Όλα όσα θα μείνουν από τη χρονιά που φεύγει

Από forza: Τι αφήνει πίσω της η χρονιά του 2018; Πόσο ιδιαίτερη ήταν για τον ΠΑΟΚ; Η FORZΑ κάνει αναδρομή στο έτος που μας αποχαιρετά, θυμίζοντας τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του.
Πηγή: forza
Όλα όσα θα μείνουν από τη χρονιά που φεύγει

Τον τρόπο, με τον οποίο ο ΠΑΟΚ στερήθηκε τον περσινό τίτλο του πρωταθλητή, στα δύο ντέρμπι της Τούμπας:

Με τον Ολυμπιακό, ο αγώνας δεν άρχισε καν, με την ΑΕΚ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Την κατάκτηση του έκτου Κυπέλλου στην ιστορία του, κυριαρχώντας επί της ΑΕΚ στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου.

Τα δύο πρόσωπα στην Ευρώπη, το καλό στα προκριματικά του Champions League και το κακό στο Europa League. Την ουσιαστική εκκίνηση των διαδικασιών για την κατασκευή της Νέας Τούμπας, καθώς και τη φρενήρη πορεία στη φετινή Super League και τους πρωταγωνιστές αυτής.

ΤΟ... ΠΗΡΕ Ο ΓΚΑΡΘΙΑ

Το ντέρμπι της Τούμπας με τον Ολυμπιακό για τη 23η αγωνιστική είχε οριστεί να διεξαχθεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου. Ο ΠΑΟΚ ήταν μπροστά με 52 βαθμούς (η δεύτερη ΑΕΚ ακολουθούσε με 50) και είχε την ευκαιρία να εξουδετερώσει οριστικά τον Ολυμπιακό (τρίτος με 46 βαθμούς) στη μάχη του τίτλου. Ο αγώνας, ωστόσο, στην κατάμεστη Τούμπα δεν άρχισε ποτέ, εξαιτίας του ισχυρισμού του προπονητή του Ολυμπιακού Οσκαρ Γκαρθία ότι τραυματίστηκε από ρολό χαρτιού, που πετάχτηκε από την κερκίδα. Πρωτόδικα, ο ΠΑΟΚ είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση τριών βαθμών, δυο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, χάνοντας και το παιχνίδι στα χαρτιά με 3-0.

Στην έφεση δικαιώθηκε μόνο εν μέρει. Η έδρα του δεν τιμωρήθηκε, οι τρεις βαθμοί του επιστράφηκαν, όμως παρέμεινε η νίκη του Ολυμπιακού με 3-0 άνευ αγώνος.

ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο... ΚΟΜΙΝΗΣ

Στο ντέρμπι της 11ης Μαρτίου εναντίον της ΑΕΚ στην Τούμπα επρόκειτο να κριθεί ουσιαστικά ο τίτλος του πρωταθλητή. Μετά την τιμωρία στο ματς με τον Ολυμπιακό, αλλά και την ήττα στην Τρίπολη από τον Αστέρα με 3-2, ο ΠΑΟΚ είχε βρεθεί δύο βαθμούς πίσω από την Ένωση, συνεπώς στο μεταξύ τους παιχνίδι έπαιζε μόνο για τη νίκη. Κι όταν στο 89΄ της αναμέτρησης ο Βαρέλα σκόραρε κατά του Μπάρκα, όλοι πίστεψαν ότι οι γηπεδούχοι είχαν πετύχει το στόχο τους. Ο Κομίνης έδειξε αρχικά σέντρα, αλλά σε συνεννόηση με τον β΄ επόπτη Ποντίκη, ακύρωσε το γκολ ως οφσάιντ. Ακολούθησε εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο (φέροντας και το όπλο του) και οριστική διακοπή του ματς. Μηδενισμός, αφαίρεση τριών βαθμών από το τρέχων πρωτάθλημα κι άλλων δύο από το επόμενο ήταν η τιμωρία για τον ΠΑΟΚ.

TO EKTO KYΠΕΛΛΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ

Στη διοργάνωση του κυπέλλου ο ΠΑΟΚ έφθασε μέχρι το τέλος της διαδρομής. Και στον τελικό της 12ης Μαΐου συναντήθηκε πάλι με την ΑΕΚ, όπως είχε συμβεί και ένα χρόνο νωρίτερα. Η διαφορά ήταν ότι ο τελικός φιλοξενήθηκε στο Ολυμπιακό στάδιο, έδρα της Ένωσης, κι όχι στο Πανθεσσαλικό στάδιο του Βόλου. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν πάλι το ίδιο, αφού κυπελλούχος αναδείχτηκε ο ΠΑΟΚ. Κι ας έχασε πέναλτι στο 25΄, όταν ο Μπάρκας απέκρουσε την εκτέλεση του Πρίγιοβιτς. «Ντοπαρισμένοι» από τη σε βάρος τους αδικία στο πρωτάθλημα, οι παίκτες του Λουτσέσκου δεν διανοούνταν ότι θα έκλειναν τη σεζόν χωρίς κάποιον τίτλο. Και με τα γκολ των Βιεϊρίνια (65΄) και Πέλκα (90΄) επιβλήθηκαν της ΑΕΚ με 2-0, χαρίζοντας στον ΠΑΟΚ το έκτο κύπελλο της ιστορίας του.

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΕ

Η ποιότητα της ομάδας του ΠΑΟΚ στη διάρκεια της σεζόν 2017-18 αποδείχθηκε και από το γεγονός ότι οι παίκτες, που αποκτήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, δυσκολεύτηκαν να βρουν θέση στην ενδεκάδα ή να πάρουν ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής. Βέβαια, εδώ υπάρχει διπλή ανάγνωση, αφού κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι οι επιλογές του καλοκαιριού δεν ήταν οι ενδεδειγμένες, αυτές που θα έδιναν το κάτι παραπάνω και θα βελτίωναν μια, έτσι κι αλλιώς, καλή ομάδα. Μέχρι τώρα, μόνο ο Λέο Ζαμπά ανήκει στο γκρουπ παικτών, που θεωρούνται ως βασικοί. Ο Τσούμπα Άκπομ δίνει βοήθειες από τον πάγκο, ο Πόντους Βέρνμπλουμ στάθηκε άτυχος με το σοβαρό τραυματισμό του, ενώ ο Εβγέν Χατσερίντι συνάντησε δυσκολίες προσαρμογής. Ως δανεικοί έφθασαν στην Τούμπα οι Αλίν Τόσκα και Νίκος Καρέλης.

ΣΚΑΛΩΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΜΠΟΔΙΟ

Εξαρχής η προσπάθεια του ΠΑΟΚ για πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είχε πολύ υψηλό συντελεστή δυσκολίας, αφού θα έπρεπε ν' αποκλείσει όχι μία και δύο, αλλά τρεις ομάδες, και μάλιστα θεωρητικά ισχυρότερες απ' αυτόν. Οσο προχωρούσε, βέβαια, στο δρόμο των προκριματικών, τόσο περισσότερο άνοιγε και η όρεξη. Οι διαδοχικές προκρίσεις επί της Βασιλείας και της Σπάρτακ Μόσχας φούντωσαν τις ελπίδες για την υπέρβαση, τη συμμετοχή για πρώτη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το 1-1 του πρώτου αγώνα των πλέι οφ στη Λισαβόνα εναντίον της Μπενφίκα έκανε ακόμη περισσότερους να πιστέψουν στη μεγάλη επιτυχία, ωστόσο οι Πορτογάλοι επικράτησαν με 4-1 στη ρεβάνς του γηπέδου της Τούμπας, έστω κι αν βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο 13΄ από το γκολ του Πρίγιοβιτς.

ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ, Ο ΜΙΣΤΕΡ 73%

Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, παραμονές του αγώνα ρεβάνς με την Μπενφίκα, ο Ραζβάν Λουτσέσκου κλήθηκε να υπογράψει την επέκταση του συμβολαίου του με τον ΠΑΟΚ μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Εξέλιξη, που ίσως ακόμη κι ο ίδιος δεν θα περίμενε και πολύ ένα χρόνο νωρίτερα, όταν προέκυπτε περίπου ως αναγκαστική λύση για τον πάγκο του Δικεφάλου, μετά την άρον-άρον εκδίωξη του Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς.

Για τον 50χρονο Ρουμάνο προπονητή «μιλούν» (και) οι αριθμοί: σε σύνολο 70 αγώνων, μετράει 51 νίκες, οχτώ ισοπαλίες και έντεκα ήττες. Το ποσοστό νικών φθάνει το 73% , το οποίο ανεβαίνει στο 82% , αν υπολογίσει κανείς μόνο τα παιχνίδια πρωταθλήματος και κυπέλλου. Ακόμη και με το 73%, φιγουράρει στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας των προπονητών του ΠΑΟΚ, ακολουθούμενος από τους Δώνη και Ίβιτς με 61,9% και 59,4% αντίστοιχα.

ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ... ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΔΗΓΕΙ

Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς συμπληρώνει δύο χρόνια παρουσίας στην Τούμπα, διάστημα στο οποίο έχει καταφέρει να καταρρίψει αρκετά ρεκόρ του παρελθόντος. Και ετοιμάζεται για ακόμη ένα, αφού με τα 55 γκολ, που έχει σημειώσει σε σύνολο 86 αγώνων, χρειάζεται μόλις άλλα τέσσερα για να ξεπεράσει τον Αχιλλέα Ασλανίδη (μετράει 58) και να μπει στην πρώτη δεκάδα των σκόρερ του ΠΑΟΚ όλων των εποχών!

Ο 28χρονος Σέρβος φορ έχει αποδειχθεί λίρα 100, αποτελώντας σημείο αναφοράς (και κάτι παραπάνω) στην επιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ. Πολλά και καθοριστικά τα γκολ που πέτυχε στη διάρκεια της χρονιάς του 2018. Από τα πλέον αξιομνημόνευτα και τα τέρματα, που σημείωσε στην εκτός έδρας αναμέτρηση της 21ης Οκτωβρίου εναντίον του Άρη, με τα οποία ο ΠΑΟΚ έκανε την ανατροπή στο σκορ, κερδίζοντας με 2-1.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΟΙΞΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΜΠΑ

Από τις 23 Οκτωβρίου έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση (όσο μεγάλη κι αν αυτή αποδειχθεί...) για την έναρξη κατασκευής της νέας Τούμπας. Ήταν η μέρα, που υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων η τροπολογία για την παραχώρηση 30 στρεμμάτων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Ακόμη και η ερχόμενη αγωνιστική περίοδος (2019-20) θα βρει, κατά πάσα πιθανότητα, τον ΠΑΟΚ να παίζει στην Τούμπα και όχι στο γειτονικό Καυτανζόγλειο, αφού οι διαδικασίες για την έκδοση άδειας κατασκευής του νέου γηπέδου είναι χρονοβόρες. Η ουσία, πάντως, είναι ότι το νερό μπήκε στο αυλάκι κι ότι διακηρυγμένη επιθυμία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι το νέο σπίτι του ΠΑΟΚ να χτιστεί στον υπάρχοντα χώρο, κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσουν με ταχύτητα οι σχετικές διαδικασίες.

Ο ΜΙΧΕΛ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ

Στις 23 Αυγούστου ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ η πρόσληψη του Μάριο Μπράνκο στη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης του ποδοσφαιρικού τμήματος. Και στις 13 Νοεμβρίου έγινε επισήμως γνωστό ότι ο Πορτογάλος αντικαθιστά τον Λούμπος Μίχελ (το συμβόλαιο του ολοκληρώνονταν στις 31 Δεκεμβρίου) στη θέση του αθλητικού διευθυντή.

Για τον Σλοβάκο πρώην διαιτητή έκλεισε ένα τριετής κύκλος παρουσίας στην Τούμπα, αφήνοντας ισχυρό το αποτύπωμα του. Γιατί ο φετινός (κι ο περσινός, κι ο προπέρσινος) ΠΑΟΚ είναι, σ' ένα βαθμό, και δική του ομάδα.

Ο Μίχελ δεν είχε λειτουργήσει ως αθλητικός διευθυντής στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, «τρίφτηκε» ωστόσο με το αντικείμενο. Επί των ημερών του ο ΠΑΟΚ έκανε άλλου τύπου μεταγραφικές επιλογές. Ο Μίχελ αγόρασε έτοιμη ποιότητα, αλλά σε ηλικία που επέτρεπε -οριακά στις περισσότερες περιπτώσεις- ακόμη και δυνατότητα μεταπώλησης παικτών.

ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟ ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ

Το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου ήταν ψυχρό στην Τούμπα, οι παίκτες του Λουτσέσκου, όμως, «φρόντισαν» να κρυώσουν ακόμη περισσότερο τον φίλαθλο κόσμο στις κερκίδες με την εμφάνιση τους και την ήττα με 3-1 από την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, που σήμανε και τον οριστικό αποκλεισμό από τη συνέχεια του Γιουρόπα Λιγκ. Βέβαια, η πρόκριση δεν κρίθηκε στο τελευταίο παιχνίδι με τους Λευκορώσους, αφού είχε ουσιαστικά χαθεί από τα δύο παιχνίδια με τη Βίντι, στα οποία ο Δικέφαλος υποχρεώθηκε σε ισάριθμες ήττες.

Ο τελικός απολογισμός των τριών βαθμών συνιστά αρνητικό ρεκόρ του ΠΑΟΚ σε φάση ομίλων, γεγονός που τσαλάκωσε το ευρωπαϊκό του προφίλ. Και, κυρίως, ναρκοθετεί την προσπάθεια διάκρισης τους στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ στα χρόνια που ακολουθούν.

Διαβάστε ακόμη...