Η ανερχόμενη δύναμη του Λιθουανικού μπάσκετ

Από paokbc.gr: Ποια ακριβώς είναι η Neptunas; Η μοναδική αήττητη ομάδα του ομίλου του ΠΑΟΚ και μία από τις ελάχιστες πλέον ομάδες του Basketball Champions League που δεν γνωρίζει ακόμη την απώλεια;
Πηγή: paokbc.gr
Η ανερχόμενη δύναμη του Λιθουανικού μπάσκετ

Και μόνο το γεγονός ότι η Neptunas έχει 4 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και μάλιστα σε έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς ομίλους της διοργάνωσης επιβεβαιώνει την δυναμική της. Η Τρίτη σε δυναμικότητα και παράδοση ομάδα της Λιθουανίας, δεν έχει το παρελθόν της Zalgiris και της Lietuvos Rytas, αλλά μπορεί να θεωρηθεί η ανερχόμενη δύναμη του Λιθουανικού μπάσκετ.

Ιδρύθηκε το 1962 με την ονομασία BC Maistas (που σημαίνει φαγητό) και δύο χρόνια αργότερα άλλαξε το όνομά της σε Neptunas, όπως ονομάζεται μέχρι και σήμερα. Την σεζόν 2014-15, έγινε η τρίτη ομάδα από την Λιθουανία που αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα κι αυτή είναι προφανώς η κορυφαία στιγμή της ιστορίας της, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα (2013-14) είχε αγωνιστεί για πρώτη φορά στους τελικούς του λιθουανικού πρωταθλήματος. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ιδιαίτερα το μπάσκετ και έχει παρουσιάσει σημαντική εξέλιξη, καθώς στην Klaipeda γεννήθηκε ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους παίκτες του Λιθουανικού μπάσκετ, ο Saulius Stobergas, ενώ την καριέρα του ξεκίνησαν, μεταξύ άλλων, από την Neptunas, ο Eurlijus Zukauskas και ο Arvydas Macijauskas, όπως και ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ Tomas Delininkaitis, ο πρώτος Λιθουανός που αγωνίστηκε με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Από το 2015, στον πάγκο της Neptunas είναι ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Dainius Adomaitis, ο οποίος καθοδηγεί την αντίπαλο του ΠΑΟΚ και μάλιστα σε ένα αήττητο σερί μέχρι τώρα στο Basketball Champions League. H Neptunas έχει 4-0 στο BCL, ενώ στη λιθουανική λίγκα έχει ρεκόρ 6-5 μετά τις πρώτες 11 αγωνιστικές, ωστόσο μετρά και ένα εντυπωσιακό σερί 9-1 στα τελευταία 10 παιχνίδια και στις δύο διοργανώσεις.

Οι Αμερικανοί Larry Drew (26, 1μ.88 και γιος του πρώην παίκτη της Scavolini στα τέλη της δεκαετίας του '80), Jerai Grant (27, 2μ.03), Omari Johnson (27, 2μ.06) και Jimmy Baron (30, 1μ.91), αποτελούν την κυρίαρχη δύναμη της λιθουανικής ομάδας, το μεγαλύτερο ατού της οποίας είναι το σουτ. Υπάρχουν ωστόσο και Λιθουανοί που αποτελούν σημαντική δύναμη για την Neptunas, όπως ο Martynas Mazeika (31, 1μ.92), ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του το 2000 από την Neptunas και επέστρεψε και πάλι το 2010! Υπάρχει βεβαίως και ο γνωστός από το πέρασμά του από το ελληνικό πρωτάθλημα Tadas Klimavicius (34, 2m.04)!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...