"Ήμασταν τυχεροί απέναντι στον ΠΑΟΚ"

Ο Τζέιμς Γκιστ μίλησε στο Sport24.gr μετά τη δύσκολη νίκη του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ (70-69), σχολιάζοντας την πνευματική (αν)ετοιμότητα των "πρασίνων" στο παιχνίδι, αλλά και τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ Euroleague και Basket League ΣΚΡΑΤΣ.
Πηγή: sport24.gr
"Ήμασταν τυχεροί απέναντι στον ΠΑΟΚ"

Η παράδοση που έχει δημιουργήσει φέτος ο Παναθηναϊκός στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ λέει ότι δεν μπορεί να "καθαρίσει" εύκολα σε κάθε παιχνίδι. Αντίθετα, ζορίζεται αρκετά με αποτέλεσμα να καταναλώνει πολλή ενέργεια και -κυρίως- να επιτρέπει στον αντίπαλο να ελπίσει βάσιμα πως μπορεί να τον "χτυπήσει".

Οι "πράσινοι" γλίτωσαν τα χειρότερα απέναντι στον ΠΑΟΚ (70-69), με τον Τζέιμς Γκιστ να έχει σημαντική συμβολή στην κατάκτηση του ροζ φύλλου αγώνα χάρη στην τάπα που έκανε στον Απόλλωνα Τσόχλα με 0.9'' να μένουν για το τέλος της αναμέτρησης στο ΟΑΚΑ. Στη συνέχεια ο Κώστας Βασιλειάδης έχασε το αμαρκάριστο σουτ από τη γωνία, με τη νίκη να καταλήγει στην πλευρά του Παναθηναϊκού.

Δίχως διάθεση να κρυφτεί και να ωραιοποιήσει την κατάσταση, ο Τζέιμς Γκιστ είπε στο Sport24.gr πως "πέρα από τη νίκη, παρουσιαστήκαμε κάτω του μετρίου από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Δεν είχαμε καλή αμυντική συμπεριφορά στο πρώτο ημίχρονο. Στο τέλος όλα έχουν να κάνουν με την ετοιμότητα και την πνευματική σκληράδα που έχεις, είτε παίζεις στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ είτε στην Euroleague".

Πως το εξηγεί αυτό; "Είναι μεγάλη η σεζόν και δεν γίνεται να είσαι πάντα όπως πρέπει. Παίζεις πολλά παιχνίδια. Σε κάποια δεν είσαι τόσο συγκεντρωμένος, σε άλλα δεν έχεις πολλή ενέργεια. Όπως και να έχει όμως, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πιέζεις τον εαυτό σου για να αποδώσει τα μέγιστα. Να δώσεις ό,τι έχεις. Για απόψε (σ.σ.: χθες) δεν θα εστίαζα στο κομμάτι της ενέργειας, όσο σε αυτό της συγκέντρωσης. Κι αυτό φαίνεται από τις πολλές χαμένες βολές. Δεν γίνεται να έχουμε τέτοια ποσοστά. Τις μισές να βάζαμε, θα κερδίζαμε. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος για σαράντα λεπτά, κι εμείς δεν το κάναμε αυτό", σχολίασε πριν σταθεί σε κάτι που δείχνει την έλλειψη συγκέντρωσης. Τις χαμένες ελεύθερες βολές.

"Οι βολές δεν έχουν να κάνουν με τη στρατηγική του αγώνα, αλλά με τη συγκέντρωση που υπάρχει. Μας έλειπε αυτό και δεν μπήκαν οι βολές", επεσήμανε. Εν συνεχεία τον ρωτήσαμε αν φοβήθηκε σε κάποιο σημείο του αγώνα πως θα προκύψει η πρώτη ήττα στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ, για να μας απαντήσει πως "δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο μυαλό μας, ποτέ! Σκεφτόμαστε θετικά για οτιδήποτε συμβαίνει".
"Δεν πρέπει να φτάνουμε σε αυτό το σημείο"

Όσο αφορά την προτελευταία φάση του αγώνα και την τάπα στον Απόλλωνα Τσόχλα, είχε να πει πως "είναι ένδειξη πως όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κερδίσει η ομάδα. Κι αυτό δεν αφορά μόνο εμένα με την τάπα στην τελευταία φάση, αλλά την προσπάθεια που έκαναν όλα τα παιδιά στο τέλος. Προσωπικά αυτό μπορούσα να κάνω εκείνη τη στιγμή, κι αυτό έκανα. Ακόμη κι έτσι όμως δεν ήμασταν έτοιμοι μέχρι το τελευταίο δέκατο γιατί αφήσαμε τον Βασιλειάδη να σουτάρει ολομόναχος. Θα το ξαναπώ: πρέπει να παίζουμε άμυνα για μεγαλύτερο διάστημα, δεν φτάνει αυτό. Σήμερα (σ.σ.: χθες) ήμασταν απλά τυχεροί που δεν χάσαμε".

Παρεμπιπτόντως, το "τριφύλλι" παρουσιάζεται πολύ διαφορετικό στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ σε σχέση με την εικόνα που έχει στην Euroleague. Από την άποψη πως στο ελληνικό πρωτάθλημα οι "πράσινοι" δεν παρουσιάζουν την ίδια συγκέντρωση στο παιχνίδι τους. Όπως τόνισε ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ "είναι κάτι που αφορά την πνευματική ετοιμότητα. Δεν έχει άλλη εξήγηση. Πρέπει να αποκτήσουμε καλύτερες... συνήθειες και να είμαστε έτοιμοι για κάθε παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κακή συνήθεια, την οποία πρέπει να αλλάξουμε", για να καταλήξει λέγοντας:

"Αυτή είναι η φήμη του Παναθηναϊκού από τότε που ήρθα. Δεν αλλάζει. Πρέπει όμως να βγούμε από αυτή τη λογική και να μην βάζουμε εξ αρχής τους εαυτούς μας σε δύσκολη θέση".

Διαβάστε ακόμη...