Η γνωστή Dijon, η άγνωστη Sassari και το ερωτηματικό!

Μία γνωστή ομάδα έστω κι από ένα διπλό ως τώρα ραντεβού, μία άγνωστη και ένα ερωτηματικό, έβγαλε για τον ΠΑΟΚ mateco η κλήρωση του Basketball Champions League.
Η γνωστή Dijon, η άγνωστη Sassari και το ερωτηματικό!

Ξεκινώντας με τη βασική συνθήκη πως είναι ακόμη πολύ νωρίς ασφαλή συμπεράσματα στην παρουσίαση των ομάδων που είναι στο υπό διαμόρφωση Group G, το www.paokbc.gr κάνει μία πρώτη ανάλυση των αντιπάλων που είναι πλέον γνωστό ότι θα βρεθούν στον όμιλο του ΠΑΟΚ mateco.

JDA Bourgogne Dijon

Ο ΠΑΟΚ mateco θα ταξιδέψει και πάλι στην περιοχή της Βουργουνδίας μετά από τρία χρόνια. Από τις αρχές Νοεμβρίου του 2019, όταν και είχε αντιμετωπίσει για πρώτη φορά την Dijon, έχουν αλλάξει πολλά, πρωτίστως το ρόστερ των δύο ομάδων, τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι υπό διαμόρφωση.

Ο γνωστός μας (από τη θητεία του στην Ελλάδα, ως παίκτης και προπονητής) Nenad Markovic είναι από την περσινή σεζόν στο τιμόνι της Dijon, την οποία οδήγησε ως την 4η θέση της κανονικής περιόδου (αποκλείστηκε στα πλέι οφ από την Asvel), αλλά και στους «16» του BCL.

Η κορυφαία στιγμή της Dijon στη διοργάνωση ήταν τη σεζόν 2019-20, όταν δηλαδή αντιμετώπισε (και νίκησε) δύο φορές τον ΠΑΟΚ mateco. Τότε, η διοργάνωση είχε διακοπεί λόγω της πανδημίας και ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2020, με την Dijon να κατακτά την 3η θέση στη «φούσκα» που είχε διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ!

H Dijon ιδρύθηκε το 1880, έχει στο παλμαρέ της δύο Κύπελλα Γαλλίας (1993, 2006), ένα Super Cup (2006) και ένα League Cup (2020), ενώ έχει συμμετάσχει στον τελικό του FIBA Europe Cup το 2004 και στον τελικό του πρωταθλήματος Γαλλίας το 2021. Πριν από λίγες ημέρες προχώρησε και σε επανασχεδιασμό (rebranding) του λογοτύπου της.

Έδρα της είναι το χωρητικότητας 5.000 θεατών "Palais des Sports Jean-Michel Geoffroy".

Ο ΠΑΟΚ mateco έχει 49 παιχνίδια απέναντι σε Γαλλικές ομάδες. Τα δύο από αυτά ήταν με αντίπαλο τη Dijon τη σεζόν 2019-20. Ήττα με 81-76 στη Γαλλία, στο πρώτο παιχνίδι που κρίθηκε από τα τρίποντα του μικρόσωμου Holston, τον οποίο είναι πιθανό να βρει και πάλι απέναντί του ο ΠΑΟΚ mateco. Ήττα και στη Θεσσαλονίκη 77-84 στο παιχνίδι του δευτέρου γύρου του BCL.

Dinamo Sassari

Παρά το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ mateco έχει ήδη καταγράψει 47 επίσημα παιχνίδια με 14 διαφορετικές ομάδες από την Ιταλία, δεν έχει συναντηθεί ποτέ με την Dinamo Sassari. Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά και φέτος έρχεται η ώρα για να ταξιδέψει ο ΠΑΟΚ mateco στη Σαρδηνία. Η Sassari ιδρύθηκε το 1960 και στην τροπαιοθήκη της έχει ένα πρωτάθλημα Ιταλίας (2015), δύο Κύπελλα (2014, 2015), δύο Super Cup (2014, 2019), ενώ το 2019 κατέκτησε και το FIBA Europe Cup.

Στη διάρκεια της περσινής σεζόν, η Dinamo Sassari ήταν 5η στην κανονική περίοδο, έφτασε ως τα ημιτελικά των πλέι οφ, αλλά αποκλείστηκε από την Olimpia Milano, ενώ στο BCL ήταν τελευταία στον πρώτο όμιλο της κανονικής περιόδου.

Ο Jamal Jones που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ mateco τη σεζόν 2018-19 και πέρσι με την Bahcesehir κατέκτησε το FIBA Europe Cup, είναι το πρώτο κοινό πρόσωπο των δύο ομάδων στη φετινή σεζόν, καθώς πριν μερικές ημέρες συμφώνησε με την Sassari. Στην Ιταλική ομάδα παρέμειναν ο Αμερικανός γκαρντ Jerald Robinson, o Κροάτης Filip Kruslin, o Ιταλόεσθονός Kaspar Treier και ο Σενεγαλέζος σέντερ Ousmane Diop, ενώ προστέθηκε ο Αμερικανός Chris Dowe. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα ποιος θα είναι ο προπονητής πόυ θα αντικαταστήσει κατά τα φαινόμενα τον Ιταλό Piero Bucchi.

Η Dinamo Sassari αγωνίζεται στο "Palasport Roberta Serradimigni", που μπορεί να φιλοξενήσει 5.000 θεατές και έχει ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα.

Οι ομάδες των προκριματικών

Η tρίτη ομάδα του ομίλου θα προκύψει από τα προκριματικά και πιο συγκεκριμένα από τον όμιλο Q2. Η Unicaja Malaga είναι το μεγάλο φαβορί, αλλά όπως και ο Φιλανδική Karhu Kauhajoki θα πρέπει να κερδίσει δύο παιχνίδια για να πάρει το εισιτήριo για τη φάση των ομίλων.

Ένα παιχνίδι παραπάνω θα πρέπει να κερδίσουν οι τέσσερις ομάδες που ξεκινούν από τα προημιτελικά. Πιο συγκεκριμένα ο νικητής του ζευγαριού Heroes Den Bosch (Ολλανδία) – Sialiuai (Λιθουανία), θα αντιμετωπίσει τη Malaga, στον ένα ημιτελικό και ο νικητής του αγώνα Patrioti Levice (Σλοβακία) –Egis Kormend (Ουγγαρία), θα αντιμετωπίσει την Karhu στον άλλο ημιτελικό. Οι νικητές των ημιτελικών θα δώσουν τη μάχη για το ένα και μοναδικό εισιτήριο που από αυτό τον προκριματικό όμιλο θα οδηγήσει στους «32» της διοργάνωσης και στον όμιλο του ΠΑΟΚ mateco.

Διαβάστε ακόμη...