Το τριπλό δεδικασμένο του ΠΑΟΚ οδηγεί στην γκιλοτίνα τον Ολυμπιακό

Από sdna.gr: Το SDNA αποκαλύπτει γιατί ο Ολυμπιακός κινδυνεύει με αφαίρεση τριών βαθμών από το πρωτάθλημα και όχι από το Κύπελλο Ελλάδας, για τα επεισόδια στο Παμπελοπονησιακό.
Πηγή: sdna.gr
Το τριπλό δεδικασμένο του ΠΑΟΚ οδηγεί στην γκιλοτίνα τον Ολυμπιακό

Με την πλάτη στον τοίχο είναι ο Ολυμπιακός που κινδυνεύει με αφαίρεση τριών βαθμών για τα επεισόδια των οπαδών του με την Αστυνομία, στον αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας με την Παναχαϊκή, στο Παμπελοπονησιακό Στάδιο, την Πέμπτη (1/11).

Ποινή που εφόσον τελικά επιβληθεί, θεωρείται σίγουρο ότι θα ισχύσει στο πρωτάθλημα που είναι σε εξέλιξη και όχι στην βαθμολογία του 5ου ομίλου του Κυπέλλου Ελλάδας, άποψη που προσπαθεί να περάσει τις τελευταίες ώρες ο Ολυμπιακός.

Το SDNA παρουσιάζει το τριπλό δεδικασμένο που οδηγεί την ομάδα του Πειραιά στην γκιλοτίνα αλλά και τι προβλέπουν οι ειδικές διατάξεις του ΚΑΠ για επεισόδια στο Κύπελλο Ελλάδας, που επίσης παραπέμπουν σε ποινή στο πρωτάθλημα.

Το πρώτο δεδικασμένο αφορά τον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, τον Μάρτιο του 2016 που είχε διακοπεί λόγω επεισοδίων, στο γήπεδο της Τούμπας. Ο «Δικέφαλος» του βορρά πρωτόδικα, είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση πέντε βαθμών, τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ τόσο για τη διακοπή του αγώνα όσο και για τα επεισόδια που ακολούθησαν. Σε δεύτερο βαθμό το -5 είχε μετατραπεί σε -3 αλλά η αφαίρεση, κι εδώ είναι το σημαντικό, είχε ισχύσει στο πρωτάθλημα.
Ο ΠΑΟΚ σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν είχε κατέβει να αγωνιστεί στον αγώνα ρεβάνς στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», λίγες ημέρες αργότερα. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν επίσης -3β. από τον πίνακα του πρωταθλήματος της επόμενης περιόδου.

Τέλος, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που είχε γίνει ένα χρόνο αργότερα στον Βόλο, ο ΠΑΟΚ είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση έξι βαθμών, επτά αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 285.000 ευρώ. Οι βαθμοί είχαν αφαιρεθεί από τα play offs που ήταν σε εξέλιξη, αφού η βαθμολογία της κανονικής περιόδου είχε ήδη επικυρωθεί.

Και στις τρεις υποθέσεις, δηλαδή, οι βαθμοί αφαιρέθηκαν από το πρωτάθλημα και όχι από το Κύπελλο Ελλάδας και τη φάση των ομίλων της επόμενης περιόδου.

Σε όσους δε, ισχυρίζονται ότι (σε ενδεχόμενη τιμωρία) οι βαθμοί πρέπει να αφαιρεθούν από τη φάση των ομίλων που είναι σε εξέλιξη και όχι από το πρωτάθλημα, η «απάντηση» είναι ότι με βάση το τριπλό δεδικασμένο που παρουσίασε το SDNA, δεν μπορεί να παίρνονται άλλες αποφάσεις για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ή τους ημιτελικούς, και άλλες για την φάση των ομίλων, από τη στιγμή που πρόκειται για τον ίδιο θεσμό.

Οι διατάξεις για το Κύπελλο «λένε» αφαίρεση βαθμών στο πρωτάθλημα

Ένα άλλο σημείο στο οποίο πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά είναι ο ΚΑΠ και συγκεκριμένα οι ειδικές διατάξεις του Κανονισμού που αφορούν τα παιχνίδια του Κυπέλλου Ελλάδας.

«Ομάδα που, λόγω επεισοδίων, γίνεται υπαίτια διακοπής αγώνα Κυπέλλου ή του αγώνα Κυπέλλου πρωταθλητών (SUPER CUP) μεταξύ του πρωταθλητή της Α' Εθνικής και του Κυπελλούχου Ελλάδος, εκτός από τις άλλες συνέπειες που υφίσταται σύμφωνα με το Φ.Α., τιμωρείται με αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον πίνακα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει» αναφέρεται στο άρθρο 43, παράγραφος 4 του ΚΑΠ της τρέχουσας περιόδου.

Το συγκεκριμένο είναι το άρθρο με το οποίο θα ήταν κατηγορούμενος ο Ολυμπιακός σε περίπτωση οριστικής διακοπής του αγώνα στην Πάτρα.

Μπορεί λοιπόν, η συγκεκριμένη τιμωρία να μην έχει εφαρμογή στα επεισόδια που έγιναν στο Παμπελοπονησιακό, από τη στιγμή που το παιχνίδι έληξε κανονικά, το σημαντικό στοιχείο όμως είναι, για τα επεισόδια στον θεσμό του Κυπέλλου, ο νομοθέτης με την προβλεπόμενη ποινή στον ΚΑΠ, κάνει ευθεία αναφορά στο πρωτάθλημα.

Διαβάστε ακόμη...