Καλώς την κι ας … άργησε

Από novasports.gr: Να λοιπόν που ο αριθμός δέκα τρία μπορεί και να μην είναι τελικά τόσο γρουσούζικος, τουλάχιστον όχι για τον ΠΑΟΚ,
Πηγή: novasports.gr
Καλώς την κι ας … άργησε

καθώς σ' αυτήν την αγωνιστική σημείωσε την πρώτη του εκτός έδρας νίκη στο πρωτάθλημα επικρατώντας της Ξάνθης στα Πηγάδια 3-0 (25' αυτογκόλ Ντε Λούκας, 33' Μακ, 62' Κρέσπο) ίσως στο πιο οριακό για τη συνέχεια της ομάδας αγώνα ως τώρα. Κάτι που επιτεύχθηκε και κόντρα σε πολλές αντιξοότητες αν λάβει κανείς και την πληθώρα των απουσιών που είχε ο «Δικέφαλος» ταξιδεύοντας στην ακριτική πόλη, ενώ εκεί πρόσθεσε άλλες δυο πολύ σημαντικές λόγω θλάσεων: του Βιεϊρίνια για κάτι περισσότερο από μια εβδομάδα και του Ελ Καντουρί για λίγο παραπάνω από μήνα.

Παρόλα αυτά, ήταν από τις ελάχιστες φορές που κι οι απουσίες δεν έδειχναν να επηρεάζουν την αποφασιστικότητα που είχαν εξ αρχής άπαντες στην ομάδα για να πάρουν αυτό που έμοιαζε ως ο μοναδικός προορισμός της βραδιάς, η νίκη, η ... λύτρωση, η έμπρακτη απόδειξη του ... «μπορώ» της ομάδας. Μια διάθεση, μια ανάγκη που με τη στήριξη των φίλων της ομάδας που έδωσαν δυναμικό «παρών» παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την έντονη βροχόπτωση, μετουσιώθηκε σε ορμή.

Με πέντε Ελληνες στο αρχικό σχήμα (σ.σ. γιατί μπορεί η στην ταυτότητα του Βιεϊρίνια να γράφει ... Πορτογάλος, αλλά στην ουγιά της ψυχής του αναγράφει Ελληνας) ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τον αγώνα με πείσμα, οργάνωση και μεθοδικότητα γι' αυτό που επιζητούσε. Προηγήθηκε στο 25' από αυτογκόλ του Ντε Λούκας, έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Βιεϊρίνια και «γέμισμα» στην περιοχή της Ξάνθης κι ενώ νωρίτερα, στο 12' ο Ελ Καντουρί αποχωρούσε τραυματίας δίνοντας τη θέση του στον Μακ.

Μια καίρια στιγμή του αγώνα, καθώς ο Πέλκας μετατοπίστηκε από την αριστερή πτέρυγα στον άξονα και με τον ταχύτατο και δραστήριο Λημνιό δεξιά του, τον Μακ αριστερά και τον Κουλούρη μπροστά του δημιούργησαν μια γρήγορη κι ευέλικτη μεσοεπιθετική γραμμή με εξαιρετική ανάπτυξη αλλά και σημαντική πίεση σε πρώτο χρόνο στην απώλεια κατοχής ψηλά. Η απάντηση των γηπεδούχων ήρθε στο 28' με τον Μεχία να εκτελεί φάουλ από μακριά κι η μπάλα, με την παρέμβαση του εν γένει πολύ καλού Πασχαλάκη που έκανε ντεμπούτο στο πρωτάθλημα κάτω από τα δοκάρια, να σταματά στην οριζόντια δοκό. Πέντε λεπτά μετά και πάλι σε συνθήκες αντεπίθεσης, ο συνδυασμός Λημνιού – Μακ κι η επιμονή του Σλοβάκου δίνει προβάδισμα δυο γκολ στην ομάδα τους.

Στο δεύτερο ημίχρονο η πρώτη καλή στιγμή ήταν για τον ΠΑΟΚ με φάση διαρκείας στα καρέ της Ξάνθης και τον Ζίφκοβιτς να «νικάει» τον Βαρέλα σε κοντινό σουτ του κεντρικού αμυντικού του «Δικεφάλου». Στο 56' η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου προειδοποιεί ξανά, με τον Βιεϊρίνια να πραγματοποιεί εξαιρετική ενέργεια από αριστερά, να δίνει στον Κουλούρη εντός περιοχής, αλλά η παράλληλη προς την εστία σέντρα του διεθνή επιθετικού πέρασε ανεκμετάλλευτη καθώς κανείς συμπαίκτης του δε βρέθηκε στην ευθεία.

Στο 60' η ... «σοκαρισμένη» από την εξέλιξη του πρώτου ημιχρόνου Ξάνθη απειλεί με σουτ εκτός περιοχής του Λουσέρο αλλά και πάλι ο Πασχαλάκης λέει «όχι». Το τελικό σκορ διαμορφώνει στο 62' ο Κρέσπο με κεφαλιά από κόρνερ του Βιεϊρίνια και κακό υπολογισμό του Ζίφκοβιτς. Μοναδική καλή στιγμή της ακριτικής ομάδας από εκεί και πέρα – και πάλι – ένα μακρινό σουτ, αυτή τη φορά του Κασάδο, που πέρασε άουτ.

Στο 70' ο τραυματισμός του Βιεϊρίνια έφερε στον αγώνα τον Μαλεζά με τον Κρέσπο να καλύπτει το αριστερό άκρο της άμυνας και στο 74' ο Μαουρίσιο πέρασε αντί του Κάνιας για να πάρει κι αυτός αγωνιστικό ρυθμό. Από αμφότερους πήρε θετικά πράγματα η ομάδα στο διάστημα που αγωνίστηκαν. Ικανοποίηση, χαρά, ανακούφιση, ένα μείγμα συναισθημάτων, που πιθανόν να περιελάμβανε κι άλλα εξίσου έντονα, αποτυπωμένο στα πρόσωπα όλων, καθώς άπαντες γνώριζαν και το συζητούσαν διαρκώς τις τελευταίες ημέρες πως σε διαφορετική περίπτωση από αυτήν της νίκης η επόμενη μέρα θα ήταν πολύ διαφορετική σε πολλά επίπεδα.

Ο «Δικέφαλος» νίκησε την Ξάνθη και τον προβληματικό εαυτό του μακριά από την Τούμπα. Αν αυτό ήταν μια παρένθεση ή αποτελεί την αρχή μιας νέας κατάστασης κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει. Θα φανεί στη συνέχεια. Ηταν μια ομάδα με πολλά νέα στοιχεία σε όλους τους τομείς. Η οριακή κατάσταση στην οποία έφτασε έμοιαζε πολύ με την αντίστοιχη περσινή χρονική στιγμή, όταν η τότε τεχνική ηγεσία αντιλαμβανόμενη πως αν δεν αντιδρούσε το ... κακό δε θ' αργούσε να γίνει. Κάπως έτσι μοιάζει να συνέβη και τώρα. Οι επιλογές του Ρουμάνου τεχνικού σε πρόσωπα, με την αντικατάσταση του Ρέι από τον Πασχαλάκη στην εστία, ο αποκλεισμός του Ζαμπράνο, η μονιμοποίηση του Βιεϊρίνια αριστερά, η τοποθέτηση του Λημνιού σε αρχικό σχήμα, η χρησιμοποίηση του Πέλκα και του Κουλούρη, έδωσαν σημαντικά πράγματα στην ομάδα και συνιστούν τη δική του αντίδραση στο αντίστοιχο ... κακό που φαινόταν να τον περιμένει σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος.

Σε μια εσωτερική «μάχη» της ομάδας ο Ρουμάνος τεχνικός μοιάζει να βγαίνει ισχυροποιημένος, κρίνοντας κι από τον τρόπο που επέλεξαν οι ποδοσφαιριστές του να πανηγυρίσουν το πρώτο γκολ τους πηγαίνοντας στον πάγκο για να τον αγκαλιάσουν, κόντρα στο κλίμα και στην εν γένει περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπήρχε πέριξ της ομάδας τον τελευταίο καιρό. Η συνέχεια προμηνύεται ακόμη πιο απαιτητική. Μπορεί ο ΠΑΟΚ να νίκησε, το ίδιο έκαναν όμως και οι ομάδες που βρίσκονται πιο ψηλά από αυτόν στη βαθμολογία.

Επιπλέον έχασε δυο ποδοσφαιριστές, ο ένας εκ των οποίων στη θέση που δεν υπάρχουν εναλλακτικές μετά την εθελούσια έξοδο του Λέοβατς και την απειρολάχιστη εμπιστοσύνη που έχει λάβει ο Δεληγιαννίδης. Ο Ελ Καντουρί είναι έξω, αλλά έχει επιστρέψει ο Μπίσεσβαρ, τον οποίο και σκόπευε να χρησιμοποιήσει ο Ρουμάνος τεχνικός, όμως οι αναγκαστικές αλλαγές του στέρησαν τη δυνατότητα, λόγος για τον οποίο με τη λήξη του αγώνα έσπευσε στον Ολλανδό μεσοεπιθετικό να του μιλήσει και να του εξηγήσει σχετικά.

Είναι πλέον φανερό πως τα όποια περιθώρια υπήρχαν εξαντλήθηκαν. Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια της μετριότητας ή της αδιαφορίας. Είναι η ώρα που ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι. Τα καλά κρατούν λίγο, κατακτώνται δύσκολα και χάνονται πολύ πιο εύκολα, ειδικά όταν αυτός που τα απολαμβάνει δεν τα (υπο)στηρίζει ψυχή τε σώματι. Την προσεχή Κυριακή ο «Δικέφαλος» υποδέχεται τον Παναθηναϊκό, που πλέον έχει σημαντική ανάγκη τους βαθμούς.

Οι απουσίες και τα προβλήματα σημαντικά και για τους «πράσινους», όμως πάντα ένα λαβωμένο «θηρίο» είναι πάντα πιο επικίνδυνο κι όποιος έχει διαφορετική άποψη ας ανατρέξει στο παρελθόν για να πειστεί. Από σήμερα το πρωί ξεκινάει κι η διάθεση των εισιτηρίων για τον πρώτο εντός έδρας αγώνα με κόσμο στις κερκίδες, εν αντιθέσει με την προετοιμασία της ομάδας που εκκινεί αύριο, μετά το σημερινό ρεπό. Καλή εβδομάδα, καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους ....

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...