Το πλεονέκτημα του Ιβιτς στην κόντρα με τον Μπος…

Από metrosport.gr:Ο Άρις Νικολάκης αρθρογραφεί για την εικόνα του ΠΑΟΚ στο φιλικό με τον Απόλλωνα Λεμεσού, αλλά και για τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν.
Πηγή: metrosport.gr
Το πλεονέκτημα του Ιβιτς στην κόντρα με τον Μπος…

Δεν περιμέναμε φυσικά, τον χθεσινό φιλικό αγώνα του ΠΑΟΚ. Αυτόν κόντρα στον - εκ των εθνικοφρόνων ομάδων της μαρτυρικής Κύπρου με το αλύτρωτο κομμάτι της ψυχής της στα βόρεια - Απόλλωνα Λεμεσού. Η εντύπωση μας καθώς είναι νωρίς, πολύ νωρίς ακόμη για συμπεράσματα ενόψει Άγιαξ, είναι δεδομένη...

Η ελληνική ομάδα δεν αποδίδει το μάξιμουμ της ισχύος της. Δεν αποδίδει ανάλογα όμως, κι η ολλανδική. Ο ΠΑΟΚ απλά, έχει – πάντα κατά τη ταπεινή μας άποψη – καλύτερη ψυχολογία. Τούτο δε επειδή έχει προπονητή έναν άνθρωπο ο οποίος πριν 6 χρόνια, ήταν ως παίκτης εκ των πρωταγωνιστών της τότε, κόντρας των δυο ομάδων.

Ως εκ τούτου ο Βλάνταν Ίβιτς έχει κάτι να πει θεωρητικά, για την αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα ΠΑΟΚ κι Άγιαξ. Έτσι λέει στους παίκτες του πως και γιατί πριν 6 χρόνια ο ΠΑΟΚ έριξε με «νοκ ντάουν» τον Άγιαξ στην «Αρίνα» του Άμστερνταμ. Και πως στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης τον στρίμωξε στα σκοινιά κι έχασε στα σημεία την πρόκριση.

Το είπαμε και το λέμε. Δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη ο ΠΑΟΚ κι ο Άγιαξ αλλά... Από το σφύριγμα της σέντρας κι έπειτα μπάλα δεν παίζουν τα μεγέθη. Παίζουν οι παίκτες. Τότε οι παίκτες του ΠΑΟΚ – επίσης με έναν άπειρο προπονητή – είχαν πίστη. Και τι ζητά ο Βλάνταν Ίβιτς; Να έχουν και τώρα. Τόσο απλά...

«Πάντα δυνατά τω πιστεύοντι», αναφέρει το κατά Μάρκον Ιερόν Ευαγγέλιον. Ανάλογη είναι η αναφορά στου κατά Βλάνταν Ίβιτς – που λέει ο λόγος – ευαγγέλιον!

Είναι αβαντάζ, τεράστιο αβαντάζ για τον ΠΑΟΚ η παρουσία στον πάγκο του ενός πολεμιστή μπαρουτοκαπνισμένου στο συγκεκριμένο «μέτωπο». Δεν είναι πανάκεια. Είναι πλεονέκτημα καθώς γνωρίζει πως θα διαχειρισθεί (ψυχολογικά, έτσι;) τις δυο μάχες έχοντας ζήσει τις ανάλογες 6 χρόνια πριν. Να μη λησμονούμε δε, πως σκαλίζοντας τις στάχτες στην Τούμπα κατά το φινάλε της παρελθούσας αγωνιστικής περιόδου... βρήκε φωτιά. Κι ο ΠΑΟΚ στα χέρια του Βλάνταν Ίβιτς πήρε την πρωτιά στα πλέι οφ.

Εκείνη η επιτυχία δεν τον κατέστησε προπονηταρά. Αλίμονο. Τους απέδωσε εύσημα. Του έδωσε άλλη μία ευκαιρία. Για να αποδείξει πως σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση.

Σε ό, τι αφορά όμως, τους αγώνες ΠΑΟΚ - Άγιαξ; Έχοντας τους βιώσει ως παίκτης είναι σε καλύτερη θέση ψυχολογικής διαχείρισης τους ως προπονητής από τον ομόλογο του Πίτερ Μπος. Στα λόγια. Για να δούμε λοιπόν, τι θα δούμε και στα έργα...

Το χθεσινό φιλικό δεν ήταν δα και για δάφνες. Έδωσε όμως την δυνατότητα στον Ιβιτς να δει τους παίκτες του με διαφορετικό μάτι και να διακρίνει τα υπέρ και τα κατά του καθενός, ώστε να είναι έτοιμος στη «μάχη» τακτικής που θα δώσει με τον Μπος.

Διαβάστε ακόμη...