Τόσκα: Η Μπέτις, ο ΠΑΟΚ και το... παρελθόν

Από sdna.gr: Ο Αλίν Τόσκα βρίσκεται ένα βήμα από την μετακίνηση του στον ΠΑΟΚ και το SDNA καταγράφει τα πεπραγμένα της καριέρας του Ρουμάνου μπακ...
Πηγή: sdna.gr
Τόσκα: Η Μπέτις, ο ΠΑΟΚ και το... παρελθόν

Ένας από τους μεγάλους στόχους της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου για τον ΠΑΟΚ, ήταν να βρει έναν παίκτη, ο οποίος θα καλύψει το αριστερό άκρο της άμυνας, δίνοντας μία επιπλέον λύση στον Ραζβάν Λουτσέσκου που θα μπορέσει να απελευθερώσει τον Αντρέ Βιεϊρίνια και να τον χρησιμοποιήσει και ως εξτρέμ.

Έτσι, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ βρήκαν στο πρόσωπο του Αλίν Τόσκα τον... εκλεκτό, ο οποίος αναμένεται να φορέσει τα “ασπρόμαυρα” σύντομα.

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Ρουμανίας, ο αριστεροπόδαρος αμυντικός ξεκίνησε τα ποδοσφαιρικά του βήματα μόλις στα οχτώ του χρόνια στις ακαδημίες της Florea Voicilă Alexandria, μαθαίνοντας τα... μυστικά της μπάλας.

Λίγα χρόνια αργότερα, τον ανακάλυψαν οι άνθρωποι της Στεάουα Βουκουρεστίου και τον εντάξαν στην δυναμικό τους, ενώ το 2010 και σε ηλικία 18 χρονών κατέγραψε μία συμμετοχή για να δοθεί δανεικός στην Ουνιρέα Ουρζιτσένι. Εκεί έμεινε για μία σεζόν, καταγράφοντας 19 συμμετοχές, παίρνοντας τις πρώτες του εμπειρίες από την μεγάλη κατηγορία της Ρουμανίας.

Τη σεζόν 2011/12, μπήκε στο στόχαστρο των ανθρώπων της Σαγκαέτα Ναβοντάρι η οποία αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία της Ρουμανίας, έχοντας ως στόχο την άνοδο και τον έκαναν δικό τους, με τον ίδιο να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας, καταγράφοντας 23 συμμετοχές και έχοντας μία ασίστ.

Το πρώτο... ξεπέταγμα στην Βιτορούλ

Οι εμφανίσεις του κέντρισαν το ενδιαφέρον της Βιτορούλ, με τον ποδοσφαιριστή να ενσωματώνεται στην ομάδα, καταγράφοντας σε δύο χρόνια 56 συμμετοχές και μοιράζοντας δύο ασίστ. Μάλιστα, στα περισσότερα παιχνίδια ήταν βασικός και αναντικατάστατος, παίρνοντας μία ισχυρή... δόση της μεγάλης κατηγορίας της χώρας.

To λάθος της Στεάουα, η επιστροφή και η συνάντηση με τον Βαρέλα...

Η Στεάουα βλέποντας την εξέλιξη του ποδοσφαιριστή αναγνώρισε το λάθος της και έβγαλε από τα ταμεία της 400.000 ευρώ ώστε να τον κάνει και πάλι δικό της.

Ήταν η ώρα να στεργιώσει στην ομάδα που τον ανακάλυψε όταν ήταν ακόμα σε μικρή ηλικία!

Στην ομάδα του Βουκουρεστίου κατέγραψε 24 συμμετοχές την πρώτη του σεζόν, αγωνιζόμενος και ως σέντερ μπακ σε πολλά παιχνίδια.

Μάλιστα, εκεί συνάντησε και τον... Φερνάντο Βαρέλα, με τον οποίο συνεργάστηκαν πολύ καλά, αποτελώντας το αμυντικό δίδυμο σε κάποια ματς, με τον Τόσκα να αγωνίζεται ωστόσο και στα αριστερά.

Την επόμενη σεζόν έγινε βασικό... γρανάζι στη μηχανή της Στεάουα, καθώς ήταν αναντικατάστατος καθ΄ όλη τη διάρκεια της σεζόν, παίρνοντας και τις πρώτες του εμπειρίες από την Ευρώπη, καταγράφοντας τρεις συμμετοχές στα προκριματικά του Champions League και δύο στου Europa League. Συνολικά το... κοντέρ έγραψε 43(!) συμμετοχές, με τον Φερνάντο Βαρέλα να έχει βρει το άλλο του... μισό στην αμυντική γραμμή, αφού μόλις έντεκα φορές αγωνίστηκε στα αριστερά, με τις υπόλοιπες να είναι στο πλευρό του αμυντικού του ΠΑΟΚ.

Το μεγάλο... άλμα της καριέρας του...

Τη σεζόν 2016/17 και σε ηλικία 25 ετών έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, αφήνοντας την πατρίδα και ετοιμάζοντας... βαλίτσες για την Ισπανία και τη Ρεάλ Μπέτις. Οι εμφανίσεις των προηγούμενων χρόνων δεν πέρασαν απαρατήρητες από πολλά ευρωπαικά κλαμπ, με την ομάδα της Σεβίλης να τον κάνει δικό της βγάζοντας από τα ταμεία της ένα ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Στο πρώτο του εξάμηνο στην Μπέτις ο Τόσκα κατέγραψε 17 συμμετοχές στην Primera Division, όντας ο βασικός σέντερ μπακ των Ισπανών, όμως την περσινή σεζόν έχασε την θέση του στην βασική ενδεκάδα των «βερδιμπλάνκος», έχοντας και έναν τραυματισμό στο χέρι, καταγράφοντας μόλις έξι συμμετοχές στο ισπανικό πρωτάθλημα και δύο στο Copa Del Rey.

Ο παραγκωνισμός του ανάγκασε τον 26χρονο να ψάξει άλλη ομάδα προκειμένου να συνεχίσει να βρίσκεται σε αγωνιστική δράση και έτσι πήγε με τη μορφή δανεισμού στη Μπενεβέντο η οποία συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Serie A. Στην Ιταλία βρήκε γρήγορα θέση βασικού, έχοντας 13 συμμετοχές, όλες 90λεπτες, τις 12 μάλιστα ως σέντερ μπακ.

Το κεφάλαιο Εθνική Ρουμανίας

Ο Αλίν Τόσκα είναι διεθνής με την Εθνική της Ρουμανίας, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του 23 Μαρτίου του 2016 στη νίκη των Ρουμάνων επί της Λιθουανίας με 1-0.

Έκτοτε, ο ομοσπονδιακός προπονητής, τον εμπιστεύτηκε, δίνοντας του φανέλα βασικού, με τον 26χρονο να καταγράφει 11 συμμετοχές αγωνιζόμενος τόσο ως σέντερ μπακ, όσο και στα αριστερά της άμυνας.

Η ευκαιρία του ΠΑΟΚ!

Στον ΠΑΟΚ θέλει να βρει την ποδοσφαιρική του... Ιθάκη, καθώς θεωρεί πως είναι μία μεγάλη ευκαιρία για αυτόν να καθιερωθεί σε υψηλό επίπεδο και να αναδειχθεί περισσότερο. Από την άλλη, ο Δικέφαλος θέλει να βρει τον... κατάλληλο παίκτη για τη συγκεκριμένη θέση, με τον ίδιο να καλείται να αποδείξει ότι αξίζει μία θέση στην ομάδα. Τέλος, ο Δικέφαλος θα έχει μία ακόμα λύση και στο κέντρο της άμυνας του, κάτι που θα... λύσει τα χέρια του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Διαβάστε ακόμη...