Ο Πρίγιοβιτς, ο Κόντε και ο Φόνσι

Από FORZA: H FORZA μιλάει τη γλώσσα των αριθμών και αναλύει τις δέκα πρώτες αγωνιστικές του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα της Super League. Μετρήσεις, συγκρίσεις και ατομικές επιδόσεις...
Πηγή: forza
Ο Πρίγιοβιτς, ο Κόντε και ο Φόνσι

 Αναλυτικά τα όσα αναφέρει:

Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς φιγουράρει στη πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ, έχοντας πετύχει πέντε τέρματα μετά από τις πρώτες δέκα αγωνιστικές, και από την περασμένη εβδομάδα έχει και συγκάτοικο στη κορυφή. Ο λόγος για τον Πέδρο Κόντε, του ΠΑΣ Γιάννενα, που δεν είχε ανάλογο ξεκίνημα με αυτό του Σέρβου επιθετικού στο σκοράρισμα, αλλά κατάφερε να φτάσει στο πέντε τέρματα. Η πρώτη πεντάδα των αρχισκόρερ του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ Σουρωτή συμπληρώνεται από δυο ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και έναν της Ξάνθης. Καρίμ Ανσαριφάρντ και Κώστας Φορτούνης έχουν πετύχει από τέσσερα τέρματα, όσα και ο Μπρίτο της Ξάνθης.

Από τους πέντε πρώτους σκόρερ του πρωταθλήματος, ο Πέδρο Κόντε είναι εκείνος που έχει την καλύτερη αναλογία τερμάτων και αγωνιστικών λεπτών, καθώς τα πέντε γκολ του καταγράφηκαν σε 461 αγωνιστικά λεπτά, και τον ακολουθεί ο Καρίμ Ανσαριφάρντ που έχει πετύχει τέσσερα τέρματα σε 402 αγωνιστικά λεπτά. Ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς στη συγκεκριμένη λίστα, βρίσκεται στην τέταρτη θέση, καθώς τα πέντε τέρματα που έχει σημειώσει καταγράφηκαν σε 890 αγωνιστικά λεπτά.

Στη λίστα με τις ασίστ, ο ΠΑΟΚ διαθέσει 2+1 ποδοσφαιριστές στη πρώτη τριάδα. Η κορυφή ανήκει στον Φόνσι του ΠΑΣ Γιάννενα, που έχει μοιράσει έξι ασίστ σε 633 αγωνιστικά λεπτά. Ο 31χρονος Ισπανός αριστεροπόδαρος μπακ έχε βγάλει αρκετές “συστημένες” σέντρες για τον Πέδρο Κόντε, με τη συνεργασία τους να είναι ζωτικής σημασίας για τους Γιαννιώτες.

Στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι Λέο Μάτος, Αντελίνο Βιεϊρίνια και Δημήτρης Γιαννούλης, που έχουν από τρεις ασίστ. Ο Πορτογάλος είναι εκείνος που έχει τη καλύτερη αναλογία ασίστ ανά λεπτό συμμετοχής από την “ασπρόμαυρη” τριάδα καθώς μετρά 559 λεπτά συμμετοχής έναντι 850 του Μάτος και 900 του Γιαννούλη. Ο 21χρονος, δανεικός από τον ΠΑΟΚ, αριστεροπόδαρος μπακ του Ατρομήτου, έχει το απόλυτο σε λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα μέχρι τώρα.

Στη λίστα με τον συνδυασμό γκολ, και ασίστ, ο Φόνσι είναι πρώτος με 7, ο Ανσαριφάρντ είναι δεύτερος 6, και τους ακολουθούν οι Πρίγιοβιτς, Κόντε, Φορτούνης και Μπρίτο με 5.

Ο δρόμος προς την αντίπαλη εστία

Τα πεπραγμένα των δημιουργών του Δικεφάλου και η θέση τους στις λίστες των κατηγοριών που αφορούν το κομμάτι της δημιουργίας και του τελειώματος φάσεων

Η στατιστική ανάλυση των πρώτων δέκα αγωνιστικών της Σούπερ Λιγκ Σουρωτή είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ατομική ανάλυση των παικτών που πρωταγωνιστούν στο φετινό πρωτάθλημα.

Το κομμάτι της επίθεσης χωρίζεται σε δυο μέρη, αυτό του τελειώματος και αυτό της δημιουργίας φάσεων. Από τον ΠΑΟΚ, ο παίκτης που έχει κοινή δράση, και βρίσκεται ψηλά και στις δυο κατηγορίες είναι ο Δημήτρης Πέλκας. Σε τελικές προσπάθειες, ο 24χρονος μεσοεπιθετικός των ασπρόμαυρων είναι πρώτος με 25, και τον ακολουθούν οι Μάζουρεκ (Παναιτωλικός) με 24, Μόλινς (Παναθηναϊκός), Γιουσούφ (Λεβαδειακός) με 23 και Μάνταλος (ΑΕΚ) με 22. Ο Πέλκας είναι στη πρώτη θέση και στο τομέα των τελικών προσπαθειών ανά 90λεπτο, μετρώντας 4,36. Τον ακολουθούν δυο παίκτες που απουσιάζουν από τη λίστα των πρώτων σε ποσότητα, και συγκεκριμένα οι Χριστοδουλόπουλος (ΑΕΚ) με 3,92 και Σπιριντόνοβιτς (Πανιώνιος) με 3,49, ενώ την πεντάδα κλείνουν οι Μάζουρεκ με 3,36 και Πέντρο Κόντε (ΠΑΣ) με 3,32.

Ο Πέλκας απουσιάζει από τις 30 πρώτες θέσεις της λίστας με τους πιο εύστοχους (όπου ευστοχία, τα σουτ εντός εστίας). Στις πρώτες πέντε θέσεις βρίσκονται οι Ανσαριφάρντ (Ολυμπιακός) με 90%, Χριστοδουλόπουλος με 73,68%, Αλμπάνης (Απόλλων) με 72,73%, Μαυροπάνος (ΠΑΣ) με 71,43 και Νταβέσα (Πλατανιάς) με 64,71. Πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ στη συγκεκριμένη λίστα είναι ο Μπίσεσβαρ, που είναι στην 10η θέση, με 60% και τον ακολουθεί ο Λέο Μάτος που είναι 16ος με 55,56%.

Στις τελικές προσπάθειες με το κεφάλι, η κορυφή ανήκει στον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, με εννιά τελικές, και τον ακολουθούν οι Καστιγιέχος (Απόλλων) και Σισέ (Ολυμπιακός) με οκτώ, καθώς και οι Ομολάντε (Λαμία), Μπούτνικ (Πλατανιάς) και Μαυροπάνος (ΠΑΣ) που έχουν από επτά.

Ο Δημήτρης Πέλκας επιστρέφει στις πρώτες θέσεις σε δυο λίστες. Στη καταγραφή των σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή, ο Μάζουρεκ είναι στη πρώτη θέση με 15, με τους Πέλκα και Γιουρόυφ (Λεβαδειακός) να έχουν ένα λιγότερο, και τον Ρόσα (Παναιτωλικός) να έχει 13. Στη λίστα με τα σουτ σε ροή αγώνα, Γιουσούφ και Πέλκας είναι στη πρώτη θέση με 23, και τους ακολουθούν οι Μάνταλος, Μάζουερ (21) και Ντιγκινί (20).

Στις ντρίμπλες, ο πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ εμφανίζεται στην 25η θέση και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Για μια ομάδα που καλείται να διασπάσει άμυνες με ατομικές ενέργειες, αυτές απουσιάζουν. Ο Δημήτρης Πέλκας μετρά 18, και στη πρώτη θέση βρίσκονται οι Μασούντ (Πανιώνιος) με 39, Γιουρούφ, Βάντερσον (Λαμία) με 35 και Κλέσιο (Παναιτωλικός) με 32.

ΤΙ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ INDEX ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

Μια ενδεκάδα γεμάτη... ΠΑΟΚ

Στη βάση του Wyscout, μιας εκ των πλέον αξιόπιστων δεξαμενών στατιστικών δεδομένων, μετά τις δέκα πρώτες αγωνιστικές, η καλύτερη ενδεκάδα περιλαμβάνει πέντε παίκτες, που έχουν συμβόλαιο με τον Δικέφαλο.

Στην καλύτερη ενδεκάδα, με βάση το index που είναι ο τρόπος μέτρησης όλων των στατιστικών του κάθε παίκτη ανά θέση βρίσκονται οι: Γιαννιώτης (τερματοφύλακας), Μάτος (δεξί μπακ), Βράνιες, Βαρέλα (κεντρικοί αμυντικοί), Γιαννούλης (αριστερό μπακ), Ντιγκινί (δεξί χαφ), Φορτούνης, Μάνταλος (εσωτερικοί μέσοι), Ουάρντα (αριστερό χαφ), Ντίαζ, Πρίγιοβιτς (επιθετικοί). Στους τερματοφύλακες, ο Ρέι είναι στη τρίτη θέση, στους κεντρικούς αμυντικούς οι Κρέσπο και Χατζηϊσαίας είναι στην πέμπτη και έκτη θέση της λίστας, ενώ στη λίστα με τους εσωτερικούς μέσους οι Τσίμιροτ και Μαουρίσιο βρίσκονται στη πρώτη πεντάδα, μαζί με τους Φορτούνη, Μάνταλο και Οφόε.

Στην επιμέρους λίστα με τους επιτελικούς μέσους, ο Ομάρ Ελ Καντουρί βρίσκεται χαμηλά, και συγκεκριμένα στην όγδοη θέση, με τους Μάζουρεκ (Παναιτωλικός), Χίλιεμαρκ (Παναθηναϊκός) και Πίτι (Λαμία) να είναι μπροστά του.

Η αξιοποίηση της κατοχής και της τελικής πάσας

Υπάρχουν πάσες και πάσες, και η στατιστική πλέον καταχωρεί τις πάσες ανάλογα όχι μόνο με το βαθμό ποσότητας αλλά με το βαθμό “ουσίας”. Διότι σε ποσότητα, ο ΠΑΟΚ έχει περίσσευμα.

Στη κατηγορία με τις συνολικές πάσες, είναι λογικό ο Δικέφαλος να έχει αρκετούς παίκτες στις πρώτες θέσεις καθώς είναι ο ομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής στο πρωτάθλημα. Οι Φερνάντο Βαρέλα, Γκόικο Τσίμιροτ, Μαρίν Λέοβατς και Λέο Μάτος έχουν συνολικά 1794 πάσες, όντας μάλιστα σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλος με 450, 449, 448, και 447 πάσες αντίστοιχα. Στις δυο πρώτες θέσεις της λίστας είναι δυο ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, οι Κουρμπέλης και Κολοβέτσιος με 518 και 464 πάσες αντίστοιχα, έχοντας όμως περισσότερα αγωνιστικά λεπτά από τους τέσσερις παίκτες του ΠΑΟΚ.

Στις πρώτες έξι θέσεις, όσο αφορά τις πάσες ανά 90 αγωνιστικά λεπτά, βρίσκεται μόνο ο Τσίμιροτ από τους έξι πρώτους σε ποσότητα, ενώ την εμφάνισή του κάνει ο Ζοσέ Μαουρίσιο. Αμφότεροι μετρούν από 60 πάσες ανά 90λεπτο. Στη λίστα με τους παίκτες που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ευστοχίας, και αν συμπεριλάβει κανείς τη “δικλίδα” που αφορά την καταγραφή τουλάχιστον 450 αγωνιστικών λεπτών ώστε το δείγμα γραφής να είναι ασφαλές, στις πέντε πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος βρίσκονται οι Σαμπράνο (94,2%), Βαρέλα (91,1 %) και Μαουρίσιο (90,58%).

Στη κατηγορία της τροφοδότησης του παίκτη που βρίσκεται ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς του αντιπάλου, πρώτοι ποδοσφαιριστές για τον ΠΑΟΚ είναι ο Τζάλμα και Πέλκας με 10, με τον πρώτο να έχει 395 και τον δεύτερο 516 λεπτά συμμετοχής. Οι δυο ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ βρίσκονται στην 14η και την 17η θέση του πρωταθλήματος, κάτι που “μαρτυρά” τη δυσκολία σύνδεσης της μεσοεπιθετικής γραμμής των ασπρόμαυρων με τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, που αποτελεί το σημείο αναφορά της επίθεσης κινούμενος ανάμεσα στους δυο κεντρικούς αμυντικούς του αντιπάλου.

Η αναξιοποίητη πρωτιά του Ελ Καντουρί

Στη κατηγορία της πάσας που οδηγεί σε δημιουργία τελικής προσπάθειας, ο Ομάρ Ελ Καντουρί είναι πρώτος στο πρωτάθλημα, με επτά, έχοντας μάλιστα και τον καλύτερο μέσο όρο με βάση τα αγωνιστικά λεπτά συμμετοχής του. Το κακό για τον ΠΑΟΚ είναι πως πολλές από τις πάσες του Μαροκινού δεν έχουν αξιοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην έχουν καταφέρει να “πιστωθούν” οι ασπρόμαυροι την αξία των συγκεκριμένων κινήσεις του Ελ Καντουρί. Στη σχετική λίστα, στη τρίτη θέση βρίσκεται ο Λέο Μάτος, που έχει πέντε πάσες. Τη πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος συμπληρώνουν οι Ντίαζ (Παναιτωλικός) και Λιβάγια (ΑΕΚ), που έχουν από πέντε.

Διαβάστε ακόμη...