«Αυτός είναι ο Λουτσέσκου που γνωρίζω»

Από sdna.gr: Ο Ρουμάνος δημοσιογράφος, Ραζβάν Παναϊτέσκου "σκιαγραφεί" μέσα από το SDNA το προφίλ του προπονητή του ΠΑΟΚ, Ραζβάν Λουτσέσκου, μιλάει για την πίεση που ακολουθεί τον Δικέφαλο και την κούρσα του φετινού πρωταθλήματος.
Πηγή: sdna.gr
«Αυτός είναι ο Λουτσέσκου που γνωρίζω»

Από το 2006, παρακολουθεί από κοντά τα πεπραγμένα του 48χρονου τεχνικού ενώ έχει βρεθεί και στη χώρα μας στο παρελθόν και σε αρκετά παιχνίδια της Ξάνθης για λογαριασμό του Ραζβάν Λουτσέσκου.

«Δεν είμαι εδώ για να υποστηρίξω τον προπονητή Λουτσέσκου. Δεν χρειάζεται αυτό. Γνωρίζω τον κ. Λουτσέσκου από την αρχή της καριέρας του και ξέρω ότι ποτέ δεν είχε πρόβλημα στην αντιμετώπιση της πίεσης...» αναφέρει στην αρχή της κουβέντας ενώ συνεχίζει λέγοντας πως:

«Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Και μια ομάδα πετυχημένη δεν μπορεί να χτιστεί σε τρεις μήνες. Δεν ξέρω γιατί ο ΠΑΟΚ χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο φαβορί για τον τίτλο φέτος. Και μην με κρίνετε λάθος. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο τίτλος θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη αλλά το πρωτάθλημα δεν είναι σπριντ, είναι ένας μαραθώνιος».

Ο Ραζβάν Παναϊτέσκου, ξετυλίγει το κουβάρι από την αρχή και σημειώνει πως: «Οι άνθρωποι φαίνεται να ξεχνούν ότι ο ΠΑΟΚ έχασε ένα πολύ σημαντικό μέρος της σεζόν. Ο Λουτσέσκου δεν θα σχολιάσει ποτέ την δραστηριότητα του προηγούμενου προπονητή, αλλά η λογική θα σας πει ότι δεν απολύθηκε μετά από 52 ή 53 ημέρες επειδή έκανε καλή δουλειά. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι τόσοι πολλοί σημαντικοί παίκτες έφτασαν πολύ αργά στο ρόστερ του ΠΑΟΚ».

Αναπόφευκτα η συζήτηση πηγαίνει στην αδυναμία του Δικεφάλου στα εκτός έδρας παιχνίδια (σ.σ. στην Ξάνθη βρήκε το πρώτο "τρίποντο" μακριά από την έδρα του), με τον ίδιο να αναφέρει πως:

«Υπήρχαν σχόλια ότι το παιχνίδι κόντρα στον Πανιώνιο ήταν πλήρης καταστροφή και δεν μπορούσα να διαφωνήσω περισσότερο. Το να παίζεις και να έχεις τόσες προσπάθειες για γκολ δεν μπορεί να θεωρηθεί καταστροφή. Το πρώτο ημίχρονο ήταν σχεδόν τέλεια εμφάνιση του κυρίαρχου ποδοσφαίρου που χτίζει ο ΠΑΟΚ. Κοιτάξτε πόσοι παίκτες έχουν κερδίσει τίτλους πριν από την σταδιοδρομία τους στον ΠΑΟΚ. Αλλά είμαι σίγουρος πως θα γίνουν ένα. Και θα είναι ένα όταν θα ενεργούν ως ένα.

Αν θέλετε στατιστικά στοιχεία, ο ΠΑΟΚ είναι ο καλύτερος στο πρωτάθλημα όταν πρόκειται για κατοχή, οι ευκαιρίες που δημιουργούνται, οι φάσεις που ολοκληρώνει, το ύψος της αμυντικής γραμμής, όλα τα γνωρίσματα ενός κυρίαρχου ποδοσφαίρου που χρειάζεται χρόνο για να βγάλει στο γήπεδο όλα τα στοιχεία του. Το τέλειο ρεκόρ στην Τούμπα, δεν είναι σύμπτωση. Πρέπει να είσαι σίγουρος για να μην δώσεις στον αντίπαλο πίστη για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται. Είδα όλα τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ φέτος και δεν έχω ακόμα δει μια μακρινή μπαλιά...».

Όσο για εκείνους που χαρακτηρίζουν τον Λουτσέσκου ως έναν αμυντικογενή προποπονητή;

«Δεν ξέρω από πού προέρχεται αυτό, υποθέτω πως έχει να κάνει με την πολύ καλή αμυντική οργάνωση της Ξάνθης την τελευταία τριετία. Αλλά τίποτα δεν είναι τόσο πλαστό όσο αυτό. Και δεν χρειάζεται να το πω εγώ αυτό. Απλώς πάρτε τα στατιστικά από όλους αυτούς τους 12 αγώνες και δείξτε μου μια άλλη ομάδα που δημιούργησε πιο πολλές ευκαιρίες για γκολ. Εάν πρέπει να περιγράψω το στυλ του Λουτσέσκου σε δύο λέξεις, αυτές θα είναι «ισορροπία» και «έλεγχος».

Γνωρίζοντας μια ομάδα πρέπει να ξέρει πώς να επιτεθεί, αλλά και πώς να υπερασπιστεί, επειδή το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι δύο φάσεων. Ο Λουτσέσκου ξέρει πολύ καλά πόσο μεγάλες είναι οι προσδοκίες και το γνώριζε όταν πήρε την θέση του προπονητή στον ΠΑΟΚ. Και αυτό που ξέρω είναι ότι πιστεύει σθεναρά σε μια επιτυχημένη σεζόν. Ως προπονητής, ο Λουτσέσκου είναι ο τύπος που δεν αφήνει τίποτα εκτός ελέγχου. Πάντα γνωρίζει τους αντιπάλους του στο πρωτάθλημα, στο υψηλότερο επίπεδο λεπτομέρειας. Από την άλλη πλευρά, περνάει πολλές πληροφορίες και οδηγίες τακτικής για τους παίκτες του.

Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί κατά, αλλά υπέρ αυτής της ομάδας. Σας δίνω εδώ το παράδειγμα της Manchester City του Γκουαρντιόλα πέρυσι, όταν όλοι τους έδιναν φαβορί για την Premier League. Δεν συνέβη! Διότι ακόμα κι αν είσαι Γκουαρντιόλα χρειάζεται χρόνος για να οικοδομήσεις κάτι, να επιβάλεις ένα στυλ και αυτό το στυλ να εξομαλυνθεί τελείως. Όπως είπα στην αρχή, η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα ...».

Και ο επίλογος της κουβέντας ανήκει στον Παναϊτέσκου, που καταλήγει: «Είναι αλήθεια ότι στο ποδόσφαιρο τα αποτελέσματα είναι το μόνο μέτρο της κρίσης. Ο ΠΑΟΚ έχασε πολλούς πόντους μακριά από την έδρα του, αλλά είναι ακόμα κοντά στην κορυφή. Είναι θέμα εμπιστοσύνης και καλής διαχείρισης της πίεσης. Και αυτό θα συμβεί. Τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ θα πετύχει 3 διαδοχικές νίκες, υπάρχει μια καλή πιθανότητα αυτή η ομάδα να αντεπεξέλθει και να σταματήσει η πίεση. Οι υποσχέσεις δεν σημαίνουν τίποτε στο ποδόσφαιρο. Είναι εύκολο για έναν προπονητή να υποσχεθεί έναν τίτλο και να οδηγήσει σε ένα πλαστό κύμα ενθουσιασμού, αλλά για μένα οποιοσδήποτε θα το έκανε αυτό θα ήταν άδικο.

Το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει τώρα έναν προπονητή τόσο καλά προετοιμασμένο, φιλόδοξο και 100% αφοσιωμένο στη δουλειά του, όπως πρέπει να είναι. Και είμαι βέβαιος ότι οποιοσδήποτε οπαδός του ΠΑΟΚ θα είχε πίστη εάν είχε την ευκαιρία να δει μέσα από τα μάτια του το μέγεθος και το ύφος της δουλειάς που γίνεται. Το βάρος της κρίσης ως ΣΥΝΟΛΟ και ΜΟΝΟ φέτος μπορεί να είναι πολύ βαρύ. Αντ 'αυτού, κρατήστε την πίστη σας, πιστέψτε και στηρίξτε αυτή την ομάδα, επειδή είναι δική σας. Θα γίνουν καλά πράγματα. Πιστεύω 100% σε αυτή την ομάδα, σε αυτόν τον προπονητή! Και ξέρω ότι όλοι είστε ισχυροί όταν είστε όλοι μαζί...»

Διαβάστε ακόμη...