Ο Σωτήρης Δρίκος για το ΠΑΟΚ-ΠΑΟ

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Σωτήρης Δρίκος, αρθρογραφεί στο SDNA, ενόψει του πέμπτου τελικού, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό.
Πηγή: sdna.gr
Ο Σωτήρης Δρίκος για το ΠΑΟΚ-ΠΑΟ

Ο Ελληνας τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας, επιχειρεί μία εμπεριστατωμένη ανάλυση, μέσα από τεχνικά και στατιστικά στοιχεία, των δύο αντιπάλων που θα μονομαχήσουν σήμερα στην Πυλαία, με έπαθλο, την πρόκριση στον τελικό της Volleyleague.

Αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία των παιχνιδιών μεταξύ ΠΑΟΚ και ΠΑΟ, διακρίνει κανείς πως καμία από τις δύο ομάδες, δεν είχε συνολικά στο παιχνίδι της, πάνω από 50% επιτυχία στην επίθεση.

Μόνο ο ΠΑΟΚ είχε πάνω από το όριο αυτό (51%), στο τελευταίο παιχνίδι που πήγε στο 3-0. Είναι ξεκάθαρο πως οι δύο ομάδες λόγω της αλληλεπίδρασης στη διάρκεια των προηγούμενων αγώνων γνωρίζονται πλέον άριστα μεταξύ τους. Είναι το 6ο παιχνίδι μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Οι τακτικές τους ως προς τις επιλογές, την εναλλαγή των επιλογών, την εκμετάλλευση των αδυναμιών του αντιπάλου αλλά και την απόκρυψη των δικών τους έχουν εξαντληθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες να γίνουν απρόβλεπτα πράγματα. Όλα είναι προβλέψιμα.

Έτσι έρχεται η ώρα των ατομικών ικανοτήτων και της δύναμης. Οι δύο αθλητές που καθόρισαν το αποτέλεσμα της Πέμπτης (Gomez και Jimenez) πιθανά θα είναι και σε αυτό το τελευταίο ματς της σειράς τα βαρόμετρα της αναμέτρησης.

Από 'κει και πέρα, ένα στοιχείο που έχει μεγάλη σημασία, σε αυτή τη σειρά των ημιτελικών είναι η απόδοση του Shafranovich. Ένας παίκτης που στην κανονική διάρκεια ήταν από τους καλύτερους όχι μόνο του ΠΑΟΚ αλλά και του πρωταθλήματος. Στη σειρά με τον Παναθηναϊκό, ωστόσο, στα δύο παιχνίδι στην Αθήνα, είχε μόλις 1/9 επιθέσεις.

Κάτι που σημαίνει πως και λίγες μπάλες πήρε σε σχέση με τη τροφοδότησή του σε όλη της διάρκεια της αγωνιστικής χρονιάς και δεν τις τελείωσε.

Η προφανής εξήγηση είναι ότι έχει κάποιας μορφής τραυματισμό που δεν του επιτρέπει να είναι χρήσιμος για την ομάδα του. Αν ο Shafranovich ξεπεράσει τα προβλήματά του και επανέλθει στα συνηθισμένα υψηλά επίπεδα απόδοσής του είναι μια ενίσχυση σημαντική για τον ΠΑΟΚ. Μέχρι τότε ο Εφραιμίδης γίνεται βασικός και ο ΠΑΟΚ έρχεται κοντά στο επίπεδο του ΠΑΟ με τις περιορισμένες λύσεις από τον πάγκο.

Οι προπονητές δεν μπορούν να βγάλουν "άσους" από το... μανίκι τους. Ο Καλμαζίδης έχει τον Εφραιμίδη (αν ξεκινήσει ο Shafranovich), ενώ κάνει και τις αλλαγές με τον Καρασσαβίδη στην πίσω ζώνη, τον Ντίνα στο μπλοκ και τον Αναστασιάδη στο σερβίς. Ο Ανδρεόπουλος από την άλλη έχει ακόμα πιο περιορισμένες λύσεις.

Ο ΠΑΟ όμως σε 22 αγωνιστικές δεν είχε καμία απώλεια αθλητή και έφτασε να διεκδικεί την παρουσία τον στον τελικό του πρωταθλήματος σε νοκ άουτ παιχνίδι. Από πλευράς εφεδρειών, όπως είναι δομημένες οι δύο ομάδες περαιτέρω απώλειες ίσως είναι καθοριστικές.

Οι δύο ομάδες είναι οι πιο βελτιωμένες του πρωταθλήματος αγωνιστικά και βαθμολογικά σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ο Παναθηναϊκός με αρχικό στόχο την αποφυγή των play outs και να ηττηθεί θα είναι ικανοποιημένος.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες του. Από την άλλη μεριά ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με βασικό στόχο να παίξει στον τελικό και έδειξε, με την κατάκτηση του Κυπέλλου και την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια πως είναι η καλύτερη ομάδα της χρονιάς μέχρι τώρα. Έχει ακόμα στόχους να υλοποιήσει.

Με βάση όμως την εικόνα των δύο ομάδων και την εξέλιξη που έχει η σειρά, ο ΠΑΟΚ, είναι δεδομένο πως θα προτιμούσε να έχει οποιοδήποτε άλλο αντίπαλο από τον Παναθηναϊκό. Σε τέτοια παιχνίδια, παίζει ρόλο η φανέλα και ο Παναθηναϊκός έχει μία πολύ καλή επτάδα παικτών που εδώ και ένα μήνα έχει κορυφώσει την απόδοσή της.

Σημαντικό κομμάτι για την ομορφιά των αναμετρήσεων είναι η παρουσία του κόσμου. Τα γεμάτα γήπεδα δίνουν κίνητρο σε όλους τους αθλητές, γηπεδούχους και φιλοξενούμενους, να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Το βόλεϊ αξίζει την αγάπη των φιλάθλων για την ομορφιά του αθλητικού θεάματος και όχι μόνο τη χαρά της νίκης.

Συμπερασματικά, ο ΠΑΟΚ μετά την ήττα στον 1ο αγώνα της σειράς ισορρόπησε σε τεντωμένο σχοινί. Φέρνοντας πάλι τη σειρά σε πέμπτο παιχνίδι στην έδρα του έχει ψυχολογικό προβάδισμα, ισχυρό κίνητρο, ανεκπλήρωτους στόχους. Ο Παναθηναϊκός έχασε τη μεγάλη ευκαιρία στο 4ο ματς στο γήπεδο του. Είναι ήδη επιτυχημένος και ζητάει την απόλυτη καταξίωση.

Από τακτική πλευρά δεν περιμένουμε τίποτα νέο. Όλα είναι προβλέψιμα στο 7ο μεταξύ τους παιχνίδι. Παρόλα αυτά η εξέλιξη του τελικού που θα δώσει την πρόκριση στου τελικούς του πρωταθλήματος παραμένει απρόβλεπτη. Αυτή είναι η ομορφιά των play-offs.

Διαβάστε ακόμη...