Δημήτρης Πέλκας: To wonderkid που έγινε ηγέτης (pics+vids)

Απο metrosport.gr : Ο Δημήτρης Πέλκας αποτελεί ένα από τα βασικά γρανάζια του φετινού ΠΑΟΚ, αφού η συνεισφορά του στον τρόπο λειτουργίας του Δικέφαλου είναι καταλυτική.
Πηγή: metrosport.gr
Δημήτρης Πέλκας: To wonderkid που έγινε ηγέτης (pics+vids)

Τη φετινή σεζόν έχει ήδη 27 συμμετοχές, μετρώντας 8 γκολ και 9 ασίστ, κάτι που δείχνει με τον πιο εμφατικό τρόπο το πόσο σημαντικός είναι για την ομάδα του, αλλά και για τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Tο «wonderkid» Δημήτρης Πέλκας

O νεαρός Δημήτρης έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της Αναγέννησης Γιαννιτσών εκεί όπου γρήγορα ξεχώρισε για το ταλέντο του. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν τον πίστεψαν εξ’ αιτίας των σωματικών του προσόντων, όμως ο Δημήτρης δεν το έβαλε κάτω και πάλεψε για την διάκριση. Το 2007 ο ΠΑΟΚ θα τον εντάξει στις φημισμένες πλέον ακαδημίες του (PAOK Academies) και το όνειρο προς την κορυφή ξεκινά.

Η καριέρα στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ

Ο Δημήτρης ξεχωρίζει με το καλημέρα και παρά το νεαρό της ηλικίας του προβιβάζεται σχεδόν κάθε χρόνο στην μεγαλύτερη ηλικιακά κατηγορία. Ο Πέλκας εντυπωσιάζει τους πάντες με την τεχνική του και με το ποδοσφαιρικό του θράσος και σύντομα θα πάρει το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην Κ20, σημειώνοντας παράλληλα πολλά γκολ.

Το πρώτο συμβόλαιο και η αναγνώριση

Στο πρώτο εξάμηνο του 2012 και ενώ προπονητής ήταν Λάζλο Μπόλονι, ο Πέλκας θα υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο κάτι που αποτέλεσε φυσική συνέπεια των εντυπωσιακών του εμφανίσεων του με την Κ20. Τη σεζόν 2011/2012 δεν θα βρει χρόνο συμμετοχής, όμως η έλευση του Γιώργου Δώνη το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς θα του δώσει την ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του και να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό. Στο δεύτερο επίσημο αγώνα του με τον ΠΑΟΚ θα χριστεί σκόρερ παρά το γεγονός πως αγωνίστηκε μόλις 18 λεπτά. Ο 20χρονος τότε Δημήτρης ολοκλήρωσε τη χρονιά με 16 συμμετοχές, χωρίς να έχει κάποιο άλλο καταγεγραμμένο στατιστικό, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως δεν ικανοποίησε με την απόδοσή του. Όλοι μιλάνε για έναν παίκτη με μεγάλο ταλέντο που με τη σωστή δουλειά μπορεί να αποτελέσει το επόμενο «10» του ΠΑΟΚ, παρομοιάζοντας τον μάλιστα και με τον μεγάλο Γιώργο Κούδα.

Οι δανεισμοί και οι νέες εμπειρίες

O ερχομός του Χουμπ Στεφενς, μαζί με την απόφαση του Ιβάν Σαββίδη για την κατάρτηση ενός έμπειρου ρόστερ που θα διεκδικούσε άμεσα το πρωτάθλημα δεν έδωσαν την ευκαιρία στον Πέλκα να βρίσκεται στο ρόστερ τη σεζόν 2013/2014 και έτσι ο δανεισμός αποτέλεσε μονόδρομο. Νέος σταθμός της καριέρας του η Καλαμαριά, εκεί όπου θα πάρει με το καλημέρα τη φανέλα του βασικού «σπίτι» του. Ο Δημήτρης αναδεικνύεται σε έναν από τους καλύτερους νεαρούς παίκτες της Football League, ενώ μετατρέπεται σε ηγέτη του Απόλλωνα έχοντας 5 γκολ και 7 ασίστ.

Η σεζόν 2014/2015 δεν εξελίσσεται όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε και αφού θα διαπιστώσει πως και πάλι δεν θα έχει θέση στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, θα αναζητήσει μία ομάδα στο εξωτερικό ώστε να αποκτήσει εμπειρία σε πιο υψηλές παραστάσεις. Η Πορτογαλική Σετούμπαλ θα δείξει το ενδιαφέρον της και έτσι θα τον εντάξει στο δυναμικό της σα δανεικό για ένα χρόνο. Στη νέα του ομάδα θα προσθέσει νέα στοιχεία στο παιχνίδι του, όπως η έκρηξη και η ταχυδύναμη και μάλιστα θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του σαν εξτρέμ. Τα νούμερα του δεν ήταν τα πλέον εντυπωσιακά, σε αντίθεση όμως με τα γκολ που πέτυχε. Η χρονιά τελειώνει με 4 γκολ και 2 ασίστ σε 29 αγώνες και ο δρόμος για την επιστροφή του στην Τούμπα έχει ανοίξει.

Ο Άρνεσεν, ο Τούντορ και η νέα ευκαιρία

Το καλοκαίρι του 2015 ο Ιβάν Σαββίδης αποφασίζει να δώσει τα κλειδιά του αγωνιστικού τμήματος σε έναν μεγάλο «ποδοσφαιράνθρωπο» σαν τον Φρανκ Άρνεσεν που εκτός από την άκρως ποδοσφαιρική του λογική, είναι λάτρης των νεαρών ταλαντούχων παικτών. Μάλιστα ο Ιγκορ Τούντορ που βρέθηκε στον πάγκο του ΠΑΟΚ σαν προπονητής ήταν της ίδιας νοοτροπίας, ενώ το σύστημα που έφερε στον Δικέφαλο (3-5-2 και 3-4-2-1) έδειξαν να ωφελούν στο μέγιστο τον Πέλκα. Με το καλημέρα θα γίνει βασικός καταγράφοντας κάτι λιγότερο από 50 συμμετοχές (49 για την ακρίβεια) σε όλη τη χρονιά. Τα νούμερα του θα είναι επίσης αξιοσημείωτα αφού τελειώνει τη χρονιά με 7 γκολ και 9 ασίστ. Παράσημο της φοβερής του χρονιάς θα αποτελέσει και η κλήση του στην Εθνική για πρώτη φορά, στα πλαίσια των προκριματικών του EURO 2016. Ο δρόμος προς την κορυφή έχει ανοίξει.

Ο Ίβιτς ο Μπίσεσβαρ και οι ατυχίες

Η σεζόν 2016/2017 δεν θα ξεκινήσει με τον ιδανικότερο τρόπο για τον ίδιο, αφού τόσο οι τραυματισμοί του, όσο και η έλευση του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ στην ομάδα, με την παράλληλη αλλαγή νοοτροπίας και σχηματισμού (4-3-3) του Ίβιτς θα του στερήσουν τη δυνατότητα να λογίζεται σαν ένας αναντικατάστατος παίκτης στην εντεκάδα του ΠΑΟΚ. Παρά τις 26 συμμετοχές στη διάρκεια της χρονιάς, σε πολλές απ’ αυτές αγωνίστηκε σαν αλλαγή, ενώ σε παραπάνω από τις μισές από αυτές αγωνίστηκε σαν αριστερό εξτρέμ. Παρά τον μειωμένο του χρόνο συμμετοχής, ο Δημήτρης είχε και πάλι αξιοζήλευτα στατιστικά αφού πέτυχε 7 γκολ και μοίρασε 2 ασίστ.

Ο Λουτσέσκου, ο Ελ Καντουρί και η καταξίωση

Η φετινή χρονιά είναι σίγουρα η κορυφαία της καριέρας του. Παρά το γεγονός πως είχε χάσει τη θέση του στο αρχικό σχήμα του ΠΑΟΚ, η επιμονή του και η δουλεία του έπεισαν τον Ραζβάν Λουτσέσκου που τον εμπιστεύτηκε από την αρχή της φετινής χρονιάς, χρίζοντας τον μάλιστα και αρχηγό της ομάδας. Αρχικά αγωνίστηκε στο αριστερό άκρο της επίθεσης, κάνοντας σπουδαίες εμφανίσεις. Όμως ο τραυματισμός του Ομάρ Ελ Καντουρί στον αγώνα κόντρα στη Ξάνθη και η μετατόπιση του στον άξονα λειτούργησε ευεργετικά για τον νεαρό μεσοεπιθετικό. Ο Πέλκας κάνει πραγματικά εντυπωσιακά παιχνίδια αγωνιζόμενος πίσω από τον επιθετικό και αποτελεί τον νωτιαίο μυελό της επίθεσης των ασπρόμαυρων. Το wonderkid έχει γίνει πλέον ηγέτης με το μέλλον να είναι ιδιαίτερο ευοίωνο και να συνοδεύεται και με μία πιθανή κατάκτηση Πρωταθλήματος.

Ο «δουλευταράς» κ. Πέλκας

Ο Δημήτρης έχει φτάσει πλέον στην κορυφή και δεν θεωρείται άδικα ως ένας από τους καλύτερους παίκτες της Super League. Σίγουρα όπως προείπαμε διαθέτει αστείρευτο ταλέντο, όμως αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό. Ο «Πελκίνιο» είναι αλήθεια πως ποτέ δεν έδωσε δικαιώματα σε κανέναν όντας άριστος επαγγελματίας με σωστή νοοτροπία. Όσοι τον ξέρουν προσωπικά μιλούν για ένα προσγειωμένο παιδί που κρατάει χαμηλούς τόνους. Επίσης δούλεψε και εξακολουθεί να δουλεύει, όχι μόνο στις προπονήσεις αλλά και ατομικά αφού γυμνάζεται σχεδόν καθημερινά με προσωπικά προπονητή. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τον κατάλογο ενός ποδοσφαιριστή που σίγουρα δεν έχει πιάσει το «ταβάνι» του, έχοντας όλο το μέλλον μπροστά του.

Διαβάστε ακόμη...