Το ντέρμπι των πάγκων: Μπέντο vs Ιβιτς

Από sdna.gr: Σε λίγες ώρες ο Ολυμπιακός φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ και μια από τις μάχες που θα κρίνουν την έκβαση του ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής θα παιχτεί... λίγο έξω από τον αγωνιστικό χώρο, στους δύο πάγκους.
Πηγή: sdna.gr
Το ντέρμπι των πάγκων: Μπέντο vs Ιβιτς

Η μάχη των πάγκων, ως είθισται, είναι αυτή που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό προς τα που θα γείρει η πλάστιγγα ενός μεγάλου ντέρμπι. Το ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οι «ερυθρόλευκοι» ψάχνουν τη νίκη που θα τους κάνει αυτομάτως, πριν καν βγει ο Οκτώβρης, το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου. Ο δε ΠΑΟΚ, καλείται να ξαναμπεί σε τροχιά κορυφής και να φωνάξει «παρών» δώσει τις δικές του απαντήσεις στο Καραϊσκάκη. Στην άκρη των δύο πάγκων, δύο άνθρωποι με διαφορετικές φιλοσοφίες και προερχόμενοι από διαφορετικούς ποδοσφαιρικούς κόσμους.

Το SDNA τα έβαλε κάτω και αναλύει τους διαφορετικούς τομείς στην καθημερινότητα των δύο τεχνικών. Η τακτική προσέγγισή τους, η συμμετοχή τους στο παιχνίδι, η προετοιμασία πριν το ματς, τα φετινά αποτελέσματά τους και η σχέση τους με τη διοίκηση και τον κόσμο...

Πάουλο Μπέντο

Η τακτική προσέγγιση

Στο πρώτο διάστημα μετά την έλευσή του στο Λιμάνι, ο Πάουλο Μπέντο -δικαιολογημένα- δοκίμασε πρόσωπα και... καταστάσεις. Όσο περνούσε ο καιρός όμως, κατάλαβε και αυτός ότι αυτό το 4-2-3-1 που παίζει εδώ και χρόνια ο Ολυμπιακός έχει πλέον γίνει ένα με το... πετσί του συλλόγου. Οι γενιές των παικτών των τελευταίων ετών το διδάσκονται σταθερά από τους περισσότερους προπονητές που πέρασαν από τους «ερυθρόλευκους» και μοιραία αυτό είναι το πιο «εύκολο» να εμφυσηθεί και στους νέους. Άλλωστε, το ρόστερ χτίζεται βάσει ενός συγκεκριμένου τακτικού πλάνου, με εξτρέμ που δημιουργούν, με επιθετικούς – κολόνες που μπορούν να αποδώσουν στην «κορυφή», με επιτελικούς που... κόβουν και ράβουν και με αμυντικά χαφ που πέρα από το ασταμάτητο τρέξιμο έχουν την ικανότητα να προωθήσουν σωστά τη μπάλα.

Αυτό το 4-2-3-1 λοιπόν «αγκαλιάστηκε» και από τον Μπέντο, ο οποίος σε αντίθεση με τους προκατόχους του Πορτογάλους, θέλει να το πάει και ένα βήμα παραπέρα. Επί των ημερών του, ο Ολυμπιακός μπαίνει στα ματς με διάθεση να «πνίξει» τον αντίπαλο στο πρέσινγκ, αλλά και έχοντας στο μυαλό του να καθαρίζει το ματς πιέζοντας αμέσως για δεύτερο γκολ όποτε προηγείται στο σκορ. Αυτό ακριβώς θα κάνει και κόντρα στο κυριακάτικο ντέρμπι, με τις προβλέψεις για την ενδεκάδα να κάνουν λόγο για ένα σχήμα με Καπίνο στο τέρμα, Φιγκέιρας και Βιάνα δεξιά και αριστερά στην άμυνα, στόπερ τους Μποτία και Ντα Κόστα, αμυντικά χαφ τους Μιλιβόγεβιτς, Μαρτίνς, επιτελικό τον Φορτούνη, αριστερό εξτρέμ τον Σεμπά, δεξί τον Ελιουνούσι και σέντερ φορ τον Ιντέγε.

Το κοουτσάρισμα

Ο Μπέντο έχει δείξει μέχρι τώρα ότι είναι ένας προπονητής που δεν έχει «κολλήματα». Ούτε σε πρόσωπα, ούτε σε σχήματα. Παίζουν οι καλύτεροι, οι πιο φορμαρισμένοι, οι καταλληλότεροι για τις συνθήκες ενός αγώνα ανεξαρτήτως ονόματος, φήμης ή... συμβολαίου. Αυτή η λογική του, μεταφέρεται και σε αντίστοιχη εντός αγωνιστικού χώρου λογική. Δεν θα διστάσει να βγάλει από το ματς όποιον δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, ή να παρέμβει σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο με οποιοδήποτε τρόπο θεωρεί απαραίτητο. Ένας προπονητής εκδηλωτικός, που προσπαθεί σε κάθε σημείο του αγώνα να κρατήσει τους παίκτες του σε εγρήγορση και να τους εμψυχώσει όποτε τα πράγματα δεν κυλούν ιδανικά.

Η προετοιμασία

Ως γνήσιο... τέκνο της πορτογαλικής προπονητικής σχολής, η τακτική της ομάδας του σε συνδυασμό με την ανάλυση των αντιπάλων είναι το Α και το Ω για τον Πάουλο Μπέντο. Ο 47χρονος τεχνικός κάνει κανονική... πλύση εγκεφάλου στους παίκτες του τις μέρες που προηγούνται ενός ματς με συνεχή βίντεο και ιδιαίτερα μαθήματα εκτός αγωνιστικού χώρου με το τι θα συναντήσουν συνολικά από τον αντίπαλο αλλά και ατομικά σε κάθε θέση. Βεβαίως, το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ δεν αποτελεί εξαίρεση.

Μπορεί η προετοιμασία των «ερυθρόλευκων» για αυτό να ήταν σύντομη (σ.σ. δύο μέρες) ελέω Europa League, ωστόσο έγινε κανονικά στου Ρέντη η... βιντεοθεραπεία, ενώ δοκιμάστηκαν και συγκεκριμένα πράγματα εντός αγωνιστικού χώρου. Ο Μπέντο έχει εντοπίσει ότι ένα μεγάλο κομμάτι της φετινής δύναμης του ΠΑΟΚ προέρχεται από τον Μπίσεσβαρ, τον οποίο θεωρεί παίκτη-κλειδί, ενώ έχει δώσει μεγάλη έμφαση και στους πλάγιους αμυντικούς του αντιπάλου. Δουλειά έχει γίνει παράλληλα στο πως η «ερυθρόλευκη» άμυνα θα αντιμετωπίσει τους γρήγορους επιθετικούς του ΠΑΟΚ και τις κινήσεις τους στον χώρο, αλλά και στις στημένες φάσεις.

Τα αποτελέσματα

Με το διπλό επί της Αρούκα στα play-off του Europa League ξεκίνησε την καριέρα του στον Ολυμπιακό ο Πάουλο Μπέντο. Έκτοτε, μετράει 8 νίκες και 2 ήττες (με γκολ 21-6) σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μπορεί η ήττα από τη Λάρισα, η πρώτη του στον «ερυθρόλευκο» πάγκο να ήταν απρόσμενη, ακολουθούμενη μάλιστα από αυτή με τον ΑΠΟΕΛ, ωστόσο, δέκα ματς μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του συλλόγου, ο Πορτογάλος διανύει τις καλύτερες μέρες του στο Λιμάνι. Η γκρίνια μετά τις δύο ήττες που τον έφερε να παίζει το... κεφάλι του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, πλέον έχει μετατραπεί σε απόλυτη ηρεμία. Η μεγάλη νίκη στο ντέρμπι με την «Ένωση» και κυρίως ο τρόπος που αγωνίστηκε η ομάδα του, αλλά και τα αποτελέσματα που ακολούθησαν με Πανιώνιο και Αστάνα, έχουν αλλάξει το κλίμα υπέρ του Πορτογάλου. Άλλωστε, μετά τα τελευταία δύο αυτά αποτελέσματα σε συνδυασμό με τις ήττες Παναθηναϊκού και ΑΠΟΕΛ, ο Ολυμπιακός πέρασε αντίστοιχα στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Super League και σε αυτή του Β' ομίλου του Europa League. Πλέον, με νίκη επί του ΠΑΟΚ, ο Πορτογάλος θα ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τη θέση του στην άκρη του «ερυθρόλευκου» πάγκου.

Η σχέση με διοίκηση και κόσμο

Όπως προαναφέρθηκε, η σχέση του Μπέντο τόσο με τη διοίκηση όσο και με τον κόσμο του Ολυμπιακού πρόλαβε και είχε ήδη τα πάνω και τα κάτω της, παρότι δεν ανέλαβε την ομάδα από την αρχή της καλοκαιρινής προετοιμασίας της. Με τη σέντρα του Ολυμπιακός – ΑΕΚ, ο Μπέντο βρισκόταν πιο κοντά από ποτέ στην απόλυση. Άλλωστε, είχε προηγηθεί ήττα από τον ΑΠΟΕΛ στο Καραϊσκάκη, ήττα στη Λάρισα με τραγική εμφάνιση και μια βδομάδα νωρίτερα, εξαιρετικά δύσκολη νίκη επί του Ηρακλή επίσης με επιεικώς μετριότατη εμφάνιση. Ωστόσο, όσο οι μέρες περνούσαν ο Μπέντο δούλευε με την ομάδα και σταδιακά βελτίωνε πράγματα στο παιχνίδι της. Ενενήντα λεπτά μετά τη σέντρα του ντέρμπι με την ΑΕΚ λοιπόν, η διάθεση αυτή της «ερυθρόλευκης» διοίκησης είχε εξαφανιστεί, τουλάχιστον... μέχρι νεωτέρας. Ακολούθησαν και οι νίκες επί Πανιωνίου και Αστάνα και ο Πορτογάλος εξασφάλισε ακόμη μεγαλύτερη ηρεμία και σταθερότητα. Αν ο Ολυμπιακός πραγματοποιήσει αντίστοιχη εμφάνιση και με τον ΠΑΟΚ και πάρει τη νίκη, τότε θα έχει γίνει αυτομάτως το Νο1 φαβορί και για τον φετινό τίτλο από πολύ νωρίς, ενώ ο Μπέντο θα μπορέσει να προγραμματίσει απερίσπαστος το υπόλοιπο της σεζόν.

Βλάνταν Ίβιτς

Τακτική προσέγγιση

Μέχρι στιγμής ο Βλάνταν Ιβιτς στα φετινά παιχνίδια του ΠΑΟΚ έχει ως επί το πλείστον χρησιμοποιήσει δύο συστήματα. Το 4-3-3 και το 4-2-3-1. Με το πρώτο αγωνίζεται κυρίως στα παιχνίδια της Ευρώπης, ενώ με το δεύτερο στο πρωτάθλημα. Πάντως κατά πως φαίνεται, το 4-2-3-1 «κουμπώνει» καλύτερα στα πλάνα του Σέρβου τεχνικού, διότι απελευθερώνει τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ που αποτελεί παίκτη «κλειδί» για τον φετινό Δικέφαλο. Οι προβλέψεις αναφέρουν πως με αυτό το σύστημα θα αγωνιστεί ο ΠΑΟΚ και στο «Γ. Καραϊσκάκης», με τον Ολλανδό να παίζει πίσω από τον Κλάους, που ξεπέρασε το μικροπρόβλημα τραυματισμού και είναι απόλυτα έτοιμος για το μεγάλο ντέρμπι της Κυριακής.

Το κοουτσάρισμα

Η αλήθεια είναι πως ο Βλάνταν Ιβιτς είναι ένας προπονητής που καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, είναι όρθιος στα όρια της γραμμής του πάγκου του, δίνοντας συνεχώς οδηγίες στους παίκτες του. Ο Σέρβος τεχνικός πάντως, πολύ σπάνια αντιδράει με φωνές ή με ακραίες αντιδράσεις, δείγμα της ηρεμίας που έχει, ακόμα και όταν αγωνίζονταν ως παίκτης. Ο Ιβιτς, αρκετές είναι οι φορές που με τις κινήσεις του παρεμβαίνει στο παιχνίδι, αφού έχει αποδείξει πως παίρνει ρίσκα μέσα στο παιχνίδι.

Η προετοιμασία

Τα «βαρύ» αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΟΚ, ανάγκασε τον Δικέφαλο, με την επιστροφή του από το Μπακού, να παραμείνει στην Αθήνα, προκειμένου να αποφευχθεί η περεταίρω ταλαιπωρία για την ομάδα του Σέρβου τεχνικού. Η αλήθεια είναι πως ο Ιβιτς (όπως βέβαια και ο Μπεντο) δεν είχε πολλές ημέρες να προετοιμάσει την ομάδα του όπως – ενδεχομένως – θα ήθελε και αυτό διότι υπήρχε ο αγώνας της Πέμπτης με την Καραμπάγκ στο Αζερμπαϊτζάν. Αλλωστε και εκεί ο Ιβιτς χρησιμοποίησε τους βασικούς του παίκτες. Η προετοιμασία του ΠΑΟΚ επί της ουσίας, κορυφώθηκε στην Αθήνα και στις εγκαταστάσεις του Ατρομήτου, με τον 38χρονο τεχνικό να ρίχνει όλο το βάρος του στην ψυχολογική τόνωση της ομάδας του έπειτα από την ήττα στο Μπακού.

Τα αποτελέσματα

Ο ΠΑΟΚ θα ριχτεί στη «μάχη» του «Γ. Καραϊσκάκης» όντας αήττητος, ωστόσο η βαθμολογική συγκομιδή του Δικεφάλου, δεν είναι αυτή που πολλοί θα περίμεναν. Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός πως οι «ασπρόμαυροι» ξεκίνησαν με το -3 λόγω της περσινής τους τιμωρίας. Τα δύο αποτελέσματα που «πλήγωσαν» τον Ιβιτς, ήταν οι δύο σερί ισοπαλίες με Ξάνθη και Βέροια και για τον λόγο αυτό η νίκη στο σημερινό παιχνίδι είναι μονόδρομος για πολλούς λόγους.

Η σχέση με διοίκηση και κόσμο

Η εκτίμηση που τρέφει ο Ιβάν Σαββίδης για τον Βλάνταν Ιβιτς είναι δεδομένη. Αυτή φάνηκε ξεκάθαρα και στην ομιλία του ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο πρόσφατο ΔΣ της ΠΑΕ, όταν ο κ. Σαββίδης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Σέρβο τεχνικό. Επίσης, από το καλοκαίρι ακόμα ο 38χρονος τεχνικός, έχει δημιουργήσει άριστη σχέση και με τον αθλητικό διευθυντή της ομάδας, Λούμπος Μίχελ. Οι δυο τους έχουν άριστη συνεργασία, ενώ ο Ιβιτς παραμένει και για τον κόσμο της ομάδας, ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, αφού αποδεδειγμένα έχει αποδείξει πως μπορεί να «κουβαλήσει» το DNA του ΠΑΟΚ, στις πλάτες του.

Διαβάστε ακόμη...