Με ποιον θα είσαι αύριο, Φρανκ;

Από gazzetta.gr: Υπάρχουν ελάχιστα κοινά πρόσωπα, που συνδέουν Άγιαξ και ΠΑΟΚ. Δύο ποδοσφαιριστές (Μαντούρο, Χούσεν), ένας προπονητής (Χάαν) και ένας πρώην αθλητικός διευθυντής, ο Φρανκ Αρνεσεν.
Πηγή: gazzetta.gr
Με ποιον θα είσαι αύριο, Φρανκ;

Οι δύο ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν ελάχιστα στον ΠΑΟΚ, με τον Χέντβιγκες Μαντούρο να χρυσοπληρώνεται και τον Ντάνι Χούσεν να επιβεβαιώνει με πανηγυρικό τρόπο, ότι στην Ελλάδα δεν στεριώνουν εύκολα παίκτες από την Ολλανδία, κάνοντας τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ ακόμη και σήμερα να αναρωτιούνται πως ένας ποδοσφαιριστής με τα δικά του χαρακτηριστικά δεν άντεξε την Τούμπα...

Ο Άρι Χάαν, μέλος του τεράστιου Άγιαξ της δεκαετίας του '70, πέρασε δύο φορές από τον πάγκο του «Δικεφάλου». Ήρθε το καλοκαίρι του 1994, χωρίς πολύ θόρυβο, το ίδιο και το Φεβρουάριο του 1999, αλλά και οι δυο αποχωρήσεις προκάλεσαν... σαματά.

Το ασπρόμαυρο περιβάλλον δεν ταίριαξε ούτε στον Φρανκ Άρνεσεν. Μετά από εννιά μήνες στη θέση του αθλητικού διευθυντή αποχώρησε, με τον ΠΑΟΚ να είναι όπως όλα δείχνουν η τελευταία ομάδα στην οποία εργάστηκε. Στα 59 του σκέφτεται σοβαρά, άλλωστε πρόσφατα το δήλωσε, να συνταξιοδοτηθεί.

Ο Δανός έμεινε για έξι χρόνια στο Άμστερνταμ, εκεί είδε να γεννιούνται τα δίδυμα παιδιά του, εκεί κέρδισε δόξα και χρήματα, τρία πρωταθλήματα (1977, 1979, 1980), ένα κύπελλο (1979), έπαιξε σε τρεις χαμένους τελικούς, μέτρησε 225 συμμετοχές και 77 γκολ και κατά διαστήματα κουβαλούσε, από ορισμένους «ιερόσυλους», τη βαριά ταμπέλα του διαδόχου του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ.

Μετά τη φυγή του αείμνηστου «ιπτάμενου Ολλανδού», το καλοκαίρι του 1973, για τη Βαρκελώνη, ο Άγιαξ πέρασε τρία δύσκολα χρόνια, μέχρι να έρθει το πρώτο πρωτάθλημα το 1977, με τον Άρνεσεν, ένα σχολιαρόπαιδο 18 ετών, να έχει μετακομίσει στο Άμστερνταμ και με περίσσιο θράσος να γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής, που φορούσε τη φανέλα με το θρυλικό και βαρύ «14» στην πλάτη.

Ο Δανός πρώην αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, δεν δηλώνει απλά, είναι μόνιμος κάτοικος Αϊντχόφεν, υπηρέτησε την PSV για πάνω από 15 χρόνια ως παίκτης, βοηθός προπονητή, τεχνικός διευθυντής, την ομάδα που τον περασμένο Μάιο «έκλεψε» την τελευταία αγωνιστική το πρωτάθλημα και έστειλε τον «Αίαντα» στο δρόμο του «Δικεφάλου» για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το αν αποδεχθεί την ανοικτή πρόσκληση και των δύο ομάδων για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση στην «Αμστερνταμ Αρίνα» θα το γνωρίζουμε το βράδυ της Τρίτης. Εκεί, θα αντιληφθούμε και ποια θα υποστηρίζει, καθώς στο συγκεκριμένο ερώτημα φροντίζει να απαντάει διπλωματικά: «Ας κερδίσει ο καλύτερος...».

Ακόμη και τώρα που σκέφτεται να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ο 59χρονος Δανός συνεχίζει να γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες γύρω από τον τρόπο, που αγωνίζεται η ολλανδική ομάδα. «Μπαίνει στο γήπεδο και επιδιώκει από το ξεκίνημα να επιβάλλει το ρυθμό της. Κλασική ολλανδική ομάδα, που παίζει πολύ από τα άκρα και επιτίθεται από το πρώτο λεπτό», λέει.

Αρκετοί θεωρούν καθοριστικό το πρώτο ματς στο Αμστερνταμ και ο Αρνεσεν συμφωνεί δίνοντας ένα μικρό προβάδισμα στον ΠΑΟΚ, καθώς όπως τονίζει, «αν πάρει καλό αποτέλεσμα στο πρώτο παιχνίδι, έχει τη ρεβάνς στην Τούμπα, εκεί όπου το έργο των νεαρών ποδοσφαιριστών του Άγιαξ θα είναι πολύ δύσκολο».

Διαβάστε ακόμη...