Το who is who των αντιπάλων του ΠΑΟΚ

Την ώρα που ο Νίκι Ζελιάσκοφ άνοιγε την πόρτα του σπιτιού του στην Σόφια, ξεκινούσε η κλήρωση των ομίλων του τσάμπιονς λιγκ με τον Βούλγαρο τεχνικό του Δικεφάλου να προλαβαίνει ίσα, ίσα να  να δει την ομάδα να βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με τις Τρεντίνο (Ιταλία), Τουρ (Γαλλία), Νόλικο Μασέικ (Βέλγιο).
Το who is who των αντιπάλων του ΠΑΟΚ

Για τον νέο προπονητή του ΠΑΟΚ η κλήρωση ήταν μια χαρά και με την οπτική γωνία από την οποία βλέπει ο ίδιος τα πράγματα, δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς μαζί του. «Το σημαντικό είναι ότι θα παίξουμε με μεγάλες ομάδες κι ο κόσμος του ΠΑΟΚ θα δει μεγάλα παιχνίδια σε ένα γήπεδο που μπορεί και πρέπει να φιλοξενήσει τέτοια ματς. Εγώ χαίρομαι για αυτό γιατί θα μετρήσουμε και τις δυνάμεις μας και θα είναι μια πραγματικά μεγάλη εμπειρία για την ομάδα και τους παίκτες μου», είπε ο Βούλγαρος τεχνικός αποφεύγοντας να μπει στην λογική των πιθανοτήτων πρόκρισης. «Ακόμη καλά, καλά δεν έχουμε κλείσει το δικό μας ρόστερ οπότε δεν έχει καμία λογική να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση.

Το who is who των αντιπάλων του ΠΑΟΚ

Δύο πρωταθλήτριες των χωρών τους (Τρεντίνο, Τουρ), οι οποίες έχουν κατακτήσει το τσάμπιονς λιγκ (κόντρα στον Ηρακλή!) και η Νόλικο μια ομάδα η οποία προσπαθεί να ξαναβρεθεί στην κορυφή της χώρας της (ενώ έχει δύο χαμένους τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ-97 και 99) συγκροτούν τον όμιλο του ΠΑΟΚ.

Η Τρεντίνο του Τζούριτς

Φυσικά η ομάδα που ξεχωρίζει είναι η πρωταθλήτρια Ιταλίας Τρεντίνο, η ομάδα του αρχηγού της Εθνικής Ελλάδας Δημήτρη Τζούριτς, η οποία μπορεί να έχασε το μεγάλο της αστέρι (ο Ματέι Καζίτσκι μετακόμισε στην Ιαπωνία για ποσό που εικάζεται ότι ξεπερνά το 1.5 εκατομμύριο δολάρια), αλλά ο Έλληνας άσος αποτελεί πλέον το σημείο αναφορά της.

Το Τρέντο είναι η κορυφαία ιταλική ομάδα την τελευταία δεκαετία, με τον Βούλγαρο τεχνικό Ράντοστιν Στόιτσεφ να είναι σχεδόν σε όλες τις μεγάλες της στιγμές μετρώντας τρεις τίτλους στο τσάμπιονς λιγκ, τέσσερις κατακτήσεις σε παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων, ισάριθμα πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και δύο σούπερ καπ (όλα αυτά από το 2008 και μετά).

Τελευταία της μεταγραφή ο Βούλγαρος πασαδόρος Γκιόργκι Μπρατόεφ (που ήθελε ο Ζελιάσκοφ στον ΠΑΟΚ), αλλά αναμένονται 1-2 κινήσεις ακόμη.

Ήρθαν Τζούριτς (διαγώνιος), Βαν Ντε Βόορντε (κεντρικός, Βέλγος από Λατίνα), Ματσόνε (κεντρικός, Ιταλός από Τσιτά Ντι Καστέλο), Αντόνοφ (ακραίος, Ιταλός από Τουρ-Γαλλία), Μπρατόεφ Γ. (πασαδόρος, Βούλγαρος από Μοντανά-Βουλγαρία)

Έφυγαν Καζίτσκι (ακραίος), Μπιραρέλι (κεντρικός), Νέμετς (διαγώνιος), Μπουργκστάλερ (κεντρικός), Ζιγκάντλο (πασαδόρος), Φεντρίτζι (ακραίος)
Προπονητής Ράντοστιν Στόιτσεφ (Βούλγαρος-παρέμεινε)

*Η Τρεντίνο είναι επίσης κοντά στην απόκτηση του Σλοβένου ακραίου Τίνε Ούρναουτ.

Η Τουρ επιστρέφει

Την τελευταία φορά που η Τουρ έπαιξε στην Θεσσαλονίκη κατάφερε να μετατρέψει μια γιορτή σε... κηδεία! Τον Μάρτιο του 2005 οι Γάλλοι έπαιξαν στον τελικό του τσάμπιονς λιγκ κόντρα στον Ηρακλή στο κατάμεστο «PAOK Sports Arena» και παρόλο που έχασαν το πρώτο σετ, επικράτησαν με 3-1 κάνοντας την τεράστια έκπληξη.

Από εκείνη την ομάδα της Τουρ, ο μοναδικός που θα υπάρχει και στο φετινό ρόστερ είναι ο κορυφαίος Γάλλος λίμπερο Ουμπέρ Ενό, ο οποίος μετά από μια δεκαετία περίπου, πριν από ένα μήνα ανακοίνωσε την επιστροφή του.

Η Τουρ κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας επικρατώντας με 3-2 της Παρί στον τελικό (είναι ένας μονός αγώνας), παρόλο που βρέθηκε να χάνει με 2-0 και ενώ οι Παριζιάνοι είχαν τρία ματς μπολ στο 4ο σετ.

Φέτος έχει κάνει αρκετές αλλαγές (νέο δίδυμο πασαδόρων, ακραίων), αλλά είναι μια ομάδα πολύ έμπειρη που έχει ως σταρ τον Τσέχο διαγώνιο Κονέσνι ο οποίος αγωνίζεται εκεί εδώ και 7 χρόνια.

Ήρθαν Ενό (λίμπερο, Γάλλος από Τρέια-Ιταλία), Γουάιτ (ακραίος, Αυστραλός από Βερόνα-Ιταλία), Ζομέ (πασαδόρος, Γάλλος από Αζαξιό), Τσούπκοβιτς (ακραίος, Σέρβος από Μπίντγκοζ-Πολωνία), Στρούγκαρ (πασαδόρος, Μαυροβούνιος από Οράνζ-Α2 Γαλλία)

Έφυγαν Εξιγκά (λίμπερο), Χόγκ (ακραίος), Πινέιρο (πασαδόρος), Αντόνοφ (ακραίος), Κλίνκεμπεργκ (ακραίος), Μίλερ (ακραίος), Μπαζίν (πασαδόρος), Μακντόνελ (κεντρικός)
Προπονητής Παές Μότα (Βραζιλιάνος-παρέμεινε)

Νόλικο, ο κακός δαίμονας

Είναι μια παραδοσιακή δύναμη του ευρωπαϊκού βόλεϊ, δημιούργημα του Άντερς Κρίστιανσον, η οποία την τελευταία τριετία έχει χάσει τα σκήπτρα της από την Κνακ Ροζελάρε και φέτος είδε και την πλάτη της Λένικ.

Πήρε όμως την wild card και με τις κινήσεις που έχει κάνει στο μεταγραφικό παζάρι δείχνει αποφασισμένη να επιστρέψει στην κορυφή.

Κράτησε τον Ιταλό προπονητή Τζιοβάνι Τόρτσιο και επανέφερε μετά από 16 ολόκληρα χρόνια τον κορυφαίο σύγχρονο Βέλγο βολεϊμπολίστα Γουτ Βάισμανς, ενώ απέκτησε τον πολύπειρο Ολλανδό κεντρικό Ρόμπ Μπόντζι (συμπαίκτης του Φιλίποφ στην Γιαστρέμπσκι) και τον Αργεντινό διαγώνιο (άλλοτε παίκτη της Κηφισιάς) Φεντερίκο Περέιρα.

Ήρθαν Βάισμανς (ακραίος, Βέλγος από Φενέρμπαξε-Τουρκία), Γιόρνα (λίμπερο, Βέλγος από Αμβέρσα), Πινέιρο (πασαδόρος, Πορτογάλος από Τουρ-Γαλλία), Μπόντζι (κεντρικός, Ολλανδός από Γιαστρέμπσκι-Πολωνία), Περέιρα (διαγώνιος, Αργεντινός από Μασάντ-Ιράν)

Έφυγαν Ντερκόνιγκεν (λίμπερο), Λούστακου (πασαδόρος), Πάρκινσον (κεντρικός), Γκροζντάνοφ (διαγώνιος), Γκοτς (ακραίος), Χέχνε (ακραίος). Λεκάτ (ακραίος)
Προπονητής Τόρτσιο (Ιταλός-παρέμεινε)

Δημήτρης Τυχάλας

Διαβάστε ακόμη...