Οι μεγάλες στιγμές του Σαββίδη με τον ΠΑΟΚ

Από sdna.gr: Ο Ιβάν Σαββίδης κλείνει πέντε χρόνια στην ηγεσία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και η εφημερίδα FORZA θυμήθηκε μερικές από τις κορυφαίες στιγμές του σε αυτό το διάστημα. Ποιες ήταν οι μέρες-σταθμός αυτής της πενταετίας;
Πηγή: sdna.gr
Οι μεγάλες στιγμές του Σαββίδη με τον ΠΑΟΚ

Η ποδοσφαιρική ομάδα σε αυτή την πενταετία έκανε μεγάλες προσπάθειες να πρωταγωνιστήσει, αλλά οι επιτυχίες δεν ήταν πολλές. Η κατάκτηση του κυπέλλου πριν λίγους μήνες ήταν κάτι πολύ σημαντικό, ήταν ένα ιστορικό γεγονός, κάτι που οι ΠΑΟΚτσήδες πανηγύρισαν δεόντως, κάτι που ο Ιβάν Σαββίδης θα θυμάται για χρόνια. Σε αυτή την κατάκτηση ο Σαββίδης πρωταγωνίστησε, αφού πέρα από την ομάδα που δημιούργησε και όλα όσα έγιναν για να πραγματοποιηθεί το παιχνίδι σε ουδέτερο γήπεδο (και όχι στην Αθήνα, στην έδρα του αντιπάλου) έδειξαν ότι έπαιξαν ρόλο. (Ας μην θυμηθούμε πόσους τελικούς έχασε ο ΠΑΟΚ στην Αθήνα).

Κατά τα άλλα (και στις εντός γηπέδου καταστάσεις) ο ΠΑΟΚ κατέκτησε μερικές δεύτερες θέσεις, έπαιξε αρκετές φορές στα προκριματικά του τσάμπιονς ληγκ, έκανε πορείες στο Europa League και σίγουρα σταθεροποιήθηκε σε υψηλό επίπεδο. Δεν έφθασε όμως στο υψηλότερο.

Οι μεταγραφές Μπερμπάτοφ και οι προτάσεις

Οι αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας, αυτά τα χρόνια του Σαββίδη είναι εντυπωσιακές. Αυτές οι αλλαγές φυσικά και συνδυάζονται με τις μεταγραφές.

Η απόκτηση του Μπερμπάτοφ που ανακοινώθηκε την 1/9/2016 ήταν κάτι το απίστευτο! Η συμφωνία ως γεγονός, ο απόηχος, η απίστευτη υποδοχή και η παρουσία του εδώ έγραψαν ιστορία, αν και ο ποδοσφαιριστής σαφώς και έπρεπε να προσφέρει πολλά παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση ο Σαββίδης έφερε και άλλους παικταράδες. Για να αποκτηθούν ονόματα όπως: Κατσουράνης, Βούκιτς, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Στοχ, Νέτσιντ, Λούκας, Νάτχο, Ινσαουράλδε, Μάρτινς, Μακ, Ρατς, δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Επί προσθέτως, ο Σαββίδης παρέλαβε τον ΠΑΟΚ με ρόστερ που αποτελούνταν και από τους: Γιακουμή, Αποστολόπουλο, Στάμου, Κατσικά, Σακελλαρίου, Κουμάλο, Ιντζίδη, Ματέους, Παναγιωτούδη, Ρομπέρ, Λόρενς, Πόποβιτς, Καμαρά, Γιάννου και αυτή τη στιγμή στον ΠΑΟΚ παίζουν μεταξύ άλλων: Μάτος, Πρίγιοβιτς, Μακ, Ενρίκε, Ρέι, Μπίσεσβαρ, Κάνιας και πολλοί άλλοι σπουδαίοι παίκτες που ανεβάζουν κατά πολύ το μπάτζετ του ΠΑΟΚ.

Αυτά θέλει να ξεχάσει

Προφανώς και δεν έχουν πάει όλα τέλεια σε αυτή την περίοδο των πέντε χρόνων! Ο Σαββίδης έχει βιώσει και πολύ κακές στιγμές.

Μόλις 13 μέρες αφού ανέλαβε τον αγώνα ΠΑΟΚ - Ραπίντ Βιέννης σημάδεψαν πολύ σοβαρά επεισόδια, τα οποία «κυνήγησαν» τον ΠΑΟΚ αρκετά.

Ο τελικός κυπέλλου τον Απρίλιο του 2014 αποτέλεσε μία πολύ κακή βραδιά για τον Σαββίδη. Εκείνο το 4-1 σημάδεψε την πορεία του στον ΠΑΟΚ, σε αγώνα όπου και ο ίδιος στο ημίχρονο κατέβηκε στα αποδυτήρια.

Από εκεί και πέρα στο ποδοσφαιρικό τμήμα έκανε πολλές προσπάθειες για να φτιάξει πραγματικά καλή ομάδα και σημείωσε αρκετές αποτυχημένες συνεργασίες.

Αλλάζει το ποδόσφαιρο

Το Ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζει. Τα όργια των οργίων που βιώναμε με τις πράσινες και κόκκινες κυριαρχίες στην ΕΠΟ, γίνεται σοβαρή προσπάθεια να ξεπεραστούν. Ο ΠΑΟΚ με τον Ιβάν Σαββίδη πρωταγωνιστή, έχουν βγει μπροστά και ήδη βιώνουμε τις πρώτες αλλαγές. Η προσπάθεια φυσικά και συνεχίζεται...

Οι πρώτες προτάσεις

Οι ανακοινώσεις που κατονόμαζαν τον Μαρινάκη ως υπεύθυνο της τραγικής κατάστασης που επικρατούσε στο ποδόσφαιρο, ξεκίνησαν νωρίς. Οι καταγγελίες για την ΕΠΟ και τους παράγοντές πήραν μεγάλη διάσταση. Ο ΠΑΟΚ όμως έκανε και προτάσεις για να καθαρίσει το τοπίο.

Στις 26/2/14 η διοίκηση του Σαββίδη κατέθεσε φάκελο προτάσεων και μεταξύ άλλων ζητούσε: Ριζική αλλαγή στον τρόπο εκλογής του ΔΣ της ΕΠΟ, επαναφορά εν ενεργεία αθλητικών δικαστών στις Πειθαρχικές Επιτροπές της ΕΠΟ, εκσυγχρονισμό τις αδειοδοτήσεις, αλλαγή στην ΚΕΔ.

Με το πέρασμα των χρόνων, εκείνες οι προτάσεις αποτέλεσαν βάση για αλλαγές στο ποδόσφαιρό μας.

Η αρχή του τέλους τους

Η δουλειά του Σαββίδη και των συνεργατών του συνεχίστηκε στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Έγιναν πάρα πολλά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μπήκαν γερές βάσεις για να μάθει όλη Ευρώπη τι γίνεται στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και να αποκαλυφθούν τεράστια σκάνδαλα. Ο Σαββίδης χρειάστηκε να συμμαχήσει και με άλλους για να πετύχει όλα αυτά! Μέχρι που ήρθε η έκρηξη!

Στις 2/3/16 ο διαιτητής Παππάς με τις αποφάσεις του στον ημιτελικό ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός έβαλε τον κόσμο μέσα στο γήπεδο. Αυτό ήταν. Ο Σαββίδης ανακοίνωσε ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα κατέβει στον δεύτερο αγώνα και από εκεί και πέρα έγινε το έλα να δεις. Το σύστημα δεν άντεξε!
Η ΝΕΑ ΕΠΟ

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε και ενόψει νέων εκλογών στην Ομοσπονδία FIFA και UEFA παρενέβησαν, έστειλαν σπίτι τους, Γκιρτζίκη και σία, ανέλαβε προσωρινή διοίκηση που συνέχισε να ξεσκεπάζει τα σκάνδαλα, γρήγορα-γρήγορα άλλαξε η ΚΕΔ και έστρωσε η κατάσταση με τη διαιτησία, όπου πλέον όλοι ευνοούνται και όλοι αδικούνται.

Και δεν είναι μόνο αυτά... Ο Σαββίδης πρότεινε την εφαρμογή του «instant replay» και αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Και το πιο βασικό...

Ο Σαββίδης μίλησε για νέο πρόεδρο της ΕΠΟ από τη Θεσσαλονίκη και αυτό θα είναι γεγονός από τις 18/8 και μετά.

Καθάρισε με τα χρέη!

Ίσως και να πρόκειται για το μεγαλύτερό του επίτευγμα σ' αυτή την πενταετία. Από το 2012 εξάλλου είχε πει: «Τα χρέη του ΠΑΟΚ είναι δικά μου χρέη...».

Στις 12/5 του 2015 πήγε ο ίδιος στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης και κατέβαλε 10.886.000(!) για να εξοφλήσει μια και καλή τα παλιά χρέη της ΠΑΕ προς το Δημόσιο.

Ένας βραχνάς πολλών-πολλών ετών που έθεσε σε μεγάλο κίνδυνο την λειτουργία της ΠΑΕ και της ομάδας, ξεπεράστηκε με τις δικές του μεθοδευμένες κινήσεις και φυσικά με τα χρήματά του: «Τελειώσαμε με το θέμα των οφειλών του ΠΑΟΚ. Από σήμερα ο ΠΑΟΚ είναι καθαρός. Θα μπορούσαμε να πέσουμε κατηγορία και να μην πληρώσουμε τίποτα. Δεν θα ήθελα όμως να υπάρχει μαύρη κηλίδα στο σώμα και την ιστορία του ΠΑΟΚ και πολύ περισσότερο αν αυτή εμφανίζονταν με τη δική μου παρουσία» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη...