και οι οποίοι είναι πολύ καλοί χαρακτήρες και προσωπικότητες, με ισχυρό κίνητρο για διάκριση κλπ. Ότι έκανε μέχρι τώρα και ο ΠΑΟΚ δηλαδή......

Το ίδιο ακριβώς κάνουν και στην Μπρέτφορντ και στην ουσία οι δύο ομάδες είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Μάλιστα μέρος από τα πολλά χρήματα που πήρε η Μπρέντφορντ από την άνοδο στην Πρέμιερ δόθηκαν και στην Μιντιλαντ.

Ως αποτέλεσμα η Μίντιλαντ πήρε τα τρία από τα πέντε τελευταία πρωταθλήματα στη Δανία και φέτος είναι 1η με δύο βαθμούς διαφορά από την Κοπεγχάγη. Έπαιξε και Ευρώπη με επιτυχία, ομίλους CHL στρίμωξε Λίβερπουλ και Μάντζεστερ Γ και φέτος έχει ως στόχο να πάει ψηλά στο Conference, μέχρι και τελικό λιγουρεύονται.

Άλλαξε πορεία ο Άρκενσεν

Ωστόσο φέτος, τον Ιανουάριο, ο Άρκενσεν, αποχώρησε από την Μπρέτφορντ και στην ουσία και από την Μίντιλαντ με σκοπό να αφοσιωθεί σε δική του εταιρία ανάπτυξης επιχειρήσεων που ίδρυσε. Οι πληροφορίες δεν κάνουν λόγο να μαλώσανε αλλά δεν ξέρεις τι έγινε. Έμεινε μόνο στην Μίντιλαντ ως μέλος του ΔΣ, με σκοπό να τη βοηθήσει σε μια ομαλή μετάβαση.

Στο μεταξύ είχε εξελιχθεί σε μορφή στις επιχειρηματικές συμβουλές στον κόσμο, παρέχοντας υπηρεσίες σε μυθικές εταιρίες όπως το Facebook, η Google, η LEGO,η Microsoft, έγραψε βιβλία και είναι περιζήτητος ομιλητής.

Εδώ προκύπτει μια ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ, δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται το Club, δεν ξέρουμε αν συνεχίζει την παλιά του συνεργασία με τις εταιρίες δεδομένων και το σκάουτινγκ παικτών κλπ. Πάντως όσο να 'ναι μια αναστάτωση θα υπάρχει.

.

Επί του αγωνιστικού τώρα τι θα δούμε
Αναμένω το παιχνίδι με μεγάλο ενδιαφέρον για να δω και να τσεκάρω την τακτική του Λουτσέσκου με μια δύσκολη ομάδα με αντίστοιχη πολύ καλή τακτική.

Το σίγουρο είναι ότι υστερούμε σε ηλικίες και αθλητικά προσόντα και ταχύτητα και μοντέρνο ποδόσφαιρο. Πολύ περισσότερο που δεν παίζουν οι δύο μεταγραφές μας οι οποίες θα κατέβαζαν και τον μ.ο. ηλικίας και θα βοηθούσαν σε τρεξίματα και ενέργεια. Το θετικό για μας είναι ότι βρισκόμαστε σε κάπως καλή φάση και ότι αυτοί έρχονται από τη διακοπή και ποτέ δεν ξέρεις αν αυτό είναι καλό ή κακό.

Λογικά θα έχουμε 50-50 κατοχή ίσως και λίγη περισσότερη εμείς και αυτοί θα βγαίνουν επικίνδυνα μπροστά. Πιστεύω να μην πιαστεί 'Κώτσος' ο Λουτσέσκου και εκτεθεί. Μάλλον θα παγώνει παιχνίδι κι αυτός και θα φυλάγεται.

Αυτοί όπως είπαμε, δίνουν λίγο χώρο για να κάνουν καλύτερα τις εξαιρετικές τους μεταβάσεις (και όχι κλασικές αντεπιθέσεις) τρέχουν πολύ, πιέζουν στη μπάλα και ξεχύνονται ξαφνικά σε πίεση πολύ ψηλά για κάτι 10λεπτα, 20λεπτα.

Αυτό βέβαια το έκανε και ο ΠΑΟΚ σε μερικά παιχνίδια που τα κέρδισε με καλή τακτική, κυρίως στην Ριέκα, αλλά με λιγότερη ταχύτητα. Στα Γιάννενα πάλι που έχουν κάπως τέτοια στοιχεία τους πάγωσε πολύ και δεν τους άφησε να βρούν ρυθμό και να τρέξουν.

Έτσι, πέρα από το ενδιαφέρον για την ομάδα μας αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την τακτική μονομαχία. Αυτό που φοβάμαι είναι μη φάμε πρώτοι και γρήγορα γκολ ή να χάσουμε το πρώτο παιχνίδι και να είναι ο επαναληπτικός στην Τούμπα στο στυλ που θέλουν οι Δανοί. Θα χρειαστεί και τύχη, όπως είχαμε στην Κοπεγχάγη.

Το σύστημά τους είναι 3-5-2.

Αυτό δεν μας συμφέρει. Όποιος έχει τους κατάλληλους παίκτες και παίζει καλά αυτό το σύστημα, έχει πλεονέκτημα απέναντι στα κλασικά συστήματα, όπως το 4-2-3-1 του Λουτσέσκου. Σε αντίθετη περίπτωση χάνει έως και συντρίβεται. Φοβάμαι όμως ότι αυτοί το παίζουν καλά διότι και πολλά χρόνια το παίζουν (οι αλλαγές προπονητών είναι στο ίδιο στυλ και όχι από το κρασί στο γάλα που είπε για μας ο Μπότο) και γνώση και τρόπο έχουν να βρίσκουν απολύτως κατάλληλους παίκτες για κάθε κομμάτι του παζλ.

Η σύνθεση θα είναι η εξής:

Το 1ο νούμερο είναι η ηλικία, το 2ο οι φετινές συμμετοχές, το 3ο τα γκολ φέτος Δανία και Ευρώπη.

Τερματοφύλακας: Όλαφσον, Ιρλ, 21, 9

Οι τρεις Αμυντικοί: Ζουνίνιο, Βρα, 27, 11, 0

Σβιατσένκο, 30, 17, 4+1

Τυχοσεν, 24, 17, 1 (μεταγραφή)

Τα δύο φουλ μπακ: Τσάρλς, Βρα, 25, 10, 0

Εβάντερ, Βρα, 23, 15, 5+2

Κεντρικοί: Άντερσσον, Σου, 25, 16, 0

Ονιεντίκα, Νιγ, 20, 17, 2

Παουλίνιο, Βρα, 27, 14, 1

Επιθετικοί: Ίσακσεν, 20, 16, 2+2

Μπρουμάντο, Βρα, 22, 11, 7

Κυριαρχούν οι Βραζιλιάνοι (5). Δανοί 3. Μέσος όρος ηλικίας 24. Στην καλή μέση ηλικία (24-30) 6 παίκτες, μεγάλοι μηδέν, μικροί 5

Αναμενόμενη 11άδα ΠΑΟΚ: Μέσος όρος ηλικίας 27,7. Στην καλή μέση ηλικία (24-30) 4 παίκτες, μεγάλοι 5, μικροί 2

Το 'κεφάλι' (και λόγω θέσης) είναι ο κεντρικός αμυντικός Σβιατσένγκο, ο οποίος βάζει και γκολ, μάλλον στα στημένα. Ο καλύτερος παίκτης είναι ο Εβάντερ και μετά οι δύο επιθετικοί Ίσακσεν και Μπρουμάντο. Αυτοί θεωρούν εξαιρετικό τον Νιγηριανό Onyedika, ο οποίος μόλις στα 20 παίζει και στην εθνική ομάδα της Νιγηρίας και είναι ένα 6-8άρι πολύ κινητικό, γρήγορο και επιθετικό. Είναι η επόμενη 'περήφανη' πώληση που ετοιμάζουν.

Στο πρωτάθλημα

Η Μίντιλαντ έχει μ.ο βαθμών 2,06 (1η), είναι ίδια μέσα, έξω, έχει μ.ο γκολ 1,8 – 1 (εντός 2,38 – 1 & εκτός 1,33 – 1).

Ο ΠΑΟΚ έχει μ.ο βαθμών 2,14 (2ος με 9 βαθμούς διαφορά !), είναι καλύτερος έξω, έχει μ.ο γκολ 1,91 – 1 (εντός 2 – 1 & εκτός 2,2– 1).

Το 1/3 των γκολ της είναι από στημένα, το 1/3 από σετ επίθεση και το 1/3 από γρήγορες αντεπιθέσεις ή γρήγορες ανακτήσεις κοντά στην περιοχή του αντιπάλου. Δουλεύει πολύ και τα πλάγια άουτ σε γρήγορες εκτελέσεις. Να φανταστείτε ότι γι' αυτό προσέλαβε προπονητή από τις ρίψεις για να μάθουν οι παίκτες να κάνουν τα πλάγια άουτ μακριά και γρήγορα.

.....................................................

Σημείωση: Ο Rasmus Ankersen είναι συγγραφέας μπεστ σέλερ και αξιόπιστος σύμβουλος επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.

Στο πρώτο του βιβλίο «The Gold Mine Effect» διερευνά πώς ορισμένες χώρες και πόλεις αναπτύσσουν ένα δυσανάλογο αριθμό κορυφαίων ταλέντων. Στο δεύτερο βιβλίο του «Hunger in Paradise» περιγράφει πώς οι επιτυχημένοι οργανισμοί μπορούν να παραμείνουν επιτυχημένοι εξαλείφοντας τον εφησυχασμό.

Ο Rasmus έχει προσληφθεί από γνωστές παγκόσμιες μάρκες όπως το Facebook, η Google, η LEGO, η Boston Consulting Group, η Microsoft, η Roche, η Astra Zeneca, η Coca-Cola, η Cisco και πολλές άλλες για να μοιραστεί την έρευνά του σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας οργανισμών υψηλής απόδοσης.

Λεζάντες:

1. Μάθιου Μπέναμ και Ράσμους Άρνεσεν

2. Το γήπεδο της Μίντιλαντ, καινούργιο, 16 χιλ θέσεων.

Διαβάστε ακόμη...