Klaipeda: Το μαύρο φάντασμα στο μοναδικό λιμάνι της Λιθουανίας

Από paokbc.gr: Μπορεί ο ΠΑΟΚ να αγωνίζεται για πρώτη φορά εναντίον της Neptunas, αλλά η λιθουανική ομάδα δεν είναι άγνωστη στο ελληνικό κοινό.
Πηγή: paokbc.gr
Klaipeda: Το μαύρο φάντασμα στο μοναδικό λιμάνι της Λιθουανίας

Αιτία, οι αναμετρήσεις της με τρεις ελληνικές ομάδες (Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Άρης), αλλά και το γεγονός ότι από εκεί ξεκίνησαν την καριέρα τους, τόσο ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ Tomas Delininkaitis, όσο και ο σπουδαίος Arvydas Macijauskas.

Από την πόλη της Klaipeda κατάγεται και ο Saulius Štombergas που ως παίκτης της Εθνικής Λιθουανίας κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 και του 2000 ενώ έχει στη συλλογή του και το κύπελλο του Eurobasket που σήκωσε ως αρχηγός το 2003.

Σε αντίθεση με τη Neptunas, η πόλη που φιλοξενεί τους ασπρόμαυρους είναι ακόμη άγνωστη για πολλούς Ευρωπαίους. Η Klaipeda αποτελεί το μοναδικό λιμάνι της Λιθουανίας και οι κάτοικοι του είναι περήφανοι για αυτό το μικρό βόρειο διαμάντι που σιγά σιγά αρχίζει να μπαίνει στο στόχαστρο πολλών τουριστών που αναζητούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ήδη από πριν τον μεσαίωνα το λιμάνι της θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντικό μιας και συνέδεε τη χώρα με τη Σουηδία, τη Δανία και τη Γερμανία κάνοντας την έτσι να περάσει από πολλές ιστορικές φάσεις ανήκοντας σε διάφορες αυτοκρατορίες. Αποτέλεσμα ήταν να διαθέτει πλέον πολλά ιστορικά κτήρια, αρχοντικά και εκκλησίες.

Το πιο γνωστό αξιοθέατο της πόλης είναι φυσικά το Juodasis Vaiduoklis (The Black Ghost), που συγκαταλέγεται στα 10 πιο διάσημα γλυπτά του κόσμου. Κοντά στα ερείπια του κάστρου Memel, μετά την πλωτή γέφυρα, υπάρχει ένα μπρούτζινο γλυπτό ενός φαντάσματος που μοιάζει να έχει μόλις βγει από το νερό. Σύμφωνα με τον θρύλο, το 1595, ένας από τους φύλακες του κάστρου είδε μια μυστικιστική φιγούρα που τον προειδοποιούσε ότι τα αποθέματα της πόλης σε σιτηρά και ξυλεία θα εξαντλούνταν. Το φάντασμα εξαφανίστηκε τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκε. Το 2,4 μέτρων γλυπτό έχει το δικό του μυστικό. Όποιος πλησιάζει την τρομακτική φιγούρα λέγεται πως θα πρέπει να περιμένει πολλή τύχη και πλούτο στη ζωή του.

Το δεύτερο πιο γνωστό αξιοθέατο αυτής της μικρής πόλης είναι το ιστιοπλοϊκό σκάφος Meridian. Το εκπαιδευτικό πλοίο κατασκευάστηκε στην Φινλανδία το 1948 και δόθηκε στη Σοβιετική Ένωση μαζί με άλλα 48. Πολύ λίγα από αυτά τα πλοία υπάρχουν ακόμη. Το Meridian κατέληξε στην ναυτική σχολή της Klaipeda και έκλεισε τις πόρτες του ως εκπαιδευτικό σκάφος το 1967. Αργότερα άνοιξε ως εστιατόριο στις όχθες του ποταμού Dane ενώ το φθινόπωρο του 2012 οι νέοι ιδιοκτήτες το επισκεύασαν και το ανακαίνισαν έτσι ώστε εκτός από εστιατόριο να αποτελεί παράλληλα και ένα μικρό μουσείο της ιστορίας του.

Στην πόλη της Klaipeda μπορεί κανείς να επισκεφθεί πολλά μουσεία και αρχοντικά που του επιτρέπουν να μείνει και ως επισκέπτης καθώς λειτουργούν και ως ξενοδοχεία. Σε όλη την πόλη θα συναντήσει κανείς πολλά γλυπτά με τη δική τους ιστορία, ενώ υπάρχει κι ένα ολόκληρο πάρκο αφιερωμένο στα γλυπτά. Η παλιά πόλη με τα πλακόστρωτα σοκάκια μεταφέρει στον επισκέπτη μια μεσαιωνική αίσθηση ενώ του επιτρέπει στο κέντρο της να παίξει μια παρτίδα σε 3D σκάκι.

Η Βαλτική μπορεί να μην διαθέτει τα νερά της Μεσογείου σίγουρα όμως έχει το δικό της χαρακτήρα. Χιλιόμετρα αμμουδιάς καταλήγουν σε καθαρά νερά κάνοντας την πόλη της Klaipeda πόλο έλξης τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...