Ιδού η νέα ομαδάρα του ΠΑΟΚ!

Aπό inpaok.com: Η ομάδα βόλεϊ του ΠΑΟΚ, ως νταμπλούχος πλέον, ξεκινά τη νέα σεζόν με στόχο τη διατήρηση της κορυφής στη Volleyleague και στο Κύπελλο. Βέβαια φέτος, σε αντίθεση με πέρσι, έχει να αντιμετωπίσει πιο βαρύ πρόγραμμα και λόγω των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων.
Πηγή: inpaok.com
Ιδού η νέα ομαδάρα του ΠΑΟΚ!

Θυμίζουμε ότι ο Δικέφαλος συμμετέχει στον 3ο όμιλο του Champions League, όπου θα αντιμετωπίσει την ιταλική Trentino, τη βέλγικη Noliko Maaseik και τη γαλλική Tours. Παράλληλα με τη λύση του συμβολαίου με τον προπονητή Γιάννη Καλμαζίδη και την πρόσληψη του Βούλγαρου προπονητή Νίκι Ζελιάσκοφ, η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε τη διατήρηση ενός μέρους του κορμού της περσινής νταμπλούχου ομάδας με την ανανέωση των Κουρνέτα, Παντακίδη,Χιμένες, Γκαρά και Εφραιμίδη ενώ προχώρησε σε αντικατάσταση των Γκόμεζ, Σαφράνοβιτς, Ρανγκέλ με τους Σεπέντα, Πέτρογλου και Γκεοργκίεφ αντίστοιχα.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι το εξής. Αν θα καταφέρει η ομάδα να βαδίσει στα χνάρια της περσινής περιόδου, καταλαμβάνοντας μια θέση, πρωτίστως στην τετράδα του φετινού πρωταθλήματος και του κυπέλλου και έπειτα στους τελικούς για τη διατήρηση των κεκτημένων. Παράλληλα όμως, φέτος θα έχει να αντιμετωπίσει και την επιβάρυνση από τα παιχνίδια για τη διοργάνωση του Champions" League που συμμετέχει ως πρωταθλήτρια. Για το λόγο αυτό, αποτελεί ερωτηματικό το τι να περιμένουν οι φίλαθλοι του Π.Α.Ο.Κ. από τη φετινή ομάδα.

Οι «μαέστροι»

Ο Π.Α.Ο.Κ. την περσινή σεζόν είχε την τύχη να έχει στις τάξεις του έναν από τους ποιοτικότερους πασαδόρους του πρωταθλήματος, πολυνίκη του θεσμού και επί χρόνια βασικό στέλεχος της Εθνικής Ελλάδος, το Βασίλη Κουρνέτα. Μετά από αμοιβαία επιθυμία, η διοίκηση του Δικεφάλου απέσπασε την υπογραφή του και για τη φετινή χρονιά. Έτσι, ο 39χρονος πασαδόρος, MVP της περσινής διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδος και πρώτου στην ιστορία του Δικεφάλου, αναμένεται να σηκώσει και φέτος στις πλάτες του το ρόλο του οργανωτή της ομάδας του Π.Α.Ο.Κ. Ακολουθώντας την πετυχημένη περσινή συνταγή ενός δεξιόχειρα και ενός αριστερόχειρα πασαδόρου, αποκτήθηκε ο 36άχρονος Θάνος Τερζής από τον Παμβοχαϊκό. Ο Τερζής, με παρουσία στους τελικούς του πρωταθλήματος τη σεζόν 2012-2013 με την ομάδα του Βραχατίου αποτελεί έναν από τους κορυφαίους πασέρ της Volleyleague, ο οποίος ήρθε για να πλαισιώσει τον Κουρνέτα και να βοηθήσει τα μέγιστα στο »γολγοθά» του Δικεφάλου σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα δίδυμα πασαδόρων τα τελευταία χρόνια στο πρωτάθλημα και σίγουρα το καλύτερο δίδυμο της φετινής Volleyleague.

Οι «πύργοι»

Η διοίκηση του δικεφάλου ανανέωσε το συμβόλαιο του Γιάννη Παντακίδη, ενός εκ των κορυφαίων μπλοκέρ του περσινού πρωταθλήματος (5ος στη σχετική λίστα με 54 μπλοκ στη Λίγκα και μέσο όρο 0,69 μπλοκ/σετ) και αποτελεσματικότερων επιθετικών (6ος στη λίστα με ποσοστό 59,62%) . Ο Παντακίδης αναμένεται να αποτελέσει σταθερά και φέτος στη θέση του κεντρικού μπλοκέρ και να προσφέρει λύσεις στον Ζελιάσκοφ με το τακτικό σερβις του. Ανανέωσε και ο Θάνος Ντίνας με το ρόλο του 3ου κεντρικού ώστε να προσφέρει λύσεις από τον πάγκο, από το σέρβις, αλλά και να ψηλώνει το μπλοκ ανάλογα με τις περιστάσεις. Λύθηκε το συμβόλαιο του Βραζιλιάνου κεντρικού Lucas Rangel, ύψους 2,08, ενός εκ των πρωτεργατών των περσινών επιτυχιών σε πρωτάθλημα και κύπελλο Στη θέση του αποκτήθηκε ο ύψους 2,03μ και 9 φορές διεθνής με την Εθνική Βουλγαρίας Krasimir Georgiev, προσωπική επιλογή του τεχνικού του Δικεφάλου.

Οι «εργάτες»

Οι περσινές επιτυχίες βασίστηκαν σε μεγάλο ποσοστό στους παίχτες που αγωνίστηκαν ως Ακραίοι. Ανανέωσε το συμβόλαιο του ο φαντεζί διεθνής Κουβανός Javier Jimenez Scull, ο οποίος, αν και λίγους μήνες στην Ελλάδα, έδωσε τα διαπιστευτήρια της αλτικότητας και της εκτελεστικής του δεινότητας. Επίσης ανανέωσε και ο Εφραιμίδης, 2 φορές νταμπλούχος (περσι με Π.Α.Ο.Κ. και το 2012 με Ηρακλή). Ο 25χρονος ακραίος, μετά την αποχώρηση του Αμερικανού Lawson μέχρι και την άφιξη των Jimenez και Rangel τον περασμένο Ιανουάριο αλλά και με την παρουσία του στους τελικούς σήκωσε στις πλάτες του το βάρος του πρωταθλητισμού, αποδεικνύει ότι αποτελεί επένδυση για τον Π.Α.Ο.Κ. και έρχεται »με φόρα» να διεκδικήσει τη θέση του στην εξάδα. Ανανέωσε τέλος και ο Καρασαββίδης, παίκτης πασπαρτού με μεγάλη ικανότητα στην υποδοχή που αναμένεται, όπως και πέρσι, να έρθει από τον πάγκο όταν η ομάδα χρειαστεί θωράκιση στην υποδοχή. Ο Δικέφαλος είχε την ατυχία, παρά την αμοιβαία εκτίμηση και επιθυμία για ανανέωση, να χάσει τον βασικό του ακραίο και κορυφαίο υποδοχέα στο πρωτάθλημα (1ος στη λίστα με 52,29 %) τον Ισραηλινό Alex Shafranovich, ο οποίος θέλησε να βρεθεί κοντά στην οικογενειά του υπογράφοντας στην πολωνική Jastrebski. Αντικαταστάτης του θεωρείται το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Δικεφάλου, ο Πέτρος Πέτρογλου. Ο Εβρίτης ακραίος αγωνίστηκε πέρσι στην ΑΕΚ μέχρι το μέσο της σεζόν και αποτελεί μια αξιόλογη λύση.

Το «βαρύ πυροβολικό»

Ο Δικέφαλος, μετά από ένα μεγάλο διάστημα διαπραγματεύσεων που δεν ευδοκίμησαν, πήρε την απόφαση να αντικαταστήσει τον βασικό διαγώνιό του, πρώτο σκόρερ, καλύτερο επιθετικό, έναν από τους καλύτερους σέρβερ και MVP του πρωταθλήματος, Ernardo Gomez . Για τον αντικαταστάτη του Gomez, τέθηκαν σε εφαρμογή οι πολύ καλές σχέσεις που καλλιέργησε η διοίκηση της ομάδας με την Κουβανική ομοσπονδία στην περίπτωση Χιμένες και επιτευχθηκε συμφωνία για τον αριστερόχειρα διαγώνιο και αρχηγό της Εθνικής Κούβας, Ρονάλντο Αμπρέου Σεπέντα.

Ο Σεπέντα , έρχεται να αναπληρώσει το κενό που άφησε ο Γκόμεζ »διψασμένος» για διάκριση στην Ευρώπη. Kύρια προσόντα του είναι η ταχύτητα στην επίθεση, η αλτικότητα του (κάτι για το οποίο φημίζεται η Κουβανική σχολή) και το τρομερό σέρβις του. Δεύτερη λύση πίσω απο τον Κουβανό έρχεται ο Σαμπάνης, ο οποίος θα πάρει χρόνο συμμετοχής αντικαθιστώντας κατα περίσταση τον Κουβανό, δείχνοντας σταθερότητα και καλά δείγματα στα πρώτα φιλικά της σεζόν.

Τα «μετόπισθεν»

Ο Δικέφαλος ανανέωσε τη συνεργασία του με το Λιμπερο του περσινού νταμπλ, Δημήτρη Γκαρά, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε έναν αθλητή που πέρσι τον έβγαλε ασπροπρόσωπο με τις επιδόσεις του στην υποδοχή και την άμυνα και ανέλαβε το βάρος όλης της χρονιάς, έχοντας ως αντικαταστάτη τον Καρασαββίδη, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως επι το πλείστον τη θέση του ακραίου.

Ο τεχνικός

Ο Γιάννης Καλμαζίδης προπονητής του πρώτου νταμπλ αποτελεί παρελθόν. Ο Νίκι Ζελιάσκοφ αποτελεί το παρόν. Ο νυν τεχνικός του Δικεφάλου και της Εθνικής Βουλγαρίας Β", είναι γνώστης της Ελληνικής πραγματικότητας έχοντας θητεύσει αρκετά χρόνια στην Ελλάδα αλλά και στην ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. τη σεζόν 2000-2001.

Τα ....... ερωτηματικά.

Ο Δικέφαλος, με τις φετινές αυξημένες υποχρεώσεις θα έχει δύσκολο έργο, αλλά με την ανανέωση Χιμένες και την απόκτηση του Σεπέντα δείχνει ότι δεν θέλει να αποτελέσει ομάδα «πυροτέχνημα» και να διεκδικήσει τους στόχους της με αξιώσεις και τη νεα χρονιά. Η έλευση του Τερζή θα δώσει ανάσες στον Κουρνέτα και θα μοιραστεί ο χρόνος σε Ελλάδα και Ευρώπη, εχοντας ανα πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμο έμπειρο πασαδόρο.

Σε κάθε περίπτωση ισχύει το «ουδείς αναντικατάστατος», όμως η απώλεια του Σαφράνοβιτς θα αποτελέσει αγκάθι, μιας και η υποδοχή είχε «δέσει» και αποτελούσε σταθερά του περσινού Π.Α.Ο.Κ. Ο Χιμένες δεν έχει δείξει ακόμη τις αρετές του σε αυτό το κομμάτι, και ο Πέτρογλου με τον Εφραιμίδη αποτελούν αξιόπιστες λύσεις αλλά συγκριτικά με πέρσι η ομάδα παρουσιάζεται σχετικά αποδυναμωμένη στο κομμάτι της υποδοχής.

Στο κέντρο και το μπλοκ ρίσκο αποτελεί η παρουσία του 20χρονου Γκεοργκίεφ , ο οποίος είναι προσωπική επιλογή και στοίχημα του Βούλγαρου τεχνικού του ΠΑΟΚ. Αν ο διεθνής κεντρικός δικαιώσει την επιλογή του προπονητή του, η ομάδα του Δικεφάλου έχει να κερδίσει πολλά από αυτόν.

Το μεγαλύτερο ερωτηματικό της σεζόν βέβαια ακούει στο όνομα Ρολάντο Σεπέντα. Είναι αρχηγός της εθνικής Κούβας, έχει πολλά παιχνίδια σε μεγάλες διοργανώσεις στα πόδια του, είναι αλτικός, γρήγορος, εντυπωσιακός, αλλά δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι δεν έχει παίξει σε σύλλογο μακριά από την πατρίδα του. Η προσαρμογή του στο ευρωπαϊκό βόλεϊ αποτελεί ερωτηματικό αλλά και στοίχημα της διοίκησης του ΠΑΟΚ. Να θυμίσουμε ότι Σεπέντα και Χιμένες έρχονται στην Θεσσαλονίκη λόγω του προολυμπιακού τουρνουά μετά τις 15 Οκτωβρίου και έτσι ο πρώτος παρόλο που αναμφισβήτητα είναι παικταράς θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο χρόνο ώστε να γίνει «ένα» με την ομάδα και να γίνει ο άξιος αντί-Γκόμες.

Οι ασπρόμαυροι έχουν να δώσουν πολλούς αγώνες φέτος. Σε όλα τα μέτωπα. Ο μεγαλύτερος αγώνας που έχουν να δώσουν είναι να ξαναφέρουν τον κόσμο τους στο γήπεδο, να γεμίσει το Παλατάκι.

Ο κόσμος έχει «ζεσταθεί» μετά το περσινό ντελίριο στα play-off. Η ομάδα τον κάλεσε. Αν οι φίλαθλοι ανταποκριθούν και γεμίσουν το Παλατάκι, είτε μεμονωμένα είτε με διαρκείας, το πρόσημο μόνιμα θα είναι θετικό και όλα τα στοιχήματα θα κερδηθούν

Διαβάστε ακόμη...