Αφιέρωμα στον Andriy Sydorenko!

4ο επεισόδιο της σειράς που αγαπήσατε και θα έχει τη δική σας επιλογή.
Κουβανός Κουβανός
Αφιέρωμα στον Andriy Sydorenko!

Μια επιλογή που μας ταξιδεύει λίγο πριν από το millennium και στα πρώτα βήματα του ΠΑΟΚ για να κερδίσει την έξοδό του στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μια επιλογή που έχει άρωμα Ουκρανίας και έβαλε το δικό της λιθαράκι στην προσπάθεια του ΠΑΟΚ για την καθιέρωση. Ο λόγος φυσικά για τον Andriy Sydorenko!

Τα πρώτα χρόνια και οι πρώτες συγκινήσεις

Ο Αντρέι Σιντορένκο γεννήθηκε στις 4 Μαϊου 1977 στην πόλη Λουγκάνσκ της Ουκρανίας (τότε Σοβιετική Ένωση). Θα γνωρίσει το βόλεϊ στην ομάδα της πόλης του, της Ντυναμό Λουγκάνσκ, και τη χρονιά 1994-1995 θα φιγουράρει στην πρώτη ομάδα μόλις στα 17 του χρόνια. Θα δείξει γρήγορα το ταλέντο ως διαγώνιος και θα διακριθεί για την εκτελεστική του δεινότητα. Η επόμενη χρονιά θα τον βρει να αγωνίζεται σε περισσότερα παιχνίδια κατακτώντας ξανά την 5η θέση, αλλά φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ουκρανίας.

Η χρονιά 1996-1997 θα είναι η χρονιά της καθιέρωσής του ως βασικός διαγώνιος οδηγώντας την ομάδα ξανά στην 5η θέση και στο Τσάλεντζ Καπ της επόμενης περιόδου, περιμένοντας να ζήσει τις πρώτες δυνατές στιγμές. Και αυτές θα έρθουν τη σεζόν 1997-1998. Θα οδηγήσει την ομάδα στους τελικούς του Πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια (είχε φτάσει ξανά τη σεζόν 1971-1972) και στον τελικό του Κυπέλλου Ουκρανίας για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου. Όμως η χαρά της κατάκτησης δε θα έρθει καθώς η Λουγκάνσκ θα χάσει και τους 2 τίτλους, αλλά η αναγνώριση θα έρθει σε επίπεδο Εθνικής.

Ο προπονητής της Εθνικής Ουκρανίας, Λεονίντ Λίκνο, θα τον καλέσει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και ο 20χρονος Αντρέι θα βρεθεί μαζί με τους Γιούρι Φιλίπποφ και Όλεχ Μουσένκο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ιαπωνία. Εκεί θα δει την Εθνική του ομάδα στην παρθενική της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα να κατακτά τη 10η θέση έχοντας πάρει μια "παλικαρίσια" πρόκριση στην πρώτη φάση και να παίρνει το εισιτήριο για τις θέσεις 9-12 χάρη σε 2 επικές νίκες επί των Η.Π.Α. και της Ελλάδας.

Το 1998-1999 ο Αντρέι θα προσπαθήσει να επαναλάβει την επιτυχία του 1997-1998, αλλά η Ντυναμό Λουγκάνσκ θα περιοριστεί στην 6η θέση της βαθμολογίας. Στο Τσάλεντζ Καπ θα παλέψει αλλά θα χάσει στις λεπτομέρειες την πρόκριση στους "16" της διοργάνωσης για ένα βαθμό!

"Ασπρόμαυρο" millennium

Και εκεί που ολοκληρώνεται μια μέτρια χρονιά για τον ίδιο, θα έρθει και το "κάλεσμα" από το εξωτερικό. Ο ΠΑΟΚ, έχοντας ολοκληρώσει τη σεζόν 1998-1999 μέσα σε ψυχρολουσία με την απώλεια τόσο της ευκαιρίας για τους τελικούς του Πρωταθλήματος όσο και του ευρωπαϊκού εισιτηρίου, τον "καλεί" για να συνθέσει με τον Ντράγκαν Ρίστιτς το "δίδυμο" των ξένων που θα κάνει το κάτι παραπάνω που έλειπε από την ομάδα.

Η σεζόν 1999-2000 ήταν μια χρονιά που ο ΠΑΟΚ είχε πολλά σκαμπανεβάσματα. Ξεκίνησε με προπονητή τον Χρήστο Πάτρα, τον αντικατέστησε με τον Κώστα Χαριτωνίδη και η ομάδα τερμάτισε 6η στην κανονική διάρκεια με 11 νίκες και 11 ήττες. Ο Σιντορένκο δείχνει τις ικανότητές του στο τάραφλεξ, παίζοντας εξαιρετικά στην επίθεση και στο μπλοκ, αλλά η ομάδα δείχνει να "ψάχνεται". Παράλληλα θα φτάσει μέχρι και τους "8" του Κυπέλλου, όπου θα χάσει την πρόκριση από τον Ολυμπιακό σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που ολοκληρώθηκε στο τάι μπρέικ.

Και εκεί θα "γυρίσει" ο διακόπτης. Ο Ουκρανός θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο την απόδοσή του και μαζί με τον Ρίστιτς θα πάρει από το χέρι τον ΠΑΟΚ και θα προκριθεί στους ημιτελικούς του Πρωταθλήματος επικρατώντας του Πανελληνίου με 2 νίκες σε μια φοβερή σειρά αγώνων. Το 81% στην επίθεση και στις 2 αναμετρήσεις είναι μια πολύ μικρή ένδειξη των εμφανίσεων που έκανε στα προημιτελικά.

Ο επόμενος αντίπαλος θα είναι ο Ηρακλής. Παρά τη νίκη με 3-0 στην κανονική διάρκεια και τις προσπάθειες του Αντρέι, ο ΠΑΟΚ θα παρουσιαστεί κατώτερος των περιστάσεων και θα αποκλειστεί από την ημιτελική φάση. Όμως τόσο ο Ουκρανός όσο και ο ΠΑΟΚ θα ζήσουν μια ιστορική στιγμή. Ο ΠΑΟΚ με την κατάκτηση της 4ης θέσης θα κερδίσει τη συμμετοχή του στο Τσάλεντζ Καπ της επόμενης περιόδου και θα τερματίσει μια μεγάλη περίοδο αποχής από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. O Σιντορένκο θα αποδειχτεί καθοριστικός για την επιστροφή του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, ενώ οι εμφανίσεις του θα κάνουν "σειρήνες" άλλων ομάδων να ηχήσουν.

(Σιντορένκο και Χριστοφορίδης εν δράσει απέναντι στο Γιούρι Φιλίπποφ.)

Πολύ σκληρός για να πεθάνει στην Ιταλία

Οι εμφανίσεις του με τον ΠΑΟΚ ήταν εξαιρετικές και πολύ γρήγορα ήρθε ο νέος σταθμός στην καριέρα του. Η γειτονική Ιταλία θα τον "καλέσει" και θα αγωνιστεί το 2000-2001 για λογαριασμό της Πιατσέντζα. Η ομάδα έχει αρχίσει την άνοδό της στο Ιταλικό βόλεϊ και ο προπονητής της ομάδας, Γιούρι Παντσένκο, θέλει τον Ουκρανό για να διατηρήσει την ομάδα στην κατηγορία στην παρθενική της συμμετοχή στην Α2. Η Πιατσέντζα θα βρεθεί στα σχοινιά από νωρίς, αλλά ο Αντρέι δε θα το βάλει κάτω. Θα αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια και θα ολοκληρώσει τη χρονιά με 305 πόντους συμβάλλοντας καθοριστικά στην παραμονή της ομάδας στην 2η κατηγορία της Ιταλίας.

Mεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η στιγμή της ευτυχίας

Ο Σιντορένκο δε θα παραμείνει στην Ιταλία. Ο επόμενος σταθμός θα είναι η Ρωσία για λογαριασμό της Νεφτιάνικ Γιάροσλαβ. Εκεί θα ζήσει μία τριετία με "χαμηλές" πτήσεις. Η ομάδα δε θα καταφέρει να κατακτήσει ένα τίτλο, ενώ παράλληλα απείχε πολύ από τις παραδοσιακές δυνάμεις του Πρωταθλήματος. Η πρώτη σεζόν θα τον βρει στην 6η θέση του Πρωταθλήματος, ενώ στις χρονιές 2002-2003 και 2003-2004 θα περιοριστεί στην 11η θέση. Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η απογοήτευση όμως και με την Εθνική Ουκρανίας όταν θα χάσει την πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2003 στην ισοβαθμία από τη Σλοβακία λόγω χαμένων σετ!

Και εκεί που όλα δείχνουν ότι δε θα ξαναζήσει συγκινήσεις και μεγάλες στιγμές, έρχεται η Λοκομοτίβ Χάρκιφ για να του δώσει μια νέα ευκαιρία. Η επιστροφή στα πάτρια εδάφη θα έχει ευεργετικές συνέπειες για τον ίδιο, καθώς θα ξαναβρεί τη φόρμα του και θα δείξει ξανά τον διαγώνιο που ξέραμε σε Ουκρανία και Ελλάδα. Η σεζόν 2004-2005 θα αποδειχθεί η καλύτερη της καριέρας του. Θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ παράλληλα στις εγχώριες διοργανώσεις θα είναι καταιγιστικός και θα ζήσει τη στιγμή που περίμενε τόσο καιρό. Η Λοκομοτίβ θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο της περιόδου και ο Σιντορένκο ως πρωταγωνιστής θα απολαύσει τους πρώτους του τίτλους και τη χαρά της κατάκτησης της κορυφής.

Παράλληλα θα έρθει και μια μεγάλη στιγμή και σε επίπεδο Εθνικής. Σε ένα παιχνίδι της μοίρας υπό τις οδηγίες του Γιούρι Φιλίπποφ ως προπονητή και του Βίκτορ Μίχαλτσουκ ο Σιντορένκο θα οδηγήσει με τις εμφανίσεις του την Εθνική Ουκρανίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2005 μετά από 8 χρόνια απουσίας και χαμένων προκρίσεων!

Last dance στα 29

Ο Ουκρανός θα "εξαργυρώσει" την εκπληκτική του χρονιά και θα βρεθεί στην Τουρκία για τη Χάλκμπανκ των Ζυγκάλντο και Μπέλλου. Θα αγωνιστεί και στο CEV Cup (τότε Top Teams Cup) της περιόδου 2005-2006, φτάνοντας μέχρι τους "8" της διοργάνωσης. Εκεί σε ένα άλλο παιχνίδι της μοίρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν παλιό γνώριμο. Μια ομάδα που άφησε ο Σιντορένκο στην Α2, τώρα τη βλέπει να διαθέτει παίκτες όπως οι Σερτζίνιο, Μπράβο, Γκρμπιτς, Μποβολέντα κλπ. Η Πιατσέντζα θα σταθεί εμπόδιο στα όνειρα της Χάλκμπανκ για πρόκριση στους "4" κάνοντας επίδειξη δύναμης τόσο στην Τουρκική ομάδα όσο και σε όλες τις ομάδες της διοργάνωσης.

Παράλληλα θα παλέψει να δώσει στη Χάλκμπανκ το Πρωτάθλημα, αλλά η Αρκάς και η Φενέρμπαχτσε θα αποτελέσουν υψηλά εμπόδια. Η ομάδα θα περιοριστεί στην 3η θέση και ο Σιντορένκο θα γευτεί τις τελευταίες καλές στιγμές της καριέρας του. Το καλοκαίρι του 2006 θα αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, μόλις στα 29 του. Θα θέσει προσωπικούς λόγους για την αποχώρησή του και θα κρεμάσει τα παπούτσια του χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Where is he now?

Ο Αντρέι Σιντορένκο θα ασχοληθεί για λίγο με το βόλεϊ στην πατρίδα του, αλλά εδώ και πολλά χρόνια έχει ιδιωτεύσει και δε βρίσκεται στα πράγματα.

Αποτέλεσε έναν ασυνήθιστο παίκτη που είχε ταλέντο, αλλά θα μπορούσε να πετύχει πολλά περισσότερα. Στον ΠΑΟΚ μπορεί να μην είχε την "ακτινοβολία" των Λάμπερτ, Ντιλ, Στάνλεϊ, Γκόμεζ και άλλων αστέρων που πέρασαν, αλλά βοήθησε σημαντικά το Δικέφαλο στο να πετύχει τους στόχους του και να κάνει τα πρώτα βήματα καθιέρωσης σε ένα Πρωτάθλημα που ήδη άρχισε να έχει 3 ισχυρές ομάδες.

Η συνεισφορά σου δε θα ξεχαστεί ποτέ!

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑNDRIY SYDORENKO!

(Στιγμές από τη μεγάλη νίκη στην Κυψέλη επί του Πανελληνίου. Διακρίνονται οι Τσιγγίδης και Ρουσάκης, ενώ ο Σιντορένκο είναι στο επίκεντρο των πανηγυρισμών.)

Διαβάστε ακόμη...