Ανοικτή επιστολή στον πρόεδρο Zήση Βρύζα

Αγαπητέ Ζήση, έχω την τιμή να απευθυνθώ σε σένα, τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και να σου εκφράσω σκέψεις, προτάσεις και ανησυχίες σχετικά με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ αλλά και την έννοια ΠΑΟΚ.
Αρκαδοπόντιος Αρκαδοπόντιος
Ανοικτή επιστολή στον πρόεδρο Zήση Βρύζα

Επιθυμώ να είμαι απόλυτα ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ μαζί σου, και γι αυτό να θέσω όλες τις σκέψεις μου με χρονική σειρά.

Κατ' αρχήν αισθάνθηκα μεγάλη ΧΑΡΑ, όταν ανέλαβες τα διοικητικά ηνία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, και μάλιστα η χαρά ήταν διπλή. Αφενός γιατί υπήρχε ΟΜΑΛΗ διαδοχή στον ηγετικό θώκο της ΠΑΕ χωρίς την μεσολάβηση «κενού εξουσίας» και αφετέρου γιατί, δηλώνοντας, κατά την ανάληψη των καθηκόντων σου ότι: «έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου», μου έδωσες την αίσθηση και την πεποίθηση ότι έχεις ΓΝΩΣΗ και των ευθυνών σου να διοικήσεις την ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ της Ελλάδος αλλά και των δυσκολιών που καλείσο να αντιμετωπίσεις και οι οποίες δεν ήταν άγνωστες σε σένα.

Ωστόσο η έκτακτη γενική συνέλευση μικρομετόχων της 5/3, ανέδειξε κάποια ζητήματα των οποίων, έχω την άποψη, δεν εξετίμησες ορθά την διάστασή τους. Και δεν πρόκειται για το θέμα «αποδόμηση Ζαγοράκη» που για μένα είναι μεν ζήτημα, ωστόσο υπολείπεται ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ του καθολικά ΥΠΕΡΤΕΡΟΥ θέματος της «αποδόμησης του ΠΑΟΚ».

Θα μου πεις πώς θα αποδομηθεί ο ΠΑΟΚ, αν αποδομηθεί ο ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ.

Αγαπητέ Ζήση

Καλώς ή κακώς ο ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ συνδέθηκε με την μεγαλύτερη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ηθική και οικονομική των ΠΑΟΚτσήδων.

Είναι προφανές λοιπόν, πως όταν ο μέσος ΠΑΟΚτσής γίνεται δέκτης της αποδομήσεως Ζαγοράκη, ταυτόχρονα του δημιουργούνται δύο ΑΡΝΗΤΙΚΟΤΑΤΕΣ τάσεις.

-Πρώτον να μην επιθυμεί να ασχοληθεί ενεργά δηλ. οικονομικά με τον ΠΑΟΚ και

-Δεύτερον και κυριότερο να ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ τα πάντα κάνοντας την εξής απλή σκέψη: «έλα μωρέ, κι ο Ζήσης μια από τα ίδια είναι», πολλοί δε είναι εκείνοι που λένε ότι: «ο Ζήσης τα ήξερε όλα, μέσα στη Διοίκηση ήταν».

Όπως κατανοείς, υπάρχει ο ΣΟΒΑΡΟΣ και ο ΟΡΑΤΟΣ κίνδυνος ν'ακυρωθεί «εν τη γενέσει της» η όποια προσπάθειά σου να ΕΠΑΝΑΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ τον κόσμο του ΠΑΟΚ.

Θα μου πεις... κι αν η προηγούμενη διοίκηση έκανε εγκλήματα;

Σ' αυτή την περίπτωση έχεις δύο επιλογές:

-Αν Πρόεδρε, τα εγκλήματα άπτονται αξιόποινης συμπεριφοράς, να τα δώσεις στη Δικαιοσύνη για έρευνα και καταλογισμό ευθυνών, λέγοντας ότι «με τα χρήματα του ΠΑΟΚτσή, δεν παίζει κανένας.»

-Αν Πρόεδρε, τα «εγκλήματα» είναι απόρροια λογιστικών επισκοπήσεων και τακτικισμών, έχεις την ευχέρεια, αφού δώσεις τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ νούμερα, που συνάδουν και με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ λογιστική, να υπεραμυνθείς του έργου και των διαθέσεων των προηγούμενων διοικήσεων, και να ΗΓΗΘΕΙΣ της προσπάθειας να πας τον ΠΑΟΚ ακόμα ψηλότερα.

Και ξέρεις τι θα έλεγα στη θέση σου αν εξακολουθούσαν να υπάρχουν αμφισβητίες: «παιδιά όταν μαζί με τον Θόδωρο αναλάβαμε τον ΠΑΟΚ, το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα ήταν: «Ζαγοράκη να το ξέρεις, το πρωτάθλημα εσύ θα μας το φέρεις» δεν μίλησε κανείς για ρύθμιση χρεών, για εξυγίανση και για οικονομική ολιγαρκία.Το πρωτάθλημα πως θα 'ρχόταν; Με Μπαϊάνο και Κνολ και Σάλμον;

Αγαπητέ Πρόεδρε

Γνωρίζεις καλύτερα από εμένα ότι ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ επενδυτής στον ΠΑΟΚ είναι ο ΠΑΟΚτσής. Αν εξαιρέσουμε τον Μπατατούδη, που είχε οικονομική επιφάνεια , όλοι οι άλλοι πρόεδροι του ΠΑΟΚ, ακόμη και ο Γούμενος ήταν άνθρωποι που το μόνο τους εφόδιο ήταν η σχέση τους με τον ΠΑΟΚ. Το να στηρίζεται,οικονομικά, μια ομάδα στους οπαδούς της είναι ΕΥΧΗ και ΚΑΤΑΡΑ. Τα όρια είναι τόσο ρευστά, λεπτά και δυσδιάκριτα, που ανά πάσα στιγμή μπορείς είτε να αναδειχθείς σε «θεό» είτε να καταντήσεις «λαμόγιο».

Κατά συνέπεια, αγαπητέ Ζήση, η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ αλλά και η ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ του ΠΑΟΚτσή αποκτά μεγαλύτερη και κεφαλαιώδη σημασία, σε σχέση με την διαχείριση των χρημάτων του

Θα σου καταθέσω ένα απλό παράδειγμα: ο ΠΑΟΚτσής ήταν αυτός που έδιωξε ο ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ επειδή υπολόγιζε και «πενηνταράκι»και ήθελε τάξη στα οικονομικά κι επειδή (ο Παντελάκης) δεν ξόδευε για μεταγραφές ώστε να συναγωνισθεί (μεταγραφικά) το ΠΟΚ.

Ο ΠΑΟΚτσής είναι αυτός που αναθεματίζει τον ΖΑΓΟΡΑΚΗ γιατί έκανε ανοίγματα στην προσπάθειά του να πάρει το πρωτάθλημα, που του το έκλεψε ο Σπά(να)θας.

Θα μου πεις ότι,διαχρονικά, φαίνεται ο ΠΑΟΚτσής, να μην ξέρει τι θέλει και φαινομενικά έτσι είναι. Όμως και στις δύο περιπτώσεις ΚΡΥΒΕΤΑΙ αυτό που ΠΡΑΓΑΜΑΤΙΚΑ θέλει ο ΠΑΟΚτσής. Ποιο είναι αυτό;

Αγαπητέ Ζήση

Θα πρόσεξες την είδηση που δημοσίευσε το paokmania ότι ο νεαρός ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ, που ζει μόνιμα στην Αθήνα πρώτευσε στο σκάκι και θα πρόσεξες ότι στην απονομή των βραβείων φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα με τον αετό στο στήθος και ΓΚΑΡΣΙΑ στην πλάτη για να λάβει το βραβείο, μέσα στον Πειραιά. Εσύ τι λες Πρόεδρε; Δεν είχε άλλα ρούχα να φορέσει, όπως άλλα παιδάκια δίπλα του; γιατί προτίμησε να φορέσει την ασπρόμαυρη στολή μέσα στον πειραιά;

Η ερμηνεία που δίνω εγώ πρόεδρε, είναι γιατί προέβαλε αυτό που λείπει τα τελευταία χρόνια από τον ΠΑΟΚ. Τι; Το ΜΑΧΗΤΙΚΟ στοιχείο.

Ο νεαρός σε ένα είδος άτυπου και λανθάνοντος συναγωνισμού φόρεσε τον δικέφαλο και τους είπε: «εδώ μέσα στο άντρο σας ήλθα πρώτος και είμαι ΠΑΟΚ».

Σε ρωτάω Πρόεδρε: δύο σεζόν συνεχόμενες ο ΠΑΟΚ, στο πρωτάθλημα είναι 10 βαθμούς πίσω από την πέμπτη αγωνιστική και καταλήγει τελικά 20 πόντους μακριά από τον πρώτο.

Ξέρεις τι δείχνει αυτό; Ότι ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΜΑΧΕΤΑΙ. Ξέρεις τι συνέπεια έχει αυτό; Ξενέρωμα, απονεύρωση, χαλαρότητα, γκρίνια, εσωστρέφεια, μεμψιμοιρία....

Μετά είτε από έλλειψη ψυχραιμίας, είτε από έλλειψη αυτογνωσίας η «τρίχα γίνεται τριχιά» και φταίνε «όλοι για όλα».

Αγαπητέ Ζήση

Είναι απίστευτο, είναι ερευνητέο ότι ο ΠΑΟΚτσής έχει ξεσηκωθεί, έχει φωνάξει, έχει οργισθεί και έχει διαδηλώσει για να φύγει ο ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ, ο ΒΟΥΛΙΝΟΣ, ο Μπατατούδης, ο Γούμενος, έχει κάψει το γήπεδο για καθαρές ήττες από αεκ 1-3, από αεκ πέρυσι στο κύπελλο.

Κι έχει στο ενεργητικό του μια διαδήλωση για τον Φακή το 1973 και μια για να πάρουμε τον Γαλακτερό. Αν Πρόεδρε ο μόνος λόγος για να βγει ο ΠΑΟΚτσής στους δρόμους είναι για να «φάει» τους προέδρους του ή για να ξεσπάσει σε ό,τι δεν φταίει, για να εκτονωθεί όταν χάνει καθαρά ή για να πάρει έναν παίκτη που τον είχε πληρώσει, τότε, να αλλάξουμε όλα τα συνθήματά μας. ΟΛΑ.

Πέρασε μια πενταετία, φτάσαμε μια ανάσα να πάρουμε πρωτάθλημα, που πέραν του γοήτρου θα μας ΛΥΤΡΩΝΕ οικονομικά, κι αντί να έχει γίνει ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ και να έχουν κλείσει δρόμοι, αεροδρόμια και λιμάνια, βγήκε μια ανακοίνωση «κατόπιν εορτής» ,που στην ουσία έδειχνε πόσο κορόιδα μας πιάσανε. Και δεν αντέχω να μην κάνω την σύγκριση με τον χρεωκοπημένο Λάμπρο, που έκανε ζήτημα τον σιδηρόπουλο σ' ένα «ντέρμπυ» της σειράς και τελικά πήρε τα σφυρίγματα που ήθελε.

Αγαπητέ Πρόεδρε

Δεν είναι δυνατόν να έχουν γίνει όσα έχουν γίνει διαχρονικά, να γίνονται όσα γίνονται και ο ΠΑΟΚ να ασχολείται με 120.000 ευρώ που χρεώθηκε ο Ζαγοράκης χωρίς παραστατικά για να έλθει αυτεπαγγέλτως ο ΣΔΟΕ. Πρόεδρε, τρώμε τις σάρκες μας, ενώ, αν θέλουμε να φάμε, υπάρχει αρκετή σάρκα που έχει διαχρονικά ΥΠΕΡΤΡΑΦΕΙ από τις δικές μας.

Αγαπητέ Ζήση

Θέλω να πιστεύω ότι τα τελευταία συμβάντα είναι προϊόν αδέξιου χειρισμού. Έχεις την γνώση, την θέληση και τα προσόντα, αφού μάθεις από τα προγενέστερα λάθη, να ΗΓΗΘΕΙΣ του ΠΑΟΚ και να εμπνεύσεις τον ΠΑΟΚτσή.

-Διώξε την εσωστρέφεια

-Ανέδειξε το ΜΑΧΗΤΙΚΟ πνεύμα

(Δεν επιθυμώ να κάνω υποδείξεις αλλά ο ΠΑΟΚ είναι προσφυγική ομάδα. Γνωρίζει ο ΠΑΟΚτσής να μάχεται, να αγωνίζεται να διεκδικεί, για να καθιερωθεί.)

-Διεκδίκησε αυτό που ΑΞΙΖΕΙ στον ΠΑΟΚ

-Απομάκρυνε την μοιρολατρεία και την μεμψιμοιρία

-Επέβαλε τους όρους που θα παιχτεί το «πρωτάθλημα»

-Προσδιόρισε το σχέδιο και τον σκοπό της δράσεώς σου

Αγαπητέ Ζήση

Καμιά έκθεση απόψεων δεν είναι ολοκληρωμένη αν δεν περιέχει προτάσεις

Πρόταση 1η

Θεωρώ ότι ο νεαρός ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ αξίζει της τιμής από την ΠΑΕ, με την ανάλογη προβολή. Ιδιαίτερα που χθες ο ανισόρροπος Θ. Αναστασιαδης, είχε το ΕΜΕΤΙΚΟΤΕΡΟ πρωτοσέλιδο που έχω δεί στη ζωή μου και δείχνει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι επιχειρείται ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ.

Σαν απάντηση σ' συτή την αισχρή προπαγάνδα είναι η ανάληψη συμβολικών πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν και στην προβολή του ΠΑΟΚ άμεσα π.χ. οι πέντε πρώτοι φοιτητές σε κάθε ΑΕΙ σχολή στα πανεπιστήμια από Λάρισα και πάνω –αν μπορείς και σε όλη την Ελλάδα- θα έχουν ένα laptop δωρεάν προσφορά του ΠΑΟΚ. Η ενέργεια αυτή να γίνει θεσμός, να καθιερωθεί και να γιορτάζεται ανάλογα κάθε χρόνο με την ανάλογη προβολή.

Ο τομέας της προβολής στον ΠΑΟΚ πάσχει. Ακόμη περισσότερο κι από τον οικονομικό Δ/ντη, για μένα, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ επιτελείο «επικοινωνιακής προβολής του ΠΑΟΚ» που θ'αναζητά την προβολή του ΠΑΟΚ μέσα από τις καθημερινές τηλεοπτικές εκπομπές και σειρές.

Δεν μπορώ να βλέπω τον Μπέζο στο «ευτυχισμένοι μαζί», να τα έχει βάψει όλα κόκκινα και να παρουσιάζει τον ΠΑΟΚτσή, σαν γραφικό και χαχόλο Θεσσαλονικιό.

Πρόταση 2η

Με τις κατάλληλες τοποθετήσεις και κινήσεις δείξε την ΕΝΟΤΗΤΑ στον ΠΑΟΚ. Χρειαζόμαστε όλοι, γιατί όλοι είμαστε ΠΑΟΚ. Μην αρχίσουμε τις διαιρέσεις και τις υποδιαιρέσεις και τους διαχωρισμούς και τις απομονώσεις και τις παοκομετρήσεις.

Πρόταση 3η

Το θέμα του γηπέδου, ας γίνει η αφορμή για την ανάδειξη του ΠΑΟΚ σε υψηλότερες βαθμίδες. Η Τούμπα μπορεί να αξιοποιηθεί είτε ως παλαιά είτε ως νέα. Αν φτιάξεις νέο γήπεδο, να θέσεις ως απαραίτητο στοιχείο ανάθεσης του έργου την αξιοποίηση με κάθε τρόπο της Τούμπας. Αν παραμείνει γήπεδο, να είναι το γήπεδο που θα παίζουν όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες του ΠΑΟΚ, εκτός της επαγγελματικής.

Πέραν τούτων η Τούμπα είτε ως παλαιά είτε ως υπάρχουσα, μπορεί να αναδειχθεί τους θερινούς μήνες εκτός από ένα ποδοσφαιρικό ναό και σε έναν μουσικό ναό. Εξηγούμαι:

Η Τούμπα, ο ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟΚτσής έχει συνδεθεί με την «μέταλ» μουσική γενικότερα.

Διέθεσε την Τούμπα για δυο (αν είναι εν ενεργεία) ή για περισσότερες (αν είναι σε....αποστρατεία) συναυλίες τέτοιας μουσικής.

Τα οφέλη πολλαπλά, πέραν του οικονομικού. Δες εδώ:

Φαντάσου τέτοια συναυλία με ΠΑΟΚτσήδες και άλλους. Άφησε την φαντασία σου να δουλέψει και σε κάθε χτύπημα να ακούγεται ΠΑΟΚ. Και οι AC/DC ... θα γίνουν ΠΑΟΚ.

Πρόταση 4η

Ρύθμιση χρεών από ...... χθες

Αγαπητέ Πρόεδρε

Ο Ηγέτης διακρίνεται για το πόσο διορατικός είναι. Στην περίπτωσή μας δεν χρειάζεται ευφυία να κατανοήσει κανείς ότι το μεταπολιτευτικό καθεστώς κατέρρευσε. Μην απευθύνεσαι σ' αυτούς παρακαλώντας και επαιτώντας, αλλά χτύπα το χέρι σου στο τραπέζι. Είσαι ΑΦΘΑΡΤΟΣ, δεν μπορούν να σου προσάψουν τίποτα. Εκμεταλλεύσου το. Επεξεργάσου με το νομικό επιτελείο σου να δίνει δόσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ανεξάρτητα τι σου λένε οι στρουθοκάμηλοι της πλατείας Συντάγματος. Σε λίγο καιρό ενδεχομένως να μην βρίσκεις άνθρωπο να συζητήσεις.

Πρόταση 5η

Να αλλάξει το πρότυπο σύνθημα του ΖΑΓΟΡΑΚΗ. Ίσως ο ΠΑΟΚτσής δεν κατάλαβε τι σημαίνει το ΟΛΑ και ποια είναι αυτά τα ..... όλα στο «ο ΠΑΟΚ πάνω απ' όλα». Κάνε το λοιπόν πιο σαφές «ο ΠΑΟΚ πάνω και από τον εαυτό μας».

Έχεις το προνόμιο να είσαι πρόεδρος στον ΠΑΟΚ.

Ο Παντελάκης έμεινε στην ιστορία όχι τόσο για τους τίτλους που έδωσε στον ΠΑΟΚ αλλά για τη ΜΑΧΗ που έδωσε για να πάρει τους τίτλους ενάντια και κατεστημένες αντιλήψεις και αφού δεν «κώλωσε» στις κλοπές και στις αδικίες που γνώρισε.

Ο Βουλινός συντηρώντας, όσο μπορούσε, αυτά που παρέλαβε συνέχισε τον θρύλο της Τούμπας, αλλά δεν κατανόησε ότι το αστέρι της Βεργίνας που έβαλε στις φανέλες του ΠΑΟΚ στο πρώτο παιχνίδι της με την Παρί στη Γαλλία, ΕΝΟΧΛΗΣΕ τόσο τα εγχώρια πουλητάρια που τον έστησαν στο δεύτερο παιχνίδι και τον τελείωσαν.

Ο Μπατατούδης έδωσε χρήματα που ούτε στο όνειρό μας δεν τα έχουμε δει ή δεν θα τα ξαναδούμε αλλά όταν ευφυώς και σωφρώνως επιχείρησε να καταστήσει την βόρειο Ελλάδα αποκλειστικό ΠΑΟΚτσήδικο γήπεδο, έκλεισε η κάνουλα «έργων» από αυτούς που τον έπεισαν να ασχοληθεί με τον ΠΑΟΚ γιατί έτσι είχαν διαταχθεί από τον αντιπρόσωπο της Siemens στην Ελλάδα, και τον ξεζούμισαν.

Ο Ζαγοράκης νόμιζε πως επειδή είχε «καλές σχέσεις» με ...... μεγαλοπαράγοντες της ΕΠΟ, θα έπαιρνε το πρωτάθλημα. Του ορίσανε τον Σπάθα που δύο Κυριακές πριν είχε είχε δώσει εξετάσεις στο Καυτατζόγλειο και τον «καθησύχασαν». Το αφήνω ασχολίαστο. Ισως να θεωρεί ακόμη ότι είναι πιο δύσκολο να πάρεις το Παγκόσμιο Κύπελλο από το να πάρεις το «πρωτάθλημα» στην αθήνα.

Αγαπητέ Ζήση

Μην κάνεις το ίδιο λάθος με όλους τους προηγούμενους. Ένωσε τον κόσμο. Μετέτρεψε τον ΠΑΟΚτσή από «λογιστή» σε μαχητή, από εσωστρεφή σε χειμμαρώδη, από μεμψίμοιρο σε διεκδικητή, από γκρινιάρη σε διαδηλωτή.

Έχεις όλες τις προϋποθέσεις και τον χρόνο να το πετύχεις γιατί,(και ας με συγχωρέσει ο ΠΑΛΑΜΑΣ για τον παραλληλισμό): «χρωστάμε σ' αυτούς που πέρασαν, θα 'ρθούνε, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν, οι Αγέννητοι, οι νεκροί, (οι ΠΑΟΚτσήδες)».

Διαβάστε ακόμη...