Το μήνυμα πίσω από το "ζεστό" χειροκρότημα

Πώς εξηγείται η ασυνήθιστη, για τα ελληνικά δεδομένα, συμπεριφορά των οπαδών του ΠΑΟΚ μετά την ήττα του "Δικεφάλου" από την Φιορεντίνα. Το Sport24.gr αποκωδικοποιεί τα παρατεταμένα χειροκροτήματα
Πηγή: sport24.gr
Το μήνυμα πίσω από το "ζεστό" χειροκρότημα

Ακόμη και ο Βιτσέντσο Μοντέλα "υποκλίθηκε" στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στην ήττα της ομάδας του από τη Φιορεντίνα. "Μπράβο τους που χειροκρότησαν τους παίκτες της ομάδας τους παρά την ήττα" είπε ο προπονητής των "βιόλα", υπογραμμίζοντας με θετικό τρόπο μία συμπεριφορά που στη χώρα μας δεν είναι συνηθισμένη.

Τι ήταν όμως, αυτό, που οδήγησε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να χειροκροτούν και να τραγουδούν συνθήματα για αρκετά λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα της Τούμπας, ενώ λίγες μέρες πριν, θέμα συζήτησης στα αποδυτήρια της ομάδας και στα γραφεία της πΑΕ ήταν η απουσία τους από την κερκίδα;

Το Sport24.gr έχει τις απαντήσεις, που προκύπτουν μέσα από πέντε βασικούς λόγους:

1. Επιβράβευση του ομαδικού πνεύματος και της νοοτροπίας του φετινού ΠΑΟΚ: Φάνηκε από το πρώτα κιόλας φιλικά παιχνίδι και επιβεβαιώνεται πλέον σε κάθε επίσημο ματς πως ο ΠΑΟΚ έχει αλλάξει την εικόνα του ως ομάδα σε σχέση με πέρυσι. Το ομαδικό πνεύμα, η πειθαρχία, η διάθεση των παικτών να παλεύουν από το 1΄ ως το 90΄ ακόμη κι αν δεν είναι στην καλή τους μέρα, δεν περνούν απαρατήρητα από τους οπαδούς. Ο κόσμος επιβράβευσε παίκτες και τεχνική ηγεσία για την δουλειά που κάνουν από την αρχή της περιόδου και γέμισε τις μπαταρίες τους με το ζεστό χειροκρότημα

2. Αναγνώριση της διαφοράς ποιότητας με τον αντίπαλο: Θα ήταν πραγματικά παράλογο, στην κριτική του για το ματς της Πέμπτης, ο κόσμος του ΠΑΟΚ να "έκλεινε τα μάτια' μπροστά στη διαφορά ποιότητας που είχαν οι παίκτες της Φιορεντίνα. Πιο ψηλοί, πιο δυνατοί, πιο γρήγοροι, ατομικά υπερείχαν σαφώς, ενώ και ως ομάδα η Φιορεντίνα ήταν πολύ καλά στημένα και δουλεμένη από τον Μοντέλα. Ακόμη κι αν είχε αποφύγει κάποια λάθη ο ΠΑΟΚ, ήταν δύσκολο να κρατήσει ανέπαφη την εστία του.

3. Η ευφορία από την πρωτοπορία και τις μεγάλες προσδοκίες στο πρωτάθλημα: Όταν βλέπεις την ομάδα σου, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια να φιγουράρει μόνη πρώτη στην βαθμολογία, δεν μπορείς να μην αισθάνεσαι καλά και να μην κάνεις όνειρα τίτλων, έστω κι αν γνωρίζεις ότι ως στόχος παραμένει παρά πολύ δύσκολος. Αυτό συμβαίνει με τους φίλους του ΠΑΟΚ που, απόλυτα δικαιολογημένα, έχουν βάλει πλέον την Ευρώπη σε δεύτερη μοίρα.

4. Στην Ευρώπη νιώθουν "γεμάτοι": Ο βασικός στόχος του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη ήταν η πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Από τη στιγμή που επιτεύχθηκε και με δεδομένο ότι το ρόστερ δεν παρέχει πληθώρα λύσεων για να προχωρά με άνεση ο ΠΑΟΚ παράλληλα και στις τρεις διοργανώσεις που συμμετέχει, ο κόσμος αντιμετωπίζει την ευρωπαϊκής πορεία της ομάδας με μεγαλύτερη χαλαρότητα. Θέλει την πρόκριση στους "32" του Europa League, σαφώς, αλλά με βάση το σκεπτικό του για φέτος, αν δεν έρθει δεν θα είναι καταστροφή.

5. Μήνυμα για ενίσχυση στον Σαββίδη: Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως στη σουίτα του στην Τούμπα, το βράδυ της Πέμπτης, βρισκόταν ο Ιβάν Σαββίδης που κι αυτός... παρασύρθηκε σε χειροκροτήματα. Η στάση των οπαδών ήταν μήνυμα και προς τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ. "Είμαστε δίπλα στην ομάδα και σε σένα, θέλουμε όμως να τη στηρίξεις με μεταγραφές για να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται στο πρωτάθλημα" του είπαν σε... απλή μετάφραση.

Διαβάστε ακόμη...