Αλλάζουν όλα στο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών

Από sdna.gr: Το SDNA σας μεταφέρει όλα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη κορυφής για το πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών της νέας σεζόν και τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν, με σκοπό την αναβάθμιση του πρωταθλήματος.
Πηγή: sdna.gr
Αλλάζουν όλα στο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών

Στους ρυθμούς του πρωταθλήματος της σεζόν 2019-20 αρχίζουν και κινούνται οι ομάδες της Α1 Γυναικών. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της ΕΟΚ, η οποία ήταν η δεύτερη ενόψει του νέου πρωταθλήματος. Αρκετές ομάδες έδωσαν τις δικές τους προτάσεις στη σύσκεψη, η οποία είχε ως γνώμονα την αναβάθμιση του προϊόντος σε όλα τα επίπεδα.

Το SDNA σας παρουσιάζει όλα όσα συνέβησαν, με τις αλλαγές να είναι πολλές και ιδιαιτέρως σημαντικές για το μέλλον του πρωταθλήματος.

Στη σύσκεψη έγινε γνωστό πως το πρωτάθλημα αναμένεται να αρχίσει στις 12-13 Οκτωβρίου, με τις ομάδες να δηλώνουν συμμετοχή σε αυτό έως και τις 30 Ιουνίου. Κάτι που σημαίνει πως μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις 12 ομάδες που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών για τη σεζόν 2019-20.

Η κλήρωση του νέου πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο, στις 26 Ιουλίου, κάτι που αναμένεται να συμβεί και με τις υπόλοιπες διοργανώσεις της ομοσπονδίας.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, αρκετές ομάδες του πρωταθλήματος, με πρώτο τον Ολυμπιακό, ζήτησαν να υπάρχουν 4 ξένες στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν. Όμως τη νέα σεζόν οι ομάδες θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν 3 ξένες και να προχωρήσουν σε δύο αλλαγές μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή όμως, θα υπάρχει το δικαίωμα μίας ακόμα αλλαγής, υπό προϋποθέσεις. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να υπάρχει περίπτωση σοβαρού τραυματισμού, ο οποίος θα έχει εγκριθεί και από την επιτροπή της ΕΟΚ. Σε μια τέτοια περίπτωση τότε οι ομάδες θα έχουν το δικαίωμα μίας ακόμα αλλαγής. Σκοπός, άλλωστε είναι να παραταχθούν πλήρεις η ομάδες μέχρι το φινάλε των υποχρεώσεών τους στο πρωτάθλημα.

Επιπλέον, στη σύσκεψη ξεκαθαρίστηκε πως το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί από τις 25 έως τις 30 Απριλίου. Κι αυτό για να μην τραβάει... πολύ, όσον αφορά τη διάρκειά του, κάτι το οποίο συνέβη φέτος, με τους τελικούς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ να εξελίσσονται σε... φαρσοκωμωδία, καθώς οι «δικέφαλος του Βορρά» αντιμετώπισε την ομάδα του Πειραιά χωρίς τις ξένες του. Παράλληλα, η κανονική περίοδος θα ολοκληρωθεί στις 29 Μαρτίου και ο μήνας που θα ακολουθήσει θα περιλαμβάνει αγώνες πλέι οφ.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που κάποια ομάδα θα διώξουν κάποια ξένη, τότε θα υπάρχει αφαίρεση βαθμών, είτε κάποιο πρόστιμο προς τις ομάδες. Για το λόγο αυτό θα κατατεθεί εγγύηση από κάθε ομάδα του πρωταθλήματος προς την ΕΟΚ, η οποία θα φτάνει τις 3.000 ευρώ.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο σύστημα διεξαγωγής των πλέι οφ. Αρχικά υπήρξε πρόταση για σύστημα 1-6, ωστόσο από τη νέα σεζόν τα πλέι οφ θα γίνονται σε σύστημα 1-8. Κάτι που σημαίνει πως θα παίζει ο πρώτος με τον όγδοο, ο δεύτερος με τον έβδομο, ο τρίτος με τον έκτο και ο τέταρτος με τον πέμπτο. Οι νίκες θα μεταφέρονται από την κανονική διάρκεια, κάτι το οποίο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών.

Στο νέο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών θα υπάρχει και εμβόλιμη αγωνιστική, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 28-29 Δεκεμβρίου. Σκοπός είναι να μην υπάρχει μεγάλο κενό στο πρωτάθλημα, καθώς μέχρι και το περσινό πρωτάθλημα οι ξένες παίκτριες έφευγαν από την Ελλάδα, για διακοπές.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στον τρόπο υποβιβασμού των ομάδων στην Α2 Γυναικών. Όπως έγινε γνωστό θα υποβιβάζονται άμεσα οι δύο τελευταίοι του νέου πρωταθλήματος, ενώ θα υποβιβάζεται μία ακόμα ομάδα, η οποία θα προκύπτει μέσα από την διαδικασία των πλέι άουτ. Τι σημαίνει αυτό; Πως στο πρωτάθλημα των 12 ομάδων της νέας σεζόν όλες οι ομάδες θα έχουν κίνητρο μέχρι και την τελευταία αγωνιστική, καθώς οι 8 πρώτες θα πηγαίνουν στα πλέι οφ, η ένατη και η δέκατη ομάδα θα παίζουν στα πλέι άουτ, ενώ η ενδέκατη και η δωδέκατη ομάδα θα υποβιβάζονται απευθείας.

Σχετικά με το νέο πρωτάθλημα θα συζητηθεί και το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων μέσα από την ΕΡΤ και πιο συγκεκριμένα από το web TV της κρατικής τηλεόρασης και τα κανάλια ERT Play. Αυτό με σκοπό να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο το προϊόν και να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Μια ακόμα πρόταση που έπεσε στο... τραπέζι σχετιζόταν και με τους διαιτητής. Κι αυτό γιατί έγινε πρόταση για τρεις διαιτητές τη νέα σεζόν, όμως το σενάριο αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, λόγω οικονομικών συγκυριών.

Αλλαγές, ωστόσο θα γίνουν και στο σύστημα διεξαγωγής του Κυπέλλου Ελλάδος Γυναικών. Από τη νέα σεζόν δεν θα διεξάγεται Final Four, αλλά οι ομάδες θα παίζουν νοκ άουτ ημιτελικό, ενώ ο τελικός θα διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο, όπως συμβαίνει και στο Κύπελλο Ελλάδος Ανδρών.

Στη σύσκεψη του νέου πρωταθλήματος υπήρξαν και δύο σημαντικές απουσίες. Εκπρόσωποι του Πανιωνίου και του Παναθλητικού δεν βρέθηκαν στα γραφεία της ΕΟΚ, κάτι που μεγάλωσε τις αμφιβολίες σχετικά με τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν. Σε περίπτωση που μία εκ των δύο ομάδων δεν κατέβει στο νέο πρωτάθλημα, τότε ο ΠΑΣ Γιάννινα αναμένεται να πάρει τη θέση της ως πρώτη επιλαχούσα ομάδα.

Διαβάστε ακόμη...