Ελλάδα: Η ποδοσφαιρική... μπανανία της Ευρώπης

Από sdna.gr: Το SDNA με αφορμή τη Λέστερ ερεύνησε και αποκαλύπτει με στοιχεία ότι το μονοπώλιο είναι... ελληνικό φαινόμενο! Στο κανονικό ποδόσφαιρο της Ευρώπης ελπίζουν και οι... μη πλούσιες ομάδες.
Πηγή: sdna.gr
Ελλάδα: Η ποδοσφαιρική... μπανανία της Ευρώπης

Τη στιγμή που στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια μόλις δύο διαφορετικές ομάδες έχουν κατακτήσει τον τίτλο, σε άλλα πρωταθλήματα της Ευρώπης ο ανταγωνισμός και η ποικιλία στον πρωταθλητισμό δείχνουν πόσο πίσω έχει μείνει η ελληνική Super League έναντι των υπολοίπων.

Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει βαλτώσει σε όλα τα επίπεδα. Βία, διαφθορά και κακή ποιότητα έχουν παρασύρει το ελληνικό ποδόσφαιρο και πολλοί αναρωτιούνται αν έχει κι άλλο βάθος το βαρέλι της απαξίωσης ή... πιάσαμε πάτο. Φυσικά η ραγδαία πτώση του προϊόντος έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα και στον ανταγωνισμό μέσα στο ίδιο το πρωτάθλημα.

Πέρα δηλαδή από το επίπεδο του ποδοσφαίρου που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, στην Ελλάδα το προϊόν έχει γίνει τόσο προβλέψιμο που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του ενδιαφέροντος κατακόρυφα. Τα τελευταία 20 χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα μόνο δύο ομάδες έχουν κατακτήσει τον τίτλο, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, ενώ κάθε σεζόν οι ομάδες που τερματίζουν στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα είναι οι ίδιες και οι ίδιες.

Φυσικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τα χρήματα έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο και ο νόμος του ισχυρού κυριαρχεί έναντι των ασθενέστερων. Ωστόσο αν ρίξει κανείς μια προσεκτική ματιά στο τι συμβαίνει σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα δει πως ο ανταγωνισμός βρίσκεται ακόμα σε επιθυμητά επίπεδα. Και όχι μόνο όσον αφορά την κατάκτηση του τίτλου όπου παρουσιάζεται ποικιλία πρωταθλητών, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τις ομάδες που τερματίζουν ψηλά στη βαθμολογία κερδίζοντας ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Παρατηρείται δηλαδή το φαινόμενο σύλλογοι με μικρότερο μπάτζετ και ίσως χαμηλότερο βεληνεκές να καταφέρνουν να αφήσουν πίσω τους συλλόγους και με μεγαλύτερη ιστορία, αλλά κυρίως αρκετά δυνατότερους οικονομικά. Κάτι που αναμφισβήτητα αναδεικνύει και την υγεία από την οποία σφύζουν τα πρωταθλήματα στην Ευρώπη.

Premier League: Ο ανταγωνισμός στο απόγειο
Στην Αγγλία, το καλύτερο κατά πολλούς πρωτάθλημα του πλανήτη, δεν χρειάζεται να πάμε και πολύ πίσω για να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές. Τη φετινή σεζόν η «μικρούλα» Λέστερ με μπάτζετ πολλών εκατομμυρίων μικρότερο από αυτά των Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ κατάφερε να αφήσει άφωνο όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, κατακτώντας τον τίτλο! Οι «Αλεπούδες» γίνονται η πέμπτη ομάδα που κατακτάει την Πρέμιερ Λιγκ την τελευταία εικοσαετία (μετά τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι), σε ένα πρωτάθλημα που ανάλογο θαύμα είχε καταφέρει και η Μπλάκμπερν στα μέσα της δεκαετίας του 90'. Την ίδια στιγμή ομάδες με μεγάλη οπαδική βάση, αλλά με μικρότερη οικονομική δύναμη, μπορούν και ελπίζουν. Φέτος για παράδειγμα η Γουέστ Χαμ και η Σαουθάμπτον βρίσκονται πάνω από Λίβερπουλ και Τσέλσι, ενώ στο παρελθόν σύλλογοι όπως η Έβερτον και η Νιούκαστλ είχαν καταφέρει να «σπάσουν» το παραδοσιακό μπλοκ των ισχυρών και να μπουν στην πρώτη τετράδα.

Bundesliga: Κυριαρχία της Μπάγερν με... αστερίσκο
Στη Γερμανία η Μπάγερν Μονάχου με την τεράστια οικονομική της δύναμη μπορεί να έχει ξεφύγει τα τελευταία χρόνια κατακτώντας τον τίτλο κάθε σεζόν, ωστόσο την τελευταία εικοσαετία η Bundesliga παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία και από την παραδοσιακά απρόβλεπτη Premier League. Στη Γερμανία έξι διαφορετικοί σύλλογοι έχουν κατακτήσει τον τίτλο τα τελευταία 20 χρόνια (Μπάγερν Μονάχου, Ντόρτμουντ, Βέρντερ Βρέμης, Στουτγάρδη, Βόλφσμπουργκ και Καϊζερσλάουτερν) ενώ στα γήπεδα εξ αιτίας του έντονου ανταγωνισμού, αλλά και της πολιτικής με τα φτηνά εισιτήρια, δεν πέφτει... καρφίτσα.

Serie A: Γιουβέντους – Ναι μεν, αλλά...
Στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια με την ποιότητα του πρωταθλήματος να έχει πέσει σε σημαντικό βαθμό, η Γιουβέντους έχει καταφέρει να κάνει επέλαση. Αυτή φυσικά είναι η μία όψη του νομίσματος καθώς την τελευταία εικοσαετία και στη Serie A πέντε συνολικά ομάδες έχουν πανηγυρίσει τον τίτλο στο τέλος (Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ, Ρόμα, Λάτσιο). Φέτος ειδικά η Νάπολι, η οποία έχει υψώσει και πάλι το ανάστημά της, φάνταζε μέχρι σε ένα σημείο ικανή να βάλει δύσκολα στη Γιουβέντους. Άξιο αναφοράς είναι η εκπληκτική πορεία της «μικρής» Σασουόλο, η οποία έχει καταφέρει δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε να βλέπουν την πλάτη της στη βαθμολογία σύλλογοι όπως η Μίλαν και η Λάτσιο, ευρισκόμενη στην 6η θέση του πίνακα.

Primera Division: Κόντρα στο δίπολο Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης
Η μεγάλη οικονομική δύναμη από τον λανθασμένο καταμερισμό των εσόδων στην Primera Division που έχουν αναπτύξει Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα είναι γεγονός. Ωστόσο ακόμα και αυτοί οι ποδοσφαιρικοί κολοσσοί δεν φαντάζουν άτρωτοι. Η Ατλέτικο Μαδρίτης τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να μπει «σφήνα» με μεθοδική δουλειά και οργάνωση, κατακτώντας μάλιστα και το πρωτάθλημα πριν από δύο σεζόν, όταν κανείς δεν το περίμενε να «σπάσει» το κατεστημένο της Μπάρτσα και της Ρεάλ. Και φέτος οι «Ροχιμπλάνκος» έχουν μπορέσει να βάλουν πολύ δύσκολα στους δύο γίγαντες του ισπανικού ποδοσφαίρου, παλεύοντας δύο αγωνιστικές πριν το τέλος στα ίσια για την κατάκτηση της Primera, σε ένα πρωτάθλημα που πέντε διαφορετικές ομάδες έχουν πανηγυρίσει την τελευταία εικοσαετία (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Βαλένθια, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ντεπορτίβο).

League 1: Η Παρί δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα
Στη Γαλλία μπορεί τα πετροδόλαρα της Παρί Σεν Ζερμέν να την ανακηρρύσουν κάθε χρόνο πρωταθλήτρια τα τελευταία χρόνια, ωστόσο μιλάμε για μία λίγκα που ο καθένας είναι ικανός για τα πάντα. Παλιότερα ειδικά τον τίτλο κατακτούσε κάθε σεζόν και διαφορετική ομάδα. Εννιά διαφορετικοί σύλλογοι έχουν πανηγυρίσει τον τίτλο την τελευταία εικοσαετία (Παρί Σεν Ζερμέν, Μονπελιέ, Λιλ, Μαρσέιγ, Μπορντό, Λυών, Ναντ, Μονακό, Λανς). Μάλιστα στον βαθμολογικό πίνακα οι θέσεις μεταβάλλονται συνεχώς κάθε σεζόν. Αν ρίξει δε κάποιος μια ματιά τη φετινή σεζόν θα δει ομάδες όπως η Νις, η Ρεν και η Ανζέ να βρίσκονται πάνω και από παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Μπορντό και η Μαρσέιγ.

Primeira Liga: Θα κριθεί στο νήμα
Σε ένα πρωτάθλημα περίπου ίδιου με το δικό μας, στην Πορτογαλία, το ενδιαφέρον δύο αγωνιστικές πριν το τέλος βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Μπενφίκα και Σπόρτινγκ Λισαβώνας απέχουν μόλις δύο βαθμούς στην κορυφή και τα δύο τελευταία παιχνίδια τους αναμένονται «καυτά». Η Πόρτο, που παραδοσιακά κρατούσε τα σκήπτρα, έχει πέσει στην τρίτη θέση, σε ένα πρωτάθλημα που κι εδώ παρατηρείται μεγαλύτερη ποικιλία στους πρωταθλητές, με τέσσερις ομάδες (Πόρτο, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, Μπενφίκα και Μποαβίστα) να το έχουν κατακτήσει την τελευταία εικοσαετία. Μάλιστα, η τελευταία, η Μποαβίστα, είχε μπει ανάμεσα στους τρεις μεγάλους το 2001, ολοκληρώνοντας έτσι τη μεγάλη έκπληξη με την κατάκτηση του πορτογαλικού πρωταθλήματος.

Eredivisie: Στην κόψη του ξυραφιού
Ακόμα ένα πρωτάθλημα που παρουσιάζει πολύ κοινά χαρακτηριστικά με το δικό μας είναι και το ολλανδικό. Όμως και εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Άγιαξ και Αϊντχόφεν οδηγούν χέρι – χέρι την κούρσα του τίτλου, ο οποίος θα κριθεί την τελευταία αγωνιστική, ισοβαθμώντας στην κορυφή της βαθμολογίας. Την Eredivisie έχουν πανηγυρίσει τέσσερις διαφορετικές ομάδες τα τελευταία χρόνια, ενώ είναι άξιο αναφοράς ότι η Τβέντε κατάφερε το 2010 να μπει «σφήνα» στις τρεις παραδοσιακές δυνάμεις (Αγιαξ, Αϊντχόφεν και Φέγενορντ) και να πάρει τον τίτλο!

Super Lig: Η Τουρκία της διαφθοράς, αλλά...
Στην Τουρκία η διαφορά αγγίζει τα επίπεδα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μιλάμε ίσως για ένα πρωτάθλημα πανομοιότυπο με αυτό της Ελλάδας, αλλά και εδώ τα δεδομένα, όσον αφορά τα ποδοσφαιρικά κριτήρια είναι διαφορετικά. Τέσσερις ομάδες έχουν φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου την τελευταία εικοσαετία, και μάλιστα το 2010 η Μπούρσασπορ είχε μπορέσει να εκτοπίσει τις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας (Φενέρμπαχτσε, Μπεσίκτας, Γαλατάσαραϊ). Συν τοις άλλοις κατά καιρούς κι άλλοι «μικροί» έχουν δείξει τα δόντια τους. Όπως φέτος η Κόνιασπορ που έχει καταφέρει να σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση με τη Γαλατασαράι των υπέρογκων μπάτζετ στην 6η θέση του πίνακα. Ενώ παλιότερα υπάρχει και το παράδειγμα της Σίβασπορ που το 2009 είχε πλασαριστεί στη δεύτερη θέση, αφήνοντας πίσω Τραμπζόνσπορ, Φενέρμπαχτσε και Γαλατάσαραϊ! Μάλιστα τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος και γίνεται μεγάλη μάχη στην κορυφή για τη διεκδίκηση του τίτλου με τις Μπεσίκτας και Φενέρ να απέχουν μόλις τρεις βαθμούς.

Jupiler League: Όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο
Στο Βέλγιο αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 20 χρόνια είναι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Άντερλεχτ. Η Γάνδη την περσινή σεζόν έγινε η έκτη διαφορετική ομάδα που πανηγυρίζει τον τίτλο της Juper League τα τελευταία 20 χρόνια μετά τις Άντερλεχτ, Γκενκ, Σταντάρ Λιέγης, Κλαμπ Μπριζ και Λιρς. Η συμμετοχή και του πρωταθλητή στα πλέι οφ έχει βοηθήσει στο να αυξηθεί το σασπένς, ενώ επίσης πανομοιότυπου πρωταθλήματος με το ελληνικό.

Κύπρος: Η ΑΕΚ Λάρνακας άφησε πίσω Ομόνοια και Ανόρθωση
Τέλος και στην Κύπρο το πρωτάθλημα έχει παρουσιάσει την τελευταία εικοσαετία διαφορετικούς πρωταθλητές. Μπορεί οι παραδοσιακές δυνάμεις ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια και Ανόρθωση να βρίσκονται συνεχώς στο προσκήνιο, αλλά τόσο ο Απόλλων Λεμεσού, όσο και η ΑΕ Λεμεσού έχουν καταφέρει να πανηγυρίσουν τον τίτλο τα τελευταία 20 χρόνια. Πέντε δηλαδή διαφορετικοί σύλλογοι. Ειδικότερα τη φετινή σεζόν άξιο αναφοράς είναι το παράδειγμα της ΑΕΚ Λάρνακας, η οποία έχει αφήσει πίσω της τόσο την Ανόρθωση όσο και την Ομόνοια στον βαθμολογικό πίνακα.

Διαβάστε ακόμη...