Έξι σερί προκρίσεις και ένα τρόπαιο

Από forza: Αποτελεί συνήθεια του ΠΑΟΚ να αποκλείει τον Άρη στο Κύπελλο.
Πηγή: forza
Έξι σερί προκρίσεις και ένα τρόπαιο

Από το χαμένο τελικό του 1970 στο Καυτανζόγλειο (1-0) και μετά, ο Δικέφαλος έχει να επιδείξει στη διοργάνωση μόνο επιτυχίες επί του Άρη.

Είτε όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μονούς αγώνες, είτε σε διπλούς, ακόμη και στον τελικό του 2003 στην Τούμπα.

Η πρώτη φορά που ΠΑΟΚ και Άρης αναμετρήθηκαν σε διπλούς αγώνες ήταν στην προημιτελική φάση της σεζόν 1979-80. Και η ομάδα του Λόραντ κατάφερε να πάρει την πρόκριση, παρά την ήττα με 1-0 στο ματς του Χαριλάου, αλλά και του γεγονότος ότι η ρεβάνς δόθηκε στο Καυτανζόγλειο (η Τούμπα ήταν κλειστή μετά την κατάρρευση της θύρας 8). Παραμονή Πρωτομαγιάς του 1980, περισσότεροι από 35 χιλιάδες φίλαθλοι βρέθηκαν στο Καυτανζόγλειο, παρακολουθώντας τη δραματική ρεβάνς. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, ο Σαράφης άνοιξε το σκορ, οδηγώντας το ματς στην παράταση. Και στο 108΄ ο Βασιλάκος χάρισε την πρόκριση στους ασπρόμαυρους.

Η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΡΑΝΤ

Ο Λόραντ είχε διαδεχτεί μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα τον Εγκον Πίχατσεκ μετά το εντός έδρας 2-2 με την Παναχαϊκή. «Για αυτή τη νίκη εγώ δεν προσέφερα τίποτε. Ούτε δούλεψα για την πρόκριση, ούτε ήμουν αυτός που έκανε την σύνθεση, ούτε υπέδειξα την αγωνιστική τακτική στους ποδοσφαιριστές» είχε δηλώσει μετά το παιχνίδι, συμπληρώνοντας: «Όλα αυτά τα έκανε ο συνεργάτης μου, ο Αρίσταρχος Φουντουκίδης».

ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

Η τελευταία φορά, που ΠΑΟΚ και Άρης αναμετρήθηκαν στο κύπελλο ήταν για τη φάση των «16» πριν από σχεδόν δέκα χρόνια. Ο πρώτος αγώνας της Τούμπας ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να οδηγηθούν σε αγώνα ρεβάνς στο Βικελίδης (ενδιάμεσα έπαιξαν στην έδρα των «κίτρινων» και για το πρωτάθλημα, σε παιχνίδι που επίσης είχε λήξει 0-0). Η ρεβάνς της 28ης Ιανουαρίου 2009 ήταν δραματική, αφού κρίθηκε με 9-8 στα πέναλτι υπέρ της ομάδας του Φερνάντο Σάντος. Οι νικητές είχαν αποθεωθεί από εκατοντάδες φιλάθλους, που τους περίμεναν κατά την επιστροφή τους στην Τούμπα.

Ένας τελικός, που... δεν χάνονταν

Ο τελικός του 2003 δεν θα μπορούσε να χαθεί για τον ΠΑΟΚ, από τη στιγμή που φιλοξενήθηκε στην Τούμπα. Και παρά το γεγονός ότι εκείνη η σεζόν κυλούσε υπό το βάρος των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων. Σε σημείο που, παραμονές του τελικού, ο Αναστασιάδης να δηλώνει: «Όπως έχει η κατάσταση ο ΠΑΟΚ θα διαλυθεί ό,τι και να γίνει. Όλα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα στην ομάδα, έχουν γίνει για να μην είναι η ψυχή και το μυαλό των ποδοσφαιριστών στον τελικό».

Κάθε φιναλίστ δικαιούταν κάτι λιγότερο από δέκα χιλιάδες εισιτήρια (για την ακρίβεια 9.230), αφού η αστυνομία απαίτησε να υπάρχουν μεγάλες νεκρές ζώνες στις κερκίδες. Στον αγωνιστικό χώρο δεν είχε γίνει κάποιο σπουδαίο παιχνίδι και ο τελικός κρίθηκε με γκολ του Γεωργιάδη στο 25΄ μετά από ωραία πάσα του Δημήτρη Μάρκου. Οι «κίτρινοι» προσπάθησαν να απαντήσουν προς το τέλος του αγώνα, αλλά πέρα από το δοκάρι του Μόρις, δεν έκαναν τη μεγάλη ευκαιρία. Η ομάδα του Γιώργου Φοιρού, πάντως, υπήρξε ανταγωνιστική εκείνη την περίοδο, συγκεντρώνοντας στην τελική βαθμολογία μόλις δύο βαθμούς λιγότερους από τον τέταρτο ΠΑΟΚ (51 έναντι 53).

Με τη δύναμη της Τούμπας

Ο δρόμος για την κατάκτηση του κυπέλλου το 2001 περνούσε και από την πρόκριση επί του Άρη. Το γκολ του Εγκωμίτη (41΄) στο πρώτο ματς του «Βικελίδης» (τελικό 1-1) αποδείχτηκε καθοριστικό, επιτρέποντας στην ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς να διαχειριστεί ανάλογα τη ρεβάνς (ο Δικέφαλος επικράτησε 2-0 με τα γκολ των Γιώργου Κουλακιώτη και Παντελή Κωνσταντινίδη).

Τη σεζόν 1984-85 οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντίπαλες στη φάση των «32». Το 2-0 του πρώτου αγώνα της Τούμπας έδειχνε ασφαλές ενόψει της ρεβάνς για την ομάδα του Βάλτερ Σκότσικ, που τελικά πήρε την πρόκριση χάρη στο εκτός έδρας γκολ (3-1). Τέσσερις ημέρες μετά, ο Δικέφαλος νικούσε στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό με 1-0, κάνοντας το πιο μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ακόμη παλαιότερα (1978), η κλήρωση ευνόησε και πάλι τον Άρη, αφού τον έφερε γηπεδούχο σε νοκ-άουτ παιχνίδι για την ημιτελική φάση. Η κανονική διάρκεια του παιχνιδιού ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ, παρά τις εκατέρωθεν ευκαιρίες. Τελικά, η ομάδα του Λάκη Πετρόπουλου πανηγύρισε την πρόκριση στον τελικό, χάρη στο γκολ που είχε πετύχει στο 112΄ ο Ορφανός με εντυπωσιακή κεφαλιά.

Το 1972 - Πρωταγωνιστής και σκόρερ ο Αποστολίδης

Ο δρόμος για την κατάκτηση του πρώτου τροπαίου στην ιστορία του Δικεφάλου περνούσε από την έδρα του Άρη. Με πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Κούλη Αποστολίδη, η ομάδα του Λες Σάνον περνούσε από το «Κλ. Βικελίδης» με 2-1 για την προημιτελική φάση της σεζόν 1971-72, εξασφαλίζοντας την πρόκριση για τα ημιτελικά. Τρεις ημέρες νωρίτερα, οι δύο ομάδες είχαν έρθει ισόπαλες με 3-3 στο ίδιο γήπεδο για το πρωτάθλημα (από το 38΄ οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Παρίδη).

Διαβάστε ακόμη...