«Θέλω να περάσω τη δική μου αισθητική στον ΠΑΟΚ και στην πολιτική»

Από paok24.com: Λίγο μετά και την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του με το ΚΙΝΑΛ, στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ο Κυριάκος Κυριάκος φιλοξενήθηκε στον "αέρα" του PAOK24 στο Libero 107,4.
Πηγή: paok24.com
«Θέλω να περάσω τη δική μου αισθητική στον ΠΑΟΚ και στην πολιτική»

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τα μηνύματα που έχει λάβει αυτές τις μέρες:
«Είναι πάρα πολλά τα μηνύματα, θέλω να τα απαντήσω όλα. Είναι λίγο χαοτικό γιατί γίνονται όλα τόσο γρήγορα και τόσο μαζεμένα. Ελπίζω να προλάβω...»

Για την απόφαση που πήρε να αλλάξει την καριέρα του μετά από είκοσι χρόνια στον ΠΑΟΚ:
«Κοροϊδεύω τον εαυτό μου και θεωρώ ότι δε θα μου απαγορευτεί η είσοδος στο παλιό μου γραφείο ή στα παιχνίδια ή στα αποδυτήρια! Θα μπορώ να τους δω και να μιλήσουμε όπως μέχρι σήμερα. Δεν είναι εύκολο αλλά είναι μια σκέψη που γίνεται εδώ και ένα χρόνο περίπου. Ότι καλό θα ήταν στο πικ των δικών μου χρόνων, ήταν μία καλή στιγμή να σταματήσει αυτή η παρουσία. Πραγματικά , η σκέψη και η απόφαση είχε να κάνει με 50% για μένα και 50% για την ομάδα. Νομίζω ότι και η ομάδα πρέπει να φρεσκαριστεί. Εκεί που είναι στο απόγειο της, να έρθουν άνθρωποι με ακόμα ισχυρότερο κίνητρο, να κάνουν ακόμα πιο ωραία πράγματα. Για μένα, πέρασε μία πολύ δύσκολη περίοδος. Ειδικά τελευταία τριετία-τετραετία, ήταν μια περίοδος κυρίως μαχών, πολιτικής στο ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι φτάσαμε σε ένα καλό επίπεδο, κερδίσαμε τις περισσότερες και ίσως ήρθε η ώρα όλη αυτήν την εμπειρία, το «μπαρουτοκάπνισμα» που λέω εγώ, να τη βάλω στην υπηρεσία ευρύτερων κοινωνικών ομάδων και να προσπαθήσουμε λίγο-λίγο, να αλλάξουμε και την εικόνα που έχει ο κόσμος για τους πολιτικούς και την πολιτική».

Για την πίεση που βίωσε και αν μπαίνει σε ένα χώρο ακόμα πιο «άγριο τώρα»:
«Δεν ξέρω αν είναι πιο άγριος ο χώρος της πολιτικής. Ξέρω ότι το ποδόσφαιρο σίγουρα, είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας και όπως ήταν τα τελευταία χρόνια, έμοιαζαν πολύ οι μάχες που δόθηκαν στο ποδόσφαιρο με τις μάχες που θα χρειαστεί να δώσουμε σε αυτήν την πολιτική συγκυρία. Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά, τα «καουμποϊλίκια» που κάνω, που πάντα όταν παίρνω μια απόφαση και οι πρώτες αντιδράσεις των κοντινών μου είναι η... μούντζα, συνήθως μου βγαίνουν σε καλό! Δηλαδή όταν βλέπω ότι λέω κάτι και με μουντζώνουν, λέω «μπράβο»! Και στον ΠΑΟΚ κάπως έτσι βρέθηκα. Είχα ξεκινήσει πολύ νέος μια καριέρα ως δημοσιογράφος σε καλές εποχές του Τύπου και όταν μου έδιναν όλο και περισσότερες αρμοδιότητες, όλο και περισσότερο χρήματα, παρότι ήμουν 19-20 χρονών μια μέρα τους είπα ότι σταματάω από την εφημερίδα «Μακεδονία» και πάω στον ΠΑΟΚ χωρίς λεφτά, χωρίς πολλές προοπτικές τότε. Και τότε μούντζες έτρωγα!»

Για τον τρόπο της δικής του προσέγγισης στον ΠΑΟΚ όλα αυτά τα χρόνια και τα σχόλια που λαμβάνει τώρα:
«Κάνοντας μια αποτίμηση, δεν είναι μόνο θετικά τα σχόλια. Είναι και άλλοι που δεν εκτιμούσαν τον τρόπο που δούλευα ή δε συμφωνούσαν με τον τρόπο μου. Θέλω να πιστεύω ότι δε με θεώρησαν ποτέ ανέντιμο ή ανήθικο. Προφανώς οι άνθρωποι που δε συμφωνούσαν ή δεν είχαν καλή άποψη για μένα, χθες σεβάστηκαν τη στιγμή και δεν εκφράστηκαν. Μπορεί στο μέλλον να εκφραστούν. Για το λόγο για τον οποίο έχω διαφωνήσει με πολύ κόσμο είναι και ο λόγος για τον οποίο, κοιτώντας πίσω, με κάνει περήφανο για τα πως δούλεψα. Γιατί θεωρώ ότι όλη αυτή η ιστορία περί δυναμικής επικοινωνίας και σκληρών αντιδράσεων, προέκυψε από το γεγονός ότι η πιο επιτυχημένη ομάδα της τελευταία 20ετίας, ο Ολυμπιακός, από ένα σημείο και μετά είχε διαλέξει μία πολύ επιθετική και πολυ σκληρή επικοινωνία. Στο συλλογικό υποσυνείδητο αποτυπώνεται ότι με αυτήν την επικοινωνία κερδίζονται τα πρωταθλήματα και πρέπει κι εσείς να κάνετε το ίδιο αν θέλετε να κερδίσετε κι εσείς πρωταθλήματα. Εγώ διαφωνούσα κάθετα με αυτό και νομίζω σωστά. Και τώρα έχει αντιστραφεί λίγο αυτό. Ο δικός μας τρόπος, η δική μας αισθητική, το δικό μας ήθος στην επικοινωνία, νομίζω ότι είναι το παράδειγμα για όλους, αργά ή γρήγορα. Τώρα πια, φάνηκε ότι δε χρειάζεται να βγάζεις τον κόσμο στα κάγκελα ή να του προκαλείς μίση και πάθη. Πρέπει απλά να του εξηγείς, να είσαι αυστηρός όποτε χρειάζεται. Το «αυστηρός» δε σημαίνει ότι πρέπει να βρίζεις, αλλά με τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείς, το πόσο to the point είναι αυτό που λες. Θέλω να πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές αλλάξαμε αρκετά τη νοοτροπία του κόσμου για την επικοινωνία. Όχι μόνο του ΠΑΟΚ, αλλά και των υπολοίπων ομάδων. Υπάρχει εκτίμηση από μετριοπαθή κόσμο και των υπόλοιπων ομάδων και για αυτό το λόγο πρέπει να ευχαριστήσω πάρα πολύ και όλους εσάς, τους ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ και τους δημοσιογράφους που συνεργαστήκαμε. Παρότι πολλές φορές, όντως, διαφωνήσαμε, πάντα σεβαστήκατε ότι είχα έναν τρόπο να κάνω τα πράγματα, τον οποίο τον πίστευα και επέμενα στις δύσκολες στιγμές να κινηθούμε εκεί πάνω».

Για την αναγνώριση του τμήματος επικοινωνίας του ΠΑΟΚ:
«Γι' αυτό έφυγα και πιο εύκολα, με πιο ήσυχη τη συνείδησή μου, γιατί μένουν πίσω παιδιά που έχουμε συνεργαστεί, έχουν εκπαιδευτεί στη δική μου νοοτροπία. Με βοήθησαν κι αυτοί να αλλάξω κι εγώ και να εκσυγχρονιστώ. Ο Παναγιώτης Αρωνιάδης είναι ένα παιδί που μας βοήθησε πάρα πολύ, συνολικά ως ομάδα. Αυτά που κάνει, νομίζω γεννούν καινούργιους φιλάθλους, σε όλο τον κόσμο. Έφυγα με λίγο πιο ήσυχη τη συνείδηση μου ότι πίσω θα υπάρξει μια συνέχεια στο ήθος και το ύφος που πρέπει. Φυσικά να μην ξεχνάμε, όπως είπα και πριν ότι θα με αφήσουν να μπω στο γραφείο μου... Έτσι, όλοι οι παλιοί μου συνεργάτες θα έχουν κάθε δικαίωμα να μου τηλεφωνούν και να μου ζητούν τη βοήθεια μου σε ότι χρειαστούν».

Για τις καταστάσεις των πρώτων χρόνων στον ΠΑΟΚ σε σχέση με τώρα:
«Είναι μέρα με τη νύχτα, παρότι μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουν γίνει πολλές επιστροφές της ιστορίας είτε ωε φάρσα είτε ως τραγωδία μερικές φορές. Η τελευταία τετραετία ήταν αυτή η οποία ήταν η πιο διδακτική για το μέλλον. Είναι εκεί που πραγματικά, όλοι δουλέψουμε στο υψηλότερο επίπεδο. Από τη βάση και με στρατηγική και να αλλάξουμε το ποδόσφαιρο και να αλλάξουμε τους κακούς μας εαυτούς και να μάθουμε να προσέχουμε τις λεπτομέρειες του πρωταθλητισμού. Νομίζω ότι αυτά τα χρόνια, είναι ιστορικά χρόνια για το ΠΑΟΚ και για όλους τους εργαζόμενους στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Δε ξέρω αν θα γράψω βιβλίο, αλλά σκέφτομαι τώρα για να χαλαρώνω, γιατί τα πράγματα που πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα μήνα που διαρκεί η προεκλογική περίοδος, είναι πάρα πολλά κι εγώ ξεκινάω υπό του μηδενός, σκέφτομαι digital ιστορίες, μέσα από τα social media μου. Για να χαλαρώνω, να μοιράζομαι κάποια πράγματα, τα οποία έχω την άδεια να μοιράσω και να βγάλουμε μερικές ιστορίες. Καμιά φορά, εγώ το κάνω χιουμοριστικό, ότι μερικές φορές υπήρχαν στιγμές που κάναμε ότι μπορούσαμε για να μην πάρουμε το πρωτάθλημα και τελικά το πήραμε. Αυτές είναι οι εσωτερικές πλάκες».

Για το λόγο που επέλεξε να ασχοληθεί με την πολιτική:
«Ο λόγος που το κάνω και πραγματικά αυτό πιστεύω, είναι ότι είναι λίγο-πολύ υποχρέωση όλων μας να ασχοληθούμε, από οποιαδήποτε πλευρά μπορούμε, με τη ζωή μας, με το μέλλον μας, τις καθημερινές μας συνθήκες και με λίγο μεγαλύτερα πράγματα στρατηγικής, οράματος. Να κάνουμε τον κόσμο να πιστέψει ξανά κάπου. Νομίζω ότι σε αυτό έχω μια σχετική τεχνογνωσία, κάνοντας το στην κοινωνία του ΠΑΟΚ. Θα ήθελα να το εφαρμόσω σε πολύ περισσότερο κόσμο. Ένα βασικό κίνητρο, είναι η αρνητική άποψη που υπάρχει για την πολιτική. Για μένα, η κοσμοθεωρία μου λέει ότι η πολιτική είναι λύση όχι το πρόβλημα. Από την πολιτική μπορούμε να βρούμε τις λύσεις, όχι από μολότοφ και αποδόμηση της πολιτικής. Πιστεύω πολύ στην πολιτική και στη δημοκρατία, στη σωστή της μορφή. Νομίζω ότι αν μπουν κανονικοί άνθρωποι, με άξονα την κοινή λογική, σε όλα τα φάσματα της πολιτικής σκηνής, νομίζω ότι έχουμε τώρα πια την ευκαιρία και αφού έχουμε πάρει πολύ σκληρά μαθήματα ως χώρα, όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να αλλάξουμε λίγο και την αισθητική που είναι πολύ σημαντική. Πολλοί δεν της δίνουν βάση. Η αισθητική δημιουργεί την καθημερινή μας ψυχολογία και η ψυχολογία, αυξάνει τη δημιουργικότητα, την πίστη ότι μπορούμε να πετύχουμε πράγματα. Να κάνουμε δηλαδή, όλοι μαζί, ο καθένας από λίγο μία προσπάθεια να ξαναενωθούμε, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας σοβαρά, με μία στρατηγική και με ένα όραμα και να παλεύουμε για αυτό. Αν το παράδειγμα μου θα μπορούσε να παρακινήσει ακόμα έναν, ήδη θα θεωρούσα ότι έχω πετύχει, ό,τι κι αν γίνει στις εκλογές».

Για το μήνα που έχει μπροστά του μέχρι τις εκλογές και το πως το σκέφτεται:
«Με άγνοια κινδύνου! Θα κάνω αυτό που μπορώ. Θα προσπαθήσω να δείξω στον κόσμο, όσο περισσότερο μπορώ και σε όσο περισσότερο ευρύτερο κοινό μπορώ, τα πράγματα που θεωρώ απαραίτητα ότι πρέπει να μπουν στην πολιτική από σήμερα κιόλας. Ο λόγος, η ηθική, το ήθος, ο πολιτισμός, όλα αυτά δηλαδή που με... κατηγορούσαν στον ΠΑΟΚ, θα είμαι χαρούμενος αν μετά από ένα μήνα με «κατηγορήσουν» ότι σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, παρότι θα είναι σκληρή και δύσκολη, εγώ την έφερα εις πέρας με όλα αυτά τα στοιχεία».

Για τον ποδοσφαιριστή με τον οποίο είχε την πιο καλή σχέση όλα αυτά τα χρόνια στον ΠΑΟΚ:
«Ήταν πολλοί... Ο αγαπημένος μου και κόντρα στο ρεύμα της εποχής, ήταν ο Σωτήρης Μπαλάφας. Με πολλά παιδιά όμως και με τον Μαλεζά τώρα, τον Πέλκα, τον Λημνιό, τον Πασχαλάκη, τον Βιεϊρίνια, με την τωρινή ομάδα, έχω καταπληκτικές σχέσεις. Και δε μπορώ να ξεχωρίσω κιόλας, γιατί είναι και κάποιοι άνθρωποι που μπορεί να μην κάνεις πολλή παρέα, αλλά έχουν ένα τρομερό χιούμορ, μία τρομερή αίσθηση της πλάκας και των σοβαρών στιγμών, όπως είναι για παράδειγμα, ο Σάκχοφ ή ο Κρέσπο. Έχουμε εξαιρετικά παιδιά. Με τον Βαρέλα ανταλλάξαμε κάποια πολύ συγκινητικά μηνύματα. Ο Ολίσε, ανήκει στην κατηγορία, αυτών που παραλίγο να μας πάνε με εκείνα τα άσπρα πουκάμισα με τα μακριά μανίκια... Έχει πολλά... Εγώ έχω ένα κακό, που δεν κρατάω αρχείο».

Διαβάστε ακόμη...