Οι κίνδυνοι για ΟΣΦΠ - Ατρόμητο και οι αποφάσεις της UEFA

Από sdna.gr: Τι θα γίνει με τις δύο ομάδες μετά την παραπομπή σε δίκη των Μαρινάκη, Σπανού, Αγγελόπουλου, Σα Πίντο. Το SDNA έψαξε και έμαθε.
Πηγή: sdna.gr
Οι κίνδυνοι για ΟΣΦΠ - Ατρόμητο και οι αποφάσεις της UEFA

Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιώργος Σπανός, Γιάννης Αγγελόπουλος και Ρικάρντο Σα Πίντο παραπέμπονται λοιπόν, αμετάκλητα σε δίκη για τον αγώνα Ολυμπιακός – Ατρόμητος, στις 4/2/2015 για το πρωτάθλημα της Super League, ωστόσο οι δύο ομάδες θα περιμένουν πολύ καιρό ακόμη, για να μάθουν αν θα μπουν σε περιπέτειες...

Σε πειθαρχικό επίπεδο το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν είχε εξεταστεί, ούτε όταν είχαν γίνει οι καταγγελίες και είχαν απαγγελθεί κατηγορίες στους κατηγορούμενους, ούτε όταν το πρώτο βούλευμα είχε παραπέμψει σε δίκη τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, το αφεντικό του Ατρόμητου, τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας του Περιστερίου και τον πρώην προπονητή της.

Ο λόγος; Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ δεν αρκούνται με την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη. Θέλουν απόφαση από τα ποινικά δικαστήρια και μάλιστα τελεσίδικη, σε δεύτερο βαθμό δηλαδή, για να εξετάσουν αν θα ασκήσουν πειθαρχικές διώξεις. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπεινα περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια αφού ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία της έναρξης της πρώτης δίκης, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας.

Προφανώς θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο καταδίκης μίας ομάδας από Πειθαρχική Επιτροπή που θα ισοδυναμεί με υποβιβασμό (αυτή είναι η προβλεπόμενη απόφαση για δωροδοκία) και στη συνέχεια αθώωση του «παράγοντα» της από τα ποινικά δικαστήρια.

Να σημειωθεί τέλος, ότι το αδίκημα της δωροδοκίας, σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα της περιόδου 2014-15, όταν έγινε ο αγώνας, ήταν απαράγραπτο, οπότε υπάρχει μέλλον...

Τι «λέει» η UEFA

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή των δύο ομάδων τη νέα περίοδο στα Κύπελλα Ευρώπης, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Τον Αύγουστο του 2011 η UEFA απέκλεισε τον Ολυμπιακό Βόλου από το Europa League βασιζόμενη στην απόφαση του πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Οργάνου της Super League για υποβιβασμό, για την υπόθεση των «στημένων» αγώνων και χωρίς μάλιστα, να έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση.

- Το ίδιο καλοκαίρι η UEFA απέκλεισε από το Champions League τη Φενέρμπαχτσέ γιατί ο πρόεδρος της κατηγορήθηκε ως «διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης». Η υπόθεση πάντως, δεν είχε εκδικαστεί καν στα αθλητικά όργανα τα οποία επιλήφθηκαν τον Γενάρη του 2012, ούτε στα ποινικά.

- Ο Ολυμπιακός (και ο Ατρόμητος) θα πρέπει να ενημερώσουν την UEFA εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου για την παραπομπή σε δίκη των παραγόντων τους.

Γίνεται λοιπόν, σαφές ότι η UEFA δεν ακολουθεί κάποια πάγια τακτική σε όλες τις υποθέσεις αλλά ενεργεί κατά περίπτωση.

Τι ισχύει για το Ολυμπιακός - Βέροια

Ο αγώνας του Ολυμπιακού με την Βέροια τέλος, που είχε γίνει στις 6/1/2013 και είναι επίσης στο κατηγορητήριο, έχει κλείσει όσον αφορά το πειθαρχικό σκέλος.

Για την πλευρά του Ολυμπιακού δεν άνοιξε ποτέ, καθώς οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς, έκριναν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία εις βάρος του.

Η δε, Βέροια που είχε κατηγορηθεί, είχε αθωωθεί και στους τρεις βαθμούς.

Ο πειθαρχικός κώδικας εκείνης της αγωνιστικής περιόδου (2012-13), για την δωροδοκία προέβλεπε παραγραφή έπειτα από τρία χρόνια, οπότε δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον, για να οδηγηθούν οι δύο ομάδες στο σκαμνί της Πειθαρχικής Επιτροπής.

Διαβάστε ακόμη...