«Καλούμαστε να συγκεντρωθούμε και να δώσουμε την μάχη μας»

Ο Φώτης Τακιανός, μετά το δεύτερο παιχνίδι της σειράς του ΠΑΟΚ mateco με το Περιστέρι για την κατάκτηση της τρίτης θέσης έκανε ένα πρώτο σχόλιο λέγοντας ...
«Καλούμαστε να συγκεντρωθούμε και να δώσουμε την μάχη μας»

«Το δεύτερο παιχνίδι της σειράς με το Περιστέρι τελείωσε και αν εξετάσουμε τι έγινε καθ' όλη τη διάρκεια του σαρανταλέπτου, θα δουμε πως το παιχνίδι ξεκίνησε κάπως νωθρά. Δεν είχαμε τα επιθυμητά επίπεδα συγκέντρωσης και ενέργειας έτσι ώστε να μπορέσουμε εξαρχής να επιβάλλουμε τον ρυθμό. Ρεαλιστικά νομίζω ότι η διακύμανση του παιχνιδιού, μας έδωσε την ευκαιρία να αντιδράσουμε και μέσα από αυτή να βρούμε τον ρυθμό μας. Μέχρι το 15' λεπτό μπορούσαμε, κυρίως μέσα από την αμυντική μας τακτική να περιορίσουμε το Περιστέρι ενώ είχαμε ένα νεκρό διάστημα στην επίθεση που δεν μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε διαφορά. Στο δεύτερο ημίχρονο, είχαμε το ίδιο ξεκίνημα. Και πάλι η άμυνα μας έδωσε την δυνατότητα να ανακτήσουμε το momentum του αγώνα, που έδειχνε ότι γέρνει προς τα εμάς. Οι καλές συνεχόμενες άμυνες μας, έκαναν το Περιστέρι να μην είναι σε ετοιμότητα να πιέσει τους περιφερειακούς μας παίκτες. Θεωρώ πως καθοριστικό σημείο ήταν οι τραυματισμοί Σαλούστρου και Sibert, καθώς είναι δυο παίκτες που το σχήμα τους στην άμυνα λειτουργούσε αλλά δυστυχώς τους χάσαμε.

Επιπλέον, θα έλεγα πως σε τρία σημεία είχαμε αδυναμία. Το πρώτο ήταν τα αμυντικά ριμπάουντ. Δεν τα ελέγξαμε και το Περιστέρι ανανέωνε ή σκόραρε με επιθετικά ριμπάουντ, κάτι που μας στοίχισε. Το δεύτερο έχει να κάνει με την πιεστική άμυνα του Περιστερίου στους περιφερειακούς μας, που έσπρωξε την ομάδα μας σε λάθη και τους ώθησε να παίξουν το αγαπημένο τους παιχνίδι. Στο κομμάτι της οργάνωσης και της δημιουργίας, είχαμε τεράστιο έλλειμμα. Τέλος, το τρίτο έχει να κάνει με το πως το Περιστέρι μας χτύπησε κάτω από το καλάθι , με παίκτες που έχουν ικανότητα και ποιότητα. Το παιχνίδι μέσα από το καλάθι αποτελεί μία ασφάλεια για το Περιστέρι, κάτι που εμείς δυσκολευόμαστε να βρούμε όταν η επιθετική μας γραμμή δεν λειτουργεί επιθετικά. Το δεύτερο παιχνίδι τελείωσε και τώρα έχουμε ένα τρίτο μπροστά μας. Από το 2-0 και ίσως με τους σημερινούς τραυματισμούς έχουμε πολύ δύσκολη αποστολή. Καλούμαστε να συγκεντρωθούμε και να δώσουμε την μάχη μας».

Σχετικά με το αν υπάρχει δεύτερο πλάνο για το πρόβλημα της ομάδας στην περιφέρεια, αλλά και την αντιμετώπιση απέναντι στον Μπίλαν:

«Δεν υπάρχει δεύτερο πλάνο όταν η ομάδα μας στερείται guards που να μπορούν να χειριστούν την μπάλα όπως πρέπει. Δοκιμάσαμε να ανοίγουμε τα παιχνίδια με διαφορετικό τρόπο αλλά αυτά είναι ημίμετρα. Οι περισσότερες ομάδες έχουν αθλητικούς guard που πιέζουν, πρέπει να υπάρχουν παίκτες που να μπορούν να αντιδράσουν. Όσον αφορά τον Μπίλαν, η απόδοση του δεν έχει να κάνει μόνο με το αν εκτελεί ή πληγώνει την ομάδα με τα block. Σχετίζεται με την σωματοδομή και το ύψος του. Για να έχεις κάποια παραπάνω λύση, θα πρέπει να υπάρχει κάποιος παίκτη που να ματσάρει αυτά τα χαρακτηριστικά. Σχετικά με το ύψος και την ποιότητα με την οποία συνεργάζεται με τους περιφερειακούς»... ενώ για το αν ο ΠΑΟΚ είχε πρόβλημα κούρασης στο τέταρτο δεκάλεπτο, είπε: «Η όλη προσπάθεια δεν αδικείται μέσα από δέκα λεπτά. Εξήγησα ότι υπήρχε απουσία δύο παικτών που δίνουν το 100% ενεργειακά. Το πως η ομάδα αντιμετωπίζει γενικά ένα παιχνίδι όταν αυτό δυσκολεύει, έχει να κάνει με πολλά πράγματα. Πρώτον με την νοοτροπία, με τις σκέψεις των παικτών. Κάποιοι μπορεί να βλέπουν ότι η ομάδα είναι πίσω και να σκέφτονται ότι είναι ανώφελο να προσπαθήσουν. Άλλοι, σκέφτονται ότι πρέπει να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να γυρίσει ο αγώνας. Αυτήν την περίοδο, έχει να κάνει και με το τι έχει στο μυαλό του ο καθένας. Όσο κι αν θέλεις να επιβάλλεις κάτι και να το ζητάς, ο παίκτης στο τέλος βασίζεται στο ένστικτό του».

Αναφορικά στο αν τα παιχνίδια αυτά βοηθούν σε αποφάσεις παικτών για την επόμενη σεζόν:

«Μερικές φορές, για να πάρεις απόφαση για κάποιον παίκτη πρέπει να τον βλέπεις να δοκιμάζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όλα έχουν να κάνουν με την νοοτροπία. Κάποιοι δεν αντέχουν πολύ, άλλοι περισσότεροι και κάποιοι αντέχουν τα πάντα. Αυτές οι καταστάσεις μας βοηθούν να καταλάβουμε κάποια πράγματα για την πιθανότητα συνεργασίας και την επόμενη σεζόν. Ο ΠΑΟΚ φέτος ξεκινώντας από κάπου και διαγράφοντας μία πορεία, δημιουργούσε τον επόμενο μεγαλύτερο στόχο. Στην προηγούμενη σειρά με τον Ολυμπιακό, είχαμε θέσει ως στόχο να συμμετάσχει η ομάδα στους τελικούς, ανεξαρτήτως της ποιότητας του αντιπάλου. Στη σειρά με το Περιστέρι, έχουμε και πάλι ένα δύσκολο στόχο. Θα πρέπει να ξέρουμε από που ξεκινάμε. Η αφετηρία του φετινού ΠΑΟΚ, με το Περιστέρι και τον Ολυμπιακό, δεν είναι ίδια. Είναι ομάδες με διαφορετικούς στόχους, διαφορετικό budget το οποίο παίζει το ρόλο του στο βάθος του rotation και στην ποιότητα. Σε αυτήν τη φάση θα πρέπει να πάνε όλα καλά. Να αποδίδουν πολλοί παίκτες, να είναι όλοι συγκεντρωμένοι και να μην έχουμε τραυματισμούς για να κλείσουμε το κενό αυτό. Πράγμα το οποίο είναι πολύ δύσκολο».

Για το αν τελικά ο πήχης με την παρουσία στην τετράδα ανέβηκε, είπε:

«Το ότι είμαστε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες, δεν ήταν πρωταρχικός στόχος αλλά επιτεύχθηκε στη διάρκεια. Ο ΠΑΟΚ βάσει budget και προσδοκιών το περασμένο καλοκαίρι, δεν ευελπιστούσε ότι θα είναι στις τέσσερις καλύτερες ομάδες, πάνω από την ΑΕΚ και τον Προμηθέα και να αποκλείσει τον Προμηθέα στα PLAYOFFS. Πρέπει να διακρίνουμε τι μπορούμε να κάνουμε του χρόνου και να αξιοποιήσουμε τη φετινή χρονιά. Δεν πρέπει να παρθεί ως βάση αυτό που πετύχαμε φέτος αλλά ως στόχος που θα επιτευχθεί πάλι, αν λειτουργήσουν του χρόνου αυτά που λειτούργησαν τώρα. Γίνεται αντιληπτό ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο».

Τέλος, σχετικά με την αντιδράσεις των παικτών μετά την ήττα και τον ρόλο της διαιτησίας στο παιχνίδι:

«Έχω ξανά αναφέρει πως δεν θα μιλήσω ποτέ για την διαιτησία και λόγω αυτής της φιλοσοφίας μου, δεν θα τοποθετηθώ για ένα τέτοιο θέμα. Θα τοποθετηθώ όμως για την απογοήτευση που ενδεχομένως να φάνηκε από τους παίκτες. Ήταν εμφανές πως όταν χάσαμε το momentum, οι παίκτες δεν μπορούσαν να αντιδράσουν σωστά λόγω έλλειψης ψυχικών δυνάμεων. Αυτό τους κατέβαλε και έπαιξε επίσης ρόλο η απώλεια των δύο παικτών που προανέφερα, λόγω τραυματισμών. Εμείς προσπαθούσαμε μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, να βρούμε την καλύτερη λύση για να υποστηρίξουμε το σύνολο και ψάχνοντας, καταλάβαμε ότι δεν είναι εύκολο. Ίσως για αυτό φάνηκε σαν να απογοητευτήκαμε. Η δική μας θέση, ήταν να ψάξουμε την λύση για την ομάδα μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Ήταν δύσκολο και ίσως αυτό να βγήκε προς τα έξω».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Σπανούλης δήλωσε:

«Πιστεύω ότι πέρα από την πρώτη περίοδο που δεν ελέγχαμε το παιχνίδι, στις υπόλοιπες τρεις περιόδους παίξαμε πολύ καλό και μοντέρνο μπάσκετ. Είχαμε καλή επικοινωνία στην άμυνα, ελέγξαμε τα ριμπάουντ και κλείσαμε όλα τα ατού του ΠΑΟΚ. Αν και είχαμε ανοιχτά σουτ στην τρίτη περίοδο, αστοχήσαμε και γίναμε νευρικοί, επιτρέποντας κάποιους αιφνιδιασμούς στον αντίπαλο. Στην τέταρτη περίοδο ήμασταν εξαιρετικοί, δεχτήκαμε δώδεκα πόντους και εννέα στη δεύτερη. Ένα νούμερο τρομακτικό για την ποιότητα των παικτών του ΠΑΟΚ»... ενώ σε σχετική ερώτηση για το κίνητρο της ομάδας του είπε: «Θέλουμε πραγματικά να τερματίσουμε στην τρίτη θέση, είναι ο μεγάλος στόχος από την αρχή της χρονιάς. Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση για να παίξουμε ένα ακόμα παιχνίδι. Οι παίκτες μου έχουν μεγάλο κίνητρο, συνεχίζουν να δουλεύουν και εγώ απαιτώ maximum συγκέντρωση. Παλέψαμε πολύ σκληρά για να φτάσουμε εδώ, φτάσαμε πέμπτο παιχνίδι στα ημιτελικά. Είμαστε μία πολύ σταθερή ομάδα και δεν έχουμε κάνει καν δύο ήττες συνεχόμενες. Αυτό θέλουμε να κρατήσουμε έως το τέλος της χρονιάς».

Διαβάστε ακόμη...