Η σκακιέρα των πάγκων: Χιμένεθ vs Λουτσέσκου

Από sdna.gr: Η πρώτη μεταξύ τους συνάντηση, τον Ιανουάριο του 2017 στην Ξάνθη, ολοκληρώθηκε με «στατική» ισοπαλία. Το βράδυ της Κυριακής στο ΟΑΚΑ όμως ο Μανόλο Χιμένεθ και ο Ραζβάν Λουτσέσκου ψάχνουν μόνο τη νίκη!
Πηγή: sdna.gr
Η σκακιέρα των πάγκων: Χιμένεθ vs Λουτσέσκου

Ντέρμπι Δικεφάλων στο ΟΑΚΑ και το SDNA «τρυπώνει» στα αποδυτήρια των μονομάχων και σας παρουσιάζει όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα πλάνα των δύο προπονητών.

ΑΕΚ εναντίον ΠΑΟΚ, Μανόλο Χιμένεθ vs Ραζβάν Λουτσέσκου στην «σκακιέρα», η προετοιμασία, οι τακτικές και οι επιλογές τους για την βασική ενδεκάδα στο.... πιάτο σας!

Το 11-0 του Χιμένεθ κόντρα στον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ


Ένα πράγμα το οποίο έχει αποδείξει ο Μανόλο Χιμένεθ στις δύο θητείες του στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, είναι ότι έχει τον τρόπο του στις εντός έδρας αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ στο πλαίσιο του πρωταθλήματος, καθώς «μετράει» τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες (4-0, 3-0 το 2011 και 3-0, 1-0 το 2017), με τον εντυπωσιακό απολογισμό των 11 τερμάτων υπέρ και κανένα κατά της ομάδας του. Άλλες φορές ο Ανδαλουσιανός προπονητής «χτύπησε» τον έτερο Δικέφαλο Αετό με την κλάση των Αργεντινών μεσοεπιθετικών του όπως ο Νάτσο Σκόκο και ο Σέρχιο Αραούχο, άλλες στις στατικές φάσεις και χάρη στην παρουσία των επιβλητικών Τραϊανού Δέλλα - Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, ενώ η πιο πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ των δύο ομάδων κρίθηκε με ένα συρτό σουτ από το αριστερό πόδι του Τάσου Μπακασέτα, ακριβώς από το ύψος της μεγάλης περιοχής.

Δίλημμα τριάδας ή τετράδας στην άμυνα

Κατά γενική ομολογία, το 3-5-2 ταιριάζει εξαιρετικά στο φετινό ρόστερ της ΑΕΚ και την έχει βοηθήσει να αντιμετωπίσει συλλόγους με μεγαλύτερη ποιότητα, όπως η Κλαμπ Μπριζ και η Μίλαν, χωρίς να δεχθεί γκολ. Η γρήγορη επιστροφή του Ούρος Τσόσιτς από τον τραυματισμό του στη Νέα Σμύρνη «έλυσε τα χέρια» του Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ μπορεί να υπολογίζει επίσης στον Βασίλη Λαμπρόπουλο, ο οποίος δεν έχει δηλωθεί στην ευρωπαϊκή λίστα. Παράλληλα, με το 3-5-2 «καμουφλάρονται» οι αμυντικές αδυναμίες του ικανού στα επιθετικά του καθήκοντα Ροντρίγκο Γκάλο και... εξοικονομείται ο Μιχάλης Μπακάκης για αριστερός στόπερ σε στιλ Αθπλικουέτα στην Τσέλσι. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι ο έμπειρος προπονητής της Ένωσης θα επιλέξει τελικά αυτόν τον σχηματισμό την Κυριακή, καθώς ο ΠΑΟΚ είναι δυνατός στις πτέρυγες και σίγουρα θα σκεφτεί την επιστροφή στο κλασικό 4-2-3-1, με τον Γιάννη Ανέστη κάτω από τα δοκάρια και τους Μπακάκη, Βράνιες, Τσόσιτς, Λόπες στην οπισθοφυλακή, από τα δεξιά προς τα αριστερά.

Η ζωή χωρίς τον Πέτρο Μάνταλο...

Η ατυχία χτύπησε τον αρχηγό της ΑΕΚ, Πέτρο Μάνταλο, ενώ πραγματοποιούσε την πιο ώριμη σεζόν της καριέρας του και βοηθούσε τα μέγιστα την ομάδα σε άμυνα και επίθεση, με την πληθωρική παρουσία του στη μεσαία γραμμή. Ο Μανόλο Χιμένεθ γνωρίζει ότι κανένας παίκτης από το υπάρχον δυναμικό δεν μπορεί να αντικαταστήσει επάξια στην ενδεκάδα τον 26χρονο διεθνή, ποδοσφαιριστή-κλειδί για την ισορροπία και την ανάπτυξη της Ένωσης, με τον Τάσο Μπακασέτα, τον οποίο επέλεξε ως αντι-Μάνταλο στην αναμέτρηση με την Μίλαν, να έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά αλλά και... εξαιρετική παράδοση κόντρα στον ΠΑΟΚ, την ώρα που ο Ισπανός προπονητής δεν δείχνει να εμπιστεύεται ιδιαίτερα τους «καθαρόαιμους» εξτρέμ που διαθέτει (Πατίτο-Τρίστασον), ο Βίκτωρ Κλωναρίδης είναι τραυματίας και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος δεν βρίσκεται στη «δαιμονισμένη» κατάσταση του Σεπτεμβρίου...

Η μάχη του κέντρου: Κωδικός Αντρέ Σιμόες

Όπως σε κάθε ντέρμπι η «μάχη» του κέντρου θα κρίνει πολλά το βράδυ της Κυριακής και η ΑΕΚ έχει τη δυνατότητα να την κερδίσει, ακόμη και χωρίς τον Μάνταλο, ειδικά από τη στιγμή που θα απουσιάσει επίσης ο Ζοσέ Μαουρίσιο, ίσως ο πιο πλήρης χαφ του ΠΑΟΚ. Ο Μανόλο Χιμένεθ περιμένει μια ακόμη «γεμάτη» εμφάνιση και αρκετά χιλιόμετρα από τον Αντρέ Σιμόες, τον «μετρονόμο» της ομάδας του στον χώρο του κέντρου και παράλληλα τον μοναδικό ποδοσφαιριστή που μπορεί να ακολουθήσει με συνέπεια τα κάθετα και διαγώνια «κοψίματα» των μεσοεπιθετικών των φιλοξενούμενων, ειδικά των Πέλκα και Ελ Καντουρί, προς την μεγάλη περιοχή του Ανέστη. Στο πλευρό του 28χρονου Πορτογάλου αναμένεται να βρεθεί ο φορμαρισμένος Γιάκομπ Γιόχανσον, προερχόμενος από εξαιρετική εμφάνιση με την Μίλαν, προκειμένου να δώσει επιπλέον ύψος στις στατικές φάσεις και να λειτουργήσει ως «κυματοθραύστης» στις επιθέσεις των αντιπάλων με το απλό, ουσιώδες παιχνίδι του, αουτσάιντερ για την ενδεκάδα ο Κώστας Γαλανόπουλος, o οποίος ήταν βασικός στα τέσσερα τελευταία ματς της Super League ΣΟΥΡΩΤΗ.

Λάζαρος, Αραούχο και προβάδισμα Λιβάγια

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και ο Σέρχιο Αραούχο, MVP και σκόρερ δύο τερμάτων στο περυσινό 3-0 του ΟΑΚΑ, έχουν σχεδόν βέβαιη θέση στην βασική ενδεκάδα της ΑΕΚ το βράδυ της Κυριακής, ανεξαρτήτως του συστήματος που θα επιλέξει τελικά ο 53χρονος τεχνικός. Η πρόθεση του Μανόλο Χιμένεθ είναι να μην αλλάξει πολλά πράγματα σε σχέση με το παιχνίδι της Πέμπτης με την Μίλαν, ωστόσο προβάδισμα στα πλάνα του, σε περίπτωση που διατηρήσει το 3-5-2, για τη θέση μπροστά από τους Σιμόες - Γιόχανσον και πίσω από το επιθετικό δίδυμο έχει ο Μάρκο Λιβάγια, πιο κοντρολαρισμένος από τον Μπακασέτα και με ανεπτυγμένη την ικανότητα να παίξει με πλάτη, με τον 24χρονο διεθνή μεσοεπιθετικό να μένει στον πάγκο σε αυτό το σενάριο και να αποτελεί έναν από τους τρεις ποδοσφαιριστές που μπορούν να μπουν ως αλλαγή για να φρεσκάρουν τη γραμμή κρούσης της Ένωσης κατά τη διάρκεια του ντέρμπι, μαζί με τον Πατίτο Ροντρίγκες και τον επανακάμψαντα από τον τραυματισμό του Γιώργο Γιακουμάκη.

Οι σκέψεις, οι επιλογές και οι σταθερές του Λουτσέσκου

Η εβδομάδα που κύλησε, σε αντίθεση με το ντέρμπι που προηγήθηκε πριν δύο εβδομάδες, στο "Γ. Καραϊσκάκης", είχε διαφορές και αυτό διότι, ο Ρουμάνος τεχνικός, δεν θέλησε μέσα από τις συχνές του ομιλίες να αναφερθεί στο ντέρμπι, παρά μόνο το έκανε στην διάρκεια των προπονήσεων, μέσα από ειδικές εντολές στα τακτικά κομμάτια.

Άλλωστε, είναι τέτοια η φύση αυτών των παιχνιδιών, που άπαντες στον ΠΑΟΚ γνωρίζουν, το πόσο σημαντικό θα είναι για τον Δικέφαλο να φύγει νικητής από το ΟΑΚΑ.

Σάκχοφ, ο αντί-Μαουρίσιο

Σε ό,τι αφορά τις σκέψεις και τα πλάνα του Ρουμάνου τεχνικού, το μεγαλύτερό του πρόβλημα ήταν ποιος θα πάρει τη θέση του τραυματία Ζοζέ Μαουρίσιο, που τραυματίστηκε στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης. Ο Λουτσέσκου, εκτός από τον Σάκχοφ, είχε ως εναλλακτική στο πίσω μέρος του μυαλού του την περίπτωση του Εργκις Κάτσε, ωστόσο, τελικά κατέληξε να πάει στην πεπατημένη και να επιλέξει τον Ουκρανό χαφ, με τον Αλβανό μέσο να μένει και εκτός αποστολής.

Οι λόγοι της επιλογής Σάκχοφ, έχουν να κάνουν κυρίως με τον όγκο που διαθέτει ο 27χρονος, κάτι που είναι απαραίτητο για τις στημένες φάσεις, αλλά και στην ικανότητα που έχει να βοηθήσει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Από 'κει και πέρα, οι επιλογές του στην άμυνα, δεν αλλάζουν και παραμένουν ίδιες με τον Ροντρίγκο Ρέι να είναι και πάλι στην εστία του Δικεφάλου και τους Μάτος, Λέοβατς, Ζαμπράνο και Βαρέλα να συνθέτουν την τετράδα της άμυνας.

Στη θέση "6", θα είναι ο φορμαρισμένος Τσίμιροτ, που θα έχει σαφώς πιο ανασταλτικό ρόλο συγκριτικά με τον Σάκχοφ.

Διορθώνει το λάθος με Πέλκα

​Σε ό,τι αφορά μεσοεπιθετικά ο 45χρονος τεχνικός, θα διορθώσει το δικό του λάθος (σ.σ. στο "Γ. Καραϊσκάκης") και θα επιλέξει τον Δημήτρη Πέλκα, που κλήθηκε και στην Εθνική αντρών για το αριστερό άκρο της μεσοεπιθετικής γραμμής, με τον Αντελίνο Βιεϊρίνια να παίζει στο δεξί άκρο.

Στην κορυφή της επίθεσης θα είναι ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς (σε κάποιες προπονήσεις τοποθέτησε και τον Μακ), ενώ ο Ομάρ Ελ Καντουρί θα διατηρήσει τη θέση του, πίσω ακριβώς δηλαδή από τον Σέρβο επιθετικό.

Διαβάστε ακόμη...