«Έχω ζήσει πολύ ωραίες στιγμές στον ΠΑΟΚ»

Για τον Γιάννη Καλμαζίδη θα είναι η δεύτερη του θητεία στον ΠΑΟΚ και ο Έλληνας τεχνικός μιλά στο SDNA, για την επιστροφή του στον Δικέφαλο και το πρωτάθλημα που επίκειται να ξεκινήσει.
«Έχω ζήσει πολύ ωραίες στιγμές στον ΠΑΟΚ»

Μετά από περίπου τρία χρόνια στο εξωτερικό ο Γιάννης Καλμαζίδης θα είναι και πάλι «κομμάτι» του ελληνικού πρωταθλήματος και σε μια ομάδα με την οποία έχει πανηγυρίσει μεγάλες επιτυχίες.

Τις χρονιές που ήταν στο τιμόνι του ΠΑΟΚ, ο Δικέφαλος κατάφερε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί, δύο φορές μάλιστα και να πανηγυρίσει το νταμπλ για πρώτη φορά στην ιστορία του, ενώ έγινε παράλληλα η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Συλλόγου που κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο. Το όνομα του είναι συνδεδεμένο με τις επιτυχίες της ομάδας βόλεϊ ανδρών του Δικεφάλου και τέσσερα χρόνια αφότου χώρισαν οι δρόμοι τους, ο Γιάννης Καλμαζίδης επιστρέφει σε γνώριμα λημέρια. Το τάιμινγκ όπως λέει στο sdna ήταν το κατάλληλο για αυτή την «επανένωση» και ο ίδιος ανυπομονεί να ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

Ο ερχομός του στον ΠΑΟΚ «ξύπνησε» μνήμες από το πρόσφατο και επιτυχημένο παρελθόν και η υπόσχεση που δίνει ο 53χρονος τεχνικός, είναι ότι η ομάδα θα προσπαθήσει για το καλύτερο με στόχο να έρθουν οι επιτυχίες.

«Η επιστροφή είναι μια ωραία αίσθηση σε γνώριμα μέρη και πρόσωπα, σε μέρη που ζήσαμε πάρα πολύ έντονες στιγμές, επιτυχίες μεγάλες με τον ΠΑΟΚ, ήταν πρωτόγνωρες καταστάσεις και για την ομάδα τότε και για το ελληνικό βόλεϊ. Τόσο πολύ κόσμο ελάχιστες φορές είχε στο βόλεϊ. Ήταν ανεπανάληπτες στιγμές. Όταν ξαναμπαίνεις στο γήπεδο και υπάρχουν και φωτογραφίες από εκείνες τις στιγμές είναι κάτι που σε κάνει να αισθανθείς πολλά πράγματα».

Γιατί το timing ήταν κατάλληλο αυτή τη φορά για την επιστροφή σας;

«Νομίζω ότι είναι ίδιες οι φιλοδοξίες μου με του ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή, όπως και τα θέλω και από αυτήν την άποψη και οι δύο πλευρές είχαν «ανάγκη» ο ένας τον άλλον».

Είχατε μιλήσει ξανά με την ομάδα για να επιστρέψετε; Σας είχε γίνει πρόταση;

«Επίσημη πρόταση όχι, αλλά είχα επαφές με ανθρώπους γύρω από την ομάδα, υπήρχε ενδιαφέρον αλλά δεν ήταν κατάλληλες οι συνθήκες. Τώρα άλλαξαν κάπως τα πράγματα και είναι καλύτερα».

Υπάρχει και μια ιδιαίτερη σχέση με τους φίλους της ομάδας και ένας σεβασμός και περιμένουν πολλά και από εσάς...

«Ειδικά οι προπονητές κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, αν πάρει τίτλο η ομάδα, αν πετύχει κάποιους στόχους. Ήταν πρωτόγνωρες οι καταστάσεις τότε και αυτό συνδέεται και με μένα και με τους αθλητές που ήταν τότε. Υπάρχει μια πολύ ωραία αίσθηση για εκείνη την περίοδο. Όπως ξέρουμε όμως αυτά αλλάζουν σχετικά εύκολα στην Ελλάδα. Όταν κάτι δεν πάει καλά ο πρώτος που δέχεται την κριτική είναι ο προπονητής. Γι' αυτό κρατώ μικρό καλάθι, ειδικά σε ένα πρωτάθλημα που ακολουθεί με μεγάλο ανταγωνισμό. Θα έρθουν και δύσκολες στιγμές, γι' αυτό πρέπει να είμαστε πιο προσγειωμένοι».

Σας δημιουργεί αυτή η προσδοκία ένα έξτρα βάρος;

«Οπωσδήποτε το βάρος πάντα υπάρχει, μια προσδοκία που έχω κι εγώ και ο κόσμος. Αλλά αυτό δεν υπάρχει στην καθημερινότητα, αν το σκεφτόμασταν αυτό οι αθλητές κι εγώ θα χάναμε και τη διαδικασία για να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι πάρα πολλά που πρέπει να «κάτσουν» σωστά για να κατακτήσεις το στόχο, να μην είσαι άτυχος με τραυματισμούς, υπάρχει και η δυσκολία με την πανδημία, κάτι που αλλάζει ανά πάσα στιγμή. Πρέπει πολλά να είναι σωστά για να φτάσεις στην κορυφή».

«Προσπαθώ να δημιουργήσω κάτι, αυτό είναι για μένα μεγάλο κίνητρο».

Όταν είχατε αναλάβει σαν προπονητής τον ΠΑΟΚ το 2014, η ομάδα δεν είχε κατακτήσει πρωτάθλημα και το καταφέρατε μαζί. Τώρα έρχεστε στον Δικέφαλο σε μια διαφορετική περίοδο, όπου η ομάδα θέλει να φτάσει και πάλι στην κορυφή.

«Κάθε φορά είναι διαφορετική κι εγώ έχω πιο πολλές παραστάσεις. Το επίπεδο στο πρωτάθλημα φέτος θα είναι ιδιαίτερα ανεβασμένο. Καλούμαστε να είμαστε πιο δυνατοί, πιο σωστοί και αυτό είναι και το ωραίο. Είναι ενδιαφέρον αυτή την εποχή που ξεκινάω με καινούρια ομάδα και συνεργάτες και προσπαθώ να δημιουργήσω κάτι, αυτό είναι για μένα μεγάλο κίνητρο. Το τι θα καταφέρουμε δεν το ξέρουμε από τώρα, αλλά προσπαθούμε να δουλέψουμε όσο το δυνατό καλύτερα».

Με βάση τις μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων και ότι έχουμε δει από τα φιλικά παιχνίδια, ποια είναι η εκτίμησή σας για το φετινό πρωτάθλημα της Volleyleague;

«Θα είναι πολύ σκληρό, πολύ δυνατό, ανταγωνιστικό. Όλοι λένε για τις τέσσερις μεγάλες ομάδες που έχουν δείξει με βάση τις κινήσεις που έχουν κάνει ότι θα είναι πολύ δυνατές, αλλά δεν αποκλείουμε και κάποιες άλλες ομάδες «μικρότερες» ότι μπορούν να είναι δυνατές και να κάνουν ζημιά στους πιο μεγάλους. Θα είναι ενδιαφέρον».

Το format διεξαγωγής πιστεύετε ότι βοηθάει το πρωτάθλημα;

«Το έχω εκφράσει ότι δεν μ' αρέσει το φορμάτ αυτό, δεν είναι κάτι μοντέρνο, είναι πισωγύρισμα, γιατί στα περισσότερα πρωταθλήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα δυνατό πρωτάθλημα καθ' όλη τη διάρκεια και μια κορύφωση στο τέλος, κατά τα play off, που είναι οι καλύτερες ομάδες να παίζουν μεταξύ τους αρκετές φορές, ώστε να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα παιχνίδια. Νομίζω ότι δεν είναι ότι καλύτερο το φορμάτ. Αλλά είναι μια λεπτομέρεια, και πρέπει να δεχθούμε κάτι που έχει διαλέξει η πλειοψηφία».

Έχετε προχωρήσει σε αλλαγές στο ρόστερ, το οποίο έχει αλλάξει κατά το ήμισυ. Θα γίνει και κάποια επιπλέον προσθήκη;

«Είναι παιδιά από πέρσι , απλά αν δούμε την θεωρητική εξάδα –γιατί αυτά αλλάζουν – είναι λίγο παραπάνω από το 50% οι καινούριοι παίκτες. Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες ομάδες, ένας προπονητής δε θέλει να έχει κάθε χρόνο πολλούς καινούριους γιατί δυσκολεύεται να περάσει τη δική του φιλοσοφία. Είναι όμως σύνηθες ένα ποσοστό περίπου 60-70% να είναι καινούριοι, για αυτό καμία ομάδα με το ξεκίνημα δεν είναι έτοιμη. Έχουμε ολοκληρωμένο το ρόστερ προς το παρόν. Στο μέλλον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια αλλαγή, αν φυσικά αλλάξει κάτι».

Από την εικόνα της ομάδας στα φιλικά έχετε μείνει ευχαριστημένος; Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει φέτος;

«Και ναι και όχι, γιατί ο προπονητής βλέπει και τα αρνητικά και αυτά που μπορούν να γίνουν καλύτερα. Σίγουρα θα μπορούσαμε να παίξουμε καλύτερα, αλλά όταν έχεις καινούριο πασαδόρο, διαγώνιους, κεντρικούς, όλοι αυτοί οι αυτοματισμοί που πρέπει να έχουν μεταξύ τους, όλα αυτά αργούν να έρθουν σε επίπεδο που απαιτεί ένα καλό σύνολο. Σε αυτήν την κατεύθυνση όμως δουλεύουμε, υπάρχει διάθεση από τα παιδιά και είναι θετικοί γι' αυτό. Στόχος είναι να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι που έρχεται, Είναι και ο στόχος που έχει θέσει και η διοίκηση να κερδίζουμε την κάθε διοργάνωση που συμμετέχουμε. Προσπαθούμε να βάζουμε κοντινούς στόχους να κερδίζουμε το κάθε παιχνίδι και στο τέλος θα κάνουμε τον απολογισμό».

Από τα χρόνια στον ΠΑΟΚ, κατά την πρώτη σας θητεία, τι θυμάστε πιο έντονα;

«Οπωσδήποτε είναι αυτή η ανάμνηση του πρώτου πρωταθλήματος, που καταφέραμε να γεμίσουμε το γήπεδο...δεν ξέρω πόσο κόσμο είχε. Ήταν μία στιγμή που δεν φεύγει από το μυαλό μου. Έχω ζήσει πολύ ωραίες στιγμές, αλλά και δύσκολα χρόνια σαν παίκτης όταν το τμήμα βόλεϊ δεν ήταν στις προτεραιότητες του συλλόγου, με κάποια οικονομικά προβλήματα, με λειτουργικά. Υπήρξαν και καλές στιγμές τότε, όταν η διοίκηση πήρε την απόφαση να επενδύσει παραπάνω και είχαμε μια θετική πορεία».

Η μετάβαση στην αθλητική σας καριέρα από παίκτης, μετέπειτα προπονητής ήταν ομαλή και άμεση. Ήταν μονόδρομος για εσάς να ακολουθήσετε την προπονητική πορεία;

«Δεν το είχα αποφασίσει ακριβώς, κι όταν ήμουν παίκτης μ' άρεσε να ασχολούμαι με το πως παίζεται το παιχνίδι , πως μπορούμε να το εξελίξουμε. Δεν το σκεφτόμουν ότι θα γίνω προπονητής, ήταν ομαλή μετάβαση στο να γίνω όμως. Τη μία σταμάτησα και την άλλη έγινα προπονητής. Ήρθαν επιτυχίες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Μ' αρέσει να είμαι στο χώρο και συνέχισα έτσι».

Η αποχώρηση σας από τον ΠΑΟΚ, το 2017 δεν έγινε και με τις καλύτερες συνθήκες, αυτό δεν χάλασε όμως τις σχέσεις σας αυτά τα χρόνια.

«Οι αποχωρήσεις συνήθως έτσι όπως γίνονται δεν είναι και οι πιο ορθολογικές. Η αποχώρηση μου από τον ΠΑΟΚ ήταν μετά από επτά μήνες σκληρής δουλειάς που πίστευα στην ομάδα, δουλέψαμε σκληρά. Δεν ήταν εύκολες οι καταστάσεις συνέχεια, αλλά όλοι είχαμε μια πίστη ότι η ομάδα θα αποδώσει εκεί που πρέπει, δηλαδή στα πλέι οφ. Ήταν μια πίκρα για μένα η αποχώρηση, μόλις είχε τελειώσει η regular season και έμενε ένας μήνας για τα πλέι οφ. Σίγουρα όταν σε απομακρύνουν έτσι... δεν είναι ευχάριστο, θυμώνεις, νιώθεις την αδικία, αλλά είμαι στο χώρο και ξέρω ότι αυτά συμβαίνουν, Όταν περάσει καιρός δεν κρατάς κάτι προς την ομάδα».

Πως είναι για εσάς που η νέα χρονιά θα είναι πλέον με κόσμο στο γήπεδο και θα ζήσετε την ατμόσφαιρα του «PAOK Sports Arena»;

«Θέλουμε τον κόσμο. Είμαστε στο χώρο για να προσφέρουμε κάτι όμορφο, παίζουμε για τον κόσμο που μας παρακολουθεί και όχι για τους εαυτούς μας. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα όταν πας στο γήπεδο και βλέπεις ότι ο κόσμος είναι εκεί και εκτιμάει την προσπάθεια σου, σε στηρίζει. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι βασικότατα για όλους εμάς. Πιστεύω με την κατάσταση με τον κορονοϊό, να είναι όλο και καλύτερα και να έχουμε τον κόσμο στο πλευρό μας και να υπάρχει υπομονή. Θα είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί και όλα τα υπόλοιπα θα φανούν στο γήπεδο.

Θα προσπαθήσουμε. Έχω ωραία προσδοκία για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, πολλές ομάδες έχουν κάνει δυνατά ρόστερ και θα είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, κάτι που ίσως δυσκολεύει τη δική μου δουλειά, αλλά πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου όλοι θα κερδίσουν από αυτό. Αν ανεβαίνει συνεχώς το επίπεδο θα είμαστε όλοι κερδισμένοι».

Διαβάστε ακόμη...