«Πάρα πολλές φορές έχω κάνει εικόνα να παίζω πίσω από τον Βιεϊρίνια...»

Από sdna.gr: Έχει κάνει εικόνα τον εαυτό του να αγωνίζεται στο αριστερό άκρο της άμυνας, έχοντας μπροστά του τον Αντελίνο Βιεϊρίνια! Ο Κώστας Σταφυλίδης μιλάει στο SDNA για τις εικόνες του μυαλού του αλλά προσεγγίζει την πραγματικότητα με ρεαλισμό! Η επιστροφή στην αγωνιστική δράση, όλα όσα του έμαθε το εξωτερικό και το ξεχωριστό κεφάλαιο της ζωής του που λέγεται ΠΑΟΚ!
Πηγή: sdna.gr
«Πάρα πολλές φορές έχω κάνει εικόνα να παίζω πίσω από τον Βιεϊρίνια...»

Θεωρητικά θα μπορούσε να «ντύσει» αναλόγως την συνέντευξη, απαντώντας σε ξύλινη γλώσσα. Ο Κώστας Σταφυλίδης όμως θα σου πει την δική του αλήθεια κατάμουτρα, θα παραδεχτεί πως αισθανόταν χάλια τους εννέα μήνες που ήταν στα... πιτς λόγω τραυματισμού, θα επαναλάβει πως στην Ελλάδα θα επέστρεφε μόνο για τον ΠΑΟΚ, θα βάλει τα πράγματα σε μια σειρά αναφορικά με τα σενάρια επιστροφής του και θα τονίσει πως θα πανηγυρίσει το ίδιο, μπορεί και πιο έντονα, την πιθανή κατάκτηση πρωταθλήματος από τον Δικέφαλο, ακόμη και αν εκείνος δεν θα είναι κομμάτι της ομάδας που θα το πετύχει μετά από 34 χρόνια.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο SDNA:

Πώς νιώθεις που επέστρεψες και πάλι στο γήπεδο και πώς κύλησε το δύσκολο διάστημα του τραυματισμού σου;

«Νιώθω πολύ καλά μετά από εννέα μήνες που είχα να παίξω ποδόσφαιρο. Σίγουρα ήταν δύσκολο γιατί όταν είσαι τόσο πολύ καιρό έξω, το να επιστρέφεις και να προσπαθείς να παίξεις 90 λεπτά, το κάνει ακόμη πιο δύσκολο. Είναι άλλος ο ρυθμός της προπόνησης και άλλος του αγώνα. Κύλησε θετικά νομίζω και είμαι πολύ χαρούμενος».

Πως νιώθει ένας ποδοσφαιριστής όταν είναι τόσο καιρό εκτός αγωνιστικής δράσης;

«Χάλια. Όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Γιατί όταν είσαι για τόσο μεγάλο διάστημα έξω, το κεφάλι σου δεν είναι πολύ καλά. Ευτυχώς είμαι καλά αυτή τη στιγμή και θέλω να συνεχίσω να είμαι».

Διανύεις την έκτη σου σεζόν μακριά από την Ελλάδα, τι γεύση σου έχουν αφήσει αυτά τα χρόνια;

«Ποδοσφαιρικά, πολύ ωραία γεύση, γιατί αγωνίζεσαι στα καλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου. Το δύσκολο κομμάτι είναι ότι είσαι μόνος, δεν έχεις τους φίλους και την οικογένειά σου μαζί».

Πόσο διαφορετικός είναι ο Κώστας που γνωρίσαμε στην Ελλάδα και στον ΠΑΟΚ από εκείνον που είναι τώρα;

«Έχω γένια (σ.σ. γέλια), δεν ξέρω, δεν μπορώ να πω εγώ. Σίγουρα νιώθω πιο ώριμος».

Τι να περιμένουμε με την περίπτωσή σου την μεταγραφική περίοδο δεδομένου πως το καλοκαίρι ολοκληρώνεται και το συμβόλαιο σου με την Άουγκσμπουργκ;

«Τον Γενάρη είναι πάντα δύσκολα. Οι ομάδες που θα κινηθούν για απόκτηση ποδοσφαιριστή, είναι οι ομάδες που έχουν ανάγκη τη δεδομένη χρονική στιγμή αλλά... ποτέ δεν ξέρεις. Ούτε και εγώ ξέρω αυτή τη στιγμή κάτι και δεν με αφορά και πολύ, γιατί θέλω να παίξω όσο πιο πολλά παιχνίδια μπορώ και να είμαι υγιής. Αν έχω κάτι, θα το συζητήσω μετά».

Οι συζητήσεις με τον ΠΑΟΚ και τον Γιώργο Σαββίδη και τα δημοσιεύματα που τον... εξόργισαν

Το όνομα σου ακούγεται σε κάθε μεταγραφική περίοδο για τον ΠΑΟΚ, υπήρχε ποτέ βάση σε αυτά τα σενάρια;

«Υπήρχε μια συζήτηση. Πρόταση δεν έγινε ποτέ, το καλοκαίρι που πέρασε, είχα συζητήσεις, αλλά πρόταση δεν υπήρχε».

Είχα διαβάσει τον περασμένο Αύγουστο ένα μήνυμα του Γιώργου Σαββίδη που σου έλεγε άσε τα... γερμανικά σου γιατί ο κόσμος του ΠΑΟΚ σε ζητάει. Έχετε μιλήσει ποτέ οι δυο σας.

«Έχουμε μιλήσει οι δυο μας, φυσικά. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που δίνω βάση σε αυτά που έχω μπροστά μου και και το ενδιαφέρον, οποιασδήποτε ομάδας όχι μόνο του ΠΑΟΚ, το εκλαμβάνω με μια πρόταση, ένα συμβόλαιο, τα λόγια δεν μου κάνουν...»

Ελλάδα ή εξωτερικό; Καταρχάς θα επέστρεφες στην Ελλάδα για άλλη ομάδα πέρα από τον ΠΑΟΚ;

«Όχι πέρα από τον ΠΑΟΚ, όχι. Θέλω να μείνω στο εξωτερικό, παίζουν βέβαια πολλά πράγματα το ρόλο τους. Το καλοκαίρι θα είμαι ελεύθερος και θα πρέπει να εξετάσω πολύ καλά κάθε πρόταση που θα έχω».

Έχω την εντύπωση πως έβγαλες έναν εκνευρισμό όταν διάβασες ότι θα ερχόσουν στον ΠΑΟΚ, μόνο αν έμπαινε στους ομίλους του Champions League, γιατί; Το θεώρησες προσβλητικό;

«Δεν θέλω καν να αναφερθώ σε αυτή την ηλιθιότητα που έγραψαν. Φυσικά ήταν προσβλητικό γιατί μιλάμε για εμένα, δεν μιλάμε για κάποιον ξένο ποδοσφαιριστή».

Παρακολουθείς ελληνικό πρωτάθλημα;

«Όχι. Μόνο τον ΠΑΟΚ βλέπω όταν βολεύει...».

«Δεν με νοιάζει αν θα είμαι ή όχι εκεί σαν ποδοσφαιριστής, με νοιάζει να πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα»

Πως κρίνεις την φετινή πορεία του;

«Έχει τρομερά αποτελέσματα, είναι πρώτος με οκτώ βαθμούς διαφορά. Δεν παίζει το ίδιο ποδόσφαιρο με πέρσι, δεν παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο στην παρούσα φάση αλλά παίρνει τα αποτελέσματα, είναι μια ομάδα που ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο και εμένα αυτό με ενδιαφέρει πιο πολύ απ' όλα. Σαν φίλαθλος, δεν με νοιάζει αυτή τη στιγμή, αν θα παίξει καλά, γιατί έχω δει τον ΠΑΟΚ, να κάνει παπάδες μέσα στο γήπεδο και να μην παίρνει βαθμούς, οπότε αυτή τη στιγμή εμένα δεν με ενδιαφέρει αν θα κάνει παπάδες ο ΠΑΟΚ, αν θα παίζει φανταστικό ποδόσφαιρο... Εμένα με ενδιαφέρει να παίρνει τους βαθμούς και να βγει πρωταθλητής. Ο προπονητής το έχει περάσει πάρα πολύ καλά στους παίκτες του, παίρνει τους βαθμούς που χρειάζονται, ξέρει τι να κάνει στο γήπεδο, ένα γκολ φτάνει...».

Θα ήθελες να ήσουν κομμάτι της ομάδας φέτος;

«Και ποιος δεν θα ήθελε να βρίσκεται σε αυτή την ομάδα, που λέμε ότι μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα; Από την άλλη πλευρά, επειδή δεν ήμουν μόνο ποδοσφαιριστής αυτής της ομάδας, αλλά την αγαπάω και την υποστηρίζω και ήμουν στην κερκίδα, δεν με ενδιαφέρει αν θα είμαι εκεί σαν ποδοσφαιριστής, με ενδιαφέρει να πάρει το πρωτάθλημα».

Θα επέστρεφες στον ΠΑΟΚ τον Γενάρη σε ένα υποθετικό σενάριο πως τα έβρισκαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές;

«Αν τα έβρισκαν με την Άουγκσμπουργκ και αν ήταν όλα θετικά και υπήρχε το κατάλληλο τάιμινγκ, φυσικά και θα επέστρεφα».

Έχεις κάνει εικόνα στο μυαλό σου, εσύ αριστερό μπακ και μπροστά ο Βιεϊρίνια;

«Πάρα πολλές φορές (σ.σ. γέλια). Αυτά είναι λίγο μακρινά όμως και δεν πρέπει να νοιάζει την ομάδα για το αν θα επιστρέψει ή όχι ο Κώστας. Να κοιτάξουν να μείνουν εκεί που είναι τώρα και όλα θα πάνε καλά».

Τι δεν θα άλλαζες από όσα έχεις μάθει στο εξωτερικό;

«Την προπόνηση. Θα μιλήσω για τότε που ήμουν εγώ στον ΠΑΟΚ. Η προπόνηση και οι συνθήκες απέχουν πάρα πολύ και όπως και η δική η νοοτροπία, το έχω ξαναπεί ότι ήμουν... τεμπέλης. Δεν ξέρω αν χρησιμοποιώ την κατάλληλη λέξη αλλά αν μπορούσα να αποφύγω κάτι θα το απέφευγα, πλέον όμως άλλαξα εγκεφαλικά γιατί είδα πως μου κάνει καλό».

Νέα εποχή στην Εθνική ομάδα με τον Άγγελο Αναστασιάδη στο τιμόνι. Ποια είναι η αίσθησή σου;

«Δεν τον ξέρω σαν προπονητή, δεν έχω δουλέψει ποτέ με τον κ. Αναστασιάδη. Δεν θέλω να συζητήσω τι έγινε στην Εθνική. Ο κάθε προπονητής δουλεύει διαφορετικά, δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη διαδικασία, εγώ μιλάω για τους παίκτες. Ξέρω ότι είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει να δουλεύει, έχει πάθος και είναι ευθύς, αυτή την εντύπωση μου έχει δώσει. Αυτό λειτουργεί πολύ καλά, εύχομαι και πιστεύω ότι μπορεί να κάνει δουλειά στην Εθνική».

Εσύ σε ποιον προπονητή χρωστάς ένα «ευχαριστώ»;

«Όλοι το γνωρίζουν, στον Μπόλονι που μου έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστώ. Αυτός ο άνθρωπος μου έδωσε την ευκαιρία, επέλεξε εμένα, πίστεψε ότι μπορώ να ανταπεξέλθω και πίστεψε ότι μπορεί ο Κώστας να παίξει στην Super League και να κάνει καριέρα, με βοήθησε πάρα πολύ και στις προπονήσεις δούλευε μαζί μου πολύ».

Επειδή είσαι ένα παιδί των ακαδημιών του ΠΑΟΚ, δεν γίνεται να μην σε ρωτήσω για το πώς βλέπεις το συγκεκριμένο θέμα. Αν δίνονται ευκαιρίες πλέον σε νέα παιδιά...

«Είναι μεγάλη συζήτηση. Ξέρουμε όλοι πως λειτουργεί ο κόσμος, όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι. Λένε ότι θέλουν παιδιά από τις ακαδημίες, αν δεν πάει καλά η ομάδα, λένε τι τα θέλουν τα παιδιά, αν πάει καλά η ομάδα, είναι όλα καλά. Έτσι είναι η κατάσταση όσα χρόνια τη θυμάμαι εγώ. Ο ξένος είναι στην απ΄ έξω και οι Έλληνες τρώνε τα μπινελίκια...

Από την άλλη, δεν είναι εύκολο για ένα παιδί, να κάνει το άλμα από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα, αν δεν είναι καλά γυμνασμένος. Υπάρχουν παίκτες με ταλέντο που θα πάρουν τις ευκαιρίες τους. Θα πρέπει όμως να αλλάξουν την νοοτροπία τους και να μην πάρει το μυαλό τους αέρα. Να έχουν το μυαλό στο κεφάλι τους».

Διαβάστε ακόμη...