Τι μάθαμε από την καταδίκη του Ολυμπιακού…

Από gazzetta.gr : Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου απαριθμεί όλα τα συμπεράσματα και όσα μάθαμε μετά την πρωτόδικη απόφαση κατά του Ολυμπιακού, για τα γεγονότα στον αγώνα με την ΑΕΚ...
Πηγή: gazzetta.gr
Τι μάθαμε από την καταδίκη του Ολυμπιακού…

Όσοι βιάστηκαν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης και την απόφαση με αφορμή τα επεισόδια στον αγώνα Ολυμπιακός-ΑΕΚ, είναι ξεκάθαρο ότι έπεσαν έξω... Όλοι όμως! Άλλοι ήταν σίγουροι για τιμωρία μίας αγωνιστικής, άλλοι ήταν βέβαιοι για την αφαίρεση βαθμών! Λογικό είναι αυτό και θα το εξηγήσουμε στην πορεία...

Αρκετοί μπορεί να χαίρονται ή να προβληματίζονται για την πρωτόδικη απόφαση και είναι ξεκάθαρο ότι επίσης –και αυτοί- κάνουν λάθος! Βιάζονται...

Το πρώτο ουσιαστικό συμπέρασμα είναι ότι... η υπόθεση αυτή που μας κάνει ξεκάθαρα πιο σοφούς, μόλις ξεκίνησε!

Κατ' αρχάς μέσα από τη διαδικασία και στο σκεπτικό της απόφασης οι δικαστές αποδέχθηκαν ότι εκείνο το βράδυ έγιναν όλα όσα γράψαμε (http://www.gazzetta.gr/ football/article/1074719/otan- oi-anthropoi-toy-mohthoy- synantisan-ton-laskaraki) και απλά υπήρχε η διάσταση απόψεων, για το... πόσο ξύλο «έφαγε» ο παρατηρητής Λασκαράκης. Αυτό ήταν το σημείο κλειδί... ΟΛΑ τα άλλα αποδείχθηκαν και γι' αυτό ο Ολυμπιακός καταδικάστηκε!

Αυτό είναι δεδομένο και πλέον ο καθένας κάνει κρίση για το αν ποινή είναι μικρή ή μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία ποινή μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, με τις διαβαθμίσεις που προκύπτουν από «λαστιχένιο» αυτό πειθαρχικό δίκαιο.

Πάμε τώρα να αριθμήσουμε τι ακριβώς μάθαμε από την μέχρι τώρα διαδικασία (ειδικά μέσα από την απόφαση των δικαστών και το σκεπτικό της) και ενώ... έχουμε ακόμη δρόμο. Kαι στην πρώτη υπόθεση επεισοδίων του Καραϊσκάκης και στη δεύτερη...

Μάθαμε λοιπόν:

1) Στον αγώνα Ολυμπιακός-ΑΕΚ έγιναν σοβαρά επεισόδια μέσα και έξω από το γήπεδο, μέσα και στα αποδυτήρια του γηπέδου, με πρωταγωνιστές οπαδούς του Ολυμπιακού.

2) Από τα επεισόδια αυτά τραυματίστηκαν αστυνομικοί! (Ακούστηκε για πρώτη φορά στα χρονικά (από ην πλευρά του Ολυμπιακού) ότι οι αστυνομικοί τραυματίστηκαν από αστυνομικούς!

3) Αποδείχθηκε μέσα από τη διαδικασία και αναγράφεται στο σκεπτικό της απόφασης, ότι στο ημίχρονο και στο τέλος του αγώνα, μέσα στα αποδυτήρια του Καραϊσκάκης, βρίσκονταν οπαδοί του Ολυμπιακού!

4) Ο διαιτητής του αγώνα δέχθηκε επίθεση! Ξεκάθαρο ΚΑΙ αυτό!

5) Ο δεύτερος παρατηρητής δέχθηκε επίθεση κάθε είδους. Το μέγεθος του ξυλοδαρμού αμφισβητείται! (Το γνωστό θέμα διαφωνίας πρώτου και δεύτερου παρατηρητή).

6) Μάθαμε μετά από πολλές και διάφορες αμφιταλαντεύσεις, ότι στο Καραϊσκάκης και μέσα στα αποδυτήρια, δεν υπάρχουν κάμερες!

Πάμε σε περεταίρω συμπεράσματα μετά και την απόφαση:

7) Μάθαμε ότι τιμωρείται ΚΑΙ η ΠΑΕ Ολυμπιακός, στο γήπεδο της οποίας γίνονται πράγματα και θαύματα, ακριβώς αντίθετα από αυτά που περιέγραφαν οι άνθρωποί της.

8) Έγινε γνωστό ότι διεγράφη ο πρώτος παρατηρητής από την Κεφαλονιά, μια και αποδείχθηκε ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του, έγραψε ψέματα ή τη μισή αλήθεια από όσα έγιναν. (Με αφορμή αυτό θυμηθήκαμε ότι φέτος –στη χρονιά της αλλαγής- κλήθηκαν σε απολογία άλλοι δύο παρατηρητές που εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους στο Καραϊσκάκη).

9) Κόντρα στις προβλέψεις σχετικών-ασχέτων, εκδοτών και λοιπών «ξερόλων», μάθαμε ότι ο «τρίτος» στην υπόθεση ΠΑΟΚ και έχει δικαίωμα και μπορεί να παρέμβει, αλλά και να έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία. Η παρέμβαση αυτή εξάλλου, οδήγησε στην αποκάλυψη στοιχείων που έπαιξαν ρόλο στην τελική απόφαση.

10) Το σκεπτικό της απόφασης μας κάνει γνωστό ότι η ποινή φθάνει σε αυτό το μέγεθος και δεν πάει σε αφαίρεση βαθμών, γιατί ναι μεν ο β΄ παρατηρητής δέχθηκε επίθεση, αλλά από αυτή την επίθεση, δεν τραυματίστηκε! Δεν πήγε στο νοσοκομείο και γι' αυτό συνέχισε να εκτελεί τα καθήκοντά του και στο δεύτερο ημίχρονο!

11) Ο Ολυμπιακός που καταδικάστηκε για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονταν, τιμωρήθηκε με δύο αγωνιστικές για τα εκτεταμένα επεισόδια, με μια αγωνιστική για την επίθεση στον διαιτητή, με μία αγωνιστική για την επίθεση στον παρατηρητή, και με 50.000 (!!) πρόστιμο για την παρουσία οπαδών του στα αποδυτήρια των διαιτητών!! (Ερώτηση: Άρα συμπεραίνουμε ότι η παρουσία οπαδών στα αποδυτήρια των διαιτητών, κοστολογείται 50 χιλιάρικα;).

12) Μάθαμε επίσης (για να πάμε εκεί που ξεκινήσαμε) ότι εδώ και λίγο καιρό δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι ποινές των τακτικών δικαστών από τον οποιονδήποτε, μια και πέρασαν οι εποχές που συγκεκριμένοι άνθρωποι, συγκεκριμένων ομάδων, είχαν σχέσεις με τους προηγούμενους δικαστές και είτε ήξεραν είτε μεθόδευαν αυτές τις διαδικασίες...

Κλείνοντας...

Μάθαμε ότι ΠΑΟΚ έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση, γι' αυτό θα προσκομίσει νεότερα στοιχεία. Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε και άλλα στοιχεία. Γιατί –για παράδειγμα- τη μόνη θέση της ΑΕΚ στη διαδικασία την εξέφρασε ο Βρέντζος, που είπε στους δικαστές: «Η ΑΕΚ δεν είχε κανένα παράπονο»! Είναι δυνατόν; Η ΠΑΕ ΑΕΚ πρέπει να πάρει θέση και τώρα δεν πιστεύουμε ότι δεν θα της επιτραπεί...

Τελικά το μόνο που μένει σε εκκρεμότητα είναι να μάθουμε και το τι ακριβώς έγινε στα αποδυτήρια του αγώνα Ολυμπιακός-Πλατανιάς. Κάποιοι φρόντισαν να καθυστερήσει η διαδικασία, αλλά έρχεται και γι' αυτό η ώρα...

Διαβάστε ακόμη...