Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης του «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ»

Απο paok24.com: Έφυγε το πρωί από τη ζωή ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης, ένας δημιουργός που συνέδεσε το όνομά του με τον ΠΑΟΚ.
Πηγή: paok24.com
Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης του «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ»

Ο Αρκάδιος κινηματογραφιστής, ΠΑΟΚτσής με άποψη και πηγαίο χιούμορ, έβαλε την μεγάλη αγάπη του για τον «δικέφαλο του βορρά» σε δύο έργα του, το κινηματογραφικό «Ας περιμένουν οι γυναίκες» αλλά και το θεατρικό «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ».

Για κάποιον αυθόρμητο λόγο που ούτε και ο ίδιος κατάλαβε ποτέ, ο Σταύρος Τσιώλης παρότι κατάγονταν από τη νότια Ελλάδα, έγινε από μικρός φίλαθλος του ΠΑΟΚ. Στο εμβληματικό του έργο «Ας περιμένουν οι γυναίκες», οι ήρωές του, Πάνος (Γιάννης Ζουγανέλης) και Μιχάλης (Αργύρης Μπακιρτζής) είναι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ που χαρίζουν υπέροχες ατάκες σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Το όνομα του ΠΑΟΚ δεσπόζει και στον τίτλο ενός καταπληκτικού θεατρικού έργου του σκηνοθέτη και σεναριογράφου. Το «ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ» έχει ανεβεί στην Αθήνα από το θέατρο τέχνης «Κάρολος Κουν» (μάλιστα οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν προκαλέσει επεισόδια στο θέατρο) ενώ στη Θεσσαλονίκη το απολαύσαμε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Ο Σταύρος Τσιώλης ξεκίνησε την καριέρα του με μεγάλες επιτυχίες όπως το «Κατάχρηση εξουσίας» και το «Πανικός». Αργότερα σταμάτησε για 15 χρόνια την καριέρα του και επέστρεψε τη δεκαετία του 80 με ενδιαφέρουσες εναλλακτικές κινηματογραφικές προτάσεις βασισμένες σε ερασιτέχνες ηθοποιούς και επαναλαμβανόμενα μοτίβο αυτοσχεδιασμού.

Σε αυτήν την περίοδο της καριέρας του μας χάρισε και την «γυναικεία» τριλογία του «Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε», «Ας περιμένουν οι γυναίκες» και το πρόσφατο «Γυναίκες που περάσατε από δω».

Ο Σταύρος Τσιώλης ήταν 81 ετών. Το τελευταίο διάστημα υπέφερε από καρκίνο. Θα τον θυμόμαστε για το λεπτό του χιούμορ, την ποιητικότητα του στυλ του, τον σεβασμό του προς τους ανθρώπους και την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ. Όλο το «Ταδιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ» είναι ένας ύμνος προς τα παιδιά της κερκίδας και την αγνότητα των συναισθημάτων τους. Είναι ένας ύμνος στην ανάγκη τους να «ανήκουν κάπου», να τους αποδέχονται και να τους σέβονται. «Ανήκουμε κάπου. Δεν είμαστε πεταμένες», έλεγαν στο έργο οι νεαρές πρωταγωνίστριες του Τσιώλη. «Στα δικά μας παιδιά, στα παιδιά της κερκίδας, μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη».

«Καλό ταξίδι» στον αγαπημένο μας σκηνοθέτη με μια ατάκα ζωής από το «Ας περιμένουν οι γυναίκες». Ο Γιάννης Ζουγανέλης έχει ερωτευθεί την Αγγελική Ηλιάδη και ο μπατζανάκης του, Αργύρης Μπακιρτζής, του λέει για να τον πείσει να την ξεχάσει: «το κορίτσι αυτό θα είναι σίγουρα κάπου από Φάληρο - Γλυφάδα και την παίρνεις την Κυριακή στο γήπεδο με τον Ολυμπιακό και κάνει έτσι ο Ίλια Ιβιτς και πέφτει δήθεν στη μεγάλη περιοχή και ζητάνε οι γάβροι πέναλτι. Και σηκώνετε και το κορίτσι και φωνάζει πέναλτι. Τι κάνεις εσύ μπρος στους ΠΑΟΚΤσήδες, μια ζωή εξέδρα;»
«Την πνίγω», απαντά ο Ζουγανέλης για να συμπληρώσει ο Μπακιρτζής: «σε ξέρω, γι αυτό μιλάω...»

«Αντιό Σταύρε Τσιώλη. Αυτό που συνέβη σήμερα δεν ήταν απλώς πέναλτι. Ήταν... ο ορισμός του πέναλτι».

Διαβάστε ακόμη...