"Πολύ σημαντική για τον ΠΑΟΚ η δεκαετία του ΄80"

Πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο η ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου των Παλαιμάχων Καλαθοσφαιριστών του ΠΑΟΚ με την κοπή της πίτας και μία σειρά τιμητικών βραβεύσεων.
"Πολύ σημαντική για τον ΠΑΟΚ η δεκαετία του ΄80"

Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη δεκαετία του 1980, ενώ όπως είναι υπήρχε ειδική μνεία και στην ομάδα που το 1984 κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Ελλάδας.

Ο Νίκος Σταυρόπουλος (πρόεδρος του συλλόγου παλαιμάχων) στον χαιρετισμό του στάθηκε στο πόσο σημαντική ήταν για την ιστορία του ΠΑΟΚ η δεκαετία του ΄80. Είπε μεταξύ άλλων...

«Η κοπή της πίτας των παλαιμάχων είναι πλέον θεσμός. Είναι μια γιορτή για όσους ίδρωσαν, μάτωσαν, έκαναν χιλιόμετρα και δεν τιμήθηκαν. Η δεκαετία του ΄80 είναι οριακή, είναι μια δεκαετία στην οποία φέραμε το μπάσκετ στην Θεσσαλονίκη. Στις αρχές της δεκαετίας η πόλη έγινε το επίκεντρο του μπάσκετ ακόμα και στην Ευρώπη. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη έκλειναν οι δρόμοι, δεν κυκλοφορούσε αυτοκίνητο. Πέρασαν από τον ΠΑΟΚ μεγάλοι προπονητές, όπως ο Ίβκοβιτς, ο Τζέρτζια, ο Ματθαίου, ο Πολίτης, ο Πάππας, ο Νιούμαν και ήρθαν στην Θεσσαλονίκη ο Ντιν Σμιθ με τον Μάικλ Τζόρνταν και ο Βαλβάνο, μεγάλοι κόουτς των ΗΠΑ.

Πέρασαν μεγάλοι παράγοντες... Παντελάκης, Εμμανουήλ, Φυντανίδης, Βεζυρτζής, Κατσαρής, Πανελούδης, Λ. Οικονομίδης, Β. Οικονομίδης, Αλεξόπουλος... Πολλές φορές μεταξύ παραγόντων υπήρχαν έχθρες, αντιπαλότητες αλλά μετά από τόσα χρόνια σε μια τόσο μεγάλη οικογένεια όπως αυτή του ΠΑΟΚ πρέπει όλοι να είναι μονιασμένοι. Ήρθαν μεγάλοι παίκτης όπως ο Κορωναίος, ο Γιατζόγλου και από το εξωτερικό έπαιξαν εδώ ο Μενεγκίν, ο Έπι, ο Μακάντου, ο Ντίβατς και ο Πάσπαλιε. Για πρώτη φορά το 1981 μπήκε διαφήμιση στην φανέλα του ΠΑΟΚ και ήταν η "Οld spice" που την έφερε ο Αστεριάδης. Μετά ήταν η "Doperman" ενώ ήρθαν και τράπεζες που θέλησσαν να επενδύσουν. Τα γήπεδα έγιναν μοντέρνα, εμείς γίναμε επαγγελματίες ενώ έγινε και η δωρεά από τον κ. Δεδέογλου για να γίνει το Παλατάκι. Θυμάμαι πηγαίναμε για αγώνα με τον Ερ. Αστέρα και η πίεση ήταν μεγάλη. Μόνο που το Παλατάκι είναι άδειο. Ελπίζουμε να γεμίσει όπως το Παλέ... Τότε έγιναν για πρώτη φορά οι ακαδημίες από τον Γιώργο Κατσούλη και τον κ. Χατζηπροδρόμου, το 1984 ήρθαν οι πρώτοι Αμερικανοί και σε μας ήταν ο Μπιλι Βάρνερ που αφού έφυγε μετά την εκδήλωση που κάναμε μου έστειλε e-mail θέλοντας να υπογράψει συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ. Ήρθε ο Σακελλαρίου από την μικρή Ευρώπης, ο Καρατζουλίδης και στα τέλη της δεκαετίας ο Κόρφας και με τον Μπάνε που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία του ΠΑΟΚ» τόνισε ο Νίκος Σταυρόπουλος, ο οποίος έκανε και πάλι λόγο για το λεύκωμα που ετοιμάζεται και το οποίο αυτή την εποχή είναι στον γραφίστα».

Στην συνέχεια, αφού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους παλαίμαχους Μπάτζιο και Τσίγγο που έφυγαν από την ζωή μέσα στο 2012, μίλησε ο αντίπρόεδρος του συλλόγου παλαιμάχων του ΠΑΟΚ Ζαχαρίας Κατσούλης ο οποίος είπε: «Ο Νίκος μου έλεγε ότι αυτή δεν είναι η χρυσή δεκαετία του ΠΑΟΚ. Ήταν όμως μια δεκαετία ανατροπών, αλλαγών, διαφορετικής φιλοσοφίας που έβγαλε τον ΠΑΟΚ από την μιζέρια και τον έβαλε στα σαλόνια της Ευρώπης και πρόσφερε μπασκετική παιδεία στους κατά βάση ποδοσφαιρικούς φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Θυμάται ο Σούλης Μαρκόπουλος που το 1978 ο ΠΑΟΚ έπαιξε μπαράζ για να μην υποβιβαστεί» τόνισε ο Ζαχαρίας Κατσούλης που έκανε αναφορά σε ανθρώπους που πέρασαν εκείνη την εποχή από τον ΠΑΟΚ όπως τους Ροδόπουλο, Πάππας, Αγγελίδη, Μπάζιο, Τσομπανάκη, Νιούμαν, σε παίκτες από τα σπλάχνα της ομάδας όπως οι Χιωτάκης, Μπουρλίδας, Κωνσταντινίδης και άλλοι, παίκτες από μικρές ομάδες της Θεσσαλονίκης που πήγαν στον ΠΑΟΚ όπως οι Καλπάκης, Κουματσιώτης, Μπακόπουλος και ο Νίκος Σταυρόπουλος από την Λάρισα. Τέλος ο Κατσούλης τόνισε ότι εκείνες τις εποχές ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Άρη με 27 πόντους (96-69 στη Λάρισα), αλλά και την μεγάλη Παρτιζάν όπως και τον ισχυρό Παναθηναικό.

Και κατέληξε: «Για όλα τα παραπάνω το μεγαλείο του ΠΑΟΚ είναι τεράστιο...».

Διαβάστε ακόμη...