Η δύναμη της περιφέρειας και των γκαρντ

Από paok24.com: Ένας ΠΑΟΚ αλλαγμένος με την σφραγίδα του Ηλία Παπαθεοδώρου και η επιτομή του σύγχρονου μπάσκετ με παραδείγματα, από την Ευρωλίγκα, το ΝΒΑ και τις εθνικές ομάδες.
Πηγή: paok24.com
Η δύναμη της περιφέρειας και των γκαρντ

Στην καλή εποχή της Εθνικής Ελλάδας, η 4άδα Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Ζήσης και Σπανούλης ήταν σημείο αναφοράς. Στην υπερδύναμη Ισπανία, ο Σέρχι, ο Ναβάρο, ο Ρούντι και οι Ρούμπιο και Γιουλ έκαναν σμπαράλια κάθε αμυντικό σύστημα. Στις ΗΠΑ οι Γκόλντερ Στέιτ με ψηλούς τύπου Άντριου Μπόγκατ και Μακ Γκι πήραν 3 πρωταθλήματα με σπασμένα φρένα, γιατί πολύ απλά στα γκαρντ είχαν τους Κάρι, Τόμπσον και Ντουράντ που δεν μπορούσαν να τους σταματήσει κανένας. Η ΤΣΣΚΑ πήρε την Ευρωλίγκα με Τεόντοσιτς και Ντε Κολό, η Φενέρ με Σλούκα και Μπογκντάνοβιτς και πέρσι η Ρεάλ με Γιουλ, Ντόντσις, Κάρολ, Καμπάτσο και Κοζέρ. Όλοι παίκτες της περιφέρειας με τους ψηλούς να ποστάρουν ελάχιστα, να βοηθούν στα σκριν, να δίνουν βοήθειες αμυντικά και στον τομέα του ριμπάουντ.

Το μπάσκετ έχει αλλάξει παγκοσμίως και από παιχνίδι ψηλών, έχει γίνει εδώ και μερικά χρόνια παιχνίδι κοντών, ταχύτητας σε κάθε σκριν και τρίποντου. Ειδικά το τελευταίο είναι αυτό που μπορεί να ανεβάσει μία ομάδα στην κορυφή και να καταδικάσει μία ομάδα με κακούς ή μέτριους σουτέρ. Αυτό προσπαθεί να κάνει από πέρσι ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και φέτος το καταφέρνει στο μέγιστο, ειδικά από την στιγμή που έχει μείνει εκτός ο Βαγγέλης Μαργαρίτης. Ο ΠΑΟΚ στην ρακέτα έχει δύο καθαρά 5άρια (Μορέιρα και Γκάρετ) δύο 4άρια (Μαργαρίτη και Χρυσικόπουλο), ενώ οι άλλοι 9 παίκτες είναι περιφερειακοί.

Η τριάδα των Γκος, Κόνιαρη και Τζόουνς που ξεκινά σε κάθε παιχνίδι πλαισιώνεται από τους Χάτσερ, Αθηναίου, Ζάρα, Τέπιτς, Σχίχα, αλλά και τον Απόλλωνα Τσόχλα και έτσι ο ΠΑΟΚ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει ίσως την καλύτερη περιφερειακή γραμμή εκτός από τις δύο ομάδες Ευρωλίγκας και παρότι έχουν χαθεί παιχνίδια όπως αυτό μέσα στην έδρα του Χολαργού, ο ΠΑΟΚ στην επίθεση βρίσκει τις λύσεις που θέλει και στο μακρινό σουτ, λόγω ποιότητας των παικτών του, αλλά και των συστημάτων που φέρνουν πολλά ελεύθερα σουτ από μέση με μακρινή απόσταση.

Άλλωστε με αυτό το σύστημα λίγοι έχουν προσέξει την απουσία του Βαγγέλη Μαργαρίτη στα τελευταία παιχνίδια. Μπορεί στα δύσκολα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, την Βόννη, την Βενέτσια, αλλά και για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό την ερχόμενη Κυριακή να κουράζεται ο Χρυσικόπουλος και να λείπει η αμυντική προσήλωση και οι λύσεις κάτω από την ρακέτα του αρχηγού, αλλά οι περιφερειακοί του ΠΑΟΚ είναι πάντα παρόντες με πίεση στην μπάλα και καλή κυκλοφορία, αλλά και με μεγάλη ευστοχία από τα 6,75.

Διαβάστε ακόμη...