Πολλοί ήρθαν λίγοι «έπιασαν»

Από inpaok.com: Πολλοί ήρθαν, λίγοι «έπιασαν» Οι επιδόσεις των 14 ξένων γκολκίπερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ Από τον Ρενέ Ντεκ μέχρι τον Ζέλικο Μπρκιτς έχουν έρθει στην Τούμπα συνολικά 14 ξένοι τερματοφύλακες.
Πηγή: inpaok.com
Πολλοί ήρθαν λίγοι «έπιασαν»

Ο κατάλογος είναι μακρύς και σήμερα η FORZA επιχειρεί το ξεφύλλισμά του.

Ο πρώτος ξένος τερματοφύλακας στην ιστορία του ΠΑΟΚ ήταν ο Ρενέ Ντεκ. Ο Ελβετός, με επτάχρονη θητεία στην Γκρασχόπερ, ήρθε στον Δικέφαλο το καλοκαίρι του 1974, όταν για πρώτη φορά επιτράπηκε να αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα δύο ξένοι (ο άλλος αλλοδαπός ήταν ο Γκουερίνο).

Ο Ντεκ αγωνίστηκε στα 31 από τα 34 ματς πρωταθλήματος, ενώ υπερασπίστηκε την εστία και στα δύο παιχνίδια με τον Ερυθρό Αστέρα (1-0 εντός, 2-0 εκτός). Φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ, έπαιξε για μια σεζόν στη Στουτγάρδη, ενώ έκλεισε την καριέρα του στη Βίντερτουρ, ομάδα της πατρίδας του. Διάδοχος του Ντεκ υπήρξε ο Μπλάντεν Φούρτουλα.

Ο Σερβοβόσνιος στην καταγωγή εξαργύρωσε την (ένα χρόνο νωρίτερα) καλή παρουσία του στον Πανσερραϊκό (oι πρώτες συζητήσεις με ελληνική ομάδα είχαν γίνει με τον Ηρακλή) και ευτύχησε στην πρώτη του σεζόν στον ΠΑΟΚ να κατακτήσει το πρωτάθλημα (έπαιξε και στα 30 ματς και δέχτηκε μόνο 17 γκολ). Για ένα χρόνο, όμως, έχασε (σαν παίκτης) το δεύτερο πρωτάθλημα, αφού το καλοκαίρι του 1984 κρέμασε τα γάντια του.

Ήταν, ωστόσο, μέλος της ομάδας, αφού είχε αναλάβει καθήκοντα προπονητή γκολκίπερ. Στην τελευταία του σεζόν ως ποδοσφαιριστής ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του αγώνα ρεβάνς στο Μόναχο με την Μπάγερν. Είχε αποκρούσει δύο φορές το πέναλτι του Αουγκεντάλερ (πριν ο Γερμανός σκοράρει με την τρίτη προσπάθεια), όπως και το πέναλτι του Χένες (οι Γερμανοί είχαν προκριθεί με 9-8). Θήτευσε στον ΠΑΟΚ και ως γενικός αρχηγός, όταν τον Ιανουάριο του 2000 ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία.

ΓΚΑΜΠΡΙΤΣ ΚΑΙ ΚΟΒΙΤΣ

Το καλοκαίρι του 1991 προπονητής ανέλαβε ο Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς, ο οποίος εισηγήθηκε την απόκτηση από τη Ριέκα του συμπατριώτη του τερματοφύλακα Τόντσι Γκάμπριτς. Ο τελευταίος συνέδεσε το όνομα του με την πρόκριση επί της Μαλίν, αλλά και το σοβαρό λάθος του στον πρώτο τελικό κυπέλλου της Τούμπας με τον Ολυμπιακό, όταν έκανε άστοχη έξοδο στη σέντρα του Τσιαντάκη, επιτρέποντας στον Τσαλουχίδη να διαμορφώσει το τελικό 1-1 (τέσσερις ημέρες μετά αγωνίστηκε και στο αντίστοιχο ματς πρωταθλήματος, όπου έσπασε η πολύχρονη νικηφόρα παράδοση στα ματς με τους Πειραιώτες).

Φεύγοντας τον Δεκέμβριο του 1992, επέστρεψε στην Κροατία, κλείνοντας την καριέρα του στη Χάιντουκ.

Η απόκτηση του Αντε Κόβιτς το καλοκαίρι του 1999 δεν είχε πάρει μεγάλη έκταση στον Τύπο της εποχής. Γεννημένος στο Σίδνεϊ από Κροάτες γονείς, ήταν βασικός στα δύο ματς με την Μπενφίκα (στη ρεβάνς της Λισαβώνας οι Πορτογάλοι προκρίθηκαν με 4-1 στα πέναλτι), πριν παραχωρηθεί δανεικός στην Καβάλα.

Επέστρεψε την επόμενη σεζόν, πανηγυρίζοντας το κύπελλο του 2001 εναντίον του Ολυμπιακού (έπαιξε αντί του προερχόμενου από τραυματισμό Τοχούρογλου). Προτού επιστρέψει στην Αυστραλία, αγωνίστηκε σε Κροατία (Ντιναμό Ζάγκρεμπ) και Σουηδία (Χάμαρμπι και Ελφσποργκ).

Η ...ΑΤΥΧΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΜΟΤΟΥΛΣΚΙ

Αναλαμβάνοντας ο Μπάγεβιτς το τιμόνι της ομάδας τον Ιανουάριο του 2000, ζήτησε την απόκτηση τερματοφύλακα. H επιλογή έγινε στο πρόσωπο του δίμετρου Γκρεγκόρζ Σαμοτούλσκι (αποκτήθηκε από τη Λέγκια Βαρσοβίας), η οποία, όμως αποδείχτηκε.... ατυχής.

Ο Πολωνός παρέμεινε κάτοικος Τούμπας μόλις για ένα χρόνο (στο πρώτο εξάμηνο της σεζόν 2000-01 αγωνίστηκε μόνο σε ματς κυπέλλου), συνεχίζοντας ως δανεικός στη Σλασκ. Πριν κλείσει την καριέρα του στην Πολωνία, είχε περάσει και από Σκωτία (Νταντί, Χιμπέρνιαν), Αγγλία (Πρέστον), Ισραήλ (Ασντόντ) και Σλοβακία (Ντουνάισκα).

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΡΑΝΤΟΣΛΑΒ ΜΑΪΝΤΑΝ

Φάση ομίλων Μουντιάλ 2002. Στο τελευταίο της παιχνίδι η Πολωνία (είχε ήδη αποκλειστεί από τα νοκ – άουτ ματς) νικά στη Ν. Κορέα τις ΗΠΑ με 3-1, έχοντας κάτω από την εστία της τον Ράντοσλαβ Μάινταν Αν και διεθνής (η προηγούμενη σεζόν τον είχε βρει να αγωνίζεται στο τουρκικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Γκιοζτεπέ της Σμύρνης), δέχτηκε να δοκιμαστεί στην Ιταλία από τον Αναστασιάδη, που έψαχνε γκολκίπερ μετά τον τραυματισμό του Σούσκο.

Ο Μάινταν άρχισε βασικός στη σεζόν, αλλά «κάηκε» μόλις στην τρίτη αγωνιστική μετά την εντός έδρας ήττα από την Καλλιθέα με 3-2. Έφυγε στα μισά της σεζόν με προορισμό την Μπούρσασπορ, ενώ όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα με τη Βίσλα Κρακοβίας.

Ως ένα απλό πέρασμα καταγράφηκε η θητεία του Μίκαελ Γκσμπούρνιγκ στο δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 2013-14. Ο Αυστριακός τερματοφύλακας ήταν ήδη γνωστός στο ελληνικό κοινό από την παρουσία του στην Ξάνθη. Στα 36 του χρόνια συνεχίζει την καριέρα του στην Ουνιόν Βερολίνου και πλέον κάνει και το δίπλωμα προπονητή. ΚΑΜΙΛ ΣΟΥΣΚΟ Προερχόμενος από την Μπάνικ Οστράβα, το καλοκαίρι του 2002 έφθασε στην Τούμπα ο Καμίλ Σούσκο. Ο Σλοβάκος τερματοφύλακας τραυματίστηκε στον ώμο κατά τη διάρκεια του βασικού σταδίου προετοιμασίας στην Ιταλία, αλλά τον Οκτώβριο είχε πλήρως αποθεραπευτεί.

Παρ' όλα αυτά, δεν κάθισε σε κανένα επίσημο παιχνίδι κάτω από την εστία του Δικεφάλου (παρά μόνο σε ένα φιλικό ματς στην Κατερίνη με αντίπαλο τον Πιερικό), έστω κι αν παρέμεινε στο ρόστερ μέχρι την ολοκλήρωση της περιόδου (η σεζόν βγήκε με βασικό τον Τοχούρογλου και αναπληρωματικό τον Ατματζίδη, που αποκτήθηκε τον χειμώνα). Αφού έφυγε από τον ΠΑΟΚ, ο Σούσκο συνέχισε σε ομάδα του Ιράν....

Ο ΑΤΙΘΑΣΟΣ ΧΑΚΟΜΠΟ ΚΑΙ Ο ΙΤΑΝΖ

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2004 ο ΠΑΟΚ ήρθε ισόπαλος χωρίς σκορ στο εκτός έδρας παιχνίδι κυπέλλου με τον Λήλαντα Βασιλικού, έχοντας για πρώτη φορά κάτω από την εστία τον Ντάνιελ Φερντάντεζ. Στις δηλώσεις του ο Αγγελος Αναστασιάδης τα βάζει με τους παίκτες του, εξαιρώντας τον 21χρονο Φερνάντεζ (είχε αποκτηθεί τον Ιανουάριο του 2004), για τον οποίο υπογράμμισε ότι «αυτός αποτελεί το μέλλον του ΠΑΟΚ».

Η καθιέρωση για τον Πορτογάλο τερματοφύλακα ήρθε ένα χρόνο μετά, όταν πρωταγωνίστησε στην εκτός έδρας ρεβάνς με τη Μέταλουργκ (οι φιλοξενούμενοι, αν και έπαιζαν με εννέα παίκτες λόγω διαδοχικών αποβολών του Καρυπίδη και του Γιασεμάκη, κράτησαν το 2-2 και την πρόκριση για τη φάση των ομίλων του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ). Κράτησε τη θέση του βασικού κάτω από την εστία μέχρι τον Μάιο του 2008, όταν παραχωρήθηκε στην Μπόχουμ αντί 1, 1 εκατομμυρίου ευρώ. Κάπου εκεί, όμως, ανακόπηκε και η ανοδική του πορεία.

Επέστρεψε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί διαδοχικά με Ηρακλή, Παναθηναϊκό, Πανσερραϊκό, ΟΦΗ και Πανθρακικό, πέρασε από Ρουμανία (Κλουζ) και Ολλανδία (Τβέντε), έπαιξε μέχρι και στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα είναι παίκτης της νορβηγικής Λίλεστρομ, αλλά πρόσφατα βρέθηκε να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Ο Σανθ Χακόμπο αποκτήθηκε από τον Αστέρα Τρίπολης το καλοκαίρι του 2012. Ο Ισπανός έκανε ντεμπούτο σε εκτός έδρας παιχνίδι με τον ΟΦΗ (αντικατέστησε τον Γλύκο, που είχε αποβληθεί, αποκρούοντας πέναλτι του Σίσιτς), διατηρώντας το 1-1.

Ενάμισι μήνα, όμως, αργότερα έγινε αρνητικός πρωταγωνιστής στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, όταν αποβλήθηκε στο 85΄ (είχε ήδη διαμορφωθεί το 2-0) για άσεμνες χειρονομίες προς την εξέδρα (την εστία του ΠΑΟΚ υπερασπίστηκε ο Γιάννου, αφού ο Δώνης είχε κάνει ήδη και τις τρεις αλλαγές). Ένας σοβαρός τραυματισμός τον υποχρεώνει να χάσει ολόκληρο σχεδόν το β΄ εξάμηνο της σεζόν, παρ΄ όλα αυτά το καλοκαίρι του 2013 υπέγραψε νέο τριετές συμβόλαιο. Ο Στέφενς του έδειξε εμπιστοσύνη, που όμως εξανεμίστηκε μετά τη συντριβή με 4-0 στο Καραϊσκάκη από τον Ολυμπιακό.

Παραχωρήθηκε δανεικός στην Τενερίφη, μέχρι που τον περασμένο Ιανουάριο ανακοίνωσε την οριστική απόσυρση του. Όταν τον Ιανουάριο του 2013 έπρεπε να καλυφθεί το κενό του τραυματία Χακόμπο, η λύση βρέθηκε στο πρόσωπο του Σαρλ Ιτάνζ, τον οποίο ο Δώνης γνώρισε άριστα από τον Ατρόμητο.

Στο τέλος της σεζόν ο Καμερουνέζος έπαιρνε τον δρόμο του δανεισμού για την Κόνιασπορ, επιστρέφοντας στην Τούμπα ένα χρόνο αργότερα. Σήμερα ανήκει στην Άδανασπορ, έχοντας αγωνιστεί προηγουμένως σε άλλες δύο τουρκικές ομάδες, τη Ρίζεσπορ και την Γκαζιάντεπσπορ.

Η ΤΡΙΕΤΙΑ ΤΟΥ ΚΡΕΣΙΤΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΚΑΡΙΑ

Tο καλοκαίρι του 2009 ο ΠΑΟΚ επέλεξε τον Ντάριο Κρέσιτς (είχε ξεχωρίσει με την τριετή παρουσία του στον Πανιώνιο) για να πλαισιώσει τον Χαλκιά.

Ο Κροάτης έκανε ίσως την καλύτερη εμφάνιση του στη ρεβάνς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τους 32 του Γιουρόπα Λιγκ, αποκρούοντας στο 80΄ (κι ενώ ο Δικέφαλος είχε ανοίξει το σκορ) το πέναλτι του Βάγκνερ Λοβ. Αλλά ο Ιγκνάσεβιτς πρόλαβε τους παίκτες του ΠΑΟΚ, διαμορφώνοντας το τελικό 1-1.

Το καλοκαίρι του 2012 μεταπήδησε στην Λοκομοτίβ Μόσχας, συνέχισε στη Γερμανία (Μάινζ, Μπάγερν Λεβερκούζεν), ενώ τη χρονιά που ολοκληρώθηκε, αγωνίστηκε στην Ομόνοια Λευκωσίας.

Διαβάστε ακόμη...