«Πατέρας μου ο Άγγελος, ό,τι καλύτερο πέρασε από τον ΠΑΟΚ»

Από metrosport.gr: Το εγκώμιο του Άγγελου Αναστασιάδη έπλεξε στο Metropolis 95.5 ο Γιώργος Κατσικάς. Τι είπε για Σαββίδη, Μπερμπάτοφ και γιατί έφυγε από τον ΠΑΟΚ
Πηγή: metrosport.gr
«Πατέρας μου ο Άγγελος, ό,τι καλύτερο πέρασε από τον ΠΑΟΚ»

Ο πρώην στόπερ του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή Γιώργος Κατσικάς φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Metropolis 95.5 όπου παραχώρησε συνέντευξη για όλους και για όλα.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τον ΠΑΟΚ: «Ο ΠΑΟΚ είναι μια τεράστια δύναμη σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ήμουν 3,5 χρόνια στην ομάδα, έζησα ωραίες στιγμές, ενώ υπήρξαν και κάποιες κακοτυχίες. Ήταν φανταστικό το κλίμα, μια υπέροχη ομάδα με πολύ καλή οργάνωση. Ήρθε ένας μεγαλομέτοχος που έδωσε σταθερότητα και μακάρι πάνω σε αυτό να χτίσουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, ώστε η ομάδα να πάει καλύτερα στο μέλλον».

Για τη φυγή του από τον ΠΑΟΚ: «Ήταν μια μεγάλη και κουραστική βραδιά. Περίμενα ως και πέντε ώρες στο Μακεδονία Παλάς για να δω τον Ιβάν Σαββίδη. Από τις 11 το βράδυ ως τις 3 τα ξημερώματα. Προφανώς γιατί ο κ. Σαββίδης είχε άλλες δουλειές με άλλους ανθρώπους. Ήμουν μαζί με τον Τζανδάρη, γιατί το ζήτημά μας ήταν παρόμοιο. Τα είπαμε για περίπου μία με μιάμιση ώρα. Είπαμε πολλά. Μου είπε τα δικά του, για το πώς σκεφτόταν εμένα και την ομάδα. Του είπα κι εγώ την άποψή μου και πως είχα ήδη πάρει την απόφασή μου εδώ και καιρό για το τι μέλλει γενέσθαι. Και μετά από μια ώρα κουβέντας καταλήξαμε σε αυτό το πόρισμα. Του είπα του κ. Σαββίδη ότι έχω αποφασίσει να παίξω στο εξωτερικό. Δεν το πήρε με καλό μάτι. Όμως, έτσι έπρεπε να γίνει. Είναι το μέλλον μου, η καριέρα μου. Ο ποδοσφαιριστής έχει μια ημερομηνία λήξης. Δώσαμε τα χέρια, συμφωνήσαμε και χώρισαν οι δρόμοι μας. Ο Σαββίδης ανέβασε την προσφορά με τη μία. Τη μεγάλωσε πολύ από την αρχική. Όσο να είναι σε κάθε ποδοσφαιριστή είναι ψυχοφθόρο όλο αυτό. Η απόφαση, όμως, είχε παρθεί μήνες πριν. Όποια κι αν ήταν η προσφορά θα είχα φύγει».

Για τους λόγους που ήθελε να φύγει από τον ΠΑΟΚ: «Ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού στην Ευρώπη. Είναι πιο ανταγωνιστικό εκεί το πρωτάθλημα από ότι στην Ελλάδα. Ήθελα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου. Αν παρακολουθήσετε το ολλανδικό πρωτάθλημα, θα δείτε ότι είναι πολύ ανταγωνιστικό. Ο τελευταίος μπορεί να κερδίσει τον πρώτο. Είδατε τι έγινε με τον Άγιαξ και πώς έχασε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική. Είναι πολύ αμφίρροπο το πρωτάθλημα και αυτό είναι πολύ καλό και για τον παίκτη, αλλά και για τον κόσμο. Είναι σαν μια εβδομαδιαία γιορτή το ποδόσφαιρο».

Για τον Ιβάν Σαββίδη: «Όλοι γνωρίζετε ποιος είναι ο Ιβάν Σαββίδης. Υπάρχουν λεφτά στην ομάδα. Υπάρχει οργάνωση. Το θέμα είναι πώς διαχειρίζεσαι την όλη κατάσταση. Είναι φυσιολογικό ότι όταν έρχεται ένας άνθρωπος με λεφτά και αίγλη περιμένεις το κάτι παραπάνω. Το καταλαβαίνω αυτό από τον κόσμο. Είναι πιεσμένοι και μεταφέρουν την πίεση στους παίκτες και τη διοίκηση. Είναι πολλά 13 χρόνια χωρίς τίτλο και περιμένουν αποτελέσματα άμεσα. Με αργά βήματα και υπολογισμένες κινήσεις, όμως, θα έρθει αυτό το αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, μόνο καλά λόγια έχω να πω για τον Ιβάν Σαββίδη. Τρέφει πολλές οικογένειες και δίνει δουλειά σε πολλούς ανθρώπους. Κάνει πολύ καλή δουλειά για την ομάδα. Πληρώνει, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Εύχομαι τα καλύτερα και στον Ιβάν Σαββίδη και τον ΠΑΟΚ».

Για το λόγο που ο ΠΑΟΚ ψάχνεται αγωνιστικά, ενώ έχουν ξοδευτεί τόσα πολλά χρήματα: «Το ποδόσφαιρο είναι θέμα σταθερότητας. Όσο πιο σταθερός είσαι και χτίζεις πάνω σε αυτή τόσο πιο πολύ θα προοδεύεις. Γίνονται αλλαγές συνέχεια στον ΠΑΟΚ. Όχι μόνο σε παίκτες, αλλά και σε στελέχη, προπονητές. Αυτό, ίσως, φέρνει τα πάνω κάτω στην οργάνωση και τη διαχείριση. Πρέπει να μπουν οι βάσεις για να επιτυγχάνονται βήμα προς βήμα και χρόνο με το χρόνο οι στόχοι. Δεν γίνεται κάθε χρόνο να γίνονται ριζικές αλλαγές στο αγωνιστικό και τη διοίκηση».

Για τις διαδοχικές αλλαγές προπονητών στον ΠΑΟΚ: «Σε 3,5 χρόνια στον ΠΑΟΚ, είχα πέντε προπονητές. Ο Φέργκιουσον έμεινε 25 χρόνια στη Γιουνάιτεντ και ο Βενγκέρ στην Άρσεναλ άλλα τόσα. Αν υπάρχει πλάνο και στηρίζεις ένα συγκεκριμένο άτομο, το οποίο, βεβαίως, πρέπει να αποδείξει τις ικανότητές του, η ομάδα θα πάει μπροστά θέλει, δεν θέλει».

Για τον προπονητή με τον οποίο συνεργάστηκε καλύτερα στον ΠΑΟΚ: «Από κάθε προπονητή παίρνεις το δικό του κομμάτι και τα συνδυάζεις στο γήπεδο. Σίγουρα, την καλύτερη χημεία την είχα με τον Άγγελο. Είναι πασιφανές αυτό. Του είμαι ευγνώμων για ό,τι έκανε για εμένα και την ομάδα. Ήταν και πιο παλιά στον ΠΑΟΚ και πήρε και Κύπελλο μαζί του. Ίσως είναι ό,τι καλύτερο πέρασε από τον ΠΑΟΚ. Λυπάμαι πολύ που έφυγε με αυτόν τον τρόπο».

Για το στοιχείο που έκανε τον Αναστασιάδη να ξεχωρίζει: «Το βασικότερο είναι ότι μέσα στα αποδυτήρια ήμασταν μια ομάδα. Θα το ακούσατε αυτό από πολλούς παίκτες και προπονητές, όμως, πράγματι με τον Άγγελο ήμασταν ένα. Διοικητικά, πραγματικά δεν ξέρω τι έγινε. Αγωνιστικά, ήμασταν σαν μια γροθιά. Το είδατε στην πορεία μας τους πρώτους τέσσερις μήνες. Τον βλέπαμε σαν πατέρα μας. Όταν έπρεπε μας μιλούσε σοβαρά, αλλά μας έκανε και πλάκες. Μας έδωσε το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της δικαιοσύνης. Αυτό περνάει στο πετσί του κάθε παίκτη και σε βοηθάει να δώσεις το κάτι παραπάνω».

Για το αν υπάρχει κάποιο περιστατικό που ξεχωρίζει από την συνεργασία του με τον Αναστασιάδη: «Είχαμε πει πολλά πράγματα, όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι συγκεκριμένο, όμως, μέσα από την ομάδα ζούσα και εγώ και αυτός. Μου αναπτέρωνε την αυτοπεποίθηση και σε μένα, και σε όλους τους παίκτες. Γι' αυτό αισθανόμουν πολύ ωραία στον ΠΑΟΚ την τελευταία χρονιά».

Για το τι συνέβη και η ομάδα εν συνεχεία βούλιαξε: «Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη. Ίσως να υπήρξε μια μικρή ένταση. Δεν γίνεται να μην συμβεί αυτό μέσα σε ένα περιβάλλον 25 παικτών, όπου ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα και τα δικά του άγχη. Ο προπονητής πρέπει να αφομοιώσει τους πάντες και αυτό είναι πολύ δύσκολο. Του αξίζουν συγχαρητήρια, πάντως, γιατί έκανε πολύ καλή δουλειά».

Για τον Στέφενς: «Ήρθε με περγαμηνές ο Στέφενς, ή τουλάχιστον έτσι ήλπιζε η ομάδα και οι παίκτες. Δεν ξέρω αν ήταν θέμα τύχης, διαχείρισης, οργάνωσης ή επιλογών και δεν μπόρεσε η ομάδα να πραγματοποιήσει τους στόχους της. Όταν αλλάζεις συνεχώς παίκτες και προπονητή και πάνω στο ρόστερ προσθέτεις και άλλους, χάνεται η ομοιογένεια. Προκύπτουν συγκρούσεις, διαμάχες και επηρεάζουν την ομάδα. Γι' αυτό ίσως να μην πήγε μπροστά».

Για το γεγονός ότι μετά την εποχή Κοντρέρας ο ΠΑΟΚ ψάχνει ανεπιτυχώς για στόπερ: «Όταν έχεις ένα ρόστερ και θες συνεχώς να κάνεις αλλαγές, θα υπάρξουν προστριβές. Πάρτε για παράδειγμα εμάς. Η ομάδα πέρσι ήταν πρώτη. Δεχθήκαμε 3-4 γκολ σε τέσσερις μήνες. Ίσως στην Ευρώπη μπορούσαμε καλύτερα, όμως, στην Ελλάδα ήμασταν πρώτοι με πέντε βαθμούς διαφορά. Γιατί να θέλεις να αλλάξεις κάτι στο ρόστερ; Δεν μπορώ να το χωνέψω αυτό. Σίγουρα, όλοι θέλουμε υψηλές απαιτήσεις. Όμως πρέπει να κοιτάς την πραγματικότητα. Όχι να πετάς στο περιθώριο αυτό που σε έφτασε εκεί. Από τη στιγμή που υπάρχουν στην ομάδα τρεις έμπειροι στόπερ, συν τον Χατζηισαΐα, δεν βλέπω το λόγο η ομάδα να ψάχνει για άλλο στόπερ. Ίσως μια προσθήκη για να υπάρχει βάθος στο ρόστερ, αφού θα φύγει ο Βίτορ».

Για τους λόγους που η ομάδα κατέρρευσε μετά το «διπλό» στο «Γ. Καραϊσκάκης»: «Σε εκείνο το παιχνίδι ήμουν τραυματίας και δεν κατέβηκα. Δεν ξέρω αν προηγήθηκε κάτι πριν ανέβει η ομάδα στη Θεσσαλονίκη, αν και δεν νομίζω. Δεν ξέρω αν πιο μετά παίχτηκε κάτι άλλο διοικητικά. Κάτι είχε ακουστεί για ένα πριμ αλλά δεν ξέρω αν είχε διευκρινιστεί όλο αυτόν τον καιρό. Ίσως αυτό να ήταν ένα θέμα που να επηρέασε την ομάδα. Κάτι είχε ακουστεί ότι μπορεί να μας έδινε πριμ αν κερδίζαμε τον Ολυμπιακό, όμως, δεν είχε αναφερθεί από πριν. Δεν ξέρω αν δόθηκε, τελικώς, το πριμ, αλλά μάλλον δεν δόθηκε. Δεν ξέρω αν μπορεί να ήταν αυτή η αιτία».

Για τον Μπερμπάτοφ: «Γνωρίζουμε όλοι ποιος είναι και τι έχει προσφέρει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Γι' αυτόν δεν μπορείς να πεις κάτι. Είναι παίκτης υψηλού επιπέδου, άσχετα αν είναι σε μεγάλη ηλικία. Θα πρέπει τα νεαρά παιδιά μελετήσουν τις κινήσεις που κάνει και πώς συμπεριφέρεται στο γήπεδο. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί η ομάδα, όχι ο ΠΑΟΚ, η κάθε ομάδα, από ένα μόνο άτομο να περιμένει τεράστια πράγματα. Δεν είναι μόνο ένας παίκτης, είναι μια ολόκληρη ομάδα. Δεν ξέρω γιατί δεν πρόσφερε ο Μπερμπάτοφ. Δεν γίνεται, πάντως, να φταίει μόνο ο Μπερμπάτοφ. Στην Μάντσεστερ που ήταν δεν έπαιζε μόνος του, Υπήρχαν πολλοί παίκτες που βοηθούσαν ο ένας τον άλλον και έτσι έφτασε να σκοράρει τόσα πολλά γκολ. Το ίδιο έπρεπε να γίνει και στον ΠΑΟΚ. Ήταν και το χρονικό περιθώριο μικρό. Για τρεις μήνες ήρθε στην ουσία. Δεν μπόρεσε να ενσωματωθεί στα δεδομένα της ομάδας».

Διαβάστε ακόμη...